ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
    DIN: Alba Iulia
    ÎNSCRIS: 15.06.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: minimum două zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Poghiaz bucovinean

    TIPĂREȘTE

    Despre Mănăstirile Bucovinene, despre pensiuni şi alte cele sunt multe scrieri. De fapt nici nu ştiu unde să încadrez acest review. Dacă fac iar zminteală cer iertare celui care trebuie să mă aducă la calea oablă.

    Să fac o descindere în gara Suceava, unde mă aşteaptă un autocar ce mă poartă pe la mănăstirile din zonă. O zonă încărcată de istorie zbuciumată, o zonă în care s-au plimbat voievozi, cărturari, muzicieni. O zonă în care ne amintim de descălecătorul Bogdan, de viteazul fără măsură Ştefan, de cronicarul Neculce, de poetul Mihai Eminescu, de bădia Ion Creangă ori compozitorul Ciprian Porumbescu. Şi asta pentru a-i aminti doar pe cei mai reprezentativi dintre cei mulţi.

    Gara Suceava. O gară mare, cu o clădire de călători impunătoare. O gară în care mai sunt şi călători, oameni pe chipul cărora se citeşte mult necaz cauzat de grija zilei de mâine.

    Suceava, un oraş frumos, care a crescut la umbra cetăţii de scaun din care au mai rămas doar zidurile şi amintirile. Un oraş în care a răsunat cândva glasul voievodului ce-şi îndemna oştenii la luptă împotriva cotropitorilor. Un oraş care a dăinuit şi a înflorit peste veacuri. Lui îi alătur mănăstirea Putna, în care-şi doarme somnul, nu tocmai liniştit, falnicul voievod Ştefan, şi asta pentru că Bucovina este ruptă, iar Moldova ciuntită. Pe drumul spre Putna se aude o dulce Baladă cântată la vioară de junele Ciprian, glasul doamnei Sofia, dar şi rugăciunile bătrânului Danil venite din Sihăstria lui săpată-n piatră.

    Părăsind dealurile nu tocmai molcome şi bătrânii codri de la margine de ţară, care cândva erau mai spre „şentru”, trecem pe lângă o casă în care se aude râsul zglobiu al pezevenchiului Nică, ce furase cireşe şi reuşise să scape. Acum se pregăteşte de scaldă, că doar e cald afară. Uite şi şcoala! Dar nu mai e aceeaşi în care „calul bălan” era pretin bun cu „Sfântul Nicolae”, înţelegându-se de minune când trebuiau să aducă la îndreptare pe cei care zminteau... Aşa părăsim Humuleştiul.

    La umbra zidurilor unei mănăstiri se odihneşte Veronica Micle în aşteptarea hoinarului Mihai ce se odihneşte pe plai dâmboviţean, iar la altă „monastire” avem de urcat Scara Timpului, pentru a ne aminti de truda ce ne aşteaptă şi după, nu doar acum.

    Sunt odihnitoare minutele de reculegere la umbra mănăstirilor bucovinene şi oboseala drumului dispare. Ba chiar dispare şi senzaţia de foame. Hrana spirituală este mai săţioasă decât hrana materială, încărcată de E-uri aduse din import. Hrana spirituală vine din glasuri molcome de călugări moldoveni ce au un fel aparte de a cânta rugăciunile.

    Dar legată de Bucovina este şi ceramica neagră de la Marginea (Gura Humorului), oalele şi figurinele scoase din mâna meşterilor artizani fiind de neegalat, chiar dacă cristalurile par a fi mai arătoase. Şi aici oamenii povestesc cu glas molcom despre meseria lor, cum au învăţat de la înaintaşii lor cum să frământe lutul şi să-l ardă pentru a obţine lucruri măiestre...

    Undeva, pe un vârf de deal, se vede o cetate. Este Cetatea Neamţului, destul de departe de şoseaua pe unde trece autocarul nostru în drum spre alte mănăstiti. Şi rând pe rând am trecut pe la Suceava, Suceviţa, Putna, Agapia, Moldoviţa, Voroneţ... Da, celebrul albastru de Voroneţ ce nu poate fi descris în cuvinte, iar imaginile fotografice sunt totuşi departe de culoarea naturală a albastrului de Voroneţ. Şi asta pentru că jocul luminilor şi umbrelor schimbă nuanţele. Au mai fost şi alte mănăstiri, care de care mai frumoase, dar nu mă apuc acum să fac o înşiruire a lor. Fiecare îşi are specificul şi istoria ei. Dar aproape la fiecare a trebuit să mă aplec pentru a putea pătrunde în curtea interioară. A fost o închinăciune în faţa divinităţii. Semeţia trebuia lăsată la intrare şi luată haina smereniei, chiar dacă smerenia, pentru unii, era doar de faţadă.

    Cu părere de rău am părăsit Bucovina. Un glas şoptit şi auzit doar de mine mă chema înapoi pe meleaguri bălgrădene. E glasul locului natal care nu te lasă să te depărtezi pentru multă vreme de el. E glasul bătrânilor, dar şi al pruncilor care ne cheamă şi nu ne lasă să zăbovim prea mult pe unde umblăm.

    Şi uite că de data asta nu am ce fotografii să ataşez. Nu vreau să dublez fotografiile existente deja şi nici să dau imagini personalizate cu unul sau altul. De data asta las doar cuvintele să redea imaginea unei hoinăreli de două zile pe meleaguri bucovinene.

    Tu călătorule, îndrăzneşte şi te apropie cu pioşenie de acest Colţ de Rai numit Bucovina şi fi convins că aici o să găseşti oameni primitori şi un loc unde să-ţi odihneşti mădularele ostenite, hrană îndestulătoare pentru aţi ostoi foamea şi liniştea de care ai nevoie pentru a te relaxa chiar şi în locuri aglomerate.

    Să aveţi parte de vacanţe frumose indiferent pe unde mergeţi.


    [fb]
    ---
    Trimis de abbilbal* in 17.07.10 09:33:21
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1550 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abbilbal*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1400 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro
    [17.07.10 10:11:58]
    »

    Foarte frumos povestit, felicitari!

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [17.07.10 10:14:52]
    »

    Mulţumesc. Să ai parte de o zi bună şi de excursii faine.

    biancuta
    [17.07.10 19:47:04]
    »

    O adevarata placere pentru lectura. Cuvinte calde, scrise din suflet, despre niste locuri frumoase din tara noastra. "Balgradene", ai si de la mine un vot.

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [17.07.10 23:51:02]
    »

    Mulţumesc Biancuţa

    webmaster77
    [19.07.10 09:49:28]
    »

    mutat la "Descopera Bucovina"

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abbilbal*, biancuta
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050050020217896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1