ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Misterele pornite din culisele Casablancăi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Totul pornește din tumultul anilor 1942, în plin război, când un oraș precum Casablanca putea oferi fugarilor de regimul lui Hitler o șansă de evadare spre veșnica Americă, leagănul temerarilor și a celor care cred în visele lor până la capăt-o Americă puritană, proaspăt răvășită de fabulosul „Gone by the Wind’’ (Pe aripile vântului), aflată deja în deruta războiului și mișcându-se greoi, ca un uriaș trezit din somn.

Pe acest fond incert, de așteptare încordată, uzinele Hollywood-ului produc pe bandă continuă filme de succes sfidând pericolul unei conflagrații ce avea să schimbe soarta omenirii. Însă nimeni nu-și închipuia că frații Epstein, cărora li se încredințează șcenariul Casablancăi, vor prefigura o alegorie de mai multe filme înr-unul singur, în care narațiunea, romanța, comedia și suspansul se vor împleti într-o forță epică greu de egalat în istoria cinematografiei.

Până a fi reluat scenariul, după un prim abandon, disputele asupra filmului sunt cauzate de apologia vieții de familie, fie ea și mimată, în fața publicului american, dar și de castingul rolurilor principale. Humphrey Bogart, cu fața lui dură, distribuit doar în filmele cu gangsteri, nu corespundea preferințelor americane iar Marlene Dietrich, cu originile ei germane, nu putea să apară în scenariul anti-german al unui film ce trebuia să fie general valabil ”azi, mâine și pentru totdeauna”, cum spuneau criticii vremii. Tocmai atunci, apare cineva în biroul regizorului Curtis, sugerându-i că ochii albaștrii ai florii de cactus suedeze, Ingrid Bergman ar putea să-i însenineze fața întunecată a lui Bogart...

Ricky, conform scenariului final, fost luptător antinazist în Franța, unde trăiește marea sa dragoste alături de Ilsa, este capturat, dus într-un lagăr și declarat mort, dar reușește să evadeze, apoi fuge în Casablanca, unde duce o viață de lup singuratic, lingându-și rănile trecutului, în ipostaza sa de proprietar de local și de traficant de arme. Între timp, fosta sa iubită îi reapare în viață, deja căsătorită cu Lazlo, un partizan ceh, urmărit de gestapo, ambii aflați, cu o scrisoare de trecere, la mâna influenței locale pe care Ricky și-o dobândise. Acesta este primul impact dramatic a cărui amploare scenariștii nu aveau cum s-o anticipeze, din simplu motiv că evenimentele se derulau cu repeziciune. Eroina principală se plângea că nu mai știe pe cine să mai iubească iar politicienii americani făceau presiuni ca filmul să fie finalizat înainte de debarcarea Forțelor Aliate din Africa.

La rândul ei, cafeneaua lui Ricky, chiar dacă se află într-o zonă neutră, este într-o continuă efervescență: La un moment dat, cântecele pro-naziștilor din local sunt acoperite de vocile patrioților francezi cu gloriosul lor Allons enfants de la patrie, ce ridică la cote nebănuite tensiunea conflictului.

Pe acest fundal, Ilsa își face apariția în Rick's Cafe implorându-l pe pianist să-i spună unde se află fostul său iubit. Apoi, îl imploră să-i cânte „As time goes by”, vechiul lor legământ de suflet, o melodie pe care Ricky nu-și mai dorea să o audă vreodată. Pianistul se lasă înduplecat și, doar la câteva minute, îl vede pe Ricky năpustindu-se spre el - moment în care ochii mari și înlăcrimați ai Ilsei, cât albastrul cerului, transformă fața întunecată, brăzdată de riduri și cicatrice a eroului, în cea mai frumoasă grădină cu flori...

În sfârșit, lui Ricky i se prelinge pe față o lacrimă-se spune că ar fi fost prima din viața actorului- în clipa în care ia și hotărârea salvatoare a filmului- cea de renunța la sine de dragul iubitei și a soțului ei ce urmau să-și ia zborul spre o Americă eliberatoare.

Forța epică a filmului scris pentru toate vârstele și ideea renunțării la sine schimă timpii istorici ai Americii, cel puțin în privința relațiilor dintre oameni, urmând apoi a se revărsa spre inimile din toate colțurile planetei, ca un imn etern al dragostei necondiționate. Casablanca (Casa Albă), prin forța sugestivă a titlului, plutește peste metropola marocană, cu o intensitate ce continuă să atragă toate cele trei generații aflate încă în viață, la fel ca o Mecca a îndrăgostiților fără vârstă.

Dragii mei, a venit momentul să intrăm în Templul Dragostei, la Rick's Cafe. Localul se deschide în fiecare zi la 11 și se închide după ora 1 noaptea, după încheierea concertelor de jazz.

Bat la ușă cu emoția celui care se pregătește să intre într-o altă dimensiune. Mă întâmpină un domn îmbrăcat în ținută arabă, mustăcioară subțire, cu pantaloni negri, vestă vișinie, cămașă albă cu cravată neagră, pantaloni închiși la culoare, tunică roșie și un zâmbet larg ce-mi dezvăluie o dantură albă, perfectă. Sunt condus la o masă, timp în care descopăr, pas cu pas, cum decorul mă conduce pe coridorul unei lumi de mult apuse. Îmi aud respirația când mă așez la una dintre mese, care, sunt sigur, are să-mi spună povestea ei...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 20.05.16 18:59:40
Validat / Publicat: 20.05.16 23:31:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 3478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Legendara masă a lui Ricky.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.05.16 20:52:26]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.05.16 22:28:28]
»

@webmasterX -

Multumesc mult - este in regula.

webmaster
[20.05.16 23:31:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Casablanca, CASABLANCA [DAR EL BEIDA]" (deja existentă pe sait)

Kyandra
[21.05.16 08:42:18]
»

Descopera Casablanca filmul sau orasul?? Pentru ca, sincer, review-ul asta se potrivea 90% pe site la Cinemagia, nu pe AFA. Despre destinatia turistica propriu-zisa nu scrie aproape nimic, decat ca Rucky's Cafe din Casablanca e deschisa de la 11 la 1 noaptea si ca in usa te intampina un arab... cam putin dupa parerea mea pentru un review turistic. Moderatorii stiu mai bine...

ioana74
[21.05.16 09:50:22]
»

Superb! M-au trecut fiorii citind aceasta minunata descriere si mi s-a facut un dor nebun sa revad filmul. Asa ca deseara ma voi instala comod in fotoliu si voi revedea aceasta frumoasa poveste de dragoste. Felicitari pentru emotia pe care a-ti reusit sa o transmiteti in aceste randuri. Asteptam cu nerabdare si continuarea!

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.05.16 10:05:26]
»

@Kyandra -

Va multumesc pentru ecou. De obicei, prezint locurile vazute prin simboluri reprezentative sau prin impresii personale, in secvente ce se leaga una de alta, asa cum veti vedea in review-ul următor.

Daca ne-am limita doar la informații stricte-de altfel necesare intr-un context mai larg- nu vad de ce ar mai aparea ghidurile turistice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[21.05.16 10:10:06]
»

@ioana74 -

Multumesc mult. In viitorul review intenționez sa dau mai multe detalii despre interior dar si o viziune asupra filmului de la fața locului.

webmaster
[21.05.16 11:06:45]
»

@glcitizen - te-aş ruga să ţii cont, totuşi, şi de prevederile Regulamentului, mai precis de cele referitoare la "fragmentarea excesivă". Regulamentul "sugerează" maxim 5 "episoade" despre o anumită destenaţie. Dacă reveiws-urile sunt consistente şi utile din pdv turistice, depăşirea acestei limite este câteodată tolerată.

Din păcate, această "toleraţă" nu e posibil a fi aplicată în cazul unor "episoade" precum cel de mai sus.

Mai pe scurt: recomand să încerci să eviţi diluarea subiectului - şi a interesului! - prin condensarea/comasarea a minim 2-3 episoade de tipologia celui de mai sus.

Sunt convins că vei percepe corect, ca fiind "constructive" recoamandările de mai sus (şi că nu le vei intrepreta ca dojană sau, mai ştiu, eu "iritante")

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.05.16 11:21:53]
»

@webmaster Multumesc si ma voi sili sa impac pe toata lumea.

Dorina9
[07.02.20 14:43:57]
»

@glcitizen: Superbul film " Casablanca" , avandu-i ca protagonisti pe Ingrid Bergman si Humphrey Bogart, a fost realizat in intregime in studiourile din Hollywood, fiind finalizat in anul 1943. Filmul sugera ca actiunea s-ar petrece in orasul marocan Casablanca, desi in realitate, acolo nu se filmase niciun cadru.

Multi turisti americani, ajunsi in Casablanca, doreau sa vada cafeneaua lui Rick, dar ea nu exista.

In 2002, o americana rezidenta in Casablanca, Kathy Kriger, a avut inspiratia sa creeze, cu ajutorul specialistilor in arhitectura marocana, celebra cafenea din film.

Elementele decorative:arcade curbate, barul sculptat, micul mobilier, balcoanele, balustradele, pianul, corpurile de iluminat, chiar plantele, totul a fost recreat cu migala.

In 2004 a fost inaugurata, deja celebra " Rick' s Cafe, in care se poate auzi faimoasa melodie" As time goes by" , cantata la pian de altcineva, nu de Sam

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, glcitizen, ioana74, Kyandra
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Casablanca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054536819458008 sec
    ecranul dvs: 1 x 1