GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O minunăție din Apuseni: domeniul schiabil Buscat Resort din Cluj
Zona Buscat se află la 54 km. de Cluj, în partea estică a Apusenilor, în Muntele Băișorii. Vârful Buscat cu înălțimea de 1677m. este unul dintre cele mai înalte vârfuri din Munții Apuseni.
Este un resort privat în care iarna se pot practica schiul, snowboardul și săniușul, iar vara drumeții montane, zborul cu parapanta, cu mountain bike, ATV, off road, etc.
Eu împreună cu băiatul meu am participat la o tabără de schi în perioada 3-7 ianuarie 2018. Aici, la Buscat a fost singurul loc din Baișoara în care se putea schia, deși mai există o pârtie de competiție, Dealul Mare. Diferența dintre ele este că una este administrată în regim de socitate comercială privată și are zăpadă iar cealaltă este în proprietatea primăriei și concesionată. Una are tunuri de zăpadă, cealaltă nu are și prin urmare nu este practicabilă deși este mult mai lată.
Noi am ajuns în data de 3 ianuarie 2018 la ora 15:30 și nu am schiat pentru că nu mai merita efortul, Pârtia Buscat se închide la ora 17.
În ziua următoare am ajuns pe pârtie în două reprize de la ora 10 de când se deschide programul pârtiei în timpul săptămânii și am stat până la ora 12. De dimineață pârtia este impecabilă. Am văzut diferența când ne-am întors după-amiaza și am schiat între orele 15:30 -17 (atunci se inchide pârtia). Fiind cald afară, zăpada se înmoaie și se adună în brazde, mai ales că e ajutată și de plăcile de snowboard.
Am avut o cartelă cu 11 urcări. Prețul acesteia este de 75 lei/adult și 50 lei / copil.
Pentru 25 urcări prețul este de 140 lei/adult și 100 lei/ copil.
Abonamentele pentru toată ziua costă 120 lei/adult si 90 lei / copil.
Mai există abonamente pentru o jumătate de zi, abonamente de sezon, abonamente de vineri- duminică, abonamente de 40 de urcări.
O urcare costă 8 lei/ adult și 5 lei/ copil.
Noi am consumat toată tabăra 12 urcări, în trei reprize de schi. Prima și ultima zi nu se iau în considerare. Au mai rămas trei zile din care în una nu erau condiții meteo favorabile schiatului.
Telescaunul pornește de la altitudinea de 1400 m. și ajunge la 1677 m. În ultima parte a urcării cu telescaunul, din cauza golului alpin, curentul este mare și dacă vremea e bună și la bază nu bate vântul.
Oricât de tare mi-au înghețat mâinile pe telefon, nu m-am putut opri din fotografiat. Imaginea se schimba într-o secundă. Norii alergau grăbiți deasupra munților, lăsând din când în când loc razelor soarelui să creeze peisaje de poveste. Ireal de frumos era acolo, sus pe vârful Buscat.
La orizont se vedeau Cheile Turzii ca o despicatura care lăsa loc albastului cerului să îi scoată în evidență frumusețea.
Munții Parâng, Făgăraș, Rodnei îmbrăcați de gală cu brazi semeți, unii pudrati cu nea, alții nu, sunt de o frumusețe rară, care îți umple sufletul de fericire, de bucuria că ai avut șansa de a-i contempla.
Programul pârtiei în timpul săptămânii este cuprins în intervalul orar 10 -17, iar sâmbăta și duminica de la ora 9 - 17. Lunea este închis. Este destul de scurt pentru că nu este instalație de nocturnă.
Domeniul schiabil Buscat Resort dispune de trei pârtii de dificultăți diferite, astfel: o pârtie albastră cu o lungime de 1300 m., o pârtie roșie cu o lungime de 800m. care se combină cu pârtia neagră, care are o lungime de 900 m.
Pe toată durata șederii noastre, singura pârtie deschisă fost cea albastră.
A doua zi nu am schiat deloc pentru că doar la ora 11 a pornit instalația de telescaun din cauza vremii nefavorabile: vijelie și ceață. Am înțeles că s-a schiat apoi greu din cauza vântului. Surprizele muntelui.
A treia zi soare și cald, în jur de 9 grade. A fost foarte frumos... nu era nici o legătură cu ziua anterioară din punctul de vedere al vremii. Dar... surpriză! Dacă vremea e bună și merge instalația de telescaun, ce se mai poate întâmpla? E weekend!!! Toată lumea vrea la schi. Doar la televizor am mai văzut așa ceva. Rândul la îmbarcare în telescaun era ca o ghirlandă colorată întinsă pe deal în sus... nu te mai opreai la baza dealului! La acest șir multicolor se stătea cam 40 min.
Am avut noroc că la ora 9 și 20 min. când am ajuns noi nu era nimeni la rând și pârtia era aproape goală. Am făcut rapid trei ture. Pentru celelete două am perdut restul timpului până la ora 13.
Vedeam din telescaunul care trece pe deasupra drumului de acces spre parcarea pârtiei, cum stăteau înșirate mașinile una după cealaltă, înaintând lent, ceva asemănător cu Valea Prahovei.
Parcarea pârtiei este destul de mare, are 200 de locuri. Acolo găsiți Apres ski Buscat, o cabană cu un spațiu larg căptușit cu lambriuri din lemn, cu mese și bănci din lemn, unde puteți bea și mânca.
Tot aici găsiți centre de închiriere.
Prețurile afișate sunt pentru o zi. Tarifele sunt:
- echipament complet (schi+ clăpari +bețe) =30 ron
- skiuri = 20 ron
- clăpari= 20 ron
- bețe=10 ron
- echipament complet - Snowboard + Boots = 40 ron
-snowboard=20 ron
-boots=20 ron
-ochelari=10 ron
-mănuși=10 ron
-cagula=10 ron
-sanie=10 ron
Este amenajata o pârtie pentru sanius deasupra parcarii.
La baza pârtiei există un Restaurant: Cabana Lupilor, care funcționează de miercuri până duminică.
Drumul de acces din localitatea Băișoara spre stațiunea Muntele Băișorii este în stare relativ bună, cu nisip antiderapant, dar cu o înclinație mare și curbe strânse, adică este un drum greu. Are doar două benzi, este destul de îngust... nu știu cum se urcă în condiții de iarnă cu zăpadă și gheață, pe o lungime de aproximativ 7 km. Șoferul meu a spus că nu se mai bagă. Erau și acum două mașini: una intrată în șanț și alta pe care se pregăteau să o tracteze.
Am ajuns la final și la o concluzie... e splendid peisajul la Buscat... dacă vă încumetați, merită!
Trimis de Dana2008 in 09.01.18 15:06:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂIȘOARA [CJ].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Băișoara și împrejurimile, BĂIȘOARA [CJ]" (deja existentă pe sait)
Cred că m-aș putea angaja monitor de sky: să explic tuturor cum să cadă cât mai caraghios! Dumnezeu cu mila, am, pe bune, patru perchi de schiuri acasă, cu bețe cu tot și trei perechi de clăpari, mărimi corespunzătoare, cumpărate pe vremea când credeam c-o să-nvăț să schiez, eu și cu familia aparținătoare. Bine, noi suntem trei dar, ăla de mi-a vândut scky-urile mi-a dat a patra pereche, de copil, gratis. Numai sky-urile și bețele, clăpari, nu!
Culmea e că fiie-mea a fost singura care a învățat, dar, cu placa!
Cum nu știu să cânt la pian, așa n-am învățat nici cu doagele! Acuma, când văd la tine ce frumos e, mi-e ciudă, dar, nici nu cred c-o să-nvăț, n-am vârsta necesară! Și, mă ocup de doagele originale, de fapt, de scurgerea conținutului dintre acestea! E mai ușor!
@Yersinia pestis: buna! In primul rand iti multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.
Imi place stilul tau comic de a povesti... eu sunt convinsa ca daca vrei cu adevarat poti invata sa schiezi la orice varsta. Eu am invatat cand aveam 8 ani si pe baiatul meu l-am pus pe schiuri la 3 ani. Eu am invatat cu schiuri din lemn fabricate la Reghin, mult mai mari dacat trebuiau, cu clapari cu legaturi, cu canturi care se desfaceau si erau prinse cu nituri care se insurubau...
Bine ca din familia ta, fata a salvat onoarea schiorilor...cu schiurile in asteptare!
@Yersinia pestis: Si mie imi place sa ma uit, si acum cand am aceste posibilitati in jurul meu imi pare rau ca nu stiu sa schiez, insa stii ce bine stiu sa ma uit la altii cu un pahar de vin fiert in mana? .
Si nici nu am sa invat (la fel, problema de varsta , in schimb baetii mei au invatat in tabere sa schieze si-mi vor face o vizita prin aprilie sa se bucure si de putina relaxare.
@Dana2008: Asa cum i-am raspuns lui Yersi, nici eu nu stiu sa schiez, oricum din Bucuresti era ceva mai greu de ajuns (nu imposibil) insa si la mine baietii au salvat situatia, si de abia ii astept sa vina pe partiile de aici (pana atunci trebuie sa imi fac temele si sa le spun unde sa mearga).
M-am bucurat de articolul tau si de frumoasele peisaje cu care ne incanti.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2018 Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia de schi Băișoara — scris în 17.01.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jan.2017 La schi prin curtea casei — scris în 31.01.17 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Batjocura la Pensiunea Andreea - Baisoara = Pensiunea Groazei — scris în 16.07.12 de CarinaI din CLUJ
- Jun.2012 Masa la Pensiunea Lara - o dezamagire totala — scris în 16.07.12 de Honeyqueen* din CLUJ - nu recomandă
- Sep.2011 Lara, locul in care frumusetea naturii se ingemaneaza cu maiestria omului — scris în 01.02.12 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2010 Baisoara si Muntele Baisorii - Relaxare si aer curat langa Cluj — scris în 09.05.10 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ