ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Danemarca - țara oamenilor fericiți

TIPĂREȘTE

Copenhaga

Odata cazati (vezi impresii) am pornit la pas sa vedem putin din orasul ce urma sa ne fie gazda timp de 5 nopti. Ne-am gandit sa rezervam 1 zi pt. imprejurimile din sudul capitalei, 1 zi pt. zona nordica, o jumatate de zi pt. Malmo (Suedia) si ce ramanea era pt. Copenhaga, adica 1 zi si ceva. Nu era mult dar eram obisnuiti sa prindem cate putin din ce ni se oferea, fara a ne plange picioarele de ce le astepta….

Cazarea fiind aproape de centrul istoric al orasului am pornit pe jos spre primarie si primul popas a fost in Piata Primariei, o piata larga marginita pe o latura de bulevardul Hans Cristian Andersen, iar celelalte trei laturi inchise de cladirea primariei, hotelul Palace si o “frumoasa “panza ce adapostea un santier. Cladirea primariei pare a fi veche dar de fapt face parte din minunile arhitecturale moderne, a fost terminata in 1905 si este construita in stil romantic national. Fatada si interiorul sunt decorate cu detalii di mitologia Nordica. Deasupra intrarii se afla statuia episcopului Absalon, intemeitorul orasului.

Accesul in primarie este gratuit si am profitat si noi. In foaier trebuie cautata intrarea la Ceasul Mondial a lui Jens Olsen, despre care se spune ca este cel mai exact si complicat ceas din lume. Acesta arata ora pt. toate zonele lumii, pozitiile planetelor si calendarul gregorian. Dupa ce ne-am minunat in fata compilcatelor mecanisme am colindat nestingheriti prin primarie, am admirat frescele de pe pereti, sala de festivitati unde am inteles ca se organizeaza si nunti, dar nu am urcat in turnul ce ofera o panorama asupra orasului pentru ca ploua.

Tot in piata primariei se poate vedea statuia celebrului scriitor H. C. Andersen, fantana cu dragon, statuia celor doi cantareti din corn (Cantaretii din lur) Legenda spune ca atunci cand pe langa statuie va trece o virgina cei doi cantareti vor canta o nota cu instrumentele lor. Minunea inca nu s-a intamplat desi sunt in acest loc din 1914. Stand cu fata la primarie, in dreapta se vede una din intrarile in magnificul parc de distractii Tivoli, iar in stanga –spate incepe strada pietonala din Copenhga. Inainte de a parasi piata e musai sa gustati un gustos carnat luat de la unul dintre chioscuri. Cat sunteti in vacanta va permiteti si mici extravagante (carnati, bere, inghetata, minunatele produse de patiserie-asupra acestora am sa mai revin).

Strada pietonala este de fapt o continuare a patru strazi pe o lungime de 1km. Plimbarea pe aceasta strada iti da prilejul sa admiri si sa faci popasuri in multitudinea de cafenele, restaurante si magazine, dar si piete largi cu fantani arteziene (Fantana Caritatii construita in 1608-inchisa pt. renovare), cu cladiri impunatoare si incantatoare (Royal Copenhagen - magazine, Tribunalul Orasenesc), biserici (biserica Sf. Duh, biserica Sf. Petru).

Dupa ce am mers pana ne-au lasat picioarele am hotarat ca trebuie sa revenim la baza dar nu inainte de a manca si noi ceva mai serios nu doar un carnat, care cu siguranta a fost foarte gustos. Ne-am intors tot pe strada pietonala si am ales “in cunostiinta de cauza”, adica la intamplare un restaurant. Am mancat relativ bine si am platit relativ mult, dar asta e…

In urmatoarea zi am parasit Copenhaga, dar voi continua sa spun ceva despre zilele cand am vizitat tot acest oras. De fapt am parasit Copenhaga pentru doar jumatate de zi:am dat o fuga in Suedia, la Malmo.

In aeiasi zi, in partea a doua, am hotarat sa facem un tur cu vaporasul pe canalele Gopenhagai. Excursia a costat 495 DKK, adica aproximativ 70 de euro si cuprinde biletul pt. 3 persoane in marele tur pe canal plus intrarea in Tivoli. Achizitionand un asemenea bilet am economisit circa 300 de DKK. Plecarea cu vaporasul, cu ghid in limba engleza si germana, a fost din apropierea Bursei de valori. Turul ne-a oferit o vedere de ansamblu a pricipalelor obiective turistice din oras si ar trebui inclus in programul vizitei in Copenhaga mai ales daca timpul rezervat acestui oras nu este chiar suficient. Turul ne-a dat posibilitatea de a vedea chiar si de la distanta anumite obiective pe care apoi la pas le-am revazut:Bursa de valori, Palatul Christiansborg, Podul de Marmura, Muzeul National, Diamantul Negru, Biserica lui Isus…

Drumul a fost o incantare. Am trecut pe langa zonele de relaxare a localnicilor si deopotriva a turistilor, pe langa locuintele ce se oglindesc in apele canalului, pe langa Cristiania (acea”tara”intr-un oras), am salutat din mers Mica Sirena si i-am soptit ca voi reveni, am zarit celebra zona Nyhaven cu cladirile colorate ce au devenit emblematice pt. Copenhaga si toate astea ne-au intarit dorinta de a relua pe jos o parte din traseu in urmatoarea zi. Seara am incheiat-o in parcul Tivoli savurand o bere sau un cidru si apreciind curajul celor ce incercau un nivel crescut de adrenalina. Cel putin cateva ore merita acordate si acestui minunat loc de distractie si relaxare si este bine sa va prinda noaptea aici pentru a va bucura de jocul de lumini si apa.

Dupa o zi plina aveam nevoie de odihna caci urma ziua de joi, ziua dedicata tot capitalei iar seara aveam concertul pentru care venisem: Andre Rieu si Strauss Orchestra.

Dimineata dupa micul dejun ne-am facut un scurt plan si am hotarat ca vom vedea cat mai mult din oras fara a intra si in muzee. De pe vapor ne-a atras atentia biserica Sf. Nicolai construita dupa modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma. Biserica Sf. Nicolai sau Biserica de Marmura are un dom ce masoara 31m in diametru si este printre cele mai mari domuri din Europa. Interiorul este decorat cu fresce reprezentandu-i pe cei 12 apostoli, iar exteriorul este incojurat de statui ale personalitatilor bisericii daneze. Si pe acoperis se regasesc figuri religioase antice sau din perioada mai recenta.

Dupa biserica am continuat cu palatul Christiansborg. Cladirea a fost construita in 1907 pe locul vechiului castel Absalon si este a 6-lea palat regal, gazduind in prezent parlamentul danez si ministere ale guvernului. Alaturi se afla cladirea Bursei de valori, construita in 1619 in stil renascentist. Cladirea nu poate trece neobservata. Este construita din caramida rosie si are o cupola alcatuita din cozile incolacite a 4 dragoni. In prezent in aceasta cladire se organizeaza diferite evenimente, bursa fiind mutat in alta cladire. Si tot admirand in stanga si in dreapta am ajuns la Palatul Amalienborg, actualul palat regal.

Palatul se afla intruna dintre cele mai simetrice piete din Europa. In mijlocul pietei se afla statuia ecvestra a lui Frederik al V-lea. Cele patru cladiri identice ce incadreaza piata au fost construite de patru familii nobiliare in 1749. Cladirile au devenit palat regal dupa ce Cristiansborg a fost distrus de ultimul icendiu din 1794. Palatul gazduieste familia regala dar si un muzeu. Vizita noastra la palat a durat doar cat soldatii cu cusmele uriase din blana de urs ne-au oferit scurtul spectacol de schimbare a garzilor.

Am continuat turul nostru de forta pe bulevardul Bredgade si am ajuns la singura biserica anglicana din Danemarca, biserica Sf. Alban. Aici ne-am bucurat de o surpriza deosebita:pt. prima data, intr-un loc turistic, dupa ce am fost intrebati de unde venim, ne-au dat un mini ghid al bisericii scris in limba romana.

Biserica a fost construita in 1885 si este inchinata Sf. Alban-erou britanic ce s-a sacrificat pt. a salva viata unui preot.

Exteriorul bisericii este construit in stil Victorian, iar interiorul este decorat cu vitralii si stucaturi din piatra alba de calcar adusa din Faxe.

In imediata apropiere a bisericii se afla minunata fantana Gefion, inchinata zeitei cu acelasi nume. Legenda spune ca aceasta si-a transformat cei 4 fii in 4 boi pentru a trage insula Seealand langa Danemarca.

Trecand pe langa fantana, pe malul apei, ajungem la simbolul de necontestat al Copenhagai-Mica Sirena. Impacata parca cu soarta de a sta mereu in vant si ploaie, Mica Sirena isi priveste vizitatori cu blandete chiar si atunci cand cei mai multi nu stau decat 1-2 minute iar alti au dorit sa plece cu amintiri, vandalizand-o.

Ne-am intors prin Citadela sau Fortareata. Aceasta a fost inceputa in 1662 si terminata in 1752 si este folosita si in prezent de armata.

Mergand pe malul canalului am ajuns in zona Nyhaven cu numeroasele abarcatiuni de agrement si cladirile viu colorate. Zona este incantatoare chiar si pe ploaie. La una dintre numeroasele terase, adapostiti de ploaie si “lipiti” de o lampa de incalzit, cu o cafea sau ceai in mana, am asteptat sa ne putem continua drumul spre urmatorul obiectiv, biserica Mantuitorului, cea cu scara exterioara in spirala. Interiorul alb impresioneaza prin prezenta unei superbe orgi aflata chiar deasupra intrarii. Urcarea pe scara era peste puterile noastre…. De aici mai aveam foarte putin si ajungeam in zona cunoscuta sub numele de Cristiania, un loc in care oamenii au probabil alte valori. Nu-i judec dar nu pot spune ca i-am inteles!

La intoarcere am gustat si din deliciile dulci ale danezilor si mai exact produse de patisserie din foetaj si crema de vanilie sau ciocolata a caror nume nu mi-l amintesc dar pot sa va spun ca sunt delicioase!!

Ultimul popas (inainte de concertul pt. care venisem) a fost Turnul Rotund, construit in 1642 cu o inaltime de 36m. Turnul adaposteste cel mai vechi observator astronomic dar ofera si o panorama frumoasa asupra orasului. Accesul in turn este cu taxa si se face pe o rampa in spirala si nu asa cum te-ai astepta pe scari. Pe aceasta rampa, Tarul Petru cel Mare a ajuns calare pana in varf, in1716.

Seara s-a incheiat cu minunatul concert sustinut de Andre Rieu si orchestra sa. O seara de neuitat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 30.06.15 20:20:50
Validat / Publicat: 30.06.15 22:22:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 5413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Palatul Christiansborg-sediul Parlamentului danez
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[01.07.15 12:27:02]
»

Am citit cu placere tot ce ai scris si multumesc si pentru poze pe care le-am votat tot cu placere.

Cred ca va fi si un "va urma". Sunt pe faza.

DOINITAAUTOR REVIEW
[01.07.15 12:32:19]
»

@mprofeanu - Multumesc pentru aprecieri si fii "pe faza" pentru ca mai exista si o mica continuare

Aurici
[01.07.15 15:40:37]
»

@DOINITA - In noiembrie anul trecut, bucurosi nevoie mare ca in sfarsit un vis se implinea, ne-am facut rezervari pentru iulie anul acesta pe traseul Bratislava - Praga - Dresda - Berlin - Copenhaga. 5 nopti la Copenhaga la hotel Omena, langa Tivoli si cate 3 in Praga, Dresda si Berlin. Eiii si pe la sfarsitul lui martie aflam ca un proiect ne tine blocati fix in perioada in care facusem noi rezervarile. Am vrut sa decalam toate cu 2 saptamani dar preturile devenisera cel putin duble iar la Omena n-am gasit nimic pana la sfarsitul anului. N-a mai fost chip sa gasim la aceiasi bani ceva, asa ca am amanat ptr la anu' (sper ca nu "si la multi ani").

Mi-a prins bine articolul tau care mi-a completat documentarea pe care o facusem. O sa-l mai recitesc si la anu'.

DOINITAAUTOR REVIEW
[01.07.15 20:07:24]
»

@Aurici - Va veni si momentul in care visul va deveni realitate. Merita sa-ti pastrezi traseul stabilit. Din toate am vazut Praga (unul dintre cele mai frumoase orase europene) si anul acesta Copenhaga.

webmaster
[02.07.15 07:42:25]
»

Împreună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DOINITAAUTOR REVIEW
[02.07.15 08:11:33]
»

@webmaster - Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, DOINITA, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Copenhaga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040689945220947 sec
    ecranul dvs: 1 x 1