ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Plaje şi ţărmuri malteze

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cei care încă nu au văzut arhipelagul maltez şi sunt ispitiţi de ideea petrecerii unei vacanţe la plajă, pe ţărmurile sale însorite, ar trebui să ştie că Malta este mai curând o destinaţie turistică recomandată celor care preferă o vacanţă activă, cu plimbări şi vizite la obiective. Asta pentru că arhipelagul nu le va oferi decât prea puţine plaje amenajate, cu nisip fin, cu şezlonguri şi cu umbreluţe. Ţărmurile sale stâncoase, în mare parte abrupte, erodate de vânturi şi lovite de valuri, oferă în schimb peisaje de o rară frumuseţe.

Dacă priveşti harta lumii, Malta este doar un punct pierdut în mare, undeva între Europa şi Africa, la graniţa dintre Orient şi Occident. Arhipelagul maltez este format din şase insule: Malta - cea mai mare ca suprafaţă (246 km²), Gozo (67 km²), Comino (3,5 km²), Cominotto, Filfla şi St. Paul, ultimele trei nelocuite.

Croaziera noastră de o zi în jurul insulei Malta avea să ne dezvăluie nu doar frumuseţea falezelor, grotelor şi porturilor sale şi ale celorlalte două insule locuite, dar ne va aduce mai aproape şi pe cele mai mici, nelocuite, în fapt doar nişte stânci iţindu-se din mare.

"Captain Morgan" ancorat în portul Sliema, alături de alte ambarcaţiuni turistice, ne aştepta pentru îmbarcare promiţându-ne câteva ore frumoase şi relaxante la bordul său. Cu o capacitate de 400-500 de locuri, "Captain Morgan" are puntea inferioară închisă, dotată cu mese şi scaune confortabile. Aici se pot servi diverse băuturi de la bar sau chiar masa, la ora prânzului. Pe puntea superioară, deschisă dar cu acoperiş protector împotriva soarelui puternic, sunt mese cu scaune, precum şi un loc special amenajat pentru fumat. Toaletele se află jos, în partea din spate.

Acomodaţi cât de cât cu "Captain Morgan", am ocupat locurile pe care le-am considerat cele mai potrivite pentru a admira şi a fotografia coasta insulei de-a lungul căreia urma să navigăm. Curând vasul s-a desprins de ţărm şi lăsând în urmă portul cu zidurile lui galbene şi cu turlele semeţe ale Bisericii Carmelitelor, a pornit cu noi în mica aventură de o zi. Înaintam spre nord, prin partea estică a insulei, având de o parte ţărmul şi de cealaltă întinderea nesfârşită a mării cu ape ca de cerneală. Soarele dimineţii îşi arunca razele tot mai fierbinţi în apa albastră colorând-o în mii de degradeuri.

Linia de coastă de la Sliema la St Julian este stâncoasă, cu pietre plate, propice pentru înot şi mai puţin pentru plajă. Mici golfuleţe, de fapt doar nişte intrânduri ale mării în ţărmul pietros, se înfăţişau rând pe rând privirilor noastre. În cele din urmă, după cupola fantezistă a Malta National Aquarium şi turnul de pază amplasat alături, am recunoscut Golful Salina cu Qawra şi Bugibba, cele două staţiuni înfrăţite. Plajele de aici sunt artificiale. Peste piatra naturală, cu asprimea ei domolită pe alocuri cu ciment, s-a împrăştiat nisip importat din Africa, nuanţa lui roşiatică distonând cu gălbuiul de miere al stâncilor malteze. Intrarea în apă - cu încălţăminte de protecţie - se face prin câteva mici golfuleţe, în rest este dificilă din cauza stâncilor.

Golful St. Paul, mult mai larg, are în faţă două insuliţe alipite pe care se zăreşte statuia apostolului care a naufragiat chiar acolo, în anul 60 d. H.

Turnul St. Paul, unul dintre turnurile fortificate construite de marele maestru Wignacourt în 1610, primul dintr-o întreagă salbă de astfel de turnuri destinate apărării de coastă, veghează golful şi în zilele noastre.

Amploarea Golfului Melieha, cu cea mai mare plajă de nisip din insulele malteze, se deschide curând privirilor noastre. Însemnată pe unele hărţi şi cu denumirea de Ghadira, Melieha este o staţiune de vacanţă foarte apreciată. Aproape de Cirkewwa, portul de îmbarcare pentru insula Gozo, aproape şi de Golful Anchor care găzduieşte Popeye Village, cu o plaja întinsă şi cu numeroase facilităţi, Melieha are toate motivele să fie apreciată şi mult căutată de turişti.

Profilându-se pe cerul albastru, din larg, se vede Turnul St. Agatha. Numit şi Turnul Roşu datorită culorii sale, turnul de pază a fost construit în 1646 de marele maestru Lascaris. Şi această fortificaţie este pătratică, cu câte un turnuleţ în fiecare colţ şi cu porturi pentru tunuri aşa cum cereau nevoile de apărare în acele vremuri. Pe malul golfului clădirile moderne, albe, se întind pe coastă până în jos, la apa mării.

Încet, încet, "Captain Morgan" depăşeşte extremitatea nordică a Maltei presurată cu sumedenie de grote - mai mari sau mai mici - stropite de apele incredibil de albastre ale Mediteranei. Aici am văzut scufundători bine echipaţi veniţi pe mare, cu bărcile, pentru hobby-ul lor frumos şi temerar. Şi am mai văzut ceva, până acum nemaivăzut: fântâni arteziene naturale. Împinse de valuri, apele mării se năpustesc furioase în cavernele inundate şi acolo unde găsesc o fisură cât de mică în boltă ţâşnesc cu putere înspre înalturi părând că tocmai au străpuns stânca. Fantastic spectacol în peisajul sălbatic al ţărmului maltez!

Când am zărit pe promontoriul din stânga Turnul Alb, am ştiut că am ajuns la capătul insulei Malta. Turnul Alb sau Turnul Ahrax, unul dintre cele treisprezece turnuri de coastă construite de marele maestru De Redin, datează din 1658 şi bineînţeles, are aceeaşi formă, structură şi destinaţie ca şi celelalte. Doar culoarea este alta.

Lăsând în urmă ţărmurile Maltei şi ocolind prin est mica insulă Comino, "Captain Morgan" acostează într-un mic port stâncos, alături de alte ambarcaţiuni turistice. Înainte de a debarca, pe puntea de jos, am servit masa de prânz.

Poate că trebuia să amintesc faptul că, la urcare - funcţie de biletul pe care îl avea, deci de preţul plătit - fiecare primea câte un bon (roz, verde sau alb). Cel roz, aşa cum am primit şi noi, dădea dreptul la servirea mesei pe vas. Ageri şi cu îndemânare, câţiva stewarzi puneau mâncarea pe farfuriile de unică folosinţă. Trei felii de şuncă de diverse feluri, roşii şi salată verde, paste, ton, vinete cu sos de măsline, iată prânzul oferit la bordul vasului de agrement "Captain Morgan". De menţionat că pâinea, merele, precum şi sucul şi vinul alb au fost la discreţie. Am mâncat repede şi am coborât nerăbdători să vedem cu ochii noştri minunăţia albastră ascunsă între stâncile zdrenţuite de vânturi şi valuri. Pentru 3 ore eram oaspeţii insulei Comino şi ai Lagunei Albastre.

Despre Comino, insula de numai 3,5 km², ştiam că este locuită doar de un cuplu care administrează un hotel şi de un poliţist detaşat aici temporar. Nu ne-am avântat prea mult în inima insulei pentru că peisajul ei arid nu ne ademenea. Soarele dogorâtor ne chema mai curând pe plajă şi la bălăceală. Cu toate astea, pentru o imagine mai amplă asupra lagunei, am făcut o scurtă plimbare, în sus, pe cărările pline de pietre şi traversate de şopârle. Mica insulă Cominotto, de fapt o stâncă situată în vestul suratei sale mai mari, Comino, se vede foarte bine de la înălţime. Laguna Albastră, locul feeric lăudat de toate publicaţiile de turism, unul dintre simbolurile Maltei, oferă şi o frumoasă perspectivă asupra portului Mgarr şi a fortului Chambray din insula Gozo.

Golful cu apă neasemuit de albastră şi clară în care peştii înoată laolaltă cu oamenii, are o plajă foarte mică, cu nisip, pe care sunt înghesuite câteva şezlonguri şi umbrele. Inutil a încerca să închiriezi un loc la umbră pentru că nu mai sunt libere de mult la ora când ajung ambarcaţiunile turistice. Când am ajuns noi acolo, era o atât de mare aglomeraţie încât cu greu puteai accepta ideea că te afli pe o insulă aproape nelocuită. Pe toată coasta înaltă, stâncoasă şi neprietenoasă pentru tălpi, oamenii erau înşiraţi alături, "înghesuiţi unii în alţii ca focile pentru împerechere" - citez remarca unei doamne din grup.

Trebuie să menţionez că cei care nu au prânzul asigurat sau nu au venit cu provizii la pachet, la Laguna Albastră găsesc tot ceea ce au nevoie. Mai multe rulote-magazin oferă diverse sortimente de bere, Kinnie, sandwich-uri, salate, cafea şi îngheţată la preţuri rezonabile.

Timpul petrecut aici, în apa sinelie, înconjuraţi de peisaje greu de aflat în altă parte, a trecut repede. La ora 14.45 "Captain Morgan" a ridicat ancora şi s-a angajat pe drumul de întoarcere la Sliema, de astă dată de-a lungul coastei de vest. Lăsăm în urmă Anchor Bay cu Popeye Village, apoi Golden Bay plaja pe care o vizitaserăm şi noi cu câteva zile în urmă. Chiar dacă acum relatez despre ţărmurile Maltei văzute de pe vasul de croazieră, în speranţa că vor fi de folos cuiva, inserez şi câteva impresii despre Golden Bay văzută de pe uscat.

După Mellieha, Golden Bay este plaja cea mai frecventată de turişti. Accesibilă cu maşina sau chiar pe jos dacă sunteţi cazaţi în apropiere, plaja întinsă, cu nisip fin şi intrare lină în apă, are alge la mal şi pietre pe fundul apei. Golden Bay oferă şi o mulţime de oportunităţi. Se pot închiria umbrele şi şezlonguri (3 euro umbrela, 4 euro şezlongul), se pot practica sporturi de apă sau se poate servi ceva la terasele şi restaurantele de lângă plajă. Preţurile nu sunt tocmai mici, dar plaja fiind cam izolată nu prea ai de ales. Apropierea de Radisson Hotel, unul dintre cele mai selecte din Malta, spune multe privind oamenii care se perindă pe aici. Trebuie să ştiţi că la Golden Bay nu sunt cabine de schimb, că pentru duşul pe plajă se plăteşte 0,5 euro şi că toaletele sunt gratuite. La Terasa Munchies berea locală este 2,8 euro/pahar de 500 ml, iar sucul proaspăt de portocale 3 euro. La Golden Bay există şi o porţiune de plajă privată care oferă nu doar şezlonguri umbrite, ci şi paturi cu baldachin. Nu am avut timp să mă interesez de preţuri.

Cei care fac o croazieră în jurul insulei vor constata că ţărmul vestic al Maltei este în cea mai mare parte înalt şi foarte abrupt. Aici şirul turnurilor de pază se întrerupe deoarece construcţia lor nu a mai fost necesară. Relieful deosebit de accidentat, cu pereţi verticali răsărind brusc din spuma mării, a fost imposibil de luat cu asalt de către turcii invadatori. Pentru oamenii zilelor noastre coasta vestică este ceva memorabil. Aici marea mereu flămândă muşcă, muşcă, de vreo 15000 de ani tot muşcă stânca lăsând în urmă nenumărate grote şi adâncituri colţuroase.

Dincolo de Mnajdra şi Hagar Qim, misterioasele temple megalitice vizitate în urmă cu două zile, recunoscute după inconfundabilele lor acoperişuri, lângă sătucul Wied Iz-Zurrieq, se află Grota Albastră. În apropiere de peştera săpată în stânca poroasă, în care apa este de un albastru incredibil, pot fi văzute şi alte peşteri asemănătoare, mai mici. De pe mare, cu "Captain Morgan", Grota Albastră nu mi s-a părut la fel de frumoasă ca atunci când am văzut-o din punctul de belvedere, de pe coasta înaltă. Chiar dacă era furtună, vântul puternic împiedicându-mă să mă apropii prea mult, am privit cu extaz minunăţia de grotă şi apele ei albastre, furioase atunci, cu valuri spărgându-se zgomotos de stânci.

Când marea este liniştită, o plimbare cu o ambarcaţiune mică, până la grotă, trebuie să fie ceva de neuitat. Noi nu am avut acest noroc!

Dacă despre St. Paul şi Cominotto, cele două mici insule nelocuite ale arhipelagului maltez, în treacăt, am spus câteva cuvinte, n-ar trebui să omit a spune ceva şi despre Filfla, insuliţa cu un destin aparte, aflată în sudul Maltei. Lângă ea, la 100 m sud-vest, în apele mării, mai există o stâncă pe care maltezii o numesc Filfoletta. Acesta este cel mai sudic punct al arhipelagului. Denumită de arabi Filfla (boabă de piper) datorită piperului care se dezvolta bine acolo, insula de numai 6 hectare, cu pereţi înalţi, de piatră, în timpul dominaţiei engleze a fost folosită de marină şi forţele aeriene ca ţintă pentru testarea performanţelor distrugătoare ale armelor de foc. Aşadar, peste eroziunea naturală, continuă, produsă de vânt şi mare, s-a suprapus omul, iar efectele sunt vizibile. Cine doreşte, poate accesa acest mic film pentru a vedea cum arată Filfla acum.

Rezervaţie naturală din 1980, Filfla adăposteşte în prezent păsări, şopârle şi melci, toate aparţinând unor specii endemice. Accesul este restricţionat şi se face doar pentru studii şi cercetări.

Lăsând în stânga golful şi portul Marsaxlokk cu vechiul sat pescăresc renumit şi acum pentru piaţa lui de peşte, precum şi pentru bărcile lui pictate, am continuat de-a lungul coastei de est încheindu-ne turul la Sliema.

Cu toate că nu au fost atinse în croaziera descrisă mai sus, pentru că fac parte din plajele şi ţărmurile malteze şi le-am vizitat în alte zile ale sejurului nostru, amintesc două minunate locuri de pe insula Gozo.

Fereastra Albastră este un fel de arcadă săpată în stâncă de apa mării în veşnică mişcare şi unul dintre cele mai atractive locuri din Gozo. Frumuseţea sălbatică a stâncilor erodate de ape şi vânturi este atât de fascinantă încât îi cheamă în aceeaşi măsură atât pe scufundători, cât şi pe admiratorii simpli, ca noi. Stâncile din preajmă sunt denivelate şi greu de traversat, dar asta nu împiedică pe curioşi să se apropie cu precauţie, cât mai mult, pentru a fotografia minunea prin scobitura căreia se vede ca printr-o fereastră cerul, marea şi alte colţuri se stâncă.

Ramla Bay, cunoscută şi ca Ramla l-Hamra (în traducere plajă cu nisip roşu), este o frumoasă plajă cu nisip auriu-roşiatic situată în partea de nord a insulei Gozo. În afară de un nisip deosebit şi de o apă limpede, albastră, în apropiere se pot vedea ruine romane şi peştera în care, conform legendei, nimfa Calypso l-a ademenit pe Ulise. Din păcate, din lipsă de timp, noi nu am văzut şi aceste obiective.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 26.10.14 09:21:02
Validat / Publicat: 26.10.14 13:36:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 5701 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaje şi ţărmuri malteze - Grota Albastră văzută din punctul de belvedere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

iulianic [26.10.14 09:21:46] »

@webmaster - Vă rog să ataşaţi

http://www.youtube.com/watch?v=sPzn153IXGU

Mulţumesc!

webmasterX [26.10.14 09:48:52] »

Excelenta ilustrație video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

iulianic [26.10.14 11:02:40] »

@webmasterX - Mulţumesc!

Dat fiind că este vorba de o deplasare la Laguna Albastră, în croazieră, nu ştiu dacă nu cumva review-ul meu se încadrează mai bine în secţiunea "Excursii în Comino".

webmaster [26.10.14 13:36:20] »

@iulianic - îmi pare că-i [mult] mai mult decât Comino pe-acolo, aşa că e mai potrivită rubrica "Itinerarii"

nicole33 [26.10.14 18:33:47] »

@iulianic -

Felicitări și superbonus!

iulianic [26.10.14 18:37:43] »

@nicole33 - Mulţumesc! Scrierea acestui review a fost pentru mine un minunat prilej de a retrăi ziua de 7 octombrie, ziua în care am făcut croaziera în jurul Maltei.

Dan&Ema [27.10.14 15:19:26] »

Si ne-ai bucurat si cu 100 (!) poze. Multumim

iulianic [27.10.14 15:36:42] »

@Dan&Ema - Dacă ai şti cât mi-a trebuit pentru ca, dintre toate, să le aleg numai pe astea...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, nicole33
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) 'Opţionale' prin/din Malta - pe cont propriu sau organizat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05576491355896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1