ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Seniori romani la Nisa si Cannes

Ilustrație video-muzicală
Amelie m'a dit


TIPĂREȘTE URM de aici

Daca cineva mi-ar fi spus acum 25 de ani ca la aproape 80 de ani voi merge la Nisa si Cannes, i-asi fi raspuns “ Du-te dom’le si te culca! Eu nici 2000 nu apuc. Oale si ulcele”. Ne-a placut totdeauna sa calatorim dar inainte de ’90 nu ni s-a permis sa vedem decat odata URSS (bastion al pacii e) cu pasaport colectiv. A fost o excursie extraordinar de frumoasa de 22 de zile prin toate republicile sovietice, am fost tratati ca occidentalii din punct de vedere al cazarii si mancarii dar si de cooperativa ochiul si timpanul. Neavand pasaport nu ne puteam departa de grup nici 50 m. In schimb am rascolit Romania in lung si in lat cu copii si Dacia 1100, cu cort cu doua incaperi, cu aragaz polonez si bec si am vazut-o asa cum a facut-o mama ei, fara sosele alpine, fara paraie murdarite de peturi si pungi de plastic, fara terase cu mici si cheflii dar cu mocanita, uneori cu rucsac in spate, dormind cateodata in vreo sura, acolo, la capat de lume unde ii multumeam lui Dumnezeu ca ne-am nascut pe aceste meleaguri de vis. Dupa ’90 am deschis ochii spre lumea de afara.

Din excursia noastra pe Coasta de Azur a mai ramas sa va povestesc despre Nisa si Cannes, adevaratele perle ale litoralului francez.

Nisa este ca marime al cincilea oras din Franta cu o populatie de 400000 de locuitori la care se mai adauga inca 400000 din oraselele satelite si este vizitat annual de peste un million de turisti. Istoria orasului coboara in antichitate cand pe aceste locuri in sec. V i Hr. exista o colonie greaca, Nike. Mai tarziu romanii au ridicat o cetate fortificata pe dealul Cimiez din care au ramas cateva ruine.

Orasul are o viata culturala intensa detinand 20 de muzee printre care muzeul Matisse, muzeul Chagall, muzeul de arta Masena, muzeul de Arte Orientale, cel de Marina sau de Arheologie din care din pacate nu am vizitat niciunul din lipsa de timp. Cand pentru vizitarea unui oras sunt alocate 3-4 ore, abia ajungi sa parcurgi centrul si cartierele cele mai interesante si eventual sa faci un tur ghidat cu minicarul si sa mananci la botul calului. Trebuie sa spun ca prima impresie asupra Nisei a fost descurajanta. Autocarul a oprit ceva mai departe de piata Massena pe promenade du Paillon transformata in santier in care in spatele unor garduri inalte verzi, pamantul era rascolit pe mare distanta. Pe aici trecea un tramvai intre sinele caruia se pastra un gazon verde neatins. Nu se puteau vedea cladirile de pe aceasta promenada.

Curand am ajuns in Piata Massena. Este cea mai cunoscuta piata din Nisa beneficiind de un spatiu foarte mare in centrul caruia se afla La fontaine du Soleil. In cursul timpului fantana a fost dezmembrata iar statuia lui Apolo nud care se afla in centrul acesteia mutata din motive morale in fata unui stadion. Ulterior si-a recapatat locul in piata Massena. De curand in jurul fantanii au fost amplasate cinci statui in varful unor stalpi; pozitia de meditatie a persoanelor de pe acesti stalpi sugereaza o influenta asiatica.

Piata Massena este inconjurata de multe cladiri neoclasice monumentale de culoare rosie. Coborand niste trepte am intrat in vieux Nice in care am trecut pe langa palatul Lascaris, catedrala St. Reparate ajungand in Cours Saleya zona pietonala si comerciala a orasului plina de buticuri elegante, cafenele, scuaruri. In trecut era zona de promenada a celor bogati, astazi e cel mai animat cartier al orasului.

In apropiere functioneaza celebra piata de peste care ar trebui vizitata la sase dimineata apoi piata de legume si de flori. Am ramas cu ochii la o vitrina in care erau expuse manechine cu rochii de seara retro pe care nu m-am abtinut sa le fotografiez. Ne-am plimbat printre terasele acoperite care navalesc pe trotoare si cu toata ca vremea era umeda si racoroasa erau pline de clienti. Am cascat ochii la magazinele de lux insirate la parterul unor imobile vechi si destul de darapanate. Incepuse ploaia si ne era si foame. Alaturi se afla monumentalul palat de justitie.

Am intrat intr-o locanta de mana a doua unde ce era sa cerem? salata nicoise, 12 eu. portia mare. Este o salata obisnuita, cu de toate, adica cartofi fierti, oua rascoapte felii, laptuca, rosii, masline negre dar si ton si fileuri de ansoa, sosul fiind facut din ulei de masline, otet balsam si mustar Dijon. Buna la o foame foarte buna.

Am coborat pe Quai des Etats Units o promenada lunga de 2 km care urmeaza profilul Golfului Ingerilor si pe care se gaseste Opera, capela Misericorde si Hotel de Ville. Acest chei a fost construit pe locul in care au existat zidurile de aparare ale orasului vechi. In urma planurilor succesive de urbanism si cu finantare americana cheiul a capatat aspectul de astazi. Parcul Albert I separa Quai des Etats Unis de Promenade des Anglais.

Promenade des Anglais este locul cel mai cunoscut din Nisa. Ea strabate orasul, paralel cu marea pe o distanta de 7 km de la aeroportul din Nisa la Quai des Etats Unis. In sec. XIX, Nisa si Baie des Anges au inceput sa fie descoperite de bogatasii englezi. Ei veneau aici iarna datorita climei blande cu totul alta decat cea rece si mohorata din Anglia. La inceputul anilor 1800 reverendul englez Lewis Way a finantat constructia unui drum pavat larg de 2 m si care urma linia tarmului deasupra plajei pline de pietris. In cursul sec. XIX si pana in 1930 cand Promenade des Anglais a luat alura de azi, au fost executate largiri si extensii succesive ale acestui drum. Bulevardul paralel cu promenada este marginit de cele mai elegante hoteluri si restaurante. Pe bulevard sunt cate trei benzi de circulatie pe fiecare sens. Cele doua sensuri sunt despartite de palmieri perfect aliniati. Pe promenada propriuzisa din loc in loc sunt instalate siruri de scaune albastre cu vederea spre mare. Chioscuri cu ziare, lampadare si pergole care apara turistii de soare cat si o pista pentru biciclete completeaza tabloul celei mai celebre promenade din lume.

Pe bulevard se remarca Palais de de la Mediterranees in care functioneaza marele cazinou Ruhl. Hotelul are 187 camere si 14 apartamente. In sezon pentru o camera de 35 mp. cu vedere la mare se plateste incepand cu 530 eu/ noapte si ajunge la 1220 eu/ noapte pentru un apartament de 60 mp.

Hotelul Negresco este cel mai elegant hotel din Nice si alaturi de Promenade des Anglais reprezinta emblema orasului. El se detaseaza de cladirile din jur datorita cupolei enorme roz care se sprijina pe cel de al cincilea etaj al hotelului. Inaugurat in 1913, hotelul a gazduit dealungul timpului regi, printi, seici arabi si multimiliardari. Are 121 camere, 24 de apartamente si 9 sali de receptie, pretul unei camere duble in sezon pornind de la 450 eu/ noapte si ajungand pana la 750 eu. iar a apartamentelor pana la 1500 eu/ noapte. Prima sa perioada de glorie a fost sub patronatul lui Henri Negresco, un lautar din Bucuresti, fiul unui carciumar si care a plecat in lume la 15 ani. Gratie ambitiei, talentului sau si a urechii muzicale care i-a permis sa jongleze cu multe limbi straine el a ajuns directorul cazinoului din Nisa. A construit hotelul cu finantare de la un mare bancher al vremii si pe baza proiectului arhitectului Edouard Niemans. Hotelul este o imbinare a stilului baroc cu belle époque. Cupola are armatura calculata de Eiffel. Lustra de cristal si bacara destinata tarului Nicolae al II -lea la care n-a mai ajuns din cauza revolutiei, impodobeste salonul de la parterul hotelului. In 1914 Negresco a fost mobilizat in razboi iar hotelul rechizitionat si transformat in spital. Dupa terminarea razboiului renovarea hotelului l-a ruinat, murind sarac de cancer la 52 de ani in 1920.

Hotelul a trecut in proprietatea familiei Augier care si-a inchinat intreaga viata intretinerii, dezvoltarii si mentinerii hotelului la rang de palat. Astfel au fost achizitionate si sunt expuse tablouri celebre, obiecte de mobilier vechi si de arta, hotelul devenind un palat al culturii si organizand periodic expozitii. Am avut privilegiul ca in acea zi la ora 15 sa putem vizita parterul hotelului. Am fost la fel de uluita ca in saloanele cazinoului din Monte-Carlo. In fata ochilor se deschidea o receptie-salon enorma deasupra careia celebrul candelabru de cristal raspandea o lumina calda. Si pentru ca oricate cuvinte asi insira nu pot reda rafinamentul si luxul hotelului, va puteti face o impresie dand click aici. Penultima poza este holul-receptie pe care l-am vizitat. Am scris despre hoteluri de lux de cinci stele. Exista insa si camere cu 80-100 eu/ noapte in sezon si acum iarna la 50 eu., la hoteluri de trei stele, cu conditia sa rezervi cu mult timp inainte pentru perioada pe care o doresti. Bomboana de pe tort a fost plimbarea ci minicarul cu care am urcat pe colina Chateau, inalta de 100 m de unde s-a deschis o panorama splendida asupra Nisei.

In drum spre Cannes am trecut prin Eze unde am oprit la fabrica de parfumuri Fragonard care functioneaza din 1926. Am vizitat laboratoarele manufacturiere. In urma prezentarii interesante si cu tinta precisa fiecare a cumparat dupa punga, cate ceva. Bineinteles ca am cumparat si noi, de vreo 70 eu, cosulete cu sapun de iasomie, colonie si ulei argan bun la toate, doar se apropiau sarbatorile si in familie avea cine sa se bucure dar arganul l-am oprit pour moi. Am aflat ca tinutul dispune de un microclimat special favorabil cresterii florilor si un canal de irigatie datorita carora in toata regiunea Grasse sunt cei mai mari producatori de flori si mirodenii. Anual de aici sunt recoltate 27 t. de iasomie, esenta de baza a parfumurilor lansate de Coco Chanel si Francois Coty.

La 50 de km. de Nisa, o alta statiune Cannes este cunoscuta in toata lumea datorita Festivalului International al Filmului care se tine aici incepand cu anul 1946. Cannes este o statiune relativ mica comparativ cu Nisa, cu 70000 de locuitori dar tocmai din cauza ca nu e o mare localitate urbana isi pastreaza atat eleganta cat si caracterul elitist. Locatia era cunoscuta din timpul lui Hanibal, cu doua sute de ani inaintea erei noastre. Au ramas si azi urmele unui castru roman iar cavalerii templieri si apoi cei de Malta au construit un castel.

Cannes a ramas in anonimat pana acum 150 de ani. Un lord englez, obligat sa ramana pe aceste meleaguri mai mult timp din cauza carantinei pentru o epidemie, fascinat de frumusetea locurilor a hotarat sa-si petreaca restul zilelor aici. Incetul cu incetul s-a infiripat o colonie englezeasca care a pus bazele dezvoltarii acestei perle a Coastei de Azur. Au locuit aici sau a fost vizitat de mari personalitati ca Prosper Merimee, Guy de Maupassant, pictorul si regizorul Renoir- tata si fiu-, Gerard Philippe (nascut in Cannes), etc.

Autocarul a oprit in portul vechi destul de aproape de Palatul Festivalurilor si Congreselor care are o suprafata desfasurata de 60000 mp. pe opt etaje. Nu am rezistat si m-am pozat pe scara palatului desi nu era intins covorul rosu. Se tinea un congres al lucratorilor din duty-free din toata lumea. In fata palatului pe aleea starurilor sunt dale pe care se vede semnatura si amprenta mainii marilor staruri. Din cate poze am facut, am descifrat numai semnatura lui Georges Lautner care a luat premiu in 1988 pentru filmul “ La maison assassinee”. Nu se poate sa nu spun cateva cuvinte despre palmaresul romanesc din ultimii ani la festival. Filmele lui Cristi Puiu, Cornel Porumboiu, Cristian Mungiu, Nemescu si altii cat si tinere actrite au facut sa se considere ca in cinematografia europeana a aparut un “nou val”, filmele romanesti.

Ne-am continuat drumul dealungul bulevardului La Croisette cu o lungime de trei kilometri si care se vrea a fi o replica a Promenade des Anglais. Acesta se intinde intre vechiul port si cazinoul de vara din portul Canto. In Cannes plaja are nisipul foarte fin spre deosebire de cel din plajele Nisei . Dealungul bulevardului sunt insirate hoteluri celebre ca Majestic, Marriott, Martinez, Carlton. Hotelul Martinez construit in 1929 are 410 camere si apartamente dispuse pe sapte etaje cu o suprafata desfasurata de 40000 mp. Numai restaurantele si salile de conferinta acopera 2500 mp. Sa va spun preturile? Tot atat.

Pe La Croisette sunt si mari magazine de lux, cum ar fi Caviar House care e in acelas timp bar la care poti servi diverse tipuri de icre negre si bauturi fine dar si magazin cu vanzare. Personal, prin monumentalitatea si eleganta cladirilor consider La Croisette mai frumoasa decat Promenade des Anglais. De gustibus. Paralel cu Croisette, rue d’Antibes este centrul comercial de lux al Cannes.

La sfarsitul excursiei, obosita vai de capul meu, am luat un mincar cu care am strabatut vechile cartiere si ne-am urcat pe colina Suquet unde se afla ruinele unui castru roman. Tot aici se afla biserica Notre-Dame de l’Esperance construita in stil gotic la 1650. Din Place de la Castre se deschide o priveliste absolut superba asupra Cannes, portului si localitatilor invecinate.

Excursia noastra de o saptamana cu seniorii pe Coasta de Azur s-a incheiat. Nu pot decat sa multumesc afaca exista si ca datorita ei am putut sa-mi pun ordine in idei, sa revad si sa identific fotografiile, sa ma documentez si sa sistematizez ce am vazut.

Multumesc lui Cornel ca m-a cooptat in comunitate, lui Dragos ca m-a indemnat sa scriu si zecilor de useri care povestesc atat de interesant despre calatoriile lor.

Cum azi e 17 decembrie, va urez atat celor care ma cititi cat si tuturor celorlalti, Sarbatori Fericite, un an nou plin de impliniri cu cat mai multe excursii si review-uri frumoase. La multi ani!


[fb]
---
Trimis de Michi in 17.12.12 14:56:18
Validat / Publicat: 17.12.12 17:54:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6543 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Nisa & Cannes / Primul contact cu Nisa m-a dezamagit din cauza santierului pe promenade du Pillon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[17.12.12 17:50:45]
»

Articolul a fost, bineînțeles, selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[18.12.12 08:49:05]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

TraianS
[18.12.12 08:55:40]
»

Sarbatori fericite Mama Michi si sa ne bucurati cu cat mai multe reviewuri ca acesta si-n viitor.

MichiAUTOR REVIEW
[18.12.12 12:20:31]
»

@webmaster13: Ei, cum sa nu-mi placa? Multumesc din suflet.

le_maitre
[18.12.12 15:41:17]
»

Încântător review! Să aveţi un An Nou extraordinar, Sărbători minunate şi... de-abia aştept noi aventuri pe mapamond în viziunea, regia şi prezentarea Mamei Michi!

iulianic
[22.12.12 21:32:55]
»

@Michi: Mama Michi, cam tarziu, dar am reusit si eu sa citesc review-ul dumneavoastra despre Nisa si Cannes. Multumim pentru detalii si speram sa va calcam pe urme intr-o viitoare excursie!

Pana atunci, pentru ca sarbatorile bat la usa, va dorim multa sanatate, bucurii si excursii frumoase despre care sa ne povestiti si noua la intoarcere! La multi ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[26.12.12 18:14:18]
»

La cat mai multi ani, Mama Michi!!!

Si la cat mai multe vacante frumoase!

mireille
[23.04.13 18:04:15]
»

@MCM Michi: Stimata doamna, descrierea dvs este f documentata -am fost si eu recent in cadrul programului Senior Voyage pe Coasta de Azur, dar am fost mai norocoasa, avand cazarea la Hotel des Anglais, in oras,

Am folosit impresiile dvs pt documentarea mea si am reusit sa merg si pe cont propriu la Menton si Cannes, folosind trenul din Vintimille si platind sume modice la transportul public

va multumesc pentru ideea de a nu alege hotelul izolat Castellaro

Mireille

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alb
[26.03.14 21:48:15]
»

superba prezentarea dvs. Foarte, foarte frumos. Multa sanatate va doresc si sa calatoriti cat mai mult si in locuri la fel de minunate si de aici incolo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alb, iulianic, le_maitre, MCM, Michi, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Coasta de Azur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064393997192383 sec
    ecranul dvs: 1 x 1