GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin Barlad am fost in tranzit de mai multe ori. O data chiar cu oprire peste noapte la Hotel Premier, un hotel cu aventura, vezi aici vezi impresii. Avantajul acelui popas a fost plimbarea prin oras despre care nu v-am scris desi ar fi meritat, dar eram mai putin harnic pe AFA pe atunci. In afara reperelor orasului fixate in mintea mea, am ochit un loc unde mi-am spus ca vreau sa ajung – Muzeul Vasile Parvan. Am facut-o, iata, dupa mai multi, acum.
Adresa exacta este: Strada Vasile Pârvan 1, Bârlad 731070. Asta este in spatele parcului Victor Ion Popa, daca luati in considerare ca fata parcului este la DN24.
Este o cladirea mare, un palat cu un etaj, intins pe o suprafata mare. Te intrebi – un muzeu mare in asa Barlad?
Proagramul de vizitare este de marti pana duminica intre orele 8 si 16.
Intrarea costa 6 lei, iar taxa foto 10 lei.
Vizitarea este ghidata. Ghida care m-a insotit pe mine nu avea calitatile care se cer unui asemenea rol, din pacate, si a fost practice doar un insotitor care aprindea luminile si deschidea usile. Le si stingea si inchidea. De multe ori citea de pe placutele explicative sau dadea niste explicatii banale care le putea da si un copil de scoala. Dar trecem peste si sa vizitam muzeul….
In anul 1958 s-au realizat sapaturi arheologice la Barlad in “Cetatea de pamant”, astazi distrusa, ridicata de Stefan cel Mare dupa vestita batalie de la Podul Inalt (Vaslui) din 1475. Tot in anul 1958 s-a descoperit intamplator la Dealul Mare – Tretiana un prim depozit de obiecte din bronz., iar mai tarziu la Tomesti altul. Muzeul a avut sansa sa isi imbogateasac repede colectiile cu donatii repezentand obiecte din toate etapele preistorice si din epoca dacică. In anul 1998 s-a descoperat chiar la Barlad un important tezaur de monede din secolele XVI – XVII.
Se poate parca in lateralul muzeului intr-un spatiu amenajat, gratuit, chiar in coasta parcului. Dar si pe arcul din fata intrarii principale unde este amplasat bustul lui Vasile Parvan. Si aici tot gratuit.
Afara in fata muzeului sunt expuse obiecte mari din descoperiri arheologice.
Vasile Parvan este marele nostru arheolog si istoric, care a trait intre anii 1882 si 1927, despre care am invatat in scoala si despre care am retinut titlul lucrarii Dacia. Ma asteptam sa gasesc aici un muzeu de arheologie sau un muzeu care se centreaza pe perioada istoriei Daciei. Nu este asa. Suntem la un muzeu sa ii spunem municipal care acopera mult mai multe “sectoare sau sectii”. Muzeul acopera sectile de arheologie, stiintele naturii, personalitati barladene, astronomie si arta. Datorita extinderii acestuia a fost necesara mutarea unora dintre acestea la o adoua adresa in str. Republicii 235, unde se gasesc stiintele naturii, personalitati barladene, sala A. I. Cuza, planetariul si altele.
Peste tot remarcam 1914- 2014, centenarul pe care muzeul se bucura ca l-a serbat. In anul 2014 s-a deschis aici expozitia permanenta de istorie – arheologie.
Partea care pe mine m-a interesat este chiar aceasta. 17 sali organixzate la parter se parcurg in circuit, de unde aflam despre paleolitic, despre cultura Cucuteni, vedem reprodusa o locuinta veche din zona Barlad si o necropola. Acestea sunt high light-urile!
Intram. Suntem intr-o cladire monumentala. Un hol imens si cateva trepte ne conduc catre punctul de pornire al vizitei dupa ce platim in dreapta biletul de intrare.
Multe obiecte expuse in [b[sectia istorie – arheologie fac parte din patrimoniu. Intra aici unelte din silex din paleolitic, unelte din piatra, din os si din cupru si obiecte de lut din neolitic; seceri si unelte din bronz; obiecte din cultura Halstatt; exponate din os si vase pictate din cultura Cucuteni. Trecem mai incoace un pic si vedem vestigii dacice constand in unelte, vase si monezi (kosonul); mai incoace vestigii romane precum monezi, vase, amfore, multi pipeteni, cupe, podoabe, chihlimbar, pahare din sticla.
Camerele cele mai interesante sunt cele in care s-au construit mulaje la scara 1:1 care redau modul de viata al locuitori de atunci ai acestor meleaguri. Expozitia tezaur nu se vizita.
La etaj am vizitat sectiunea arta. Gasim aici colectia de arta comparata Ion Chiricuta, colectia de arta orientala Marcel Veinfeld, colectia de arta romaneasca contemporana Constantin Teodorescu si muzeul sculptorului Guguianu.
Din colectia Chiricuta sunt prezentate multe picturi, dar si obiecte de mobilier vechi si sculptura, bijuterii, ceasuri din proprietatea celor doi colectionari amintiti care le-au donat muzeului. Intre lucrarile de pictura intalnim numele lui Luchian, Pallady, Iser, Nicolae Tonitza, Baba si altii.
Colectia Veinfeld este axata pe obiecte din Orient cu personaje, animale, Budha, obiecte de cult, un altar, obiecte din ceramica si portelan, stampe japoneze şi indiene, lucrari in acuarela, altele.
La arta contemporana, in colectia Constantin Teodorescu se gasesc mai multe picturi si lucrari de grafica ale lui Corneliu Baba, dar si unele sculpturi.
Din colectia sculptorului barladean Guguianu intalnim atat lucari de sculptura cat si obiecte personale si machete.
Sculptorul Marcel Guguianu a fost si consilier restaurator in Barlad, astfel ocupandu-se si de restaurarea monumentelor istorice si de arta din municiul Barlad. A amplasat in oras busturi si opere de scluptura
Cam aceasta a fost vizita mea la Muzeul Vasile Parvan din Barlad, pe care il recomand. Iar daca aveti drumul in perioada 4 – 30 Noiembrie 2018, aici se desfasoara bienala internationala de arta contemporana Nicolae Tonitza.
Numai de bine!
@webmaster: Rog inserare spot prezentare Muzeul Vasile Parvan din Barlad din link-ul
Multumesc!
Trimis de Dan&Ema in 02.11.18 20:16:19
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
După cum spuneam în articolul meu despre Bârlad, am ajuns la muzeu sâmbătă seara, sigur că nu era deschis, dar am admirat frumusețea clădirii. Merg destul de des acolo, e adevărat că rar am timp de umblat prin oraș, dar voi merge cu siguranță la muzeu.
@Dan&Ema: Dacă nu pot da Start vot! măcar SB sa fie. Mi se pare trist când ghidul este doar însoțitor și atât. Putem citi pe net o mulțime de informații, însă întotdeauna mi-a plăcut tare mult când de fata cu exponatele, cineva ți le explica.
Felicitări, votat cu mare drag.
@maryka:
Asa am patit si noi. Prima data am ajuns seara. Era inchis. Ne-am plimbat prin Barlad. Am mancat pizza. Am remarcat muzeul.
Am spus candva sigur!
Am mai trecut prin Barlad de multeori. In tranzit.
Pana la urma, intr-o frumoasa zi de toamna ????, am spus ACUM!
Si l-amvizitat. Si am scris si aici pe AFA.
Multumesc de lectura si ecou.
Iti urez sa vizitezi Muzeul Vasile Parvan din Barlad!
Numai de bine! Salutari in centru tarii! ????
Ați trecut cam repede prin Bârladul care ascunde multe.
Eu am scris aici despre orașul anilor mei de liceu - vezi impresii
Salutări și sănătate!
@mishu:
Da, Mishu, de asat am punctat expres si eu, acest minus al ghidului. Senzatia neplacuta o dadeau si incercarile tardive de a spune ceva, care continua, ca mai scrie cate ceva pe panouri, asta stiti si dumneavoastra ce mestesuguri s-au dezvoltat pe la noi. Modul de adresare era si el nepotrivit, neprofesional.
Am fost ghidat de mai multe ori de copii care m-au condus si mi-au prezentat pesteri, invatand meseria de la parinti sau rude. Si simteai implicarea lor, trairea lor. Aici, la acest muzeu din Barlad, oha! Si muzeul chiar are ce prezenta si ce explica. Si atunci rolul ghidului este esential.
Mai bine scumpeste biletul cu 4 lei si pune un ghid competent. Eu cred ca l-am prezentat asa ca nespecialist cel putin la nivelul la care am aflat de la ghida.
Si nici brosuri de prezentare nu aveau desi pe saitul lor este informatie, organizeaza multiple evenimente, etc.
Multuemsc de lectura si SB si vot!
Numai de bine!
@mihaelavoicu:
Sarut mana! Stiu articolul la care faceti referire! Fiecare suntem atasati de locurile unde am petrecut perioadele marcante din viata!
Un om care povesteste cu pasiune, transmite cititorului, ascultatorului, asa cum ati facut in acel articol.
Pe asa cineva mi-as fi dorit sa povesteasca de Vasile Parvan si de Muzeul Vasile Parvan. Ghida care m-a insotit in muzeu nu a pomenit macar o singura data numele lui Vasile Parvan!
Cu Barladul eu sunt ingaduitor pentru ca jumatate din bunicii mei se trag din juedtul Vaslui. Stiu candva a exista judetul Barlad.
Multuemsc de ecou si lectura!
Sanatate si numai bine!
@Dan&Ema: Si pe mine tot sectiunea de istorie-arheologie m-ar fi interesat!
Si cum, mai Dane, sa nu stii tu ce meserii aveau dacii? Trebuia sa-ti sufle ghida? Pai de-aia era ea pusa acolo? Sa povesteasca? Neah! Sa deschida / inchida usi, sa stnga / aprinda lumina! de asta sunt ghizi-muzeografi!
Frumos muzeu! Si pe-afara si prin sali! Bine organizat, frumos pus in valoare! Ba chiar si filmuletul de prezentare este atractiv!
Avea si sectiune de mineralogie? Si mai interesant!
@Zoazore:
Asta era un muzeu pe care o prezentare atractiva in grai mildovenesc tare l-ar fi pus si mai mult in valoare.
Nu are o sectie de mineralogie, sunt doar cateva e ponare care imbogatesc spatiile vizitate.
Poate se vor adauga in timp si vor trebui sa infiinteze si aceasta sectie.
De altfel Sala Cuza si muzeul de Stiintele Naturii au fost mutate in alt corp de cladire din oras odata cu dezvoltarea muzeului.
Interesant este ca lucreaza o armata de oameni la acest muzeu, asa ca poate va creste in continuare.
Nu pot generaliza despre muzeografi / ghizi, in general am o parere foarte buna despre cei intalniti.
Filmuletul mi-a plcut mult si mie.
Multumesc de lectura si ecou! ????
Numai de bine!
@Dan&Ema: Un muzeu interesant, mulțumim pentru semnalare (îl trecusem și eu pe o listă pentru o eventuală vizită în zonă). Îmi plac dioramele care reproduc aspecte din viața materială și spirituală a vechilor comunități - sunt utile pentru schițarea cât mai fidelă a modului de locuire, hrănire, etc.
În ceea ce privește prestația persoanei care te-a însoțit nu sunt foarte multe de spus. Vreau doar să precizez că în schema de personal a instituțiilor muzeale există și posturi de supraveghetori. Aceștia efectuează exact chestiile pe care le-ai menționat în articol și, uneori, suplinesc lipsa muzeografului încercând să ofere minime informații (unii chiar au talent și au „prins” multe de la muzeograful propriu-zis, alții nu se prea descurcă). Diferențele dintre cele două posturi sunt sesizabile în cele mai multe cazuri.
Numai bine!
@tata123:
Dioramele sunt atractive si sugestive. Trebuie sa precizez ca in muzeu nu este permisa fotografierea cu blitz, de unde si calitatea mai precara a anumitor poze arasate, dar inseamna pe cele reprezentand dioramele care erau ceva mai intunecoase.
In zona tezaurului, in apropierea camerei tezaur chiar daca era inchis, fotografierea e strict interzisa.
Taxa foto este mai ridicata decat cea pentru vizitarea muzeului.
Iti urez sa concretizezi vizita propusa.
Referitor la alt obiectiv Casa Sturdza aceasta este inchisa si in paragina.
Multumesc de lectura si ecou. Numai bine! ????
@Dan&Ema: Între timp, colecția Marcel Guguianu, îmbogățită, a fost mutată într-un pavilion special, aflat la 150 de metri.
De fapt, există trei locații (apropiate) între care sunt împărțite colecțiile muzeului.
Partea mea preferată este colecția de artă - seria dedicată lui Corneliu Baba este printre cele mai bogate din țară. Deși, la fel ca dvs, ar trebui să îmi placă cel mai mult expoziția arheologică: un unchi a descoperit niște vârfuri de săgeți, care acum sunt expuse pe undeva, pe acolo. Îl pomenesc cu acest prilej - s-a prăpădit.
Lipit de clădirea muzeului, în spatele acestuia (dar. de fapt, cu fața către oraș, așa cum arată acesta acum), se află teatrul Victor Ion Popa.
@gpopa: Am văzut colecția Guguianu, dar foto era interzis. Am numai siluetele lucrate în marmoră din curte.
Marcel Guguianu, elev al Liceului Codreanu din Bârlad, un mare caracter și un mare talentat, pe care l-aș asemui cu marele Brâncuși, zice într-un citat (reproduc din aducere aminte) „De câte ori întind mâna, niciodată spre a cere, ci doar spre a oferi” . În genul ăsta.
@gpopa:
Multumesc pentru ecou si completari.
Si cand am fost eu in vizita, doamna muzeograf mi-a spus ca o parte din colectiile muzeului se gasesc alte 2 cladiri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Bârlad, pentru 3 ore — scris în 06.04.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Călător prin țara mea: Bârlad, altfel decât în bancurile despre vasluieni — scris în 24.04.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Toamnă frumoasă la Bârlad! — scris în 11.10.18 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Bisericile Bârladului — scris în 21.03.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2015 Bârlad, orașul surprizelor — scris în 27.11.17 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ