ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casablanca - Allah isi are tronul pe apa

TIPĂREȘTE

Continuare de aici, vezi review Marrakech - Orasul Rosu

In cea de-a patra zi in Maroc, am parasit Marrakech cu destinatia Rabat. Un popas la vremea amiezei, la ora locala 13.30, este potrivit pentru servirea mesei, nu insa si cand ne aflam pentru prima oara in Casablanca. Mearga la masa cui ii este foame! Uitand de foame, am alergat pe faleza sa vad Oceanul Atlantic. Cerul era innorat dupa furtuna din ajun, pe plaja adia vantul, valurile erau mari, dar unii dintre noi s-au incumetat sa incerce apa. Eu am savurat zarile si m-am multumit cu fotografii.

Inainte de a poposi aici, orasul Casablanca era pentru mine doar ecoul celebrului film cu acelasi nume, avandu-i ca protagonisti pe Ingrid Bergman si Humphrey Bogart. Mi-l inchipuiam romantic si cu totul altfel decat l-am gasit in realitate.

"Rick's Café", clubul de noapte care atragea o clientela pestrita in timpul celui de-al doilea razboi mondial, nici nu cred ca exista cu adevarat. In medina, cu vedere catre port, ni s-a aratat un colt de zid apartinand hotelului Hyatt Regency si ni s-a spus ca aici ar putea fi o oarecare asemanare cu filmul… Povesti pentru turisti! In realitate orasul Casablanca nu a avut nicio legatura cu pelicula care l-a facut cunoscut in lume, toate scenele fiind realizate in studiourile americane.

Casablanca este capitala economica a Marocului, este in continua dezvoltare si nu este lipsita de cartiere cu cocioabe si de oameni foarte saraci. Dupa cutremurul din 1755 care a distrus oraselul berber Anfa, asezarea a reinviat sub numele de Dar el Beida (Casa Alba) si a crescut treptat ajungand in prezent al doilea oras ca marime din Africa (dupa Cairo).

Fiind numai in tranzit, nu am avut timp pentru a vizita amanuntit orasul. N-am simtit adevarata forfota din cartierele moderne, cu trafic sufocant si mult zgomot, cu magazine moderne si reclame imense care ucid traditionalul.

Doar doua au fost obiectivele noastre in Casablanca: Oceanul Atlantic si Moscheea Hassan al II-lea.

Trist si involburat de ploaia din ajun, rece din cauza curentilor marini sau poate ca asa este el intotdeauna la mijlocul lui septembrie, oceanul ne-a impresionat prin imensitatea lui si mai ales pentru ca-l vedeam pentru prima oara. In bataia vantului, am facut o plimbare pe plaja, mica dar de neuitat.

Moscheea Hassan al II-lea proiectata de arhitectul francez Michel Pinseau, este fara indoiala edificiul care-i atrage cel mai mult pe turisti. Cu taxa de intrare si ghid, dupa un program strict, moscheea poate fi vizitata si de non-musulmani. Situata pe un promontoriu la Oceanul Atlantic, moscheea a fost construita in onoarea fostului suveran cu ocazia aniversarii sale din 1989, dar a fost finalizata abia in 1993. Inaltata pe faleza, moscheea este inconjurata din trei parti de ocean, confirmand prin aceasta cele scrise in Coran: "Allah isi are tronul pe apa". Edificiul este maret, calatorii identificandu-l de pe autostrada, de la mare distanta. Soferul autocarului nostru a avut bunavointa sa opreasca dandu-ne posibilitatea sa fotografiem din departare impozantul minaret.

Fiind vineri, zi in care accesul vizitatorilor nu este permis, ne-am multumit sa contemplam maretia edificiului de pe esplanada. Am aflat ca pentru construirea magnificei moschei nu s-a facut nicio economie. Cladirile anexe, biblioteca, muzeul, scoala coranica, salile de conferinta, toate sunt la fel de minutios executate si decorate.

Costurile de constructie estimate la 750 milioane de dolari, au fost acoperite din contributii colectate de functionarii care mergeau din casa in casa, din procentele deduse de angajator din salariile angajatilor si din donatii ale inaltilor oficiali regali despre care se spune ca se intreceau in generozitate. L-am intrebat pe Ahmed, ghidul nostru marocan, daca si el a contribuit financiar si a raspuns "Da, toate familiile au contribuit dupa posibilitati! "

Pentru cei interesati de cifre, in formarea unei idei privind maretia edificiului, adaug ca sala de rugaciune poate primi 20.000 de credinciosi, iar esplanada alti 80.000. Pentru ablutiune – spalarea pe maini si pe picioare a musulmanilor inainte de rugaciune – au fost construite 36 de fantani. Minaretul este din marmura, cu suprafata de 25 m² si inaltime de 175 m si este cea mai inalta cladire de cult din lume. La Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca au lucrat - incepand din anul 1980 - 35.000 de muncitori (din care 8.000 decoratori in marmura si stuc) si a fost nevoie de 50 milioane de ore de munca pentru a desavarsi constructia.

Pentru cifrele referitoare la moschee am folosit un pliant si intrebarile repetate adresate lui Ahmed care mi-a raspuns intotdeauna cu amabilitate. Tot el ne-a spus ca acest edificiu, cel mai mare de acest gen din Africa de Nord si al treilea ca marime dupa Mecca si Medina, este vizibil de pe mare de la sute de mile si ca seara se poate vedea, pornind din varful minaretului, o raza care indica directia spre Mecca. Fara indoiala, pentru musulmani Moscheea Hassan al II-lea are o desebita importanta.

Pentru ca nu puteam patrunde in interior, am ramas mai mult timp pe esplanada plimbandu-ne si admirand grandoarea si luxul cladirilor, precum si meticulozitatea cu care au fost executate toate detaliile. Musulman sau non-musulman, acolo, in spatiul larg si elegant, in adierea oceanului, sufletul se destinde.

In scurtul nostru popas, mi-am dat seama ca adevarata atractie a orasului Casablanca este contrastul sau cu restul tarii. Aici cladirile nu mai au culoarea desertului, sunt albe si ingrijite mai ales in partea moderna. Medina, partea veche, existenta dinainte de protectoratul francez, nu atrage turistii la fel de mult ca medina din Fes sau Marrakech cu toate ca a trecut prin mai multe procese de restaurare. Pentru a ajunge la plaja, am strabatut o zona chiar frumoasa, cu multe vile inconjurate de gradini umbroase. In colturi si in ascunzisuri, aduse de vant, erau peste tot gunoaie. Mizeria si opulenta traiesc mana in mana si aici.

Casablanca ramane pentru mine locul in care "Allah isi are tronul pe apa" si mai ales locul in care eu am vazut pentru prima oara Oceanul Atlantic.

Ne-am imbarcat in autocar si - sub un cer involburat, cu multi nori negri - am pornit din nou la drum pentru ca la 90 km ne astepta capitala tarii - Rabat: vezi impresii.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 23.02.12 08:35:13
Validat / Publicat: 23.02.12 09:47:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4926 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casablanca - Moscheea Hassan al II-lea vazuta de pe autostrada.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Michi
[23.02.12 13:28:34]
»

Mi-a placut review-ul pentru ca mi-a amintit de excursia noastra in Maroc. Foarte buna remarca privind contrastul marilor orase cu restul tarii.

Rick's Café", clubul de noapte care atragea o clientela pestrita in timpul celui de-al doilea razboi mondial, nici nu cred ca exista cu adevarat. In medina, cu vedere catre port, ni s-a aratat un colt de zid apartinand hotelului Hyatt Regency si ni s-a spus ca aici ar putea fi o oarecare asemanare cu filmul… Povesti pentru turisti! In realitate orasul Casablanca nu a avut nicio legatura cu pelicula care l-a facut cunoscut in lume, toate scenele fiind realizate in studiourile americane.

Pe noi ne-a dus intr-un bar despre care ni s-a spus ca a fost a lui Rick, am facut poze si am plecat cu totii multumiti mai ales ca am comandat fiecare cate un drink ca sa intram in atmosfera. Reclama, sufletul comertului, toata lumea castigata. Am sa postez si patru poze de la fata locului.

iulianicAUTOR REVIEW
[23.02.12 14:57:48]
»

@Michi: Multumesc pentru ecou!

Da, da, si noua ni s-a spus ca exista o oarecare asemanare intre barul acela si cel din film. Nu am intrat nu pentru ca a mentionat ghidul marocan ca filmul nu are nicio legatura cu orasul Casablanca sau pentru ca n-am fi fost interesati de o bautura racoritoare, ci pentru ca ne grabeam. Unii voiau sa ajunga mai repede la masa, altii la tarmul oceanului.

M-am bucurat sa vad si eu in interior fosta "Rick's Café". Multumesc pentru pozele atasate!

baranci
[23.02.12 15:28:33]
»

daca ionescunic m a facut sa iubesc grecia din povestirile lui, tu m ai facut sa simt farmecul marocului mirosul de mirodeniilor, si sa mi doresc si mai mult sa l vad. cunoscand putin tunisia oarecum am luat contact nordul africii, dar parca ma " arde" dorinta sa cunosc si marocul, astept sa ne mai" plimbi"

amero
[23.02.12 15:48:12]
»

prezentarile tale despre Portugalia si Maroc sunt de exceptie si ma indeamna la a vizita aceste meleaguri

pacat ca din motive obiective nu s-a putut vizita Moscheea Hassan al II-lea

felicitari si nota maxima

baranci
[23.02.12 15:52:39]
»

regret ca nu ai pus si niste muzica marocana ar fi fost super, nu este un repros, multumesc

iulianicAUTOR REVIEW
[23.02.12 16:08:09]
»

@baranci: Da, va mai plimb putin. Am ajuns la Casablanca, iar in curand vom fi la Rabat. Dupa ce vizitam si capitala, pe coasta de nord-vest continuam pana la Tanger si cu asta circuitul nostru in Maroc se incheie.

N-am vizitat tot ceea ce se poate vizita in Maroc. N-am ajuns in sud, n-am fost in Muntii Atlas si nici in desert. Am facut doar circuitul oraselor imperiale.

Amestec de lux si saracie, Marocul nu miroase numai a mirodenii ci si a balegar uscat in soare (sa nu mai amintesc de mirosurile de la pielariile din medina de la Fes), Marocul nu este numai frumos si elegant cum am vazut ca sunt palatele in care vizitatorii nu au acces. Am intalnit si cersetori, oameni murdari si prost alimentati, am vazut conditiile de ev mediu in care lucreaza mestesugarii marocani atat de laudati pentru arta lor.

Una peste alta, Marocul merita vizitat, dar trebuie sa stii la ce sa te astepti.

P. S. Il putem ruga pe webmaster13 - atat de inspirat intotdeauna - sa aleaga un fond sonor potrivit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[23.02.12 16:21:39]
»

@amero: Multumesc pentru aprecieri!

Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca este unul dintre putinele lacasuri de cult islamice care se poate vizita in Maroc. Noi am nimerit intr-o zi de vineri si de aceea nu am intrat, dar de regula, cu o taxa de intrare si cu ghid se poate intra in mod organizat.

Am auzit ca e somptuoasa, de-a dreptul mareata. Am si vazut cateva poze pe un pliant al ghidului.

Cand pleci intr-un circuit in grup, nu prea poti influenta programul (in sensul ca sa fi ajuns la Casablanca in alta zi decat vineri). Dar nici sa mergi pe cont propriu in Maroc n-as recomanda. Sunt prea multe obiective deosebite "dosite" prin medina. Greu sau imposibil sa le nimeresti singur.

bessondm
[08.03.12 12:35:37]
»

Interesanta descrierea orasului, felicitari. Banuiesc ca Rick's Cafe poate fi intalnita pretutindeni in Maroc, nu numai in Casablanca... Cam la fel se petreceau lucrurile si la noi prin anii '90, cand goana turistilor dupa Dracula atinsese intensitati paroxistice, iar intreprinzatorii locali le aratau acestora Dracula oriunde se dorea a fi vazut: Bucuresti, Sinaia, Sighisoara, Brasov, Bistrita, Sibiu, Cluj-Napoca etc. Cred ca si la Urlati gaseau un fir de legatura cu numitul personaj, numai sa plece omu' multumit. Ma rog, daca-l tineau putin (mai mult) in crama, nici nu mai era nevoie de vreun efort deosebit...

Cu timpul, strainii si-au mai cultivat asteptarile, nu-l mai cauta pe Dracula la Draganesti-Vlasca, de exemplu, dar interesul morbid pentru acest personaj nu a scazut, catusi de putin...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, baranci, bessondm, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Casablanca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060719966888428 sec
    ecranul dvs: 1 x 1