ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Birgu - întâlnire cu cavalerii maltezi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Că Malta este tărâmul cavalerilor, ştiam. Aflasem din cărţile de istorie, din documentaţiile turistice şi din spusele celor care fuseseră în Malta înaintea mea.

Să fii chiar acolo, plimbându-te relaxat pe străduţele înguste mărginite de case vechi, privind oamenii şi încercând să le înţelegi viaţa, este cu totul altceva. Dar când - afundat în atmosfera de acum câteva sute de ani - dintr-odată îţi apar în faţă cavaleri în carne şi oase, ţi se pare că visezi. Crezi că ghidul a fost prea bun, prea talentat, dând involuntar poveştilor lui cavalereşti o tentă mult prea reală. Dar, nu! Ghidul nu are nici o vină aşa cum nici imaginaţia mea predispusă la fabulaţie şi la visare nu are nici o vină.

Nu ştiu de unde veneau sau unde se duceau, nu ştiu dacă a avut loc sau urma să aibă loc un eveniment care impunea costumarea în cavaleri de secol XVI, ştiu doar că întâlnirea pe străduţele vechiului Il-Birgu cu aceşti oameni înveşmântaţi în haine de epocă a fost o revelaţie. Erau atât de politicoşi, salutau pe oricine printr-o uşoară înclinare a capului, zâmbeau şi acceptau cu bucurie să fie fotografiaţi de turişti. Acceptau chiar şi să te fotografiezi cu ei, totuşi, o persoană în ţinută lejeră, de vacanţă, este o pată de contemporaneitate pe un tablou autentic, foarte vechi, dar încă viu.

Ne-am început ziua de duminică, 5 octombrie, cu vizitarea vechiului Il-Birgu, oraş fortificat amplasat în sudul marelui port al Maltei. Il-Birgu, cel care a jucat un rol deosebit în 1565, în timpul Marelui Asediu al Maltei, mai este denumit - din acest motiv - Città Vittoriosa sau mai pe scurt, Vittoriosa.

De pe lista de obiective a unui turist în Malta, iubitor de istorie şi căutător de trecut, n-ar trebui să lipsească această destinaţie.

Il-Birgu, oraşul medieval, cetatea fortificată care a dus faima cavalerilor ioaniţi, sediul inchiziţiei papale pentru o lungă perioadă de timp, este amplasat pe un promontoriu sfârşind în mare cu zidurile Fortului St. Angelo.

Fenicienii, grecii, romanii, bizantinii, arabii, normanzii, aragonezii, cu toţii au fost atraşi de poziţia favorabilă a marelui port atât pentru comerţ cât şi pentru acţiuni militare.

După ce au fost alungaţi de turci din insula Rhodos, cavalerii Ordinului Sf. Ioan s-au stabilit în Malta. Am aflat că, în 1526, când au fost trimişi în recunoaştere opt cavaleri, câte unul pentru fiecare dintre cele opt limbi ale ordinului, au găsit la Il-Birgu o aşezare mică, lipsită de apărare, cu doar câteva case vechi. În 1530, când au debarcat aici, cavalerii Ordinului Sf. Ioan au decis să facă din Il-Birgu capitala Maltei, Mdina - fosta capitală - prea îndepărtată de ţărm, nepotrivindu-se cu interesele lor comerciale şi de apărare.

Oraşul a fost fortificat, iar în 1550, în aşteptarea unui atac din partea Imperiului Otoman, a fost consolidat. De atunci datează Castelul St. Angelo, marea fortificaţie separată de restul oraşului doar printr-un canal îngust, traversat de un pod mobil.

Il-Birgu a fost scena aprigelor lupte dintre cavalerii ioaniţi şi invadatorii otomani, Marele Asediu al Maltei din 1565 şi victoria obţinută sub Marele Maestru Jean Parisot de la Valette, rămase în istorie, au dat oraşului numele de Città Vittoriosa.

Cu toate acestea, şase ani mai târziu, o nouă capitală a fost construită în Valletta, Il-Birgu pierzându-şi astfel din importanţă.

Nu vreau să povestesc toată istoria Maltei pe care de altfel nici nu o cunosc îndeajuns, totuşi amintesc faptul că din 1800 (după capitularea francezilor) şi până în 1979, Malta a fost un protectorat britanic, flota marinei regale având baza în Il-Birgu. Am amintit acest lucru pentru că primul nostru contact cu Il-Birgu a fost la Freedom Monument, grupul statuar care comemorează retragerea forţelor militare britanice la 31 martie 1979.

Pe un vârf de stâncă acoperită parţial cu pini, palmieri şi cactuşi înfloriţi, lângă steagul înălţat pe catarg, personaje simbolice, britanici şi maltezi, militari şi civili, întruchipează o scenă a despărţirii. În faţa monumentului, dincolo de stradă, se poate admira portul cu nenumărate ambarcaţiuni, mai mari sau mai mici, mai luxoase sau mai modeste, care aşteaptă momentul ieşirii în larg. Pe celălalt mal, dominate de turle înalte, se zăresc - înghesuite unele în altele - clădiri zidite din aceeaşi piatră galbenă, ca mai toate construcţiile malteze.

St. Lawrence’s Church din Il-Birgu a fost prima biserică a cavalerilor Ordinului Sf. Ioan după stabilirea lor în Malta în 1530 şi a servit aceluiaşi scop până în 1571 când capitala a fost mutată la Valletta.

Biserica St. Lawrence se află în apropiere de Monumentul Prieteniei şi a fost următorul obiectiv la care ne-am oprit. Am fost informaţi că actuala biserică nu mai păstrează nimic din vechiul lăcaş al cavalerilor ioaniţi, piatra sa de temelie punându-se în 1681 de către Episcopul Molina. Finalizată după 15 ani, Biserica St. Lawrence a fost sfinţită abia în 1723.

Perioada celui de-al doilea război mondial, a fost nefastă şi pentru Biserica St. Lawrence. În ianuarie 1941 a fost bombardată de un raid aerian german, lăcaşul fiind grav avariat. Pe unul dintre pereţii exteriori, încadrând un bazorelief sugestiv, două lungi plăci comemorative păstrază inscripţionate numele victimelor. Sunt familii întregi, femei şi bărbaţi deopotrivă, dar şi copii abia născuţi.

Edificiul - proiectat de arhitectul maltez Lorenzo Gafa - adăposteşte câteva picturi, adevărate opere de artă, între care se distinge martiriul Sf. Lawrence din altarul principal, lucrare semnată de Mattia Preti.

Il-Birgu nu este mare. Are o suprafaţă de numai 0,5 km² şi mai puţin de 3000 de locuitori, dar oferă vizitatorilor suficient de multe atracţii.

Fortul St. Angelo este fără doar şi poate atracţia nr. 1 în Il-Birgu. Privite dinspre mare, zidurile masive ale fortificaţiei de la capătul promontoriului, par şi mai impunătoare. Amplasat în mijlocul marelui port, Fortul St. Angelo a avut un rol important în timpul Marelui Asediu al Maltei, în 1565, când a înfruntat atacurile otomane. Patru secole mai târziu, în cel de-al doilea război mondial, Fortul St. Angelo, această bijuterie arhitecturală, avea să înfrunte din nou atacurile inamice.

Astăzi Fortul St. Angelo este mărturia istoriei zbuciumate a Maltei şi un bun exemplu de arhitectură militară medievală.

O plimbare pietonală pe străduţele înguste ale orăşelului, privind casele de culoarea mierii, cu balconaşe felurit decorate şi cu uşi care dau direct în trotuar, cu arbuşti ornamentali răsărind parcă din piatră seacă, are darul de a te transpune într-o altă lume.

Şi dacă tot ne-am angajat într-o plimbare la pas prin "Il Collachio" - centrul vechiului Il-Birgu, intersectându-ne cu localnicii prin încrengătura de străduţe, n-am ignorat nici plăcuţele de la fiecare colţ. Unele anunţă doar un nume de stradă, iar altele vorbesc despre importanţa istorică a clădirilor pe care au fost montate.

Aşa am descoperit pe Triq Hilda Tabone Auberge de France, o clădire care a existat aici încă înainte de sosirea cavalerilor ioaniţi în oraş, în care cavalerii francezi şi-au avut sediul până la mutarea lor în Valletta, noua capitală.

Privită din exterior, clădirea este sobră, cu aceleaşi ziduri ca peste tot în oraş. Deasupra intrării arcuite se poate vedea - executată în fier forjat - floarea de crin, simbolul Franţei. Am aflat cu această ocazie că în Il-Birgu mai dăinuie şi alte Auberges deţinute de cavalerii ioaniţi, Auberge de France şi Auberge d'Angleterre - considerate monumente de importanţă naţională - fiind cel mai bine conservate.

În prezent, în clădirea fostului Auberge de France funcţionează Consiliul Local Il-Birgu, o plăcuţă nouă, cu stema oraşului, amintind trecătorului acest lucru.

Pasionaţii de muzee nu vor fi dezamăgiţi nici în Il-Birgu. Malta Maritime Museum prezintă modele de nave mari, bărci tradiţionale malteze, instrumente nautice, ancore, arme şi uniforme marinăreşti, hărţi şi machete, unele foarte vechi, precum şi picturi. Muzeul se află în Vittoriosa Waterfront, aproape de portul turistic. Cine nu vrea să viziteze muzeul poate opta pentru un moment de relaxare la o terasă sau o mică plimbare cu barca pentru a admira grandiosul Fort St. Angelo de pe mare. Amatorii de shoping vor fi tentaţi de numeroasele magazinaşe cu tot felul de oferte, iar împătimiţii jocurilor de noroc de cazinoul care se află tot aici.

Malta at War Museum situat la intrarea în Il-Birgu, este mărturia calvarului pe care l-au îndurat maltezii în timpul celui de-al doilea război mondial şi merită pe deplin vizitat. Se înţelege că Il-Birgu, fiind bază a flotei regale, a fost adeseori vizat în bombardamentele din perioada 1940-1943.

O vizită cu ghid durează 45 de minute şi include - pe lângă expoziţia de uniforme, arme, instrumente şi tot felul de obiecte militare - vizionarea unui film documentar original, realizat în 1942, precum şi o vizită într-un adăpost subteran situat sub clădirea muzeului, în galeriile căruia se refugiau oamenii în timpul raidurilor aeriene.

De reţinut că, în afară de luni, muzeul este deschis zilnic între orele 10.00-17.00, iar tarifele de intrare sunt: 10 euro/persoană adulţi, 8 euro/persoană studenţi sau pensionari şi 5 euro/persoană copii sub 16 ani. Mai există un tarif special pentru familii (doi adulţi şi trei copii sub 16 ani). Acestea plătesc 22 euro.

Triq Il-Palazz Ta' L-Isqof este strada care găzduieşte Inquisitor's Palace, unul dintre puţinele palate de acest gen care a supravieţuit timpului.

Plăcuţa montată pe zid informează că în perioada 1574-1798, în această clădire a fost sediul inchiziţiei papale. Construcţia este decorată cu blazoane cavalereşti şi are în sala de judecată o uşă scundă prin care era adus inculpatul obligându-l astfel să se aplece mult în faţa judecătorilor.

Chiar dacă muzeul era deschis şi pe lângă sălile lui se putea vizita şi închisoarea ereticilor, având şi alte obiective în programul zilei, intrarea nu ne-a ademenit.

Pentru cei interesaţi, informez că Palatul Inchiziţiei se poate vizita de luni până sâmbătă în intervalul orar 9.00-17.00, iar tariful este de 6 euro/persoană adulţi, 4,50 euro/persoană studenţi şi 3 euro/persoană copii.

Am părăsit Il-Birgu prin Gate of Provence, vechea poartă principală a oraşului, una dintre cele trei aflate în partea dinspre uscat şi ne-am grăbit la autocar. Orele următoare aveau să ne dezvăluie alte atracţii ale Maltei, de astă dată din partea de sud a insulei.

Nu vreau să închei fără a aminti că Il-Birgu este localitatea natală a renumitului arhitect Lorenzo Gafa (1638-1703), cel căruia i se datorează proiectele unor importante biserici din Malta, inclusiv a Catedralei St. Pawl din Mdina, precum şi a mai multor clădiri monument din Vittoriosa Waterfront.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.11.14 09:42:07
Validat / Publicat: 20.11.14 12:54:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 6379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Birgu - Lângă Freedom Monument, cactuşi cu fructe şi flori.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[20.11.14 09:59:48]
»

@webmaster - Vă rog, ataşaţi

https://www.youtube.com/watch?v=cCG7h01WhHs

Mulţumesc!

webmaster
[20.11.14 10:06:54]
»

@iulianic - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

- -

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen Ion
[20.11.14 13:10:51]
»

@iulianic - Primul vot şi primele felicitări pentru un review bine documentat şi "împănat" cu fotografii încântătoare. Cât despre fondul video-muzical - ce să mai zic? - o îadevărată plăcere!

buterfly*
[20.11.14 13:46:17]
»

A fost o adevarata placere sa va cunosc in viata real a!

Rodel
[20.11.14 17:05:59]
»

Mi-a plăcut. Mi-a plăcut cum ai surprins o parte din istoria insulei și cum m-ai făcut părtașă la incursiunea în trecutul marcat de cavalerii Ordinului Sf. Ioan. Trebuie să văd Malta, mai ales după ce am văzut Rhodos, unde am călcat pe urmele cavalerilor ioaniți.

iulianicAUTOR REVIEW
[21.11.14 12:01:22]
»

@Carmen Ion - Mulţumesc pentru aprecieri! Mă bucur că ţi-a plăcut Il-Birgu (aşa cum am reuşit eu să-l prezint).

@buterfly - Şi eu m-am bucurat să te cunosc în realitate. Iar discuţia noastră despre Tunisia… a pus paie pe foc. Nu mai gândesc decât Tunisia.

@Rodel - Pentru mine, dacă n-ar exista poveştile istorice, n-ar exista nici turism. Ruinele ar fi doar nişte pietre îngrămădite, cetăţile nişte lăcaşuri părăsite, bisericile doar locuri de rugăciune, oraşele nişte aglomerări de oameni şi maşini, iar agenţiile turistice doar nişte "magazine de excursii".

Îţi doresc să ajungi în Malta pentru că ai ce face şi ai ce vedea!

Dan&Ema
[21.11.14 13:57:55]
»

Iulianic, nu ne mai plimbasesi de o luna prin malta! Multumim pe tru intalnirea cu cavalerii maltezi.

Review valoros cu poze minunate ca de obicei

dan

Rodel
[21.11.14 14:07:20]
»

@iulianic - Sunt de acord cu tine, mai ales că istoria, și îndeosebi cea medievală, a fost și rămâne una dintre pasiunile mele.

adinasilvia
[29.03.15 14:52:24]
»

@iulianic - Foarte frumos scris. Noi nu am avut timp sa vedem si Birgu, dar inima mi-a ramas la Malta si imi doresc sa ma intorc ptr a vizita ce a ramas. Citind povestile tale despre aventura malteza am regasit si o parte din trairile mele. Pregatirea amanuntita, surpriza descoperirii unui taram "de miere", perceperea vibratiilor acelor locuri le-am parcurs la randul meu. As vrea ca cei ce citesc aceste postari sa mearga si sa vada Malta si sa nu aiba indoieli ca nu vor avea o vacanta reusita. Si sa aiba incredere ca isi pot organiza singuri programul, astfel incat sa vada totul pe indelete si nu goniti din spate de un ghid.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[21.04.17 18:26:13]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Birgu, VALLETTA-SLIEMA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adinasilvia, buterfly*, Carmen Ion, Dan&Ema, iulianic, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Birgu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068824052810669 sec
    ecranul dvs: 1 x 1