ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.07.24
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Bretania - „must see” macar o data in viata

TIPĂREȘTE

Fiind nou aici am decis a impartasesc experienta mea din Bretania (iunie 2024) si de ce cred ca ar trebui vazuta cel putin o data in viata. La final va las si costurile defalcate ale vacantei in lei/euro.

Suntem pasionati de Marea Franta si de istoria ei, asa ca... here we are:

Am ales la final de mai sa plecam in iunie in Bretania, dar... ce sa vezi?! Pas des vols... Fara zboruri directe. Am ales cea mai buna varianta de pe Skyscanner si am cumparat bilete Bucuresti->Bergamo si in aceeasi zi Malpensa -> Nantes.

ATENTIE! DACA FACETI TREBA ASTA, ASIGURATI MINIM 4H INTRE ZBORURI... NOI AM FOST SUPER APROAPE SA PIERDEM AVIONUL SPRE NANTES PENTRU CA AM OBSERVAT DOAR CU 2 ZILE INAINTE DE PLECARE CA TREBUIE SA SCHIMBAM AEROPORTUL IN MILANO :)) Partea amuzanta era ca am aterizat la 7:30 la Bergamo si la 11:00 am zburat din Malpensa :)) cu stres si nervi, l-am prins. 1/10, nu recomand :))... oricum nu e prima data cand patim asa.

ZIUA 1-Nantes

Aterizati in Nantes in jur de ora 13:00 am tulit-o din aeroport spre cazare. Shuttle-ul de la aeroport in oras ni s-a parut scump la 10 euro asa ca am luat tichet de autobuz local cu 1,80 si in 40 de minute eram in centru. - recomand. Am aruncat bagajele la cazare si am fugit in oras. Imi doream super-tare sa vad arhitectura din Passage Pommeray, asa ca acolo ne-am oprit prima data. E o galerie cu aer boem, tipic frantuzesc dar cu statuir romane??!! , plina de magazine, deci un photospot bun.

Am ajuns in Place Royal si am admirat cladirile si fantana, am luat o clatita si am pornit direct spre Chateau des ducs de Bretagne, cu o curte interioara imensa, perfecta pentru poze si ziduri destul de inalte de unde puteai admira in liniste si racoare orasul.

Basilique Saint-Nicolas a fost impresionanta prin imensitatea ei si cred ca am mai fi stat sa observam arcele in ogiva daca nu eram pe graba. Am continuat cu gradina botanica si apoi ne-am pus la o terasa cu o supa de ceapa.

ZIUA 2 - Golfe du Morbihan

Am inchiriat inca din Romania o masina, pentru ca altfel e aproape imposibil sa tranzitezi toate cotloanele Bretaniei. Am vrut o vacanta pe buget, asa ca am ales aplicatia TURBO, in care puteti avea toata increderea si au preturi extraordinar de bune.

Luam masina de langa gara si o pornim spre ROCHEFORT EN TERRE, un sat breton pierdut in timp unde ne-am plimbat pe stradute, am facut aproximativ 800 de poze si am mancat clatite cu caramel sarat (moartea mea). Ce are special satul asta? Casele din piatra, autenticitatea stradutelor si... CULORILE HORTENSIILOR (vezi foto).

Mai departe am pornit spre VANNES, unde am avut o experienta destul de neplacuta... dar revenim. Ne-am plimbat prin port, am pozat toate tipurile de barcute pe care le cunosteam si m-am simtit ca in melodia lui Hoshi. Am vazut celebrele femei de pe fatada cladirilor, am cumparat cateva carti postale si am vazut Muzeul de Arta.

Experienta neplacuta? Am lasat masina intr-o parcare platita, inchisa cu bariera, iar la intoarcere, dupa 4h am constatat ca masina fusese ridicata din cauza evenimentului Fete de la Musique... poveste lunga si complicata... long story-short, am recuperat masinuta dupa 1h cu ajutorul politistilor si al unor fete dragute platind doar ridicarea ei... 130 euro. Norocul nostru ca vorbim franceza.

Dupa toata 'distractia' cu recuperarea masinii inchiriate (in jur de ora 20) stiam ca trebuie sa vedem Atlanticul de aproape ca sa ne mai treaca supararea de la banii pe care i-am scarpinat :)). Am aruncat un ochi pe Maps si am gasit cel mai fain photospot: L'arc de Port Blanche. O formatiune in stanca in forma de arc, pe o plaja, unde vine fluxul. Am ajuns in jur de 21:00 cand oceanul era furios si se preconiza o ploaie de milioane. (in Bretania se intuneca dupa ora 22:00).

A MERITAT DIN PLIN! Am stat 40 minute in fata Atlanticului furios si m-am simtit ca un marinar care a strabatut marile si oceanele, dar acum nu are barca potrivita pentru a pleca la drum. Miros de sare, curent, spuma oceanului, racoarea, vuietul... Combinatia perfecta!

Am plecat cu inima indoita spre cazarea noastra de la Lorient, pentru ca mai voiam sa stau la intalnire cu Atlanticul, dar stiam ca ne vom revedea de multe ori si in multe ipostaz zilele astea.

ZIUA 3 - Crozon si... Finistere

Dimineata am plecat spre CONCARNEAU care este un mic orășel al cărui centru istoric se află în interiorul unei fortărețe - din nou am făcut poze, am luat micul dejun, am încercat să hrănim un pescăruș care ne-a tot dat târcoale, am ascultat câțiva cântăreți stradali și ne-am reîntâlnit cu oceanul Atlantic pe plajă.

Mai departe am plecat spre Locronan care este un alt orășel medieval din piatră, asemănător celui văzut cu o zi înainte Rochefort en Terre. Ce are la fel de special precum primul? Faptul că are clădiri autentice din piatră, străduțe pavate cu piatra, din nou renumitele hortensii de Bretania și nu este atât de populat de turiști. Poți petrece câteva ore bune plimbându-te pe străduțe și savurând o clătită cu caramel.

De aici am plecat spre Crozon, unde am vrut să ajungem la capul caprei și am făcut mini-traseul catre Île-Vierge. O priveliște impresionantă asupra Atlanticului care devenise de un turcoaz incredibil!

Seara am incheiat-o undeva după miezul nopții la plimbare prin Quimper, după o excelentă galetă într-o bodegă de lângă gară.

ZIUA 4 – Cote de Granit Rose (Coasta de Granit Roz)

Citisem foaaarte multe despre asemanarea plajelor de pe Coasta de Granit Roz cu rocile de pe Marte, dar n-am crezut pan-amvazut.

Am plecat din Quimper in jur de ora 09. Prima oprire a fost la Acvariul de la Brest – Oceanarium unde am petrecut vreo 2h. Acvariul e o statiune zoologica marina in toata splendoarea ei, cu mii de specii si clase de pesti, foci, rechini si… pinguini. Mai vazusem acvarii grandioase si in Madrid si Istanbul, deci nu am ramas cu gura cascata, dar au fost impresionante focile… Asa ca, da, a meritat.

Am oprit in Morlaix pentru a vedea si poza celebrul viaduct feroviar de aprox 300m lungime si 62m inaltime. O ampla constructie de infrastructura in mijlocul centrului istoric al orasului.

Din Morlaix am urcat pe coasta, oprind pe rand la plajele din Pen ar Roz, Plage de Goas Lagorn, Bihit, Goas Treiz, Tregastel. Si, voila ! Rocile de granit roz. Fiind innorat aveau culoare caramizie, usor maronie, influentata de cum erau lovite si de valurile oceanului. Pe plaje erau adevarati giganti de granit de cate 10-15m inaltime pe care ii puteai escalada avand privelisti extraordinare asupra porturilor, barcilor, oceanului. Am petrecut vreo 3h explorandu-le pe toate pana ne-am amintit ca trebuie sa ajungem la Phare de Mean Ruz.

Phare de Mean Ruz este un vechi far facut din aceste roci de o culoare minunata, fiind total in acord cu relieful in care este amplasat. Il gasiti in satul Saint-Guirec, la o plimbare de 15 min distanta fata de centrul comercial al satului, plin de restaurante, hortensii !!! si mici magazinase de arta. In jurul farului sunt aceste roci de care oceanul se izbeste cu putere si creaza imagini unice in lume !

Am plecat de la far ajungand in CEL MAI MINUNAT LOC DIN ACEASTA VACANTA- Plage du Corps de Garde- o plaja aproape inaccesibila, plina de stanci, cu oceanul mai linistit ca in alte parti, pustie si strajuita de o cruce a marinarilor. Cred ca Cel de Sus a vrut sa ne faca o surpriza si a aparut si soarele, ce scalda plaja, stancile si crucea in lumina diafana. Am stat 1h aici fara sa facem nimic. Cred ca Dumnezeu ma iubeste tare mult…

La final, la plecarea de pe plaja (la care se ajunge dupa o coborare zdravana prin padure de vreo 15min), am gasit pe plaja o scoica de Saint-Jacques alba, perfecta, fara niciun defect. Ma uitam la scoica mea pe care o consideram dar trimis de undeva si nu imi venea sa cred ca sunt acasa, in Marea Franta, pe o plaja pustie unde misuna racii si tin in mana o scoica perfecta… Greu m-am lasat dus de acolo. Greu si cu lacrimi in ochi… si da, mi-am luat scoica cu mine.

Pe drum ne-am oprit si la Moulin de Craca, o veche moara bretona, restaurata, devenita punct turistic.

Am incheiat seara la Saint-Brieuc la o limonada extraordinara, mancand stridii… imi era dor de ele de can dam fost in Marsilia si la desert dulceata de portocale corsicane intinsa pe o felie de unt sarat.

Wow… ce zi… Fabuloasa !

ZIUA 5 Dinan, Saint-Malo si Saint-Brieuc

A fost o zi de plimbare si de colindat astea 3 orasele.

Dimineata am colindat Dinan, am ascultat o doamna ce canta din niste instrumente musicale bretone, am vazut catedrala, am mancat macarons, am cumparat carti postale si biscuiti cu unt pentru cei de acasa, am vazut in geamul unei patiserii cum se face caramelul si ne-am imprietenit cu doua fetite din Toulouse, jucandu-ne cu ele si cu parintii lor cu mingea, complet șa intamplare !

Saint-Malo a fost wow ! Cu estuarul sau, fortul si cetatea, dar si plajele.

Dupa-amiaza ne-am intors in SAINT-Brieuc si am intrat, total din greseala, la Intersport de unde am plecat cu 8 tricouri - tot din greseala 😊))   (pe care abia le-am inghesuit in bagaj!!!) si o pereche de niteball-uri pe care le tot cautam dar nu le gaseam in Romania….  160 euro pentru 8 tricouri si o pereche de adidasi ??? what ??? Da, asa am zis si noi…. In Romania le luam cu cel putin 300 euro…. Am intrat si in Carrefour de unde am luat carioci si creioane colorate Paper Mate (nu exista vacanta din care sa nu ma intorc cu creioane colorate), dar si 2 benzi desenate Super Piscou.

Dupa cumparaturi am vazut centrul orasului, care nu e foarte mare,

ZIUA 6 – Mont Saint-Michel – dezamagirea de la final

Sute de poze, filmulete, documentare cu Mont Saint-Michel vazute si iata-ne aici dupa 2h de condus de la Saint-Brieuc. Fiind ultima zi in care mai aveam masina si pentru ca trebuia sa ne intoarcem la Nantes, am alocat jumatate de zi aici.

Pe scurt : despre Mont Saint-Michel (scam turistic de zile mari d. p. m. d. v.) puteti afla informatii pe tot internetul. Am ajuns in parcarea cu plata – 18 euro/5h si am plecat direct la naveta gratuita. Exista 2 posibilitati- 3km pe jos sau cu naveta din parcare si pana pe podul care duce catre orasel. Naveta e ok, vine din 5 in 5 min, mai mult de 10 minute nu stai la coada.

Ajunsi la 200m de Mont, PUHOI DE TURISTI ! In toate directiile, galagiosi, etc. Facem cateva poze pe pod, intram in ‘cetate ‘ – ne inghesuim printre turistii care stateau la magazine- de apa, inghetata, suveniruri. Nu puteai face 2 pasi fara sa te opresti imediat. Toata lumea striga, tipa, urla, cerea, etc. Incercam sa admiram casele, privelistea… in jurul nostru haos total. Urcam spre abatie- noi am avut-o gratuit, fiind sub 25 ani, dar in rest costa 12 euro/persoana. Nu ofera nimic special… Mai multe incinte de abatie, goale, fara mobilier, fara vitralii deosebite… prefer oricand o mica catedrala de oras… Dezamagire. Dupa vreo 2h ni se face foame- ia si mananca- plat du jour a commencer de 25 euro (SOUPE A L’OGNION) … Mda, nu. Mancam la Rennes. Cumparam cateva carti postale si plecam inapoi cu naveta. Dezamagire maxima.

La Rennes am mancat repejor si am vazut Muzeul de Istorie Naturala. Foarte bine organizat, documentat. Nu la fel de mare precum cel de la Paris sau de la Lyon, dar merita vazut.

In jur de 18 :00 ne reintoarcem la Nantes. Predam masina (nu scoatem nicio vorba despre incidental cu ridicarea ei 😊)) shhhh) si plecam mai departe spre ce nu mai vazusem din oras.

Seara se incheie la meci 😊)) la terasa. Juca Franta, bineinteles 😊)

Ziua 7- Plecare de la Nantes si Milano

A venit ziua despartirii de Bretania mea… Jale, plansete, hai acasa, nu vreau, mai stam… N-am mai stat, bineinteles 😊)

Am plecat exact pe ruta pe care am venit: Nantes -> Milano Malpensa. Am ajuns la Milano la 12:00. Am vazut sin oi Domul, Galeriile Vittorio, cateva fantani, ne-am speriat de preturi 😊)) ), am mancat un panini si la 19 :00 hop la flibco. Aveam zbor Milano Bergamo -> Otopeni la 22 :15… … am plecat din Bergamo la 00:50… … … … merci, Wizz Air, ce ne-am face fara voi… si fara intarzierile voastre.

TOTAAAAAAAL…. Extraordinara vacanta ! PLINA CU TOATE ! Mai multe spoilere nu va dau Va las pe voi sa o descoperiti…

Hai sa vorbim de costuri  (PENTRU O PERSOANA)

BILETE AVION –   Buc-Bergamo (50 lei)

                                  Malpensa-Nantes (80 lei)

                                  Nantes-Malpensa (80 lei)

                                  Bergamo-Buc (100 lei) -------------total bilete : 310 ron – 62 euro

CAZARI – 2 nopti Nantes, 1 noapte Lorient, 1 noapte Quimper, 2 nopti Saint-Brieuc

                                                                                       total cazare – 800 ron – 160 euro

INCHIRIAT MASINA – 500 ron/100 euro

BENZINA – 260 lei / 52 euro

MANCARE – 1200 lei / 240 euro

INTRARI OBIECTIVE – 200 lei / 40 euro

AMENDA RIDICARE MASINA 😊)) )) )) ) – 325 lei / 65 euro

SUVENIRURI SI CUMPARATURI – 500 lei (sa nu uitam ca mi-am luat adidasi, tricouri, carioci, etc 😊)) )) )) / 100 euro

Total +- 4100 lei / 820 euro - ATENTIE PENTRU O PERSOANA!!!

Tigari ne-am luat de acasa 😊)

Spor sa aveti ! Ne auzim din Armenia in august 😉 


[fb]
---
Trimis de toni.andrei in 24.07.24 12:14:51
Validat / Publicat: 24.07.24 13:25:32

VIZUALIZĂRI: 392 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (toni.andrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 scoica mea.... gasita la Plage du Corps de Garde...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterXPHONE
[24.07.24 13:25:12]
»

Bun review de debut merită remarcat

@toni.andrei: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

adso
[24.07.24 13:30:18]
»

@toni. andrei: Excelent articol, mulțumim!

doinafil
[24.07.24 14:47:26]
»

În primul rând îți spun: bine ai venit pe AFA!

Felicitări pentru articol și poze! Pentru un debutant pe site-ul nostru ai scris un articol foarte bun! , cu informații utile celor ce vor să ajungă în Bretania, prin locurile pe unde ai fost și tu!

Aștept articolele tale viitoare cu interes, mai ales că ne-ai „amenințat” cu Armenia!

P. S. Întotdeauna ecourile le închei cu pupici ... deci, și ție mulți

toni.andreiPHONEAUTOR REVIEW
[24.07.24 21:31:01]
»

@doinafil: mulțumesc pentru aprecieri! Înseamnă mult!

Sper ca până la Armenia să mai reușesc să împărtășesc câteva din vacanțele trecute!

Pupici

doinafil
[24.07.24 23:33:11]
»

@toni. andrei:

Le aștept cu interes! și...

k-lator
[25.07.24 17:40:26]
»

@toni. andrei: Drăgălașule, bine ai venit pe site!

O minune de articol, o poveste fascinantă, spumoasă și colorată, spusă în ritm alert, așa cum ai fugit și tu prin toată Bretania, de parcă te urmărea vreun pricolici al pădurii .

Atât îți trebuie să nu ne mai scrii... înainte sau după Armenia - nu contează - că te dau în vileag la cei cu închiriatul mașinii. Glumesc, desigur! Bravo, felicitări pentru tot și mă bucur că ai împărtășit aici impresiile tale!

P. S. În ceea ce privește Mont Saint-Michel, ai dreptate, este precum ai zis. Singurul lucru cu care m-am ales de acolo (de la parcare, nu de la rokă) a fost un Calvados de 15 ani! În România nu l-aș fi găsit. Dar povestea locului este interesantă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bretania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060312986373901 sec
    ecranul dvs: 1 x 1