ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 2 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Fără ceață...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

... adică mai puțin idilic... ????

Primul lucru pe care l-am făcut în Baia Mare a fost un mare tur de oraș, din greșeală. Am pornit de la Bulevardul Traian cu un ocol uriaș prin Bulevardul Unirii, Parcul Mara de lângă hotel Mara, pe lângă suava și zvelta catedrală a Maicii Domnului, pe lângă imensa catedrală Sfânta Treime cu arhitectura ei originală cu mulți cilindri și cupole, cu designul ei extern în dungi orizontale ce par să taie în înălțime – e cea mai bizară arhitectură a unui edificiu religios pe care am văzut-o vreodată – și cu vizibilitatea ei în spațiul larg de lângă Parcul Central. Drept îi câ Baia Mare, deși este un oraș micuț, are o sumâ de catedrale imense, uriașe. Nu știu cum și cine a făcut să fie așa. Pe lângă astea două, mai este imensa Sfânta Cruce care este catedrală catolică, are și aceasta un design alt și zvelt cu un turn original ce se aruncă vioi spre cer, este pe Strada Victoriei, peste drum de Parcul RFN, peste Săsar mai este imensa catedrală ortodoxă din față de la Kaufland cu podul său pietonal. Și această catedrală se face remarcată cu cupolele sale albe, îmbulzite unele în altele, cu luminile sale nocturne și arhitectura sa imensă, clasică. Alta fix la fel găsim, nu prea departe, pe strada Victor Babeș, unde face curba, la institutul de materiale nefieroase care nu mai există decât în memoria localnicilor care au fost nevoiți să se descurce cumva după închiderea minelor și după ce, din amintirea mineritului le-a mai rămas doar flotația și imensa statuie stingheră a minerului din Piața Revoluției, pustie și ea.

Tot pe strada Victoriei, nu prea departe de Colonia Pictorilor, spre Parcul Regina Maria, tocmai se construiește o altă imensă catedrală, tot albă – cum altfel – dedicată lui Anton de Padova care mai are o bisericuță mai mică în spatele Teatrului Municipal, pe strada cu multe pompe funebre. În fine, multă religie și închinare... Am remarcat asta mai demult, cu uimire, nu că-s multe ci pentru că sunt atât de mari, imense. Tot imensă este și Sfântul Ioan doar nu e albă ci în stil tradițional oșan, cu porți imense și acoperișuri cenușii dar la fel de zvelte, aruncate spre cer.

În fine, noi am ajuns pe Strada Vasile Alecsandri, pe la Kaufland – altul, nu cel de pe Săsar – Lidl și care or mai fi prin imensul complex apoi pe Mihai Eminescu spre Piața Izvoare unde am luat la cunoștință despre comunitatea romă locală cu copii mulți și murdari. E o populație aparte și nu vrei să-i vezi. Ei nu sunt primiți în școli pentru că sunt refuzați la înscriere cu motivația că atunci când apar acești copii, toți ceilalți se mutâ la alte școli până a venit o asociație cu hotărâre judecătorească pentru dreptul la educație. Astfel, au fost acceptați într-o singură școală unde s-a făcut o clasă specială pentru ei. Mai departe nu mai știu. Povestea comunității e bizară: au locuit întâi pe Craica unde, practic, e o mare groapă de gunoi separată cu un șanț de restul orașului. Trăiau în mizerie, în locuințe improvizate în condiții greu de imaginat. Un proiect al municipalității a transformat o clădire de birouri de la combinat în spații de locuit, mobilate, cu toaletă pe hol și a mutat o parte din comunitatea de pe Craica dar nu au încăput toți. Astfel, comunitatea s-a divizat. Cei rămași în Craica trăiesc, în continuare, în condiții inumane. Există o tendință generală de incriminare a acestei comunități uitând că, înainte de toate, sunt și ei oameni. Cei care au avut acces la civilizație s-au transformat mult.

Combinatul are, și acesta, o istorie aparte. Cu imensul său turn a cărui vizibilitate domină orașul, combinatul din Baia Mare s-a zbătut să supraviețuiască modernizării pentru ca, în final, să-și dea și acesta obștescul sfârșit. A fost preluat de 2 bancheri care, și ei, eu renunțat, în final, la faptele mărețe. Cel mai probabil, va face parte și acesta din imensa rețea de muzee a relicvelor comuniste, când aceste muzee vor începe să apară. Pentru moment, însă, găzduiește o parte din romii de pe Craica, provizoriu sau nu.

Din Piața Izvoare am intrat în cimitirul Horia I care, în mod bizar, colcăia de viață. Mii de sacoșe se așezau pe morminte în vederea unui picnic în familie ????‍♀‍împodobit cu multe flori. Noi am vrut să sculptăm un dovleac ???? în cooperare, mai la lăsatul serii dar am renunțat la idee. Era prea mare trafic. Cred că din motive de haolin.

Am ieșit spre strada Horia, pe lângă locul cu Vraciu, apoi pe strada Cloșca, pe lângă Muzeul de Artă și, prin spate, pe la intrarea cu clopote am intrat în Piața Cetății, s-o mai vizităm o dată. Am numărat clopotele, sunt 37, în mod bizar. Alături, templul Sfântului Martin, la fel de ferecat ca întotdeauna, își ține la adăpost comorile sale. În hol de poate intra dar în sala principală nu. E și asta o catedrală imensă despre care n-am scris în lista de mai sus. Iar alături este Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae cu turlele sale ascuțite și semețe, chiar peste drum de Teatrul Municipal.

Piața cetății ascunde sub plăci transparente puține din ruinele ce-au mai rămas din Buserica Sfântul Ștefan care, la vremea sa, a fost și aceasta o capodoperă arhitecturală imensă dar... au prăbușit-o vremurile. A fost ridicată în anii 1347 – 1387 și după anii 1400 a fost ridicat și turnul său, mai norocos, care mai stă și astăzi în picioare, renovat și pregătit de oaspeți. Cum se obișnuiește, edificiul a avut ani de glorie și de restriște ce au culminat cu prăbușirea sa. Surprinzător, la cazare am întâlnit o schiță cu această catedrală – Sfântul Ștefan – care încă mai era ridicată, deși în ruine. Cred că am scris deja: personal, nu cred că o va mai reface cineva vreodată.

Am urcat în Turnul Sfântul Ștefan (am mai urcat și anul trecut) și la coborâre am avut comitet de primire un stol de găini ce viețuiesc sub pământ srl ce mi-au sărit în cap cotcodăcind ca să citesc de pe pereți. Nu știu carte, ciudaților, n-am venit ceti și nici nu caut recomandări. M-a uimit profund incidentul, neașteptându-mă nicidecum să găsesc isterici în blajinul oraș oșan. Parcă se întrezărea o explicație, înțelegând, oarecum, de ce bunul meu prieten a plecat la domnul înainte de vreme.

M-am refugiat în crâșmă să-mi înec amarul dar până și asta mi-a fost peste putință. Bucuria a fost că Scotish Pub ne-a primit bine după o lungă derută băimăreană. Regretul a fost că am plătit 27 de lei pe un burger când puteam primi un burger și o ciorbă cu 25 de lei – meniul zilei – astfel că am revenit a doua zi ca să îmi mai văd o dată visul cu ochii.

Ziua mi s-a dus înecată într-o sticlă de vin alb sec și-o imensă durere de cap de care am scăpat cu mare greutate. Nu m-aș fi așteptat la atâtea provocări, sincer.

Nu știu dacă a fost o idee tocmai bună să petrec haolinul la Baia Mare... ????

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 02.11.23 07:57:56
Validat / Publicat: 02.11.23 08:37:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA MARE.

VIZUALIZĂRI: 405 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Fane de la Baia Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[02.11.23 08:00:48]
»

2 web add

youtube

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[02.11.23 08:59:45]
»

Vreau să încarc video la articol și funcționează foarte lent: îmi zice 4 - 7 ore să încarc 11 secunde.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Baia Mare și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061867952346802 sec
    ecranul dvs: 1 x 1