ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cheile Dobrogei, Mânăstirea Casian, Peștera Casian, Lacul Casian, excursie scurtă

TIPĂREȘTE URM de aici

Dornici de plimbare, mâncare și soare, am plecat Sâmbătă spre litoral. Nu doar să facem plajă, dar să și vizităm ceva. Zis și făcut spre Cheile Dobrogei. Am fost scoși de pe autostrada A2 pe la Cernavodă, urmând apoi să trecem prin Satu Nou, Cuza Vodă, Mihail Kogalniceanu, Târgușor, de unde se urmeaza indicatorul spre Cheia. 

Să nu-și imagineze nimeni de Cheile Dobrogei c-ar fi asemanătoare cu orice Chei ale Carpaților, în primul rând că ele nu se situează pe niciun fir de apă, că nu sunt înalte (300 - 400 metri) și nu prezintă multă vegetație. Citisem undevă că aici a fost odată marea și că poți observa cu ușurință coloniile de corali în formă circulară. Noi nu le-am văzut. Cred că nu am știut unde să ne uităm. Odată ajunși, am parcat mașina și, sub un soare arzător dar bine echipați cu pălării și ochelari, am urcat pe 'creste'. Plimbarea pe care am făcut-o cca 1 oră juma, mare lucru neavând să vedem, doar peisajul văzut de sus mulțumindu-ne sufletele. Aa, și câteva grote. La bază, pe lângă șosea, destulă lume la picnic. Focul este interzis, dar am văzut totuși urme de grătar. Zona este plină de păsări, pe șoimul dunărean observându-l și noi cu binoclul din dotare.

Mulțumiți de plimbare în natură, chiar foarte relaxați am plecat spre Mânăstirea Casian, peștera și lacul cu același nume. Parcă 19 minute pe gps din Cheile Dobrogei. Să-mi fie cu iertare! La propunerea soției s-a purces la acest obiectiv, eu fiind înduplecat cu greu. Drumul până la mânăstire (ultimele 10-15 minute) este neasfaltat. Ce este interesant este că tot complexul este situat pe un deal, atât de la distanță până să ajungi, cât și de sus ca priveliște, locul oferindu-i vizitatorului o viziune spectaculoasă. Curtea foarte îngrijită, cu flori multe, cu o livadă de smochini și curmali, cu o familie de pisici gazdă primitoare (le-am dat să mănânce pliculețe. am în portbagaj și pentru pisici și pentru câini), cu eoliene pentru asigurarea curentului, cu o tanti pe care am întrebat-o dacă nu are să-i dea unui fomist o ciorbă caldă. N-avea. Biserica nu se deschide decât pentru grupuri de participanți, dar eu am cerut voie și am intrat. Dacă tot am ajuns! Nu este pictată pe interior. Sunt la vânzare diverse produse (dulcețuri, palincă, vin, miere, săpun, tincturi pentru diverse afecțiuni). Trecând pe lângă biserică, am plecat spre Peștera Casian. Este vorba despre un drum de aproape 15 minute, urmând indicatoarele, destul de abrupt in unele porțiuni. Mare grijă pe unde se pășește. Coborând, priveliștea către Lacul Casian este încântătoare. Noi ne-am oprit în câteva rânduri pentru a admira frumusețea locului. Cam pe la jumatatea peretelui de stâncă se află peștera. Nu e rea și chiar merită vizitată. Se urcă pe o scară abruptă de cca. 10 metri pentru a ajunge efectiv în peșteră. Trist pentru mine. Locul este împânzit de icoane și lumânări. Nu pot să nu zic asta. Ar trebui să facem diferența între locuri de cult și obiective turistice, să nu aruncăm monede în orice lac și să nu aducem obiecte religioase acolo unde natura a creat. Tristețea mi s-a compensat cu view-ul către Lacul Casian. Probabil puteam să luăm mașina și să ne ducem către lac și să-l vedem de la nivelul solului, dar nu am făcut-o. Ne-am mulțumit să-l vedem de sus.

Am plecat de la Mănăstirea Casian cu gânduri bune, împliniți sufletește pentru un nou obiectiv îndeplinit, bucuria momentului fiind pentru noi fericire pură. Ne luase foamea deja. Vadu, venim!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vladix18 in 07.07.24 10:07:20
Validat / Publicat: 07.07.24 10:57:56
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 243 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Vedere către Lacul Casian
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.07.24 12:34:37]
»

@vladix18: Mănăstirea are un amplasament pitoresc, iar biserica micuță (cea în stil grecesc) parcă îmi place mai mult. Mi se pare că acea „catedrală” e prea mare (chiar dacă importanța Sf. Ioan Casian e deosebită), iar lucrările durează de prea mult timp (deh, finanțele...). Eu am „prins” cu mulți ani în urmă un prânz la mănăstire, după slujba religioasă, mâncare de post, dar delicioasă.

În ceea ce privește Peștera Casian, pe lângă valoarea speologică și istorică, cavitatea carstică are o importanță deosebită și din punct de vedere religios (în strânsă legătură cu latura istorică). Inscripțiile descoperite în peșteră și pe valea Casimcei atestă, conform unor cercetători, viața religioasă creștină existentă în acest areal, chiar viețuirea unor călugări și a Sf. Ioan Cassianus în aceste grote naturale. Au fost descoperite în cadrul cercetărilor arheologice urme de ceramică romană, incizii și litere, o cruciuliță deasupra unei firide pentru opaițe, oase de animale, un pandantiv-scoică etc.

Oricum insuficient puse în valoare urmele istorice...

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[08.07.24 14:40:12]
»

@tata123 🔱: mulțumesc pentru informație! De real ajutor în a-mi îmbogăți cultura generală. Îmi retrag cuvintele, atunci, doar la articolul ăsta. Per general rămâne cum am scris. 🤗

mprofeanu
[10.07.24 13:45:40]
»

@vladix18: Frumoasă zonă, pozele tale dar și articolul mi-au readus aminte de când am fost acolo în aprilie 2021, vezi impresii. Dobrogea a fost pentru mine un ținut mai puțin explorat dar în aceea primăvară am vizitat multe locuri deosebite ce merită văzute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[10.07.24 15:16:41]
»

@mprofeanu: mi s-a deschis pofta cu Dobrogea. Am fost și eu pe urmele dvs acum ceva vreme, parca vreo 2-3 ani sa fie, prin Munții Măcinului, bujorii, Cetatea Enisala, Lacul, Histria, dar n-am scris de ele. Am fost lenevos. Citind primele dvs doua articole (revin cat mai curand si pentru restul) mi se confirma inca o data ca Dobrogea este minunata. Sambata acum ne ducem la Capul Doloșman. Revin cu impresii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cheile Dobrogei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04885196685791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1