GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Budapesta – un oras absolut fermecator
Prima daca cand am fost in Budapesta eram in trecere, in excursie organizata. Oboseala dupa drum, faptul ca am ajuns seara tarziu si am plecat devreme dimineata…nu am apucat sa exploram acest oras, care se afla atat de aproape de noi si care are atat de multe de oferit turistilor veniti. Sunt convinsa ca marea majoritate a celor care ajung in Budapesta si care au timp sa il viziteze cat de putin, pleaca de acolo placut impresionati. Asa a fost si in cazul nostru! Cat am apucat sa vedem prima data, asa, pe fuga, ne-a placut foarte mult, motiv pentru care am hotarat sa dedicam cel putin doua zile acestui oras. Nu ne-am multumit doar sa “bifam” anumite obiective turistice, am vrut sa acumulam anumite informatii despre locurile vizitate si sa admiram in liniste ceea ce are de oferit capitala Ungariei.
Trebuie sa recunosc, fiind vorba de Ungaria, si implicit de unguri, am plecat cu o oarecare retinere in suflet, care a fost extrem de repede spulberata de ospitalitatea si prietenia oamenilor cu care am intrat in contact, dornici sa ne indrume si/sau sa ne raspunda la intrebari, in limba engleza. Lucru care nu a putut decat sa ne bucure enorm pentru ca au fost momente in care am apelat la ajutorul lor.
Budapesta este un oras incantator, situat pe ambele maluri ale Dunarii. In partea de est a Dunarii se afla Pesta (care ocupă două treimi din suprafata), iar pe partea de vest se află Buda (cealaltă treime a orasului).
Obiective turistice
Palatul Parlamentului – o cladire impunatoare si deosebit de frumoasa, a fost oficial deschisa in anul 1896, fiind situata pe locul 3 ca si marime in topul acestui tip de cladiri din lume. Dimensiunile acesti cladiri sunt de-a dreptul impresionante: 260 de metri lungime, 123 de metri latime si 96 de metri inaltime. Interiorul are 691 de camere (din care peste 200 sunt birouri) si o parte din ele pot fi vizitate de turisti. Cand am fost noi, erau niste cozi imense la intrare si, din pacate, am renuntat, stiind ca vom avea aceasta ocazie alta data. Pentru cetatenii europeni intrarea este libera (trebuie sa aveti pasaportul sau buletinul), accesul in interiorul cladirii facandu-se la ore fixe, pe un numar stabilit de turisti. Sunt absolut sigura ca merita sa asteptam pentru a vizita Palatul Parlamentului in interior dar, din motive ce nu au tinut numai de noi, nu am putut. Trebuie neaparat sa vedeti cladirea parlamentului si noaptea, este extrem de frumos luminata si, imaginea rezultata este de-a dreptul uluitoare!
Bastionul Pescarilor a fost construit in anul 1905 si are sapte turnuri. Imaginea oferita asupra unor obiective turistice ale Budapestei (Parlamentul, Bazilica Sfantului Stefan, etc) din acest loc este minunata, un alt lucru greu de descris in cuvinte. Trebuie sa fiti acolo ca sa intelegeti la ce ma refer! Bastionul Pescarilor este deschis zilnic, 24 de ore din 24 iar taxa de intrare nu este mare.
Podul cu lanturi este primul pod permanent construit in capitala Ungariei, peste Dunare. A fost proiectat de un inginer englez in anul 1839, avand o lungime de 375 de metri si o latime de 16 metri. De pe acest pod pot fi vazute cele mai frumoase privelisti din oras. Vreau sa mai mentionez aici ca in Budapesta exista 9 poduri peste Dunare dar, Podul cu lanturi este cel mai frumos.
Palatul regal: fiind cunoscuta ca cea mai veche cladire din capitala Ungariei, in prezent gazduieste trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Arta Contemporana. Printre atractiile principale ale castelului vreau sa mentionez “Sala Gotica”, “Fantana lui Matei” si “Monumentul Prinţului Eugen de Savoia”. Si de aici se poate vedea o panorama superba a capitalei Ungariei.
Catedrala Sfantul Stefan: fiind dedicata primului rege al Ungariei, Sfantul Stefan, aceasta catedrala este cea mai mare din tot orasul. Aici se afla una dintre comorile de pret ale Ungariei, si anume mana dreapta mumificata a Sfantului Stefan. Se poate urca si in cupola catedralei, de unde se poate admira o priveliste impresionanta a orasului Budapesta.
Piata Eroilor: fiind parte a Patrimoniului Universal UNESCO, aceasta este una dintre cele mai vizitate zone din Budapesta. Monumentul aflat aici, construit in anul 1896, este format din doua semicercuri, iar in mijloc se gaseste o coloana inalta de 36 de metri. De o parte si de alta a Pietei Eroilor se gasesc “Muzeul de Arta” si “Galeria de Arta”, ambele meritand a fi vizitate. Ca in marea majoritate a locurilor din Budapesta, si aici este foarte frumos!
Acestea sunt locurile pe care noi am apucat sa le vizitam. Nu va pot spune cat de placut a fost seara sa stam pe malul Dunarii si sa admiram privelistea superba, oglindita in apa…lumini peste tot, parca ne aflam intr-o lume de basm!
Un lucru la care trebuie avuta mare grija in Budapesta sunt parcarile. Trebuie sa parcati masina (in cazul in care mergeti cu ea) numai in locuri permise, altfel riscati sa gasiti amenda pe parbriz sau, in cel mai rau caz, rotile blocate – caz in care nu exista nici o scapare pana nu platiti amenda. Am vazut un caz, astepta de 2 ore sa vina politia sa ii deblocheze rotile. Un lucru destul de stresant dar, cu un pic de grija, problemele pot fi evitate.
In concluzie, nu ezitati, nici macar o clipa, daca aveti posibilitatea sa petreceti macar 2 zile in fermecatorul oras strabatut de Dunare! Veti fi surprinsi sa descoperiti macar o parte din frumusetea inegalabila a Budapestei!
Trimis de cdiana in 07.07.13 05:52:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Stimata doamna, sunt absolut siderata, desigur, in sensul bun al cuvantului! Probabil ca sunteti in vacanta de ati reusit performanta de a scrie 14 articole in 4 zile de cand v-ati inscris si de a incarca aproape 400 de foto, eu, una, m-am "inmuiat" spre definitiv...
Congratulations!
FF. frumos la... Budapesta... spre rusinea mea nu am avut timp sa scriu nimic de Budapesta. (am fost anul trecut)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ