GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un weekend la Budapesta - partea a II-a
Și după cum vă spuneam… (aici, in prima parte a impresiilor)
În drum spre Parcul Municipal ne-am oprit pentru câteva fotografii în fața unui alt reper al Budapestei, și anume Piața Eroilor și am aflat de la ghida grupului câteva informații despre aceast monument. Ridicat în anul 1896 pentru a comemora 1000 de ani de la venirea maghiarilor în Bazinul Carpatic, monumentul este structurat în trei segmente: în centru un obelisc iar de-o parte și de alta încadrate de coloane, statuile celor mai reprezentativi conducători ai Imperiului Habsburgic, câte 7 pe fiecare parte.
Parcul Municipal ne-a surprins plăcut, introducându-ne într-o lume pe care o știam de acasă, aceea de curte domnească. Am găsit aici copia fidelă a Castelului Huniazilor de la Hunedoara - Castelul Vajdahunyad, ce adăpostește din 1897 cel mai mare Muzeu al Agriculturii din Europa. Ca orice monument istoric și aici am găsit o poveste, și anume: construit inițial din lemn și carton, Castelul a fost ridicat în 1986 cu scopul de a prezenta vizitatorilor o combinație de stiluri întâlnită în Ungaria istorică (gotic, romanic, renascentist și baroc). Popularitatea locului și natura perisabilă a materialelor de construcție au determinat autoritățile să-l reclădească de data aceasta din piatră. Pe de altă parte, acest parc este cel mai popular loc de recreere pentru localnici și vizitatori deoarece are mai multe facilități culturale și de divertisment: două muzee de artă, gradina zoologică și botanică, circul civic, băile termale Széchenyi, un parc pentru orbi, săli și arene de sport și un lac superb care iarna este transformat în patinoar.
Un alt parc în care am reușit să ajungem este cel de pe insula Margaret în care vizitatorii au acces de pe podul cu același nume. Aici am găsit relaxare, oameni la terase sau practicând tot felul de sporturi (jogging, ciclism), teren de tenis de câmp și de fotbll, am găsit fântâni arteziene și multă iarbă și flori.
Cutreierând prin Budapesta îți este imposibil să nu remarci locașurile de cult (câteva am și menționat la început), însă una ne-a atras atenția pentru povestea ei. Este vorba despre Biserica Parohială Belvárosi Plébániatemplom despre care am aflat că a fost construită în stil românesc pe locul mormântului episcopului Gellert ucis de păgâni. Este cea mai veche biserică din Pesta și în decursul timpului a fost reconstruită în stil gotic iar apoi transformată în moschee de turci. După un incendiu clădirea a primit o față nouă în stil baroc neo-clasic.
Dincolo de toate, poate cele mai populare atracții turistice rămân podurile peste Dunăre. Deși în număr de 9, poduri representative rămân cele 4 din centru care sunt deasupra celorlalte ca așezare, dar și ca frumusețe arhitecturală. Podul cu Lanțuri construit din ordinul contelui István Széchenyi, care a decis să realizeze o cale permanentă de traversare după ce a fost nevoie să aștepte o săptămână pentru a putea trece râul să-și înmormânteze tatăl, este considerat a fi cel mai frumos, deoarece la capete este străjuit de lei sculptați în piatră, iar noaptea este frumos iluminat. A fost primul pod de piatră construit peste Dunăre. La capătul lui, pe malul Budei, se află un funicular care te scutește de efortul de-a urca treptele până în vârful dealului la palat (din păcate, în acea zi nu funcționa). Podul Elisabeta - în maghiară Erzsébet hid - se întinde peste Dunăre, la nord de Băile Rudas și este de asemenea deosebit de frumos. Podul Margaret face legătura cu insula Margaret și este unic pentru că se situează pe unghiuri drepte pe Dunăre. Podul Libertății, simbol al libertății orașului, a fost inaugurat de împăratul Franz Joseph al cărui nume i l-a și purtat un timp. Este un pod metalic ce îl imită pe cel cu lanțuri dar care are o cu totul altă structură internă. Este singurul pod peste care trec și tramvaiele și s-a bucurat de cea mai recenta renovare (2007 – 2009), după stricăciunile provocate de cel de-al doilea război mondial.
Ultima seară petrecută în Budapesta a fost poate cea mai frumoasă, deoarece am admirat cele două maluri ale Dunării de pe un vaporaș de croazieră. Am optat pentru această plimbare (contra cost) deoarece auzisem că Budapesta este mult mai frumoasă noaptea văzută de pe Dunăre. Într-adevăr s-a dovedit a fi o experiență de neuitat, podurile și principalele repere turistice fiind frumos iluminate. Am văzut o altă față a Budapestei, cufundată în liniște și îmbrăcată parcă într-o haină de sărbătoare. Ne-au plăcut de asemenea condițiile oferite pe vas de organizatorii excursiei. Am beneficiat de un ghid foarte bine pregătit care ne-a dat explicații cu lux de amănunte în limba română și de o masă (cina) în stil buffet, foarte bogată și diversificată, cu aperiritve, mâncăruri tradiționale maghiare gătite, fructe și legume proaspete, înghețată, prăjituri și șampanie.
Ar mai fi foarte multe de povestit, iar pentru noi au mai rămas de asemenea multe locuri de vizitat (Sinagoga Dohany, Planetarium, Circul, Grădina Zoologică, Palatul Karoly, Opera Ungară de Stat, Muzeul transporturilor, Monumentul Eliberării, Memorialul Holocaustului, Labirintul castelului Buda și altele). În speranța că v-am trezit un cât de mic interes pentru această adevărată capitală a secolului XXI, vă recomandăm să alegeți Budapesta ca destinație turistică și nu numai, cu atât mai mult cu cât este destul de aproape de noi ca așezare geografică.
Vom atașa câteva fotografii și ne cerem scuze pentru calitatea celor făcute noaptea.
Să aveți gânduri bune și concedii tot mai plăcute!
Sursa: un ghid turistic al Budapestei
Trimis de lucsim in 23.07.11 13:33:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lucsim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Piața Eroilor și Parcul Orașului din Budapesta — scris în 29.02.24 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Zburând prin Budapesta! — scris în 07.08.23 de AdiFly din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 De 1 decembrie la Budapesta — scris în 08.12.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 City break toamna in Budapesta — scris în 25.10.22 de Roxana I din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Podurile Budapestei si insula Margareta — scris în 29.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prima zi in Budapesta — scris în 16.09.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 O dupa-amiaza in districtul Palatului regal Buda — scris în 12.10.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ