ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 14.04.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Miniversum Budapest - o lume in miniatura si cateva cuvinte despre Budapesta iarna, intre sarbatori

TIPĂREȘTE

Bine v-am gasit! Va doresc sa aveti un an BUN si plin de calatorii frumoase!

Anul asta intre Craciun si Anul Nou am hotarat sa facem o mica escapada la Budapesta, dat fiind ca ultima oara fusesem in toamna anului 2012, in rest doar in tranzit si ne era dor de oras. Asa ca am pornit la drum cu elan (cu toate ca se anunta foarte frig si vant - fara ploaie insa - dar la cum e vremea acum... parca atunci ar fi fost primavara).

Despre Budapesta s-a scris mult - si frumos - asa ca voi incepe cu ceva nou (sau nu am fost eu atenta la toate reviews-urile): muzeul Miniversum din Budapesta, o lume in miniatura, un loc care iti poate "fura" cateva ore, mai ales daca esti insotit de copii sau... ai suflet de copil.

Miniversum se afla pe Andrassy Utca nr. 12 (nu departe de cladirea Operei) si s-a deschis in anul 2012. Intrarea de persoana adulta este 2400 HUF (aproape 35 de lei). Consider insa ca merita fara doar si poate! Cand ai intrat, te asteapta o lume micuta, dar facuta cu multa, multa migala si maiestrie, cu atentie la cele mai mici detalii. Locul nu este foarte mare, dar este extrem de atent amenajat. Totul este facut cu multa precizie si atentie la detalii, drumurile, cladirile, omuletii, masinile, chiar si iarba... Practic, se incepe cu miniaturi din Budapesta (Piata eroilor, gara, multe cladiri si strazi), apoi exista miniaturi cu alte orase din Ungaria, apoi Viena, alte orasele din Austria, abatia Melk in miniatura, diverse zone montane (care imi aduc aminte de Elevetia). Dincolo de maiestria lucrarii (de exemplu, in unele masini sunt omuleti, pe munte sunt alpinisti, etc.), ce este mai impresionant este adevarata infrastructura, in special la trenulete, care circula ordonat, trec prin tuneluri, opresc la semnal, etc. Trenulete se gasesc de toate felurile, de la marfare si trenuri personale, pana la trenuri de viteza (inclusiv replica dupa CAT-ul din Viena). Era inclusiv o locomotiva care "compacta" sinele. Toate, care de care mai simpatice, si cred ca toate (sau aproape) mergeau. La un moment dat, este o linie care trece pe sus dintr-o camera in alta prin "munti". Si nu doar trenurile circulau (ca ne-am obisnuit cu trenulete, nu-i asa?), ci si masini. Erau tiruri, autobuze, masini, care se deplasau pe sosele (astea erau doar cateva, majoritatea erau statice). Dar totul extrem de dragut. Se putea interactiona putin cu piesajul, in sens ca la apasarea anumitor butoane, se intamplau lucruri (de regula mai micute si care nu influentau mersul plansei in ansamblu: aprindeai farurile combinei, care incepea sa invarta, sau la un avionas, sau porneai niste eoliene, chestiuni de genul). Ne-a placut tare mult acest mic muzeu, te poarta in lumea copilariei - si la propriu si la figurat. Noi am ajuns pe la 9 si jumatate cand era destul de gol, dar in maxim jumatate de ora s-a umplut de vizitatori, dintre care multi insotiti de copii. Cred ca muzeul organizeaza si diverse expozitii temporare, separat de plansele uzuale, acum erau 4 planse mici legate de viata in comunism in Ungaria. Nu le-am fotografiat: erau mici si intunecate, triste, de altfel ca si viata intr-o tara asuprita de comunism. Cam asta e cu Miniversum - mi se pare un proiect frumos, inventiv si o varianta draguta de a petrece un pic de timp in lumea copiilor!

In afara de Miniversum, de data asta am facut si o mini croaziera pe Dunare (ca de altfel de fiecare data), am vizitat Bazilica Sf. Stefan, am urcat si am vazut Budapesta de sus, am vizitat targul de Craciun de la Bazilica si pe cel din Vorosmarty Ter, ne-am plimbat pe Vaci Utca si am urcat un pic in zona Cetate, la Bastionul Pescarilor si Biserica Matyas.

Mini croaziera pe Dunare o recomand oricui, obligatoriu dupa lasarea intunericului, o consider un must-see pentru orice vizitator, deorece privelistile cu Budapesta iluminata arhitectural sunt unice, iar de pe apa se observa cel mai spectaculos.

Pe malul Dunarii sunt insirate mai multe vase, apartinand diverselor firme, care propun aceasta croaziera, de la preturi incepand de la sub 10 euro pana la peste 50. Diferenta o fac serviciile suplimentare. Poate fi o croaziera simpla, la care primesti un pahar de ceva de bun venit (sampanie, suc, vin fiert, ciocolata calda, etc.), poate sa fie cu sau fara ghid audio (am incercat de-a lungul timpului si cu ghid, de data asta fara). Cu ghid este interesant ca iti povesteste despre fiecare cladire in parte, putina istorie... ghidul de asemenea, poate fi in peste 20 de limbi (cred ca vasul Duna Legend) sau doar in ungureste, engleza si germana (alta companie). In fine, variantele mai scumpe sunt cu alte servicii incluse, de exemplu vasul cu care am fost noi (care am avut inclus vin fiert) avea si cateva locuri "speciale" pentru cei care doreau la croaziera degustare de vinuri si branzeturi. Am vazut in alte parti varianta "pizza si bere", diverse variante de cina, sau, cea mai scumpa dintre cele vazute, era cu o cina a la carte si muzica clasica, aceea costa 55 de euro de persoana. Exista variante pentru toate gusturile si toate buzunarele, noi nu am incercat pana acum si cele cu mancare, nu stiu daca te mai poti concentra in dreapta si in stanga si la fotografii in timp ce mananci. Poate pe viitor. Plimbarea dureaza o ora-o ora jumatate. Se merge pana inainte de Insula Margit, unde vasul intoarce, iar inspre partea cealalta, itinerariul e variabil. Cursa asta fara audio ghid ne-a dus mai departe, pana in capatul zonei unde existau cladiri iluminate (o zona unde erau deja cladiri mai moderne).

Despre Basilica Sf. Stefan pot sa spun ca merita urcarea sus (preferabil cu liftul, oricum este acelasi pret - 500 HUF), privelistea asupra Budapestei face toti banii... Noi nu suntem persoane care cauta in mod special biserici prin calatorii, dar nu am putut sa nu remarc un lucru interesant la acest lacas: desi Basilica este catolica, am regasit multe picturi - icoane pe pereti, asemanatoare cu cele ortodoxe. Mi s-a parut interesant, cunoscand faptul ca, de regula, lacasurile de cult catolice sunt decorate in principiu cu statui, mai putin picturi.

In piata Basilicii era organizat un targ de Craciun dragutel. Micut, dar plin de viata si culoare. Desi una din tintele noastre erau targurile de Craciun ale orasului (nemaimergand in Budapesta niciodata in perioada lor), nu am apucat - din cauze de timp si de vreme - sa vedem decat pe acesta si pe cel de la Vorosmarty Ter. Oricum ambele frumoase, cu lucruri dragute (din pacate nu am pozat tarabele), cu vin bun, cu punch, cu mancare care arata apetisant... nu inteleg de ce la noi nu se poate! Desi si in Timisoara se organizeaza acest targ de ani de zile, nu se compara in niciun fel. Tarabele la noi ofera aceleasi si aceleasi kitchosenii mereu, pe care nu iti vine sa le cumperi, poate una din 10 are ceva lucruri simpatice, in rest chinezisme si prostii... iar zona de mancare la noi e o tiganie (am incercat un gulas facut in Timisoara de niste unguri - cel mai rau gulas ever - am luat trei linguri si l-am lasat). Nu stiu cum este la Sibiu - targ pe care toata lumea il lauda - dar la Timisoara mi se pare jenant... Budapesta si Viena sunt clar ALTCEVA, parca iti induc cumva si spiritul sarbatorii, cu lucrurile lor simpatice, cu aromele lor... Cu siguranta vom reveni.

Ca tot am ajuns la Vorosmarty Ter, ne-am oprit si la Cofetaria/Cafe Gerbeaud. O cofetarie de traditie, de la 1858 sau asa ceva. Atmosfera exclusivista, aglomeratie, preturi maricele (2 super inghetate - specialitati ale casei, cu tot felul de briz-brizuri - cred ca au fost 115 lei). Localul e foarte frumos, atmosfera foarte "clasica", dar dulciurile parca nu sunt chiar cele mai gustoase din lume (e drept ca noi nu am incercat prajituri, ci ceva sortimente de cupe de inghetata - Cupa Gerbeaud si Cupa Dobos, cu fel de fel de topinguri, bucatele de prajituri, etc...). Nu sunt rele... dar cand vorbesti de traditie de peste 150 de ani parca te astepti la altceva. Am mancat dulciuri mult mai bune in locuri cu semnificativ mai putine pretentii. Este totusi o experienta care merita incercata.

Si daca suntem pe Vaci Utca, nu pot decat sa ma raliez opiniei celorlalti povestitori de pe site. Vaci Utca e o strada deosebit de frumoasa, de vibranta, e o placere sa te plimbi pe acolo... abundenta de magazine, de restaurante si baruri... iar vara imi aduc aminte ca e plin de terase afara. O artera plina de viata! Si ce imi place e ca si ei, ca si noi, sunt buni vanzatori, magazinele sunt deschise pana tarziu (20-21 parca), restaurantele pana spre 00. Asta e un lucru care, prin comparatie, nu imi place la Viena, unde totul se inchide la 18-19, restaurantele majoritatea in jur de 22... e anapoda sa fii in vizita intr-un oras si sa nu ai ce face seara... dar la Budapesta, din fericire, nu e cazul.

In afara de astea, am mai urcat din nou in zona cu acces restrictionat unde se gaseste Bastionul Pescarilor si Biserica Matyas. De data asta n-am mai zabovit prea mult pe acolo, pentru ca era frig si un vant puternic, am observat insa ca, fata de 2012, au "crescut" niste cafenele pe ziduri.

Privelistea de la Bastionul Pescarilor e deosebita, merita si ea toti banii... si aglomeratia care acolo parca e mai pregnanta ca oriunde. De asemenea, intreaga zona (clar amenajata special pentru turisti) e placuta tare, mai ales la temperaturi ceva mai decente. Mie amenajarea zonei si cladirile mi-au adus cumva aminte de Sighisoara.

In fine, cu alte ocazii la Budapesta, am fost si la Castelul Buda, care e foarte frumos, ofera si el privelisti deosebite asupra orasului, si e ceva autentic (spre deosebire de Bastionul Pescarilor, care e o gaselnita turistica - draguta, oricum), am urcat pe Dealul Gellert, la Statuia Liberatii (imi amintesc si acolo plin de lume si vanzatori de diverse suveniruri), am vizitat Piata Eroilor, diverse parcuri, am haladuit pe strazi, am vizitat Tropicarium de la centrul comercial Campona... dar despre acestea nu mai scriu nimic, au scris altii (si bine), iar dupa mai multi ani sunt convinsa ca nu mai retin prea multe detalii.

Cam asta a fost scurta noastra incursiune in capitala vecina. Nu am avut prea mult timp la dispozitie... practic o dupa masa si inca o jumatate de zi (noroc cu cazarea centrala de care vorbeam separat), pentru ca a doua dupa masa am incercat alte senzatii pentru care Budapesta este celebra: baile termale.

Ca o concluzie, recomand Budapesta! Este un oras frumos, plin de viata, plin de lucruri de descoperit, in care am ramas cu multe "restante" la vizitat (din care vom recupera, in timp), un oras apropiat de Romania in care poti petrece cateva zile placute si relaxante. Orasul nu are maretia si maiestuozitatea Vienei, dar compenseaza prin privelistile inegalabile de pe Dunare si prin vitalitatea lui, care dureaza pana tarziu, in noapte... Daca aveti ocazia, nu ratati vizitarea Budapestei!

Vacante placute va doresc!


[fb]
---
Trimis de plummy in 06.01.17 23:38:30
Validat / Publicat: 07.01.17 00:32:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3933 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (plummy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Aici o zona rurala, plina de verdeata!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[07.01.17 17:15:35]
»

Îți mulțumesc Plummy. Prin acest review m-ai readus într-o capitală dragă mie...

Fericiți sunt cei din Timișoara, ei sunt „la un pas” de această destinție, mie îmi sunt necesare 8-9 ore să ajung la voi, dar la Budapesta tot am mers.

Cu toate că am luat la „la pas” bul. Andrasy, nu am sesizat existența muzeului Miniuniversum Budapesta. Din fotografiile tale deduc că este pentru toate vârstele, și l-am trecut la capitolul „pro memeoria” (util reviewul).

Cât despre o plimbare pe Dunăre, noi am luat la întîmplare, primul vaporaș gata de plecare și am avut noroc pentru că fiecare primea căști cu ghid vocal în multe limbi (nu și limba română). Eu am ales limba franceză. Vaporașul se numea Duna Legend (îl am în fotografie, făcută la coborâre)

Ai fost și în Piața Vorosmarty. Cumva, mai cânta acolo acel om cu saxofonul, ne-am și fotografiat.

În final, ce pot să-ți spun. Ai scris un review bun, cu de toate în el. Dacă mai mergi acolo, nu ocoli Insula Margareta, dar nu o vizita în sezonul rece. Acolo nu se aud manele și nici nu sunt grătare cu mititei pe el, ca la Gura Diham și nu numai.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
plummyAUTOR REVIEW
[07.01.17 18:22:59]
»

Multumesc pentru apreciere! Si da, ai dreptate, si noi dorim sa vizitam insula Margit, dar vara! Era cat pe ce sa ajungem acum, pentru ca initial, pentru parte de aqua, alesesem un hotel cu piscina de acolo, dar in final am ales aquaworld.

mishu
[07.01.17 18:47:29]
»

@plummy: Un muzeu de care nici eu nu stiam si care pare chiar interesant avand in vedere pozele atasate. Cat despre Budapesta iarna este foarte interesanta si necunoscuta mie. A fost frumos sa revad locuri pe unde m-am plimbat si eu dar vara. Cat despre croaziera pe Dunare nu pot spune decat ca m-am bucurat si eu de doua croaziere pe Dunare, una ziua si una seara, asta deoarece fiecare iti ofera altfel de senzatii.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
hopyk
[08.01.17 20:12:34]
»

@plummy: Felicitari pentru articol!!! Nu mi- am dorit niciodata sa vizitez Budapesta pana am citit acest review superb. Am fost in capitala Ungariei doar in trecere si DA, este un oras minunat din punct de vedere arhitectural. Sunt atat de captivata de frumoasa ta descriere incat chiar trebuie sa- i acord mai mult interes. Multumesc mult pentru asta!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
plummyAUTOR REVIEW
[09.01.17 12:13:04]
»

Ma bucur ca v-a placut si multumesc pentru aprecieri! Iar daca cineva isi doreste sa viziteze Budapesta si datorita descrierii mele, nu pot sa nu fiu incantata!

soacramea13
[05.02.17 01:00:38]
»

Stiti cumva ora de plecare a vaporaselor?

plummyAUTOR REVIEW
[05.02.17 10:33:55]
»

@soacramea13: Difera in functie de companie. Noi am plecat la 18:30 parca dar erau si la 18, si 18:15, si la 19, si mai devreme si mai tarziu. Fiecare companie are docul ei si acolo are de regula si programul curselor afisat. O cursa dureaza in principiu 1h-1 1/2h.

soacramea13
[05.02.17 23:15:02]
»

@plummy: multumesc!!! O sa incerc dupa ora 20 sa vad daca gasesc... La ora 19 ajung in aeroport

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hopyk, Mihai18, mishu, plummy, soacramea13
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064728975296021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1