GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Patiourile au existat în culturile babiloniană şi egipteană şi ulterior s-au generalizat la greci şi romani, care şi-au construit casele în jurul unei curţi interioare, unde se concentra activitatea familiei.
Din cauza climei uscate şi fierbinţi din Cordoba, locuitorii oraşului - mai întâi romanii, apoi musulmanii – au adaptat designul tipic al caselor populare la nevoile lor, amplasând centrul casei în jurul unei curţi interioare (patio), care în mod obişnuit are o fântână în mijloc. Musulmanii au făcut unele ajustări, făcând ca intrarea să dea direct în curtea interioară, pe care au umplut-o cu flori pentru a oferi o senzaţie de prospeţime.
Patiourile sunt de două feluri: cele aparţinând unei case familiale, în care camerele sunt amplasate în jurul curţii interioare, şi casa de vecinos, în care patioul este comun mai multor case individuale, mult mai rare în prezent.
Pentru promovarea patiourilor, care au intrat în patrimoniul UNESCO în decembrie 2012, primăria din Cordoba organizează anual un festival cu premii, care are loc în luna mai, când multe patiouri se pot vizita gratuit.
Noi am fost la sfârşitul lui iunie şi am vizitat patiourile din cartierul Alcazar Viejo, între Alcazar şi parohia San Basilio, dar mai sunt şi altele, între care cele de la Palacio de Viana (12 patiouri, despre care ulterior am citit că ar fi cele mai frumoase). Circuitul ales de noi a inclus şapte case şi a costat cinci euro de persoană. Cele şapte case se află la următoarele adrese:
-San Basilio nr. 14, cu arhitectură antică
-Martin de Roa nr. 2 cu arhitectură modernă
-Martin de Roa nr. 7 cu arhitectură antică
-San Basilio nr. 17 cu arhitectură modernă
-San Basilio nr. 20 cu arhitectură modernă
-San Basilio nr. 22 cu arhitectură modernă
-Duartas nr. 2 cu arhitectură modernă
Biletele se pot cumpăra de la San Basilio nr. 22, unde veţi primi o hartă cu cele şapte case. Pe măsură ce le veţi vizita, proprietarii vor trebui să taie de pe listă casa respectivă. Mulţi însă nu au făcut acest lucru, ba mai mult, având în vedere că era aproape de ora închiderii (21.00), ne-au invitat să revenim a doua zi, fără să plătim un alt bilet.
De altfel, proprietarii caselor, care chiar locuiesc acolo, sunt foarte amabili şi dispuşi să îţi ofere detalii despre patioul lor sau despre flori. Din ce ne-au spus, sunt obligaţi să aibă mare grijă de flori pentru a putea rămâne în circuit. Şi credeţi-mă că nu este deloc uşor. Una dintre case avea 600 de ghivece de flori suspendate pe ziduri – o adevărată provocare atunci când începi să le uzi. Şi erau din specii diferite, prin urmare, am dedus eu, fiercare cu apetitul ei pentru apă. E o muncă grea …
Două dintre case au păstrat fântânile pe care le-au valorificat în scop decorativ. Aproape toate casele aveau curtea pavată cu piatră şi colţişoare amenajate cu obiecte decorative sau camere amenajate în aşa fel încât să recreeze stilul de viaţă tradiţional (în care am regăsit multe asemănări cu stilul de viaţă tradiţional românesc). Mi-a plăcut în mod special o casă care avea amenajată o bucătărie veche şi una cu o cameră în care erau strânse de la obiecte de toaletă, precum un lighean aşezat pe un stativ ingenios, până la icoane, tablouri şi fotografii. Şi ca să intraţi mai bine în atmosferă, vă puteţi aşeza pe unul dintre scaunele puse la dispoziţie de proprietari şi savura în linişte un pahar de apă.
Şi ca o parenteză, ca să simţiţi şi mai bine atmosfera, puteţi opta pentru un moment de relaxare la băile arabe, pentru un preţ cuprins între 15 şi 60 de euro, în funcţie de opţiuni.
În concluzie, dacă vizitaţi Cordoba, treceţi pe listă şi patiourile şi nu cred că veţi regreta.
Trimis de iuliaen in 04.09.14 15:11:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliaen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iuliaen: Excelent articolul, la fel ca toată seria despre Spania. Și excelentă revenire de vreme ce nu ai mai scris nimic pe AFA de ceva timp.
Prin Cordoba asta mi-a plăcut și mie foarte mult. După ce am terminat de vizitat obiectivele propuse m-am plimbat pur și simplu pe străzi. Și mi-a plăcut la nebunie, simțeam o bucurie inexplicabilă.
Ăsta este unul din avantajele pe care le ai când te duci fără un grup organizat - faci ce vrei tu. Pesemne pierzi ceva în zona de informații, căci un ghid îți poate spune multe. Asta nu înseamnă că o și face.
@Dabator: multumesc pentru aprecieri. De scris nu prea am mai scris pentru ca pana la vacanta asta am tot facut ture pe munte. Si am vazut ca, in general, aici nu prea se dau oamenii in vant dupa astfel de escapade (daca ma insel, mea culpa, poate nu m-am uitat unde trebuie). In fond, scriem ca sa ne oferim informatii utile unii altora.
Cat despre Cordoba, este intr-adevar un oras frumos si mai linistit decat Granada si Sevilla. Iar Mezquita chiar m-a lasat fara cuvinte.
"Ăsta este unul din avantajele când te duci fără un grup organizat - faci ce vrei tu"
Ooo, da! Ador senzatia asta. La urma urmei informatiile pe care ti le-ar putea oferi in plus un ghid le uiti cu timpul, dar senzatiile traite raman. De-asta imi place sa merg la pas prin orase, sa ma ratacesc pe stradute, sa observ viata de zi cu zi a oamenilor. Pentru mine, toate astea fac cat un ghid .
@iuliaen:
”Si am vazut ca, in general, aici nu prea se dau oamenii in vant dupa astfel de escapade (daca ma insel, mea culpa, poate nu m-am uitat unde trebuie)
Te înseli -- şi încă MULT -- avem chiar o secţiune specială, dedicată, pentru iubitorii drumeţiilor montane / inclusiv cu cazări prin zona de munte, "scoase" intenţionat de mine din celelalte secţiuni, din zona turismului să-i zicem mai "popular" ("de masă"):
@webmaster: Implor iertare , cred ca ar fi trebuit sa caut mai bine pe site. Hahaha, si vad si impresii de-ale mele aici! Bun asa!
Pe principiul "omul cat traieste invata", am mai aflat ceva in seara asta .
Poate dupa ce termin seria cu Spania, o sa mai adaug si despre aventurile pe munte cate ceva.
@sunflower: multumesc . De fotografii nu sunt tocmai multumita. Pe de o parte am vizitat patiourile seara si, cum erau ziduri de jur imprejur, am avut ceva probleme de focalizare. La polul opus a fost la Medina Azahara, unde lumina era foarte puternica. Dar ce sa faci, nu le poti avea chiar pe toate, si in timp scurt pe deasupra .
Pe de alta parte, aparatul foto folosit nu face fotografii panoramice (ma rog, cu trepied si apoi introduse intr-un program, se poate, dar mananca timp). In realitate, patiourile sunt mult mai frumoase decat in poze.
@iuliaen:
Felicitari pentru acest review ca si pentru toate celelalte din Spania. Le-am citit astazi pe toate cu mare interes si placere.
Am si eu o curiozitate- apropo de cele 600 ghivece ale unei case- cum le uda oare? Nu ai intrebat? Am vazut ca nu au farfurii sub ele si nici peretele din spate nu e patat- ma gandeam la ceva sistem de irigatie dar nu se vede nimic...
@luciaoradea: multumesc, ma bucur ca v-au placut.
Am intrebat, cum sa nu , ca ne ardea curiozitatea. Dar nu am primit un raspuns foarte clar, de-asta nu am detaliat aspectul. Au baiguit ceva despre niste furtunuri, dar n-a fost o explicatie foarte coerenta, poate si din cauza barierii lingvistice (eu nu vorbesc spaniola, ei vorbesc mai greu engleza/franceza).
Am plăcerea SuperBonusului pentru un articol de excepție despre o destinație favorită, căreia du i-am descoperit până acum acest aspect.
Felicitări.
@msnd: Multumesc .
Nu cred ca se promoveaza foarte bine patiourile. Noi le-am descoperit intamplator, la fata locului. Initial am trecut pe langa Palacio de Viana dar era inchis la ora aceea, asa ca am mers mai departe. Abia spre seara, plimbându-ne prin cartierul evreiesc am vazut un afis cu aceste patiouri la una dintre case, de unde am cumparat si biletele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Córdoba, un melanj reuşit de culturi şi religii — scris în 11.06.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Descopera Cordoba in 6-8 ore — scris în 17.02.22 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Madinat al-Zahra - orașul strălucitor — scris în 19.01.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Cordoba - un oraș ce cucerește turiștii — scris în 16.01.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2020 O revenire dupa 5 ani — scris în 18.03.20 de viorelgeorgescu din BUZAU - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Pe malul Guadalquivirului .... — scris în 23.11.18 de VOIAJ din BACAU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Sub soarele Cordobei — scris în 23.11.15 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ