ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Plimbare de o zi prin Burgas

TIPĂREȘTE URM de aici

Burgasul a fost unul din orașele pe care am dorit să le văd în excursia făcută în Bulgaria în această toamnă.

În impresiile despre plimbarea făcută la Insula Sf. Anastasia, vezi impresii spuneam că puțin după ora 9 am plecat din Parcarea Magazia 1 din port, despre clădirile din port am scris deja, dar ne-am oprit pe Strada Knyaz Alexander Batenberg unde am găsit locuri de parcare. Este o stradă dublă, cu pomi și pistă de biciclete între benzi, în zonă fiind multe clădiri frumoase, vechi sau moderne, care să fie văzute și admirate, Vama Regională, unul dintre cele mai elegante monumente arhitecturale din Burgas, și Gara Burgas, clădire stil Art Nouveau, cu turn și ceas, ridicate în primul deceniu al secolului 20, Autogara Sud, clădire modernă din secolul 21, fiind câteva dintre ele.

Am trecut pe lângă Parcul „Tsaritsa Yoana” , am ajuns pe Strada „Tsar Peter” , am văzut și pozat Poșta Merkezi, i se mai spune și Vechea Poștă, și Administrația Raională – Burgas, două clădiri de epocă, și ne-am oprit la Biserica Romano-Catolică Maica Domnului, sfințită în anul 1937, era închisă, am pozat-o din stradă.

Pe Strada Milim Kamak și apoi pe Bulevardul „Aleksandrovska” am ajuns foarte repede în zona centrală, în Grădina Hotel Bulgaria unde se află Hotelul Bulgaria, mi-a amintit de hotelurile noastre de acum 50 de ani deși știam că are patru stele și dotări moderne. Tot aici este și Centrul de Informare Turistică și Ceasul, reper iconic, unul din simbolurile Burgasului. Construit la începutul secolului 20, a fost și este locul preferat de întâlniri al locuitorilor, sau locul „de pierdut timpul prefăcându-te că ai o întânire, uneori chiar întâlnești pe cineva ca tine sau care a așteptat degeaba…” spune povestea.

De aici, de la intersecția celor două străzi pietonale începe turul Burgasului pe jos, burgasfreetour.com dar numai în sezon, tur ce m-a inspirit și pe mine…

Am continuat plimbarea pe Bulevardul „Aleksandrovska” și trecând pe la Primărie, clădire construită la începutul anilor 1930, am ajuns la alte două simboluri, repere iconice ale orașului, Busola, o piesă de artă din bronz, o placă decorativă elegantă cu imagini în relief, și foarte aproape, la câțiva pași, Arcul Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni, un arc de triumf, minunată creație de metal și piatră cu basoreliefuri ale Sf. Nicolae, ocrotitorul Burgasului. Povestea spune că „cei ce trec pe sub arc vor fi vindecați de boli și reîncărcați cu energie și putere” . Am trecut și noi și „am putut să ne continuăm plimbarea” tot pe Bulevardul „Aleksandrovska” de care locuitorii sunt foarte mândri și îl numesc Largo, și el un simbol al Burgasului, stradă atractivă și modernă, cu locuri de odihnă, magazine, restaurante și cafenele, cu artiști de stradă, muzicieni și, uneori, cu clovni care amuză copiii…

Am ajuns la Piața Troykata, până în anii 1950 era Piața Baba Ganka, nu zâmbiți, nu era o babă ci o bunică militantă în anii 1900 pentru drepturile refugiaților, am văzut pozat Monumentul Alyosha, soldatului universal sovietic, asemănător cu cel din București, construit în anii 1950, un soldat cu mâna stângă ridicată, impresionant prin soclul său înalt de 18 metri, la baza căruia reliefurile de bronz descriu scene din cel de-al doilea război mondial. Tot aici și tot din aceeași perioadă se află Curtea de Apel Burgas.

Mi-am continuat plimbarea pe Strazile "Slivnitsa" și "Slovyanska" spre Piața Sf. Chiril și Metodiu unde se află o biserică, o școală și o parcare subterană cu același nume ale sfinților.

Catedrala Sf. Chiril și Metodiu, o biserică cruciformă, mare și frumoasă, a fost construită în ultimii ani ai secolului 19 și primii ai secolului 20, este una din cele mai frumoase biserici din oraș. Este deschisă și poate fi vizitată zilnic între orele 7 și 18.

Biserica are altar, naos și pronaos, iar intrarea principală este pe latura ei vestică, pe aici am pătruns și noi în Pronaosul înalt, ce domină biserica prin turnurile din colțurile fațadei. Am trecut apoi în Naosul cu o cupola mare centrală și patru mai mici în colțurile lui și ne-am oprit la Altar, în fața catapeteasmei bogat împodobită. Am văzut, am pozat și am plecat spre următoarea destinație.

Am trecut pe lângă Muzeul de Etnografie, am mers mai departe la Muzeul de Istorie și apoi la Muzeul de Istorie Naturală, în acea perioadă erau deschise între orele 9 și 17, nu le-am vizitat, doar am văzut și pozat frumoasele lor clădiri. Am ajuns la Muzeul de Arheologie, aflat pe cealaltă stradă pietonală, Aleko Bogoridi, câteva poze și am revenit în Piața Hotel Bulgaria.

Am mers mai întâi la Biserica Apostolică Armeană „Sfânta Cruce” veche de vreo 350 de ani, una din cele mai frumoase clădiri din Burgas. Biserică tipic armenească, a fost reconstruită, restaurată de mai multe ori, se remarcă prin Monumentul Genocidului aflat în curtea ei. Ridicat în memoria victimelor Genocidului Armean, este un Khachkar împărțit în mod simbolic în două, armenii care trăiesc în Armenia și armenii din Diaspora, cu părți lipsă care reprezintă victimele genocidului având în față un băiat de bronz, care simbolizează poporul armean supraviețuitor al pogromurilor și masacrelor în masă. M-a impresionat mult, deși văzusem astfel de monumente în Armenia, mesajul de la baza lui: în memoria celor 1.500.000 de victime.

Eram aproape de cazarea noastră din Burgas, dar n-am mers la ea, ci la Biserica Sf. Bogorodista, cea mai veche biserică ortodoxă din Burgas. Ridicată în 1840 pe locul unde din secolul 17 mai fusese o biserică, biserica de circa 500 metri pătrați este o bazilică tipică cu trei nave, separate prin două rânduri de coloane de marmură, nava mediană fiind în mod natural mai înaltă și mai mare decât cele din navele laterale. Altarul este separat de sala de rugăciune printr-un frumos iconostas de marmură. Am pozat și icoana Sf. Anastasia, copia ei era în muzeul de pe Insula Anastasia.

Foarte aproape, doar am traversat parcul bisericii, este Sinagoga, dar nu mai era Sinagoga din Burgas ci Galeria de Artă „Petko Zadgorski” Burgas amenajată în anii 1960 în spațiul refăcut al sinagogii, tariful de acces fiind de 2 leva pentru adulți, pensionarii au reducere la 1 leva. Din sinagogă a rămas clădirea, un monument arhitectural construit la începutul secolului 20, unde la etajul 1 este amenajată o Expozitie cu vânzare de tablouri ale pictorilor contemporani, am primit și noi un pliant cu denumirile și prețurile tablourilor, dar nu ne-a fost de mare folos. Am urcat apoi la etajul 2, la Expoziția de Icoane Vechi valoroase din secolele 15 – 20 din zona Munților Strandzha din sud-estul țării, de la granița cu Turcia.

Am renunțat să mai vedem și celelalte obiective turistice din turul propus, nu mai aveam timp, trebuia să mergem în port pentru a vizita Insula Sf. Anastasia, așa că am luat mașina din parcare și am mers în port.

Despre plimbare am vorbit în review-ul anterior, adaug doar câteva cuvinte despre iconicul Far, vechi de peste 100 de ani, și el unul din simbolurile Burgasului. Nu se poate vizita, nu este obiectiv turistic, l-am văzut pozat de pe vaporașul cu care am mers la Insulă, turnul vopsit în benzi orizontale roșii și albe, înalt de 14 metri, are o lumină roșie ce ghidează navele care se apropie sau se departează de Burgas în călătoriile lor.

După plimbarea cu vaporașul am revenit în parcarea de pe Strada Knyaz Alexander Batenberg, am achitat 3 leva asigurându-ne parcarea până a doua zi spre ora 10, reamintesc între orele 19 și 9 parcarea este gratuită, am mers pe Strada Mitropolit Simeon la No13 Boutique House, ne-am cazat și am reluat plimbarea întreruptă de altă plimbare.

Foarte aproape de cazare este Bulevardul „Aleko Bogoridi” , stradă iconică în Burgas, strada principală a cumpărăturilor și a mersului pe jos, cu o mulțime de magazine și piețe mici, cu de toate, ideale pentru cumpărături turistice. Am intrat pe strada cu puțini copaci, cum era și altă dată, dar cu multe pergole cu plante cățărătoare, cu multe ghivece cu flori colorate suspendate lângă corpurile de iluminat, cu fațadele clădirilor pline de flori, și mi-am continuat plimbarea întreruptă cu câteva ore mai înainte. Am trecut pe lângă „Via Pontica” o compoziție sculpturală cu un băiețel și câteva păsări care așteaptă apa, o privesc sau o primesc, depinde cum este pornită fântâna… și am ajuns la Gramofonul, alt simbol al Burgasului, metalic, înalt de 2 metri. Poți să învârtești pârghia gramofonului, pentru distracție sau, cum spune povestea, pentru noroc sau, dacă asculți cu atenție, pentru a auzi numele persoanei care te iubește.

Am mers în continuare pe strada pietonală până la Parcul Mării, parcul de pe malul mării, despre care locuitorii spun că este cel mai romantic loc și cel mai mare parc din Burgas, are 5 kilometri lungime, și trecând pe lângă o fântână arteziană ne-am oprit la Cazinoul Mării, azi Centru Cultural de ascultat concerte, de relaxare în aer liber, pentru a vedea frumoasa panorama asupra mării, asupra Digului, mai multe poze și trecând pe lângă Teatrul de Vară am coborât scările spre plajă și dig. Ne-am plimbat puțin pe alei, printre diferite sculpturi, de menționat Monumentul Marinarului, printre numeroase personalități, locale, bulgare sau străine, busturi sau sculpturi, se remarcă Statuia lui Pușkin, și am ajuns la Panteonul, deschis acum vreo 40 de ani, memorialul luptătorilor antifasciști din al doilea război mondial în centrul căruia arde un „foc etern” …. Grădina este unică prin briza mării, chemarea pescărușilor, cântarea răcoritoare a fântânilor, ..., care te însoțesc peste tot, prin varietatea peisagisticii oferite.

Pentru cei ce vor să cunoască mai bine Burgasul voi atașa un site foarte bun cu poze și explicații gotoburgas.com/en/places-to-go...

Mi-a plăcut orașul, mi-a plăcut portul, mi-au plăcut străzile pietonale, mi-a plăcut Parcul Mării, m-am simțit relaxată plimbându-mă prin el, un oraș verde care la început de octombrie era și un oraș liniștit, pe gustul meu...

Bugasul este și el unic prin ce arată și cum arată atât el cât și împrejurimile lui, merită stat acolo câteva zile, amatorii de plajă chiar mai multe….


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Oraș frumos, curat, cu parcuri, repere iconice, două străzi pietonale, Bulevardul Aleksandrovska și Bulevardul Aleko Bogoridi ce se întâlnesc în Grădina Hotel Bulgaria...

De vizitat Parcul Mării cu Digul, faleza dar și Portul...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Loc de plecare cu vaporașul spre Insula Anastasia...

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 18.11.20 20:42:31
Validat / Publicat: 19.11.20 08:11:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 2530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Burgas, Catedrala Sf. Cyril și Methodiu, fațadă impresionantă și o mare piață acolo...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[19.11.20 11:02:38]
»

Nu am fost niciodată la Burgas, dar am auzit că este foarte frumos, lucru ce se confirmă prin reviewul tău.

Am remarcat curpțenia orașului și întreținerea exemplară a clădirilor. Gara stil Art Nouveau, este superbă!

Sănătate și să auzim numai de bine​!

​​

Carmen Ion
[19.11.20 11:34:02]
»

@mprofeanu:  Deși am fost de mai multe ori la Sunny Beach, la Burgas, care se află destul de aproape, nu am ajuns: am preferat băile de soare și mare și plimbările la Nesebar.

Din descrierea și din pozele făcute de tine, văd că este un oraș curat, cu străzi pietonale plăcute și clădiri vechi bine îngrijite. ​ Bravo lor, bulgarilor!

Și ție bravo pentru excursie și review!

Toate cele bune îți doresc! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.11.20 19:29:57]
»

@mihaelavoicu:  Mulțumesc frumos pentru ecou! Mă bucur dacă ți-a plăcut articolul și ai dreptate Burgas este un oraș curat, îngrijit și verde!

Cu mare drag, !  ​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.11.20 19:40:16]
»

@Carmen Ion:  Așa este, bravo bulgarilor, eu nu am mai fost la Marea Neagră de 27 de ani, mi-a plăcut litoralul bulgăresc, nu mă așteptam să fie așa...

Am văzut și Varna, este mai mare, mai grandioasă, cu clădiri frumoase, dar pentru că am văzut întâi Burgas... mi s-a părut și acesta foarte frumos, mi-au plăcut mult străzile pietonale, portul și Parcul Mării...

Cu mare drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Burgas, orașul verde:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078141927719116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1