ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 17, 13

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Chipul lui Decebal de la Dunare - o scurta vizita si impresii

TIPĂREȘTE

Acum trei ani, venind dinspre Grecia am parcurs Clisura Dunarii pe partea sarbeasca, cineva spunandu-mi ca se vede bine Chipul lui Decebal din perspectiva indepartata. Am prins insa o zi ploioasa, cu ceata si vizionarea a fost un semi-succes :) ! Anul acesta am fost hotarati sa-l vedem de aproape. Locatia, cum iesiti din Eselnita, spre vest, inainte de M-rea Mraconia.

Decebal - legenda. Se spune ca Decebal era doar o porecla din tinerete, printul fiind puternic cat "dece balus" - zece boi, numele sau fiind Diurpaneus, fiul lui Scorilo, rege peste daci, ramura a tracilor nord-dunareni. A tinut piept cu cetele sale, si ca print si apoi ca rege, invaziilor romane, incepand cu anii 80 e. n. si pana la a doilea razboi daco-roman din 106.

Romanii doreau primordial doua lucruri: in principal sarea si aurul dacic iar secundar sa inlature turbulentele dacilor, sa inrobeasca polulatia si sa extraga si alte resurse. Trebuie mentionat ca zone nord dunarene erau deja ocupate, de exemplu Oltenia, Caransebes, altfel Apolodor nu si-ar fi putut construi in tihna faimosul sau pod, depasit in faima doar de si mai faimoasa sa Columna a lui Traian.

Sa revenim, Decebal mergea regulat in sudul Dunarii, ca la rude, fluviul nefiind niciodata o bariera intre traci ci fix inima si catalizatorul lor comercial si cultural, doar ca acum romanii cucerisera tot sudul fluviului. Asa ca Decebal reactiona si ii ataca de cate ori avea ocazia. De aici inca un motiv de invazie. L-a invins si ucis pe Fuscus, generalul lui Domitian in 86 la Tapae (adica Tape [tepi, tepuse]) un loc special pregatit pe o vale de munte [necunoscuta astazi], cu tepuse pe lateralele versantilor pentru a anula spatii de manevra si avantajul numeric al dusmanilor. A fost invins de Traian, imparat sosit personal pentru a insufleti armatele, tot la Tapae (101) si Sarmisegetusa (106) si s-a sinucis.

Decebal - Chipul. Ne-a placut, el vrea sa reprezinte o emblema pentru calatori ca aici este poporul dac si cu urmasii sai daco-romani, mandri, pereni si viteji. Statuia impune respect, atrage indelung privirile si admiratia.

Cel care a finantat aceasta lucrare din anii 90 a fost Iosif Constantin Dragan, ca gest pentru poporul sau. Din stiinta mea statul roman nu a contribuit cu nimic dar poate gresesc.

In zona se poate face o plimbare pe un drum secudar de-a lungul unei ape curgatoare care se varsa in Dunare, se pot cumpara mici suveniruri cu Decebal si excursii cu barca.

Din pacate nu am vazut panouri in mai multe limbi de circulatie in care sa se explice istoria antica, cine a fost Decebal, etnogeneza poporului roman. Am vazut insa mese amenajate cu bancute si acoperis, pentru popas, odihna, priveliste si altele. Am vazut pubele si zona relativ curata.

Concluzii. Merita sa opresti, calatorule, sa-ti ridici incet privirea spre un chip simbolizand o idee si un ideal. Libertate si Natiune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 28.04.17 17:53:32
Validat / Publicat: 28.04.17 20:11:36

VIZUALIZĂRI: 2655 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 De veghe...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[29.04.17 09:35:50]
»

Interesanta povestea, recunosc că nu știam decât jumătate. Pe lângă faptul că este buna pentru oricine iubește istoria, articolul tau îmi este de folos curand, trec prin zona. Îmi pare rau că nu pot vedea pozele acum, pe telefon.

Vacante frumoase!

Dan&Ema
[29.04.17 16:40:48]
»

@Radix7:

Un loc pe care nu l-am vizitat fain asternut in pagina acestui articol. O invitatie la intrarea Dunarii in tara, intrare strajuita de chipul in piatra al lui Decebal.

Felicitari pentru articol.

Plimbari reusite in continuare si... noi articole.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065485000610352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1