GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asa cum v-am spus avand in vedere ca am fost acolo si cu junimea trebuia sa facem ceva si pentru ei asa ca am incercat ca totul sa fie cat mai placut pentru toti astfel ca printre vizitele la obiectivele istorice am mai avut si momentele de relaxare, data fiind si caldura de afara. Ca o paranteza, am reusit inca sa-i facem sa vina cu noi de buna voie si nesiliti de nimeni desi au (anul acesta) 16 si 21 de ani, iar in acest an o sa mergem din nou pentru a N-a oara tot in Albena si tot la Ralitsa Aqua Club asta deoarece fiecare acolo isi face programul lui (distractie, masa, somn) si in plus anul acesta mai vin si 2 prieteni ai celui mare. Cel mare a spus ca niciodata 2 distractii nu strica si am incercat sa facem programul astfel incat sa se simta toata lumea bine.
Asa ca un prim astfel de obiectiv l-a reprezentat insula Margareta localizata pe Dunare intre Buda si Pesta. Acolo am ajuns cu metroul apoi tramvaiul. Apropo de transportul in comun acesta este foarte bine pus la punct in Budapesta astfel incat ai o foarte mare libertate de miscare astfel, fiind mult mai relaxant decat cu eventuala masina personala. Lasati-o unde sunteti cazati si bucurati-va de libertate.
Ce sa va spun despre insula Margareta, am vazut-o intai din autobuzul turistic sau de pe vaporas si asteptam cu nerabdare sa o si vizitez vazand atata lume care se indreapta spre ea. Ce citisem despre Insula Margareta, era ca are o lungime de 2,5 km si ca circulatia mijloacelor de transport motorizate este interzisa pe insula, singurele exceptii o linie de autobuz si masinile politiei (cred ca in aceasta situatie ar mai fi si salvarea si pompierii si daca stau sa ma gandesc bine masinile care fac aprovizionarea, cei care merg la hoteluri, etc). Astfel acest loc a devenit un adevarat spatiu de recreere nu numai pentru locuitorii Budapestei ci si pentru nenumaratii turisti pe care i-am intalnit aici. Insula este legata de mal prin Podul Margareta la sud si prin podul Armand la nord. Despre aceste poduri am scris in articolul anterior. In trecut (inainte de secolul XIV) ea a fost numita si Insula Iepurilor, numele de Insula Margareta l-a primit de la Sfanta Margareta (1274 – 1270) fiica regelui Bela IV. Aceasta a locuit aici intr-o manastire dominicana (ruinele ei se mai vad si azi aici)
Tot pe insula se gasesc bai termale in aer liber, o piscina profesionista unde echipa de polo a Ungariei (campioana olimpica) isi desfasoara antrenamentele, o mini gradina zoologica si ruine din secolul XIII.
Tot pe insula poate fi vazuta o gradina japoneza (cu o cascada artificiala) in care se gasesc broaste testoase. De asemenea aici este amenajata o pista de alergare de 5 km si care este dintr-un material diferit (ceva usor mai moale care sa ajute practic alergatorul fara a-I solicita nejustificat genunchii). Pentru cei carora li se face foame exista si ceva restaurante si 2 hoteluri de lux cu bai termale. Mai sunt si diferite tonete cu inghetata, sucuri, totul ca sa te simti cat mai bine si sa stai acolo cat mai mult timp.
Si foarte placut o fantana care ofera program cultural-artistic (muzica si joc de apa) la fiecare 30 de minute. Pentru noi dupa ce am ajuns pe insula a fost primul lucru de care ne-am bucurat, chiar ne-am dat incaltarile jos din picioare si ne-am asezat pe marginea fantanii (exista de fapt inca un culoar cam de 30 cm care cred ca intentionat a fost construita fantana asa ca sa poti sa-ti racoresti picioarele). Exista si banci si scaune astfel incat sa stai si sa privesti tot acest spectacol unde muzica si apa par a se urmari una pe cealalta urcand spre cer cand una cand cealalta, sau pur si simplu poti sta pe iarba pe o patura.
Aici am pus un filmulet prins de noi tocmai cand ne apropiam de fantana asa ca veti vedea si cam cum este spectacolul si cati oameni se opresc sa asiste la el: youtu.be/j97Z454gwk8
Insula ofera multe celor ce vor sa o descopere, un parc acvatic precum si un turn de apa langa care se gaseste o scena unde vara au loc concerte.
De asemenea mai pot fi inchiriate masinute electrice si biciclete de familie astfel incat sa parcurgi cat mai mult din insula. Acest lucru l-am facut si noi si o sa vedeti acest lucru in poze. Binenteles cea favorizata a fost mama care nu avea de dat la pedale. Uneori si baietii erau smecheri si nu dadeau la pedale si se simtea acest lucru. Chiar daca eram in concediu deci nu se poate spune ca nu ne relaxam aceasta insula a adus un plus de savoare si o gura de aer curat in arsita zilei. Aceste momente de relaxare pot spune ca m-au incarcat cu energie, mi-am vazut baietii razand cu pofta de multe ori, uitand ca nu mai sunt copii mici si bucurandu-se de ce-i inconjoara si atunci ca parinte te simti in al noua-lea cer.
Dar acesta nu a fost singurul lucru relaxant si placut pe care l-am facut, ne-am mai plimbat si cu vaporasul si nu o data ci de doua ori astfel incat sa fie o data pe zi si a doua oara seara. Ce pot sa spun imi aduc si acum aminte cu deosebita placere de cele 2 croaziere pe Dunare. Ne-am straduit sa avem locuri cat mai bune astfel incat am reusit sa stam pe puntea superioara in fata fara nici un obstacol in fata noastra, eram precum imaginea consacrata din filmul Titanic, insa simteam doar vantul.
Ce pot spune mi-am dorit ambele croaziere deoarece lucrurile se vad intr-un fel ziua si altfel seara, desi dupa cum se spune noaptea toate pisicile sunt negre. Binenteles ca si aici exista ghid si ti se povesteste tot ceea ce vezi de o parte si de alta a Dunarii, despre poduri si istoria veche si noua a Ungariei. Ce m-a facut sa fiu foarte invidioasa a fost trecerea noastra pe langa vasele de croaziera (adica croaziere ceva mai adevarate, de cateva zile) care erau nenumarate iar noi treceam atat de aproape de ele si daca ziua nu prea vedeai miscare pe ele seara insa vedeai lumea pe punte stand la vorba sau uneori pueteam vedea si mesele din interior, ce sa mai ma uitam si inghiteam in sec de dorinta.
Seara insa desi era vara am cam tremurat putin, neaparat totusi sa aveti un pulover ca daca vi se face frig nu prea va mai arde de povestile ghidului ci va ganditi mai degraba cum sa va inghesuiti unul in celalalt sa va incalziti. Era august dar chiar am tremurat si cred ca mi-as fi pus si ceva pe cap, vaporasul are portiuni in care merge chiar repede si cum bate vantul il simti patrunzandu-ti pana in suflet. In cautarile noastre de hotel pentru Budapesta am gasit chiar si varianta de a locui pe un hotel plutitor insa au existat elemente care au dat insa de o parte aceasta varianta. Plimbarile cu vaporasul pe Dunare atat ziua cat si seara nu trebuie ratate sunt spectaculoase.
Alt obiectiv aflat in atentia junimii a fost roata din Budapesta care este considerata cea mai mare din Europa si se afla in fata bazilicei Sfantul Stefan. Are o inaltime de 65 metri si 42 de gondole. Pentru muritorii de rand este un mod deosebit de a vedea de sus Budapesta pe zi sau pe noapte. Binenteles ca exista si un mod de vedea Budapesta pe alti bani astfel incat “fitele” care vor sa arete ca sunt altfel fata de muritorii de rand au la dispozitie o cabina mai aparte astfel existand cabina speciala (VIP) cu banchete din piele, televizor si sampanie.
Acum insa nu stiu daca ei fac doar o tura deoarece pentru 12 minute cat dureaza o tura nu prea stiu cand bei sampania, cum nu stiu de ce este nevoie de televizor, doar vrei sa vezi orasul si nu televizorul. In fine este o problema de gusturi, si apropo daca un bilet normal costa aproximativ 35 de lei, cabina VIP pentru 4 persoane este 100 euro. Pentru cei care au avut bilet Hop on Hop off se aplica o reducere (nu mai stiu cat insa, important este sa aveti biletul la voi)
Si un alt “obiectiv “interesant pentru junime a fost reprezentat de celebrul bulevard Vaci Utca care a luat nastere in secolul XVIII, si unde se gasesc cladiri care dateaza din secolul XIX chiar XX. Daca la inceputurile ei aceasta zona de shopping era accesibila mai multor categorii de oameni, incet, incet a devenit o zona a oamenilor bogati care gasisera aici un loc unde sa-si cheltuiasca banii, deci zona a devenit tot mai exclusivista astfel incat preturile produselor sunt ceva mai mari decat in alte locuri.
Aici gasesti magazine precum Zara (preferatul junimii mele asa ca l-am trecut primul), Mango, C&A, Salamander, Adidas si multe altele. De asemenea dupa cumparaturi trebuie sa ne tragem sufletul, astfel incat exista baruri, cafenele, restaurante care sunt in permanenta pline.
Noi am intrat pe Vaci Utca undeva de la jumatatea ei si ca sa va imaginati cum arata strada ganditi-va ca sunteti in mijlocul unei coloane care protesteaza fie ca te uitai in stanga fie ca te uitai in dreapta vedeai acelasi puhoi de oameni misunand haotic in toate directiile. Binenteles ca nu am cumparat nimic (spre norocul portofelului nostru) am bifat doar locul.
Ce mai ofera Budapesta ca mijloace de recreere, as mentiona in primul rand baile termale care sunt cum se spune: fara numar, fara numar (am vazut poze si nu stiam daca sa-mi iau o zi din traseele turistice ca sa merg la baile termale sau nu si dupa cum vedeti nu am fost), parc tematic acvatic pentru copii si nu numai (Aquaworld cu bazine multe, piscina cu valuri, o piscina pentru surf, tobogane, etc), pesteri (exista chiar si trasee turistice organizate), si altele.
Mi-ar fi placut de asemenea sa ma plimb cu un tren cu sina cu ecartament ingust dupa cum il stim noi numit “mocanita” si care mergea peste Dealul Buda, pe un traseu de 11 km, astfel incat te plibai in voie putand admira natura si face poze. Am spus clar trebuie sa mai merg o data la Budapesta. Atat insa pentru azi continuam maine dimineata.
Trimis de mishu in 23.02.16 15:55:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Budapesta, BUDAPESTA" (deja existentă pe sait)
In Budapesta am fost de mai multe ori, dar iaca, in insula Margareta nu s-a nimerit niciodată... Încă! Articolul tău, si mai ales fotografiile, dovedesc ca merită!
M-am bucurat și să-ti "cunosc" flăcăii. Sa-ti trăiască! Bine ca mai vor sa mearga cu voi in excursii, al meu deja face mutre (15 ani), a zis ca vrea in tabara cu prietenii, ca se plictiseste cu noi. Am "negociat" totusi pt Craciun si Pasti si a fost de acord. Noroc ca fata e fericita inca sa mearga cu noi. Si noroc ca si-a facut si un prieten, deci, una peste alta, iesim toti la numaratoare!
@crismis: da, ma bucur ca inca vor cu noi, nu sunt mama closca insa imi doresc sa avem o relatie cat mai buna si cred ca reusim. Cat despre Craciun si Paste si ei inca le considera sarbatori de familie. Multumesc frumos pentru aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ