GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Incursiune în Ungaria - Budapesta, o destinație perfectă
Timpul petrecut pe teritoriul țării vecine, Ungaria, nu a fost atât de generos, dar am reușit să văd câteva lucruri și să îmi întăresc unele impresii. Este a doua oară când ajung la Budapesta, iarăși pe fugă – însă tot ce am observat mi-a consolidat dorința unei vacanțe în capitala Ungariei și împrejurimile ei.
Deoarece treburile ne-au purtat până aproape de Satu-Mare am ales să ieșim din țară prin vama Valea lui Mihai, un orășel mic cu un centru plin de clădiri vechi. Controlul vamal a durat trei minute, ni s-au scanat cărțile de identitate. Vinieta ungurească (matrica) este obligatorie pentru a putea circula pe autostrăzi – la stația de alimenatre Petrom din Valea lui Mihai și nici înainte de graniță nu am găsit-o, fiind îndrumați spre lanțul de benzinării Mol, în Debrecen cu precădere. Acum o să spuneți că puteam să o achităm on-line, dar au existat motive obiective care ne-au împiedicat. La fel am pățit și cu schimbul valutar: nu am oprit la Exchange-ul pe care l-am observat deschis în Valea lui Mihai crezând că vom mai găsi chioșcuri înainte de graniță – greșit, nu există așa ceva. Bineînțeles că aveam carduri la noi, dar aceleași motive ne obligau să avem bani peșin: euro sau forinți pentru achitarea cazării și meselor.
După ce am trecut granița parcă „simți” cumva că nu mai ești „acasă”, deși câmpurile cu porumb sunt la fel, pădurea arată în același fel, etc. În primul rând aproape că dispar autovehiculele cu numere de România (era zi de lucru, perioada concediilor s-a încheiat), pe marginea șoselei au apărut stâlpii reflectorizanți și pista de biciclete, curțile caselor nu mai arată ca niște depozite de vechituri (cum se întâmplă pe la noi, în anumite zone). În Debrecen, al doilea oraș ca mărime al Ungariei, ne-am descurcat urmând doar indicatoarele către autostrada M3. Aici am găsit vinietă la o benzinărie Mol (punct de vânzare semnalat și prin indicator), achitată până la urmă cu cardul. Țineam însă neapărat să schimbăm leii paralei în valută forte (foarte) utilă. Astfel că am pornit spre centrul orașului în speranța descoperirii unui exchange deschis. Am putut astfel admira clădirile și obiectivele turistice de pe strada Kossuth (Teatrul Csokonai, Biserica Reformată Mică). După apelul lansat către mai multe persoane am reușit să aflăm despre existența unui asemenea ghișeu în complexul comercial Tesco, loc unde am reușit să schimbăm leii în euro la un ghișeu de exchange. Învățătură de minte: să fi plecat de acasă cu ceva euro în portofel și să nu lăsăm totul pe ultima sută de metri.
Ieșim în autostrada M35, apoi M3 și tragem tare să ajungem cât mai aproape de Budapesta. Deși se lăsase noaptea am parcurs vreo 140 de kilometri pe autostradă cât ai zice „gulaș”. Speram să descoperim o cazare de tranzit până la intrarea în capitala Ungariei, lucru care s-a și întâmplat pe la km 60.
Budapesta ne întâmpină dimineața cu o aglomerație frumușică, dar nu ambuteiaje – se circula destul de cursiv pe cele trei benzi ale șoselei ce pătrunde spre oraș. De aici am fost nevoiți să utilizăm serviciile gps-ului pentru a ne descurca rapid. Maghiarii mi s-au părut foarte calmi la volan, nestresați, nu forțau trecerile ori sensurile de mers. Pe anumite bulevarde sunt rezervate benzi de mers speciale pentru mijloacele de transport în comun, ieșirile de metrou mi s-au părut foarte înguste, am observat vreo trei tipuri de autobuze turistice supraetajate de la firme diferite.
Am trecut prin mijlocul unuia dintre cele mai mari spații verzi ale orașului, Parcul Orașului – Varosliget. Deja toamna începuse să își pună amprenta pe natură, florile sunt specifice sezonului, iar frunzele galbene și-au făcut apariția. O mulțime de monumente se află în acest parc și în jurul lui; prima dată ne atrage privirea clădirea băilor termale Széchenyi – unul din cele mai mari stabilimente de băi termale din Europa. Corpul central e superb, pavilionul fiind decorat cu imense statui. Dar iată că în fața noastră apare o nouă minunăție a capitalei maghiare: Piața Eroilor – Hosok tere. Colonada circulară împodobită cu statui, dar și monumentul central – o coloană în vârful căreia este Arhanghelul Gabriel ne poartă prin istoria țării. Grupuri de turiști ascultă explicațiile ghizilor și se chinuie să cuprindă cât mai mult din monumentala piață în cadre de neuitat. Pe partea dreaptă vedem Muzeul de Arte Frumoase - Szepmuveszeti Muzeum, înconjurat de o organizare de șantier – putem însă admira aspectul de templu antic, aspect dat de coloane și basorelieful de pe timpanul fațadei.
Ne continuăm drumul motorizat pe unul din marile bulevarde ale Budapestei: Andrassy Utca. Clădiri monumentale străjuiesc ambele laturi ale bulevardului; hoteluri, cafenele și diverse magazine animă această arteră. Străzi laterale cu arhitectură grandioasă confirmă statutul de capitală imperială. Ne atrage atenția Opera de Stat cu o fațadă împodobită cu numeroase statui, dar și cupola basilicii „Sfântul Ștefan” – construcție care a folosit drept material marmură de Rușchița.
Virăm stânga pe strada Karoly, depășim un capăt de linie de tramvai amenajat impecabil cu arbuști ornamentali și fântâni arteziene și observăm turlele Marelui Templu – Sinagoga de pe strada Dohany, cea mai mare din Europa. Din nou la dreapta pe strada Kossuth Lajos spre Dunăre; trecem printre clădirile gemene Klotild Palace, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea la comanda Arhiducesei Klothilde (primele construcții cu lift din Budapesta). De asemenea, trecem pe lângă cea mai veche biserică a capitalei maghiare: Inner City Parish Church, cu fundații din secolul al XI-lea.
Traversăm iute Podul Elisabeta, ridicat în forma actuală prin anii 60 în zona cea mai îngustă a fluviului. În fața ochilor e Dealul Gellert, prim planul fiind ocupat de statuia episcopului Sf. Gerard și colonada dimprejur. Spre dreapta avem o panoramă frumoasă asupra Castelului Buda – Palatul Regal. Curând ajungem la punctul de destinație.
Ce incursiune interesantă am putut avea asupra celor două părți ale capitalei maghiare, Buda și Pesta. Câte clădiri frumoase sunt înșirate de-a lungul bulevardelor, câte muzee, monumente și parcuri, la toate acestea adăugându-se faleza Dunării. Îmi dau seama că ceea ce am văzut din Budapesta sunt doar picături într-un ocean și că nici măcar o săptămână nu ar fi de ajuns pentru explorarea capitalei dunărene. Trebuie să îmi fac timp….
Trimis de tata123 🔱 in 10.10.16 15:59:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123: Doamne ce dor mi-e de acest oras. L-am vazut ma fuga de doua ori in urma cu ceva ani si 5 nopti mai in relax acum 2 ani. Ai mare dreptate, nu-ti ajunge o saptamana sa-l vezi asa cum trebuie, mi-a placut tare mult si partea mai neplacuta a lucrurilor sta in iesirea din tara ca apoi numaidecat esti la Budapesta. Avem rude in Timisoara si i-am cautat sambata la telefon, am aflat ca tocmai dadeau o fuga pana la Viena pentru 2 zile. Daca am avea si noi drumuri altfel ar sta situatia.
Felicitari si ma bucur ca am revazut cate ceva din acest oras minunat.
@mishu: Mulțumesc pentru lectură și mă bucur că fotografiile provoacă amintiri plăcute. Sunt atât de multe locuri frumoase în Budapesta, monumente, muzee, cafenele, parcuri - sigur îmi trebuie cel puțin o săptămână de explorat (deși s-ar putea să mai las câte ceva și pentru o a doua vizită).
P. S. Mai scurtăm acum drumul cu 15 minute - s-a redeschis porțiunea de 20 de km de autostradă din zona Cunța.
@tata123: Scuze , mi-am dat seama cand am deschis articolul vazan ca nu e schimbata culoarea casutei si am zis sa o fac repede poate nu te prinzi, insa ai fost vigilent, scuze, ma grabesc sa fac ce pot pana ma apuc sa si muncesc si mai gresesc, insa nu ma supar daca mi se atrage atentia.
Iar economia de 15 minute este o veste mareata, cred ca acum imi va fi mult mai usor .
@tata123:
Budapesta este un oras care m-a atras cand am ajuns in el. Nu pot sa ma laud ca am vizitat sau cunosc Budapesta atat cat ar trebui. Mi-au ramas la suflet Podul Elisabeta, Castelul Buda si panorama de sus precum si parcul / dealul de langa castel.
Felicitari pentru articol si pentru periplul prin tara vecina.
Ma gandesc ca sunt deja ani cativa de cand nu am mai fost la Budapesta sau prin Budapesta in vacanta si poate este o idee buna pentru la anul. De ce nu?
Cu adevărat un oraș imperial! Grandios! Îl ajută și peisajul, și istoria.
În Varosliget ai văzut Castelul de la Hunedoara? De fapt un castel inspirat din acela (și din altele). Parcul respectiv e amenajat iarna ca patinoar, atmosfera este de poveste.
Andrassy este un fel de mix între Champs Elysees și Foch: magazine, cultură și locuințe elegante. Iar pe dedesubt circulă cel mai vechi metrou din Europa continentală, și al doilea din lume (după Londra): Budapesta a inaugurat prima linie de metrou acum 120 ani, în 1896. Ideea a fost să existe transport public de-a lungul acestei artere vitale, care leagă centrul de parc, dar fără să îi strice aspectul. Deci, s-a construit în subteran. Și astăzi e menținut aspectul retro al stațiilor, iar trenurile sînt speciale pentru această linie, în care tunelul și peroanele nu au gabaritul standard. Uneori am impresia că circulă și trenurile originale.
@abancor: Aoleu câtă înverșunare îmi produceți cu enumerarea atâtor locuri interesante de vizitat în Budapesta, înverșunare de a parcurge pe îndelete străzile capitalei maghiare. Nu am avut mult timp la dispoziție - a fost o vizită fulger.
Am remarcat de-a lungul bulevardului ieșirile de metrou și chiar am remarcat stilul lor retro (parapeții împrejmuitori) și chiar vroiam să mă „plâng” de îngustimea gurilor de acces în subteran. Interesantă povestea liniei de metrou M1. Mulțumesc pentru ecou!
Bună ziua, scriitorule.
Extraordinar spirit de observaţie dar și curaj de a relata adevărul despre casele și curțile din Ungaria. Am simțit cumva un oareşce ton admirativ?
Se prea poate să fii criticat de"patrioți" locali mai ales cei care"pun botul" la propaganda ordinară și nesimțită cu tentă iredentistă a unor politicieni de la noi cu scopul de a câștiga voturi și a învrăjbi populația.
Și să nu uitam că estul Ungariei este considerată zona săracă a Ungariei, pentru că de mergi în satele dinspre granița cu Austria acolo chiar că ai de ce să fii uimit de ce vei vedea.
OK! De departe gândul de a-i preaslăvi sau a-i lăuda pe vecinii de la vest pentru cum trăiesc și cât de curate și îngrijite le sunt localitățile și casele dar cine dorește să se convingă să meargă să vadă cu ochii lui și apoi să vorbească.
Am fost în Budapesta de vreo două ori, când fiica noastră era mai mică iar obiectivele vizitate atunci au fost cele corespunzătoare vârstei ei: Grădina Zoo, Tropicarium, etc. Budapesta este un oraș european în adevăratul sens al cuvântului iar Bucureștiului îi mai trebuie mulți ani ca să-l ajungă din urmă. Doare dar acesta este adevărul.
Felicitări pentru articol și pentru obiectivitate.
O zi spectaculoasă!
@tata123: Budapesta este după părerea mea una dintre cele mai frumoase capitale din Europa. Am fost de două ori aici, prima dată în 2014 când am poposit doar vreo 2-3 ore şi a doua oară anul acesta în drum spre Praga şi am stat o zi.
Uitându-mă la poyele postate de tine am revăzut multe din obiectivele vizitate şi de noi.
Felicitări pentru articol. Toate cele bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ