ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Oras cu invocatie anosta

TIPĂREȘTE

Considerat al patrulea oras al Bulgariei si al doilea port maritim, orasul este centrul unei regiuni industrial dezvoltate cu rafinarii de titei, santiere navale, industrie chimica si alimentara.

De asemenea, este considerat si centru de cultura, avand doua universitati, teatru, galerii de arta, muzee, opera si o orchestra filarmonica, recunoscuta peste hotare.

In orasul propriu -zis si in vecinatatea sa, se gasesc vestigii ale unor asezari din epoca de piatra, trace, grecesti si romane.

In secolul al VI-lea, cand nivelul Marii Negre a crescut, apa ajungea pana in lacul Mandrensko, pe ale carui tarmuri s-au construit asezari medievale precum, Skafida (in traducere ,,ambarcatiune ''), in zilele noastre afandu-se sub apele lacului, si Develt, actualul sat Debelt.

Primele atestari documentare ale Pirgos-ului (in greaca = fortareata) dateaza din anul 1306, poetul bizantin Manuel Philes (1275-1345) face o referire intr-unul din poemele sale bazate pe teme ecleziastice.

In perioada regelui Ferdinand I (1861 - 1948), primul sef de stat care a zburat cu avionul in anul 1910, Burgas-ul a cunoscut o intensiva dezvoltare economica devenind oras in 1903.

La inceput turismul a fost practicat in scopuri terapeutice, amploare data datorita apelor termale ale izvoarelor minerale, iar lacurile din jurul orasului au devenit atractii naturale pentru ornitologi si amatorii de pescuit sportiv.

-

Catava cuvinte despre cele patru lacuri protejate situate pe tarmul orasului:

Lacul Pomorie are o concentratie de apa de patru ori mai sarata decat cea a marii, namolul lacului fiind considerat un remediu asupra artritelor si reumatismului, cu o indeletnicire veche inca din timpul romanilor. Incendiul devastator din anul 1906 a dus la distrugerea importanta a caselor traditionale asemanatoare celor din Nessebar (vezi impresii) si la unicitatea unor specii, acum pe cale de disparitie.

Lacul Atanasov este un lac sarat maritim de importanta internationala, inclus in Conventia Ramsar. Aici traiesc peste 300 de specii de pasari migratoare, care prin rutele lor, creeaza o biodiversitate uriasa, lacul fiind cel mai bogat din punct de vedere ornitologic. Simbolul intre pasarile rare, ramane randunica de mlastina, dar iubitorii naturii se pot delecta si cu alte specii, precum cormoranul pitic, pelicani, rate albe, batlani, berze si chiar ibisi - o pasare minunata venerata de egipteni, cu penaj rosu stralucitor. Vara o parte din tarm ramane uscat, astfel ca o parte din el ramane acoperit cu straturi de sare, lacul fiind exploatat inca din secolul IX pentru productia de sare marina.

Lacul Burgas aflat in apropierea minelor de sare, formeaza cel mai mare habitat din zona, cu o suprafata de peste 27 kilometri patrati, adaposteste peste 170 de specii, cum ar fi: pelicani migratori, lopatari, pescarusi, cormorani..., centrul biotopului protejat numindu-se Poda.

Lacul Mandrensko sau Lacul Mandra, este o zona protejata la nivel global, datorita numarului de specii de pesti si pasari pe cale de disparitie. In anii comunismului s-a construit un baraj pentru reciclarea apei din lac, un nutrient important pentru locuitorii urbei.

-

Obiective turistice in oras:

Sincer, orasul nu m-a impresionat!

Pe fondul unor investitii, centrul orasului este in constructie, cu macarale la tot pasul ce dau senzatia unor termene de finalizare indepartate.

Pentru a ajunge in centru, puteti sa luati ca punct de reper, hotelul Bulgaria (coordonate GPS: N 42.492851 E 27.473415), cea mai inalta cladire din oras (71 de metri), avand 17 etaje, fiecare dintre ele cu o vedere spectaculoasă spre Golful Burgas.

Noi am preferat sa parcam in apropierea garii, inaugurata in anul 1903, statie terminus a liniei de cale ferata Karnobat, care leaga orasul cu restul retelei feroviare ale Bulgariei.

Pana sa ajungem aici, am trecut de cel de-al doilea aeroport al tarii, iar pe o distanta de mai multi kilometri, am mers in paralel cu o fasia verde activa...

Parcul maritim:

Acesta gradina minunata plina de prospetime se afla la nord de centrul orasului, spre Lacul Atanasov, lunga de 7 kilometri, impadurita si racoroasa, considerata o ,,oaza'' ideala pentru plimbari in zile toride.

La intrare se afla parcul pentru biciclete (Ezero Park), cu trei trasee de dificultate pentru solicitantii de adrenalina ce se incadreaza in aceasta disciplina sportiva.

De-a lungul aleilor sale puteti admira monumente si sculpturi moderne, un amestec de spatii amenajate si loc de desfasurare a anumitor evenimente culturale gazduite de Teatrul de Vara.

Urmand calea bulevardului Democratia pana la strada Ivan Vazov, ne-am oprit in dreptul garii.

Ulita Aleksandrovsca, pare centrul comercial al urbei, cu bistrouri si cafenele la fiecare pas.

Muzeele Burgas-ului:

Cladirea de culoare roz de pe strada Aleko Bogordi nr. 21, a fost inaugurata in anul 1912 si gazduieste patru expozitii independente.

Expozitia arheologica contine lucrari de sculptura cu figuri scoase în relief, artefacte descoperite in regiune, ce reflecta istoria pre-tracica in ornamente ceramice, in figuri zoomorfe si antropomorfe, in podoabe de bronz, aur, argint, decoruri pe unele arme. Aici vizitatorii pot afla mai multe despre istoria din timpul primului si al doilea Tarat Bulgar pana la caderea orasului sub stapanire otomana.

Expozitia etnografica (asezata langa catedrala) detine la parter o interesanta colectie de masti Koukeride folosite in ritualuri, obiecte mestesugaresti si mobilier. Casa fostului primar Brakalov adaposteste la etaj, costume populare unice din secolul al XIX-lea ale zonelor limitrofe, orice asemenea podoaba traditionala infatisand o poveste cu talc folcloric.

Istoria orasului este reprezentata intr-o cladire cu o colectie mai putin obisnuita, printre exponate regasindu-se diferite obiecte confiscate de vamesii din Burgas si Malko Tarnovo, in perioada 1878-1970.

Muzeul stiintelor naturale va face cunostiinta cu istoria ce prezinta flora si fauna de pe lalul sudic al Marii Negre si cu diversitatea speciilor de pasari in zona lacurilor, mai sus amintite.

De mentionat ca, toate muzeele au acelasi orar de vizita, de luni pana vineri 08:00 - 12:00,13:00 -17:00.

Catedrala Sfantul Chiril si Sfantul Metodiu:

Biserica este unul din obiectivele principale vizitate de turisti.

Din pacate, asa cum am remarcat, edilii sunt preocupati de modernizare si reabilitari ale orasului, astfel incat intre strada Tar Samuil si bulevardul San Stefano, zona este imprejmuita cu panouri de protectie, incluzand parcul Troykata si aceasta biserica.

Astfel ca, contemplarea s-a facut pe exterior, admirand creatiile arhitectului italian Rikardo Toskani ( (1857-1929), cladirea fiind constrita intre anii 1897-1907. Gurile rele afirma ca acest edificiu a dus la consacrarea sa, urmand a fi desemnat la alte proiecte de facilitati bancare, constructii religioase, comerciale si rezidentiale.

Fatada exprima o diversitate in detalii cu frize complicate pe verticala, tendintele artistice neo-renascentiste si neo-clasice regasindu-se in cele doua turle gemene, simbol al lumii ceresti.

Alaturi de turnul clopotnitei, rezulta o volumetrie aparte a intregului edificiu, ce-i confera monumentalitate si mai mult echilibru decât in cazul variantelor cu o singura turla. Deasupra intrarii cu chipurile pictate ale apostolilor-frati, sta scris cu litere slave vopsite in alb ,,Hramul Sfintilor Kiril si Metodiu ''.

Galeria de arta:

Amprenta arhitectului italian Toskani se materializeaza in cladirea construita pentru o sinagoga intre anii 1905-1910, monument cultural ce azi adaposteste galeriile de arta.

Colectia este bogata in picturi si sculpturi, pretioase lucrari iconografice lucrate de pictori din zona muntoasa Strandja, intre secolele XVIl - XX.

Cladirea este situata pe strada cu sens unic, Mitropolit Simeon, cu un program de 09:00-12:00,14:00 -18:00.

Casa memoriala Petya Stoykova Dubarova:

Tanara poeta bulgara (1962-1979) si-a pus capat zilelor la varsta de 17 ani si 8 luni, devenind un simbol al represiunii comuniste.

Considerata un fenomen in cercurile intelectuale, poeziile ei ( ,,Tineret inselat" ,,Noapte asupra orasului'' ,,Bunatate'' ,,Sambata'' etc...) tanjeau sa rastoarne moralitatea celor ce conduceau tara, ecoul versurilor ei fiind o razvratire asupra sistemului.

Casa natala a devenit muzeu in anul 1995, unde pot fi vizionate ziarele si revistele in care isi publica lucrarile, o bogata colectie de fotografii, uniforme scolare si schite.

In semn de omagiu, in zilele noastre institutul cultural al orasului-port, a emis un concurs poetic cu numele ei.

Muzeul aviatiei:

Primind un spatiu relativ corespunzator in incinta aeroportului Burgas, situat la 12 kilometri de oras, muzeul a fost infiintat in anul 1998.

Zestrea muzeistica contine machete ale istoriei aviatice cu deltaplane, aeroplane, avioane - colectii unicat ale patrimoniului national.

Insula Sfanta Anastasia:

Nu pare o oportunitate turistica!

La mai putin de 5 kilometri (3 mile marine) de malul estic al orasului, se afla o insulita cunoscuta drept inchisoare pentru revolutionari. Aceasta a fost construita la baza din piatra si caramida, etajul fiind confectionat din lemn.

O bisericuta foarte veche, un restaurant mai mult decat... ,,rustic'' si un far zugravit in culoare alba, iti ofera o priveliste a coastei orasului, dupa ce urci o scara metalica in spirala.

-

Ar mai fi de remarcat biserica armeneasca si cea catolica de langa primaria orasului, dar, din punctul meu de vedere, orasul merita vizitat doar in capetele de sezon sau intr-o zi innorata.

Vacante frumoase!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 26.05.14 19:39:32
Validat / Publicat: 26.05.14 21:37:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 5222 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Magazine comerciale si restaurante
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.05.14 21:36:48]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dragoș_MD
[26.05.14 22:15:49]
»

@Marian Preda:

Deasupra intrarii cu chipurile pictate ale apostolilor-frati, sta scris cu litere slave vopsite in alb „Hramul Sfintilor Kiril si Metodiu''.

Doar că traducerea corectă a cuvântului bulgar „Храм (Hram)” este... BISERICĂ (e un „false friend”)

La mai putin de 5 kilometri (3 mile marine)

Nu că ar conta prea tare, dar 1 NM = 1,852 km, așadar 3 NM = 5,556 Km.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[26.05.14 22:17:35]
»

@Dragos:

Iti multumesc pentru precizari!

Am fost... pe alocuri!

Seara frumoasa!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[26.05.14 22:28:01]
»

@webmaster:

Multumesc, web!

Seara faina!

alinaro
[29.05.14 11:15:11]
»

@Marian Preda: Buna dimineata! Eu Bulgaria n-o cunosc decat din trecere, adica mai deloc. Initial am crezut ca am fost si eu in Burgas, tot cu serviciul, dar cand m-am uitat la poze mi-am dat seama ca nu recunosc nimic. Si... am eu multe pe cap, dar nu m-am ramolit in halul asta (sper!). Cred ca voi va faceti vacantele la vecini asa cum multi spanioli (mai ales din vestul tarii) si le fac in vecina Portugalie.

Frumos, util si detaliat, as always. O zi frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[29.05.14 13:11:08]
»

@alinaro:

Este prima vacanta in tara vecina si asta i-o datorez mariei55 ,,vanzandu-mi'' un pont de... nerefuzat (vezi impresii) !

Din ce citisem si din ce vizionasem pe la tv, chiar nu impartaseam o parere buna despre litoralul bulgaresc, astfel ca, aceasta oportunitate mi-a dat prilejul sa-mi contrazica optuzitatea si scepticismul balcanic, descoperind servicii ce copiaza modelul turcesc, serviabil si in ajutorul turistului. Ce-i drept, avem ce invata de la ei si d.p.m.d.v. ne-au intrecut!

Cat despre vacante in tarile vecine, intr-adevar in curand voi pleca intr-un circuit Serbia-Croatia-Muntenegru...

Vacante frumoase, draga colega!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Burgas, orașul verde:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051805973052979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1