ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 13.01.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
Familie
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Copenhaga – oraşul oamenilor fericiţi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vizita în acest minunat oraş a fost pentru mine surpriza anului 2019. Era prin octombrie, se cam terminaseră vacanţele, toamna se instalase încet, încet... aşa că am plecat în Germania, să ne vizităm fiica care locuieşte de câţiva ani buni acolo.

În primul weekend petrecut acolo, a venit surpriza: mergem la Copenhaga! Cum? Când? Cu ce? Este aproape, aşa că vom merge cu maşina!!! Am început imediat să caut informaţii dar prognoza meteo nu se anunţa deloc favorabilă... Oooof, oare chiar aşa ghinionişti să fim? Se ştie că în Copenhaga plouă des. Toată lumea ştie asta... Se spune chiar că Londra ar fi mic copil!!! Totul era la noroc!! Ne-am echipat cu umbrele, pelerine şi, după un drum de aproximativ 7 ore, am ajuns în Gentofte –un orăşel situat cam la 6-7 km de Copenhaga, unde aveam asigurată cazarea într-o „căsuţă” pusă la dispoziţia noastră de nişte prieteni de-ai fiică-mii.

Vizita noastră în Copenhaga a început într-o frumoasă dimineaţă de duminică. Soarele era incredibil de generos! Si aşa a rămas toată ziua...

Aflată pentru prima dată într-o ţară nordică, Copenhaga m-a cucerit definitiv prin multitudinea obiectivelor, aerul său maiestuos, coloritul vesel, castele grandioase, parcuri pline de verdeaţă, străduţe înguste şi canale şi, nu în ultimul rând prin oamenii săi deosebit de calzi şi primitori, gata oricând să te îndrume şi să-ţi povestească lucruri despre oraşul lor. Situată pe coasta de est a Danemarcei, Copenhaga este capitala ţării încă de acum 600 de ani şi locul unde există cea mai veche monarhie din lume. Este un oraş cosmopolit, care atrage mii de turişti anual, un oraş fermecător, vibrant, plin de culoare şi viaţă, cu parcuri, peisaje şi atracţii turistice inedite, dar mai ales cu o atmosferă încântătoare. Arhitectura veche desprinsă parcă din basmele lui Andersen, se împleteşte cu cea minimalistă specifică Scandinaviei.

Dacă m-ar fi întrebat cineva ce părere am despre Copenhaga înainte de a ajunge acolo, aş fi spus că nu am aşteptări prea mari dar dacă mă întrebaţi acum, aş spune că trebuie neaparat să mergeţi să vizitaţi Copenhaga şi asta cât mai curând posibil!

De ce este Danemarca ţara oamenilor fericiţi? Aşa cum spunea şi ambasadorul Regatului Danemarcei în România, „oamenii sunt fericiţi pentru că se simt în siguranţă” . Raportul privind fericirea mondială din martie 2019, care analizează factori precum speranţa de viaţă, sprijinul social şi corupţia, clasează ţările nordice, printre care şi Danemarca, pe primele locuri. Clasamentul a luat în considerare mai multe criterii, printre care produsul intern brut (cam 45.000 de dolari pe an) pe cap de locuitor, speranța de viață, serviciile de asistență socială, libertatea de a lua decizii, nivelul corupției așa cum este ea percepută de cetățeni sau donațiile recente făcute de aceștia. De exemplu, dacă o persoană rămâne fără loc de muncă, primeşte în jur de 1600 euro pe lună net, timp de 2 ani, timp în care este ajutată să-şi găsească un alt loc de muncă şi participă şi la cursuri de recalificare.

Danemarca este o ţară extrem de civilizată care are cetăţeanul în centrul tuturor acţiunilor guvernamentale;fericirea şi mulţumirea oamenilor este o prioritate pentru toate organizaţiile de stat. A aderat la Uniunea Europeană în anul 1973, dar rămâne în afara zonei euro, în timp ce Groenlanda şi Insulele Feroe şi-au exercitat dreptul de a rămâne în întregime în afara UE.

Plimbându-mă pe străzile Copenhagăi, mi-am dat seama că este un oraş foarte curat, modern, liniştit, plin de atracţie şi frumuseţe. Totul aici este despre relaxare, deconectare şi bucuria de a trăi!

Am hotărât să descoperim oraşul la pas, cele mai multe obiective turistice fiind amplasate în zona centrală. O alternativă la plimbarea pe jos este bicicleta, Copenhaga fiind considerat cel mai bike-friendly oraş din lume. Aici, cam 45% dintre locuitori se deplasează cu bicicleta, acest stil de viaţă fiind încurajat prin multitudinea de piste, costurile reduse şi orientarea către sănătate. Bicicleta este „rege” în oraş şi nu este folosită doar de locuitori, ci şi de turişti. S-ar părea că numărul de biciclete a depăşit aici cu mult numărul de autoturisme. Am văzut nişte parcări pentru biciclete incredibile! Uite şi acesta unul din motivele pentru care danezii sunt cei mai fericiţi oameni de pe planetă, nu?

Danezii sunt nişte oameni foarte activi. Merg zilnic pe bicicletă, inclusiv persoanele cu funcţii publice o fac fără ezitare, aleargă, merg la competiţii. Un alt lucru ar fi legat de a crea intimitate şi căldură sau hygge, cum spun danezii. Sunt oameni foarte moderni ca gândire şi stil de viaţă, foarte independenţi şi responsabili pentru viaţa lor şi tot ce li se întâmplă, fără a aştepta intervenţii divine.

Am început turul de oraş din Piaţa Primăriei (Radhuspladsen), care este practic kilometrul zero al Copenhagăi –un loc frumos, larg, aerisit, înconjurat de multe clădiri deosebite din punct de vedere arhitectural. Predomină clădirea primăriei, construită din cărămidă roşie, cu un aer de stil palazzo, din nordul Italiei. Accesul în clădire este permis între orele 8.00-17.00 şi este gratuit. Are un turn înalt cu ceas iar deasupra intrării se găseşte statuia arhiepiscopului Absalon, întemeietorul oraşului. Tot aici în piaţă observăm o fântână, numită Fântâna Balaurului, ce întruchipează un balaur care se luptă cu un taur. Nu am putut să nu remarc clădirea cu turn înalt a impunătorului Hotel Palace, clădire ce găzduieşte la parter Muzeul „Believe It Or Not” , un muzeu plin de ciudăţenii. În partea dreaptă a primăriei, se vede una din intrările în magnificul Parc de distracţii Tivoli, din păcate închis în ziua când am fost noi.

În Piaţa Primăriei sunt tot felul de conexiuni spre aeroport şi principalele artere. Multe trasee de autobuz converg în piaţă, fiind în imediata apropiere a Gării Centrale.

Primul meu contact cu Copenhaga a fost această piaţă, şi, cum să nu-mi placă? De jur împrejur clădiri una şi una, întrecându-se în diversitate dar care dădeau un puternic aer regal. Totul era rafinament şi eleganţă!!! Aici, dar şi pe tot parcursul vizitei, atmosfera mi s-a părut pitorească: în loc de zgârie-nori am putut admira multe clădiri ale căror acoperişuri şi ziduri erau colorate în tot felul de nuanţe iar în loc de bulevarde şi străzi supraaglomerate, am descoperit zone pietonale imense şi o groază de piste pentru biciclişti.

Am luat-o apoi pe jos, încet, încet pe Stroget, cea mai animată şi cea mai faimoasă zonă de cumpărături din Copenhaga, „raiul amatorilor de shopping” , cu multe magazine ochioase şi scumpe, hoteluri şi restaurante. Stroget este locul unde atât localnicii, cât şi turiştii, merg la cumpărături sau doar să se plimbe. Traversează de fapt cinci străzi şi patru pieţe, având o lungime de peste 1 km şi ţine de la Piaţa Primăriei până Piaţa Nouă Regală (Kongens Nytorv), în apropierea portului Nyhavn. Am întâlnit aici şi mulţi cântăreţi stradali, care cântau jazz, atrăgând o mulţime de ascultători. Atmosfera era una de zile mari, poate şi pentru că era duminică, poate şi pentru că era o zi însorită ……Din Stroget apar diverse ramificaţii, străduţe la stânga, la dreapta, cu numeroase obiective importante. Astfel am putut admira şi Palatul de Justiţie –o clădire impunătoare, cu coloane groase din piatră şi care a găzduit înainte primăria oraşului. Tot aici am văzut Biserica Maicii Domnului, locul unde Prinţul Moştenitor Frederik şi Prinţesa Maria şi-au unit destinele. Tot în Stroget, în Piaţa Amagertorv, am întâlnit Fântâna Stork, construită spre sfârşitul sec. XIX cu ocazia nunţii regilor danezi din acea perioadă, precum şi Biserica Sf. Nicolae (Sant Nicolaj Kirke) . Din această piaţă, se deschide o altă piaţetă, în mijlocul căreia stă maiestuoasa statuie ecvestră a episcopului Alsalon, considerat întemeietorul oraşului Copenhaga.

Din Piaţa Amagertorv am ajuns imediat în Noua Piaţă Regală, locul unde se termină Stroget. Şi aici, în mijlocul pieţei, găsim o altă statuie ecvestră, de data aceasta a regelui Cristian al V-lea.

Şi iată-ne ajunşi în sfârşit, în cel mai aşteptat şi râvnit obiectiv turistic din Copenhaga: Nyhavn (Portul Nou) –cea mai animată zonă din oraş dar şi cea mai fotografiată. Case colorate în cele mai trăznite culori erau aliniate de-a lungul canalului, diverse restaurante, cafenele şi terase, pontoane ocupate de tineri care socializau, multe ambarcaţiuni istorice din lemn …. O atmosferă extraordinară!!!

Anterior, Nyhavn a fost un port comercial, unde ancorau zilnic corăbii din toată lumea. A fost construit la ordinal Regelui Cristian al V-lea în perioada 1670-1675, facilitând astfel accesul pescarilor şi comercianţilor spre Piaţa Regelui.

Astăzi aici este doar o zonă de distracţie şi relaxare, numeroşi turişti fiind atraşi de casele sale colorate, restaurantele elegante dar şi de locul în care a locuit celebrul Hans Christian Andersen, unde marele scriitor de poveşti şi-ar fi petrecut mai mult de 20 ani. Este un loc efervescent, zgomotos şi plin de voie bună. Of, n-aş mai fi plecat de aici!!!

Din Nyhavn drumul se continuă la stânga către Palatul Regal Amalienborg şi înainte către oraşul liber Christiana.

Ne-am continuat drumul spre Amalienborg, urmând să revenim pentru o croazieră pe canal.

Palatul Regal Amalienborg –este un „must visit” pentru orice turist. Este reşedinţa de iarnă a familiei regale şi este de fapt format din patru palate aproape identice, construite în jurul unui spaţiu octogonal, iar în mijlocul pieţei a fost aşezată statuia Regelui Frederik al V-lea, realizată de un sculptor francez. Familia regală a trăit în Palatul Christiansborg până în anul 1794, când un incendiu le-a distrus reşedinţa şi au decis să cumpere cele patru palate. De-a lungul anilor, diferiţi regi şi familiile acestora au locuit în cele patru palate. Într-unul din cele patru palate este situat Muzeul Amalienborg, care expune interioarele private ale celor mai recenţi regi şi regine ale Danemarcei, dar şi o incursiune prin obiceiurile şi tradiţiile casei regale actuale. Nu am reuşit să surprindem schimbarea gărzii, care are loc în fiecare zi la ora 12.00, dar am putut admira gărzile îmbrăcate foarte frumos cu tunică roşie, căciulă neagră de blană şi pantaloni albaştri.

Am stat ceva vreme prin unul din cele două palate și am admirat simplitatea rafinată, precum și o fotografie cât un perete în care se aflau reprezentați actuali ai caselor regale din Europa, de la regi și regine, la prinți și prințese. O adevărată splendoare a regalității moderne!

În imediata apropiere a Palatului Amalienborg, se află frumosa Biserică de marmură (Marmorkirken) , cunoscută popular pentru Biserica lui Frederick –un monument grandios, meticulos executat, în care am intrat pentru puţin. Nu am urcat în dom dar am admirat interiorul superb şi mai ales plafonul pictat.

De la Amalienborg am mers aproximativ 15-20 de minute pâna in parcul Langelinie, să vedem Mica Sirena.

În drumul nostru, am întâlnit un loc care mi-a plăcut tare mult: Gefion Fountain - o fântână arteziană superbă, dominată de o statuie imensă înfăţişând-o pe zeiţa Gefjun conducând un car tras de animale. Acest monument grandios a fost realizat de artistul danez Anders Bundgaard şi a fost finalizat în anul 1908. M-a fascinat această operă de artă prin dimensiuni, concepţie şi realizare, ca să nu mai spun că este un mic castel de ape, care decorează eleganta porţiune a Parcului Churchil.

Imediat, în apropiere, întâlnim o biserică frumoasă, de tip anglican. Este Biserica Sf. Alban –construită în anul 1885 pentru comunitatea engleză din Copenhaga şi închinată Sf. Alban –eroul britanic care s-a sacrificat pentru a salva viaţa unui preot.

Continuăm plimbarea prin minunatul parc şi ajungem în sfârşit la cea care este considerată una dintre cele mai faimoase atracţii turistice ale Copenhagăi: Mica Sirenă (The Little Mermaid) ! Plimbarea până la micuţa sirenă mi s-a părut de-a dreptul idilică. Mă cam dureau picioarele şi aş fi vrut să mă aşez direct pe iarbă, pe malul apei, sub o salcie pletoasă şi să „ascult” liniştea din jur. Era acolo un cadru natural de mare excepţie!

Pe „micuţă” am găsit-o stingheră, stând pe o stâncă, amplasată chiar pe malul mării, cu vedere la port. Deşi nu este o lucrare grandioasă sau sclipitoare, statuia atrage mii de turişti zilnic, impresionând prin povestea scrisă de către Hans Christian Andersen. Frumoasa statuie a fost sculptată de Edvard Eriksen prin anii 1923. Modelul fizionomiei statuii a fost dansatoarea Ellen Price. Are o înălţime de 1,25 metri şi o greutate de 175 kg şi a fost comandată în anul 1909 de Carl Jacobsen, fiul fondatorului Carlsberg. Din păcate, statuia de bronz ce reprezintă o sirenă, a fost deseori ţinta actelor de vandalism, dar de fiecare dată a fost recondiţionată, rămânând un simbol viu al oraşului.

Ne întoarcem apoi să vizităm un alt obiectiv aflat pe lista noastră: Palatul Christianborg –care găzduieşte Parlamentul danez. Este o clădire magnifică, barocă, cu faţada din granit, pe a cărei turlă observăm trei coroane care reprezintă Danemarca, Suedia şi Norvegia. Statuia ecvestră din faţa palatului îl reprezintă pe regele Frederik al VII-lea. Edificiul adăposteşte cele trei puteri supreme în stat: puterea executivă, puterea legislativă şi puterea judecătorească, adică Parlamentul, Curtea Supremă de Justiţie şi Guvernul danez. S-ar părea că palatul a găzduit Casa Regală daneză încă de la începutul sec. XV şi până aproape de sfârşitul sec. XVIII, când acesta a ars din temelii. Pe ruinele primului palat s-au ridicat alte două, ultimul fiind acesta care supravieţuieşte şi astăzi.

Nu departe de Palatul Christianborg, mai exact în spatele acestuia, se află vechea clădire a Bursei din Copenhaga (Borsen), construită de către Regele Christian al IV-lea între anii 1619-1640, fiind primul centru de acest fel din Danemarca. Clădirea este cunoscută mai ales datorită turnului de 56 metri construit sub forma a patru cozi de dragon care se îmbină, în vârf acestea având forma unei suliţe pe care sunt aşezate trei coroane reprezentând Danemarca, Suedia şi Norvegia.

Palatul Rosenborg –aflat tot în centrul oraşului, este un obiectiv important al capitalei daneze, fiind o adevărată mărturie a unei istorii îndelungate. Palatul spune povestea regilor Danemarcei de peste 300 de ani, de la Frederick al II-lea, până la Frederick al VII-lea în secolul al XIX-lea. Palatul Rosenborg este utilizat ca reşedinţă de primăvară şi de toamnă a regilor danezi. Este nu doar o clădire istorică, ci şi un muzeu fascinant. Castelul impresionează prin arhitectura sa exterioară dar şi prin încăperile ornamentate luxos, care pot fi vizitate printr-un tur ghidat.

Nu am avut timp să-l vizitez, deşi mi-aş fi dorit enorm. Ştiu că grădinile din jurul castelului sunt fantastice. Acestea sunt considerate a fi cele mai vechi grădini regale din Danemarca, fiind un spaţiu preferat al localnicilor, mai ales că sunt accesibile fără nici o taxă de intrare. Offf …. timpul ăsta!!! Asta înseamnă că trebuie să revin!

Ne-am întors în Nyhavn pentru că nu puteam rata să vedem Copenhaga şi de pe apă, aşa că ne-am îmbarcat într-un vaporaş de croazieră, bucurându-ne din plin de o călătorie superbă. De pe apă oraşul mi s-a dezvăluit parcă şi mai vesel. Am făcut o plimbare de o oră, în cerc, pe mai multe canale. Am trecut din nou pe lângă Operă, Diamantul Negru, extensia bibliotecii regale şi pe lângă Portul Regal, unde sunt vapoarele regale şi de unde suverana Margrethe se îmbarcă şi se duce să-şi viziteze supuşii insulari. Am admirat Biserica Mântuitorului, cu un turn înalt înconjurat de o scară aurie care urcă în spirală spre vârf. Biserica este una din cele mai impozante din Copenhaga, datorită stilului în care este construită, a scărilor exterioare și a celor mai mari clopote din Europa de Nord. Ne-am bucurat să vedem clădirile colorate şi străzile legate prin poduri sau basculante.

Un adevărat răsfăţ a fost această croazieră!

Alte informaţii utile

:Copenhaga este o destinaţie scumpă, dar cu toate astea vizitarea ei merită din plin efortul. Mă rog, nu e Italia sau mai ştiu eu ce destinaţie ieftină din sud. E scump, dar nu aşa dramatic pe cât face toată lumea să pară.

Chiar dacă sunt în UE, moneda lor este coroana daneză, nu euro. Nu vă stresaţi să schimbaţi bani. Plata cu cardul este cea mai bună. Am plătit cu cardul chiat şi o sticlă cu apă. Au POS-uri peste tot.

Mijloacele de transport în comun - metroul, autobuzul sau tramvaiul se pot folosi in baza City Pass-urilor care se pot achizitiona online. După achizitie, este necesar să aveţi cu voi în timpul călătoriei, telefonul mobil pentru a face dovada biletului (SMS sau e-mail). City Pass Large va asigura transportul in toata Copenhaga iar preturile incep de la 160 DKK (100 lei) pentru 24 ore. Autobuzele şi trenurile circulă zilnic spre suburbiile oraşului. Staţia de metrou din Copenhaga conectează 22 staţii şi este încă în expansiune.

Există piste pentru biciclete în întreaga Copenhaga, între aprilie şi septembrie acestea fiind oferite gratuit pentru plimbări.

Eu pot să vă recomand să parcurgeţi oraşul la pas, pentru că cele mai importante obiective se află în centru şi sunt apropiate între ele.

Impresii finale

Copenhaga m-a sedus iremediabil!! Zonele colorate, miile de bicicliști ce transformă orașul într-un râu curgător în fiecare minut și atmosfera extrem de relaxantă au fost argumentele pentru care ne-a plăcut atât de mult hălăduitul pe străzi! Toată lumea are loc, nimeni nu înghiontește pe nimeni, bunul-simț este la el acasă și lumea se simte bine! Nu pot decât să admir reușita danezilor de a avea un oraș îngrozitor de curat și canale impecabile!

Închei cu un citat din Hans Christian Andersen: „A călători înseamnă a trăi” .

Vacante frumoase tuturor!!!

Webmaster, rog inserare Youtube youtu.be/I1RM1KpRCaw


[fb]
---
Trimis de gettyy in 29.04.20 10:04:02
Validat / Publicat: 29.04.20 11:58:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE

VIZUALIZĂRI: 7884 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettyy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Copenhaga - Fântâna Gefion, monument dedicat zeiţei Gefion căreia i se datorează, conform legendei, crearea insulei Sealand pe care se află Copenhaga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59800 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.04.20 12:00:22]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

robertPHONE
[29.04.20 12:07:38]
»

Super tare, super surpriză ți-a făcut fata ta! Din ce ne-ai descris tu, Copenhaga pare un oraș musai de văzut.  

Chiar il am in plan de mulți ani.  Îmi făcusem mai demult un plan sa-l vizitez. Era o cursă spre Malmo, Suedia si vroiam să stau două nopți in Malmo si trei in Copenhaga, dar nu a fost să fie. Poate pe viitor dacă scăpăm de pandemie și de urmările acesteia.

Felicitări atât pentru articol, cât și pentru excursie. Ține-o tot așa! ​​ Numai bine vă doresc!

mishu
[29.04.20 12:11:36]
»

@gettyy: Citisem ca intradevar, Danemarca este considerata printre tarile cele mai fericite, si ai punctat foarte bine

Aşa cum spunea şi ambasadorul Regatului Danemarcei în România, „oamenii sunt fericiţi pentru că se simt în siguranţă”. Raportul privind fericirea mondială din martie 2019, care analizează factori precum speranţa de viaţă, sprijinul social şi corupţia, clasează ţările nordice, printre care şi Danemarca, pe primele locuri.

este ceea ce noua ne lipseste. La noi este foarte valabila vorba:"Pestele de la cap se impute si se curata de la coada! "

Ar fi multe de spus pe aceasta tema, dar mai bine trec la frumusetea acestui articol. Ai prins o zi superba care parta scoate si mai mult in evidenta fiecare loc descris de tine, fiecare piatra, fiecare frunza​.

Am savurat atat pozele cat si articolul, asa ca nu pot decat sa spun, felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[29.04.20 12:16:18]
»

O fi tot in Europa, dar este alta lune. O lume cum la noi nu va fi niciodata. Tine de educatie, de nivel de trai, de mentalitate, de sange. ​​

​​

 Arhitectura veche desprinsă parcă din basmele lui Andersen, se împleteşte cu cea minimalistă specifică Scandinaviei.

O poveste adevarata de pe Pamant! Superb! Felicitari pentru articol! Numai bine! ????

mireille
[29.04.20 12:20:17]
»

Un oras ca un adevarat basm modern, ancorat în trecut și în prezent, o destinație elegantă de vacanță cosmopolită, un loc care pare să zumzaie de activitate..., o bijuterie scandinavă la care multi dintre noi visăm, privind măcar simbolul neoficial , delicata statuie a Micii Sirene a lui Hans Christian Andersen.

Am tras un tur cu bicicleta prin oras sub ghidajul tau , alergand cu interes printre obiective, felicitari. ​

crismisPHONE
[29.04.20 12:48:39]
»

Am fost în Copenhaga de 2 ori, la interval de 2-3 ani, de fiecare dată cu ocazia unor manifestări științifice, sunt peste 10 ani de la ultima vizită. De fiecare dată m-a impresionat orașul ăsta, evident în sens pozitiv.

​Prima vizită, deși a fost cea mai scurtă, m-a marcat teribil, și acum îmi amintesc o sumedenie de amănunte, de parcă ar fi fost ieri! De exemplu, marea de biciclete din fața gării. Sau cum erau îmbrăcați localnicii în haine subțiri (bebelușii inclusiv), iar noi purtam cizme, căciuli și mănuși (era aprilie și încă era foarte frig, jur!). Dar cel mai tare m-a șocat un grup de 4-5 tineri cu sindrom Down, scoși de 2 însoțitoare la o prăjitură și un suc într-o cafenea. A propos de grija instituțiilor pentru fericirea semenilor...

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[29.04.20 13:31:36]
»

@robert:  

​Multumesc frumos pentru lectură si apreciere!!!

Sigur că mi-a plăcut, nu are cum să nu-ți placă Copenhaga!!! Nici nu mă gândeam că tu nu ai fost aici... trebuie neaparat să mergeți si mai ales dacă poti să legi această calatorie cu Malmo, ar fi super!

Vara trecută a fost pentru mine una de excepție: plină de călătorii frumoase, care mai de care, iar planurile pentru vara asta erau si mai si... doar că... nu se stie ce va mai fi... deja am ratat una!

Noi să fim sănătosi!!!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[29.04.20 13:43:01]
»

@mishu: Mă bucur că ti-a plăcut articolul meu si-ti multumesc pentru aprecieri.

Da, din păcate nouă ne lipsesc multe si as incepe chiar cu sistemul de învătământ.

Deși costul vieții in Danemarca este dublu fața de cel din România, vorbim despre țara care oferă unul dintre cele mai bune și mai eficiente sisteme de educație din lume.

Nu de alta, dar motto-ul danezilor este acela că elevii trebuie să vină de plăcere la școală. Sistemul lor de învățământ pune accentul pe descoperirea din timp a abilităților fiecărui elev în parte. Și apoi profesorii au datoria să îi învețe ce înseamnă responsabilitatea și implicare... la urma urmelor, de aici pleacă totul!

Multumesc pentru lectură!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[29.04.20 13:56:15]
»

@Dan&Ema:  

Multumesc mult pentru lectură si ecou.

Într-adevăr acolo este o altă lume!!! Pentru mine Copenhaga a fost o surpriză extraordinară! Mi-a plăcut maxim nu doar orasul arhitectura, istoria... cât mai ales oamenii! ​ Erau atât de drăguti, pasnici buni...

​​Ceea ce a rezultat după un mileniu de istorie este fără echivoc un model: o natiune exemplară,  constientă de valorile ei si un oras care stă in randul celor mai frumoase orase din lume.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[29.04.20 14:05:57]
»

@gettyy: Sotul meu are o verisoara care din motive de sistem de sanatate a ales sa plece cu familia in Danemarca acum vreo 27 de ani. Invatamantul intradevar este mult mai relaxat si astfel mai eficient. Copiii nu au teme de facut acasa, de invatat poezii stupide pe de rost pana a doua zi si multe altele.

Elevii nu au evaluare la final de clasa a VIII-a pentru a ​vedea pentru ce liceu sa se bata mai departe.  

Exista o discutie intre parinti si sa spunem "dirigintele"clasei, si pe baza evaluarii facute pe perioada anilor de studiu, el indruma parintii spre un liceu unde copilul are aptitudini. ​

Iar limba engleza este obligatorie in scoli, motivul fiind acela ca in momentul in care stiu bine o limba straina isi pot gasi mai usor de lucru si in afara tarii.

Si multe, multe altele, felicitari insa inca o data pentru acest frumos oras pe care l-ai vazut. ​​

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[29.04.20 14:10:02]
»

@mireille:  

​Mi-a plăcut că m-ai însoțit cu bicicleta în plimbarea mea. Dacă as fi fost numai eu cu sotul, chiar că am fi urcat pe bicicletă!!! La ce piste am văzut acolo si la cum se circulă... wooow, mai mare dragul!

În altă ordine de idei, da Copenhaga este locul in care basmele vechi se impletesc cu arhitectura si designul modern si stralucitor;locul in care jazz-ul cald se amesteca cu muzica electronica rece din subsolurile orasului;locul unde ai impresia ca intr-o zi ai vazut totul, dar, de fapt, iti trebuiesc luni ca sa descoperi Copenhaga.

Multumesc mult pentru lectură si ecou!

S-auzim de bine!

Te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[29.04.20 14:30:17]
»

@crismis: si eu am o amintire vie care m-a impresionat foarte mult.

​​Erau doi batrani pe marginea apei, in Parcul Churchill, cu scaune, cu un termos cu cafea si cu o sticluta mica de tarie. Si-au preparat bauturile si au stat cuminti, unul langa altul, in acea liniste fara egal. Sunt imagini de liniste si de bunastare pe care rareori le vezi la noi, care-ti raman in minte ca desenele tatuaje pe care le vezi peste tot in Copenhaga.

Oamenii - care pe mine m-au impresionat cel mai mult, sunt relaxati, zambitori, incaltati in adidasi de marca si cu rochii sau costume elegante. Nu am vazut niciun toc cui, niciun mers chinuit, nici oprivire încrâncenată...  

Este intr-adevar o alta lume!

Multumesc mult pentru vizită si ecou!

Toate bune! ​

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[29.04.20 15:08:16]
»

@webmasterX: multumesc frumos!

Mika
[29.04.20 18:26:53]
»

@gettyy: Un vot pentru superbonus acordat cu drag. Am citi cu plăcere povestea vizitei tale in orașul in care cei mai mulți dintre locuitori sunt fericiți. Arată foarte frumos orașul, ai avut o zi plină. Este un loc de văzut, categoric. Felicitări!

gettyyAUTOR REVIEW
[29.04.20 18:38:19]
»

@Mika:  

Multumesc foarte mult pentru vot şi ecou. Da, a fost o vizită foarte plăcută care mi-a umplut sufletul de o imensă bucurie​, mai ales că am avut parte şi de o vreme extraordinară.

Capitala daneză​, acest oraş plin de surprize şi contradicţii, merită cu prisosinţă vizitat, nu numai pentru că este un muzeu în aer liber, dar este mereu în pas cu vremurile şi cu cele mai recente tendinţe în modă, design şi arhitectură.  

Îngrijirea şi respectul pe care danezii îl au pentru capitala lor, chiar m-au impresionat.

Toate bune! ​​

BOGDAN DSN
[29.04.20 20:04:36]
»

@gettyy: Mulțumim că ne-ai arătat Copenhaga! Descriere elocventă, imagini frumoase - nu are cum să nu-ți placă. Prima capitală nordică vizitată de mine a fost Stockholm - de care am rămas impresionat. Are cam aceleași atuuri ca și Copenhaga, relatate și de tine foarte frumos.

Locul doi pe lista mea îl deține Copenhaga (dintre capitalele nordice), urmată de Oslo și eventual Helsinki. Cine știe care va fi ordinea reală... vom vedea.

Felicitări! ​

webmaster
[29.04.20 21:57:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[29.04.20 22:01:42]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[30.04.20 05:16:13]
»

@webmaster: multumesc!

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[30.04.20 06:33:28]
»

@BOGDAN DSN:  

Multumesc mult pentru vizită şi aprecieri!

Citeam undeva că există o mare rivalitate intre cele doua orase scandinave: Copenhaga si Stockholm, cele doua disputându-si titlul de cel mai mare oras din Peninsula Scandinavia. Se stie, totusi, ca orasul danez este cel mai mare in termeni de suprafata, in vreme ce Stockholm castiga atunci cand e vorba de populatie. Cu toate acestea, fiind un oras foarte prietenos, Copenhaga este unul dintre orasele europene cele mai pretabile pentru plimbari pe jos.

În ceea ce priveşte frumusetea celor două, eu cred că e o chestie de gusturi.​

Încă nu am vizitat Stockholm dar sunt convinsă că o să-mi placă, totusi... Copenhaga v-a ocupa totdeauna un loc aparte în inima mea.

Toate bune şi să ai vacante cât mai reusite!

mihaelavoicu
[02.05.20 12:45:13]
»

@gettyy: Între Stockholm și Copenhaga, pe mine m-a fascinet Stockholm, deși nici Copenhaga nu este de lepădat. De două ori am văzut Copenhaga, iar primul meu review a fost despre Primărie.

Gefion Fountain - o fântână arteziană superbă, dominată de o statuie imensă înfăţişând-o pe zeiţa Gefjun conducând un car tras de animale.

Conform legendei zeița și-a transformat cei patru fii în boi și cu ei ară, conform unui rămășag și obține insula Zealand, care era a Suediei.

Orașulul este o splendoare, iar podul Oresund ce leagă Copenhaga de Malmo este o minune a tehnicii moderna.

Felicitări pentru articol!

gettyyPHONEAUTOR REVIEW
[02.05.20 13:34:27]
»

@mihaelavoicu:  

Multumesc mult pentru vizită şi ecou. ​

Incă nu am vizitat Stockholm ca să pot face o comparatie, dar sper din suflet să ajung si acolo cât mai curând.

Toate bune!!! ​

​​​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, gettyy, mihaelavoicu, Mika, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Copenhaga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.30155205726624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1