GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Periplu prin Filipine - a patra destinație - Boracay
Și uite așa a venit rândul ultimei insule din periplul nostru filipinez, nou deschisa insulă Boracay. Spun nou deschisă, deoarece în perioada aprilie-noiembrie 2018 a fost închisă turismului, la ordinul președintelui, pentru lucrări de renovare a sistemului de canalizare.
Am zburat de pe aeroportul din El Nido, cu aceași companie, Air Swift, un zbor de aproximativ o oră, bilete achiziționate cu o lună înainte, 70$/persoană. Insula Boracay nu are aeroport propriu, fiind destul de micuță, așa că pentru a ajunge în Borcay se zboară pe insula Panay. Aceasta are două aeroporturi Godofredo P. Ramos Airport (Caticlan), care este foarte aproape de portul din care se ia ferry pentru Boracay (aprox. 10 minute), și Kalibo Airport, ceva mai departe, dar se găsesc prețuri mai bune la zboruri dacă vii din Manila. Cum veneam din El Nido, singura variantă a fost Caticlan.
Cum acest aeroport deservește în principal turiști care merg spre Boracay, în terminalul de la sosiri e plin de desk-uri de la diferite agenții care îți oferă transport pe Boracay sau direct la hotel pentru sume între 30-40$/persoană. Noi am preferat varianta mai ieftină, să o luăm pe cont propriu, ceea ce recomand deoarece este simplu și rapid.
La ieșirea din aeroport, se trece strada principală, și la o distanță de 200 de metri se găsesc triciclete care te duc în port pentru suma de 2$/tricicletă, deci a venit 1$/persoană. După 10 minute, am ajuns în port. Primul ghișeu la care trebuie să te așezi e cel în care se plătește Enviromental Fee – 1.2$/persoană și Terminal Fee – 2$/persoană. După te duci la ghișeul în care se ia biletul pentru ferry, aici se poate opta pentru Oyster Ferry, 2$/persoană sau Pump Boat -1$/persoană. Doamna de la ghișeu nu m-a întrebat ce doresc, mi-a dat doar bilete pentru Oyster Ferry, la întoarecere am avut grijă să menționez la care dintre ele vreau. Diferența e că Oyster Ferry e un ferry mai modern, scaune frumoase, aer condiționat și Pump Boat e o barcă specific filipineză, dar călătoria este de maxim 10 minute, așa că nu văd de ce ai alege prima variantă. După ce am plătit taxele și am avut biletele, am intrat în terminal unde trebuie să completezi un formular cu datele tale și să arăți rezervarea cazării. Dacă nu ai rezervare la hotelurile sau resorturile acreditate, nu îți e permis accesul pe insulă, aceasta e o regulă nouă impusă la redeschiderea insulei. După călătoria de 10 minute cu ferry-ul, am ajuns în portul din Boracay. Acolo am negociat cu o tricicletă și pentru 5$ am fost duși la hoteleul la care am avut rezervare, Sur Beach Resort în Station 1. Deci după aproximativ o oră de la aterizare am ajuns la hotel, sub 10$/persoană, față de minim 30 $ cât ne cereau cei de la aeroport și asta doar până în portul din Boracay.
Insula este împărțită în așa zise stații și anume Station 1, Station 2 și Station 3. Station 1 e cea mai nordică, iar următoarele se continuă înspre sud, Station 3 fiind aproape de port. De preferat e să stai în Station 1 deoarece acolo sunt majoritatea hotelurilor care au acces direct pe plajă. Toate aceste stații se află pe partea vestică a insulei, de-a lungul celei mai renumite plaje, și anume White Beach. Partea nordică și estică a insulei e în principiu rezervată hotelurilor exclusiviste și resorturilor a căror nopți de cazare depășesc bugetul celor mai mulți dintre noi.
Ca și idee, insula nu e foarte mare, 7 km de la nord la sud, iar de la est la vest maxim 1-2 km, deci se poate explora ușor. După toate celelalte insule vizitate, Boracay mi s-a părut un loc perfect dacă vrei să stai la soare, să te relaxezi, să petreci nopțile la restaurante sau cluburi. E o insulă plină de pub-uri, terase și cluburi deschise pe tot parcursul nopții, renumită pentru party și distracție. Chiar dacă după redeschiderea insulei au fost interzise petrecerile pe plajă și celebrul festival LaBoracay, acestea continuă în numeroasele cluburi de pe insulă.
Pe această insulă noi am petrecut 5 nopți, în pricipiu a fost doar plajă, relaxare si plimbare pe insulă, așa că o să descriu în principiu insula si atracțiile ei, deoarece nu prea am avut activități extra. Obișnuiți cu tururile de pe celalte insule, am văzut pe KLOOK că există și turul insulei Boracay și am decis să îl achiziționăm. Poate dacă era primul tur din Filipine eram mulțumiți, dar după ce am văzut toate celelalte minunății din Coron și Palawan, aici am fost dezamăgiți. Turul a costat 15$/persoană, durează în jur de 4 ore, dar nu prea vezi mare lucru sincer, înafară de o singură plajă, Puka Shell Beach care merită văzută, dar se poate merge și cu o tricicletă acolo. Zona de snorkeling incomparabil sub ce am văzut pe celalalte insule, masa la fel, mâncare de slabă calitate, per total nu merită să îl faceți.
Așa că, principala atracție din Boracay e plaja, și anume faimoasa White Beach. O plajă lungă de aproape 4 km, cu unul din cele mai fine nisipuri pe care le-am văzut, cu apă cristalină, de culoare turcoaz, fără valuri. Apa a fost foarte caldă, și cred că poți înainta aproape 4-500 metri în mare până îți ajunge la piept. Înainte de redeschidere, majoritatea hotelurilor deversau canalizarea direct în mare, pe această plajă, dar acum lucrurile s-au schimbat, apa este foarte curată, nici măcar mici bucăți de plastic sau alte reziduri nu am văzut, a devenit una din cele mai curate plaje.
De la redeschidere au interzis orice construcție permanentă sau provizorie pe plajă, deci nu o să găsiți nici măcar umbrele sau șezlonguri. Noi am fost norocoși, și hotelul la care am fost cazați a avut acces direct pe plajă, și avea câteva șezlonguri chiar la limita intrării pe plajă. De asemenea e interzis fumatul și consumul de alcool, chiar și când îmi luam o bere de la hotel și doream să merg pe șezlong, trebuia să o pun într-un pahar de hârtie pentru cafea. Alt aspect pe care l-am văzut și mi-a plăcut, nu folosesc plastic de unică folosință, pahare sau paiele pentru băuturi sunt toate din hârtie sau bambus.
În jurul amiezii, soarele poate fi foarte puternic, încercam să îl evităm pe cât posibil. Cum nu sunt umbrele pe plajă, singura soluție e să îți găsești umbră la baza unor cocotieri sau pur și simplu să încerci să eviți orele amiezii. Oricum, am observat că la amiază plaja era mai mult goală, doar după ora 15 începea să se aglomereze. Aglomerație e mult spus, deoarece faptul că nu te lasă să intri pe insulă dacă nu ai cazare la hotelurile acreditate de ei, a redus mult numărul de turiști.
Cum am spus, după ora 15 plaja începe să capete viață, iar momentul maxim e la apus. Apusurile văzute de pe White Beach, din Boracay sunt pur și simplu... WOW, se poate vedea în poze. Velierele care se plimbă la ora apusului, fac tot acest peisaj și mai mirific.
În Station 1 sunt marea majoritate a hotelurilor cu acces pe plajă, și înspre Station 2 încep să apară majoritatea restaurantelor și barurilor. Aici se află și D’mall de Boracay, un mall în aer liber, plin cu restaurant (filipineze, sushi, mexicane etc), cafenele (inclusive Starbucks), fast-food-uri (Mc Donalds, KFC, Jolibee), magazine de suveniruri, liquor store-uri, magazine de haine, piață, cam tot ce ai nevoie, găsești aici. Restaurante se găsesc din plin, după diferite gusturi și bugete, deci nu ar trebui să fie o problemă să găsești locul perfect pentru oricine. De aici recomand cea mai bună înghețată cu mango mâncată vreodată, la Halomango. Baruri, la fel, se găsesc din plin, majoritatea cu muzică live seara, de la baruri mai chill, până la cele de “fiță”, există o varietate de locuri în care să îți petreci seara.
Încă o activitate pe care am făcut-o și o recomand, legată de viața de noapte, e Boracay Pub Crawl, un must do dacă ai chef de party. Am achiziționat-o tot prin KLOOK, 14$/personă. Startul se dă la ora 19.00 dintr-un bar din Station 2, Exit Bar. Acolo se primește kit-ul de petrecere, un tricou, un pahar de shot care se leagă la gât și un carnețel de cupoane pentru shot-uri gratis în barurile în care se merge. Cea mai faină parte e că întalnești foarte multe persoane, din totate colțurile lumii, chiar așa e și motto-ul ”Turn strangers into friends”. Am fost în jur de 30-40 de persoane, am cunoscut persoane din toata lumea, din Coreea, Egipt, Australia, Rusia, Finlanda, cu care petreci toată noaptea. Cei care organizează petrecerea au grijă să introducă diferite jocuri, care să te facă sa cunoști cât mai multă lume. Spre exemplu la primul bar fiecare am avut “misiunea” de a afla 3 chestii unice despre 3 persoane, cea ce te face să socializezi. Acest pub crawl include 5 baruri în care ai acces gratuit și câte două shoturi/bar, plus diferite oferte gen 1+1 gratis la cocktailuri sau bere. Până la al 4-lea pub a fost totul foarte fain, de acolo sincer nu mai am multe amintiri de împărtășit :). Partea mai puțin faină e a doua zi, un pic de suferință dupa party-ul îndelungat, dar o nucă de cocos te ajută mult să îți recapeți puterile.
Ținând cont că am fost doar cu ghiozdanul în spate în toată călătoria din Hong Kong în Filipine, și ni s-au adunat câteva suveniruri am fost nevoiți să ne luam un troller. Așa am descoperit City Mall Boracay, un mall ce se află la un km nord de Station 1. Cred că e mai mult frecventat de localnici și prețurile sunt mult mai bune atât la supermarket cât și la suveniruri, de acolo ne-am făcut și majoritatea cumpărăturilor. Și dacă tot ne-am luat bagaj de cală, am zis să aducem și ceva rom cu noi, specific Filipinelor. Romul lor local Tanduy Rum este foarte ieftin, dar dacă vreți ceva la o calitate mai superioară recomand Don Papa, se găsește la jumătate de preț față de România. Noi am luat o sticlă la 0.7 de Don Papa veche de 7 ani la 20 $. Pe lângă băuturi găsiți aici fructe uscate sau proaspete, diverse suveniruri, destule lucruri să vă umpleți bagajele la prețuri acceptabile.
După cele 5 nopți petrecute aici am avut zborul de întoarcere în Manila tot de pe aeroportul Caticlan, de această dată cu Air Asia, drumul spre aeroport fiind identic cu cel de la întoarcere, atât la preț cât și la ușurința deplasării.
Ca și aspect financiar, nu mi s-a părut mult mai scumpă față de celelalte insule, iar faptul că sunt o mulțime de restaurante și posibilități de a lua masa, de la restaurantele hotelurilor scumpe până la street food, poți să te descurci și cu un buget mai restrâns. Ca și medie, la un restarurant plăteam pentru masa și băuturi în jur de 20$/ 2persoana, la baruri berea era aproximativ 1-1.5$, prețuri medii pentru Filipine.
Ca și o concluzie, Boracay a fost diferit față de celelalte insule, mult mai comercial, dar a venit bine pentru un final relaxant, dupa atâtea zile de hoinăreală, cu mult soare și plajă, petreceri și baruri pe malul mării. Chiar dacă nu e așa spectaculoasă ca și celelalte insule, Boracay are farmecul ei aparte și recomand oricui să o descopere.
Trimis de cata2106 in 13.01.20 14:44:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mireille: Sincer, nu am mai văzut niciunde așa un apus spectaculos ????
@cata2106: Superbe poze! Sejur frumos!! Doar este Boracay, cea mai frumoasă destinație din această parte a lumii!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mprofeanu: Mersi de aprecieri! Ca să fiu cârcotaș, nu e chiar cea mai frumoasă, dar e în top
@cata2106: De vis! fara nici un alt comentariu, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2015 O destinaţie destul de îndepărtată, mai potrivită amatorilor de kayte surfing — scris în 06.02.17 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ