ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Baia Mare – orașul de la poalele Munților Gutâi

TIPĂREȘTE URM de aici

La final de vară am poposit pentru câteva zile în acest oraș din nord-vestul țării, o primă etapă a vacanței din această perioadă a anului. Printre criteriile care au stat la baza acestei alegeri se numără faptul că nu vizitasem niciodată acest oraș și împrejurimile lui, dar și existența unui muzeu al satului în aer liber în urbe (vezi impresii), precum și a unuia mai mic la Negrești-Oaș (vezi impresii).

Precizez că noi ne-am plimbat doar prin centrul vechi al orașului, cazarea fiind la doi pași de spațiul central pietonal – Hotel Urban (vezi impresii), fără a merge în cartierele noi de blocuri. De altfel, principalele obiective turistice și culturale sunt amplasate în centrul istoric al așezării băimăreane. Cred că două zile lungi de vară (aproape) pline sunt suficiente pentru a explora reședința județului Maramureș. Noi am combinat vizitele în oraș cu cele în ămprejurimi, în funcție de starea vremii și programul de funcționare al unor instituții de cultură.

Punctele de atracție cele mai interesante sunt grupate în jurul a două piețe pietonale situate în centrul istoric: Piața Libertății și Piața Cetății. În prima piață întâlnim câteva terase-restaurant (la Pub Oak am mâncat de două ori – vezi impresii), mai multe clădiri vechi restaurate și o inedită fântână arteziană care poartă numele de „RivulusDominarum” (este numele latin al așezării). Pe o latură se află muzeul memorial Gheza Vida, cunoscut sculptor maramureșan, apoi la mică distanță casa Lendvay Márton, actor de marcă al teatrului romantic maghiar din prima jumătate a anilor 1800, și mai în spate Secția de Păpuși a Teatrului Municipal. Piața e frumos amenajată, brațe ale fântânii arteziene (canale cu apă) mărginind două laturi; spațiul central este un adevărat loc de întâlnire și socializare pentru populația orașului.

Dar cea mai veche clădire din Piața Libertății este casa Iancu de Hunedoara și nucleul construcției e ridicat la jumătatea anilor 1400 fiind parte a castelului medieval comandat de Iancu de Hunedoara pentru soția sa Elisabeta Szilágyi, mama regelui Matia Corvin. Piața rectangulară s-a format încă din secolul al XV-lea, elemente gotice fiind descoperite și la casele din preajma casei Elisabeta. Momentan restaurarea trenează din cauza problemelor de proprietate, fațada fiind acoperită cu o pânză imensă.

Facem câțiva pași pe str. Podul Viilor și ajungem în zona bisericii reformate veche de peste 200 de ani și ajungem pe malul râului Săsar. Aici vedem urmele fortificațiilor orașului, ziduri pe care orașul minier capătă dreptul a le construi în timpul domniei regelui Matia Corvin. Pătrundem pe str. Monetăriei și ajungem la complexul de clădiri din anii 1700 care găzduiau atunci Monetăria (azi Muzeu de Istorie și Arheologie) – să nu uităm că la Baia Mare a ființat principala monetărie a Transilvaniei și Ungariei încă din anii 1300 și ceva. Mi-a plăcut faptul că pe o serie de străduțe istorice, cu sens unic pentru circulația rutieră, s-a păstrat pavajul din piatră cubică, un aspect retro drăguț.

La nici 75 m depărtare de Piața Libertății se află Piața Cetății, un spațiu modern amenajat în ultimii ani, loc unde întâlnim un amalgam de monumente. Obiectivul cel mai vizibil și căutat este Turnul Ștefan, un turn monumental din secolul al XV-lea, singura parte rămasă în picioare a bisericii „Sfântul Rege Ștefan” . Turnul se vizitează, există un program zilnic și o taxă de 2 lei/adult. Am reușit într-una din zile să urcăm, priveliștile sunt fantastice, poate voi reveni asupra subiectului în viitor.

Tot în această piață vedem biserica romano-catolică „Sf. Treime” (fostă biserică și mănăstire iezuită „Sf. Martin” ), biserica ortodoxă „Sf. Nicolae” și ruinele altor locașuri de cult bine puse în valoare de arheologi prin lucrări de conservare și valorificare turistică. Panouri informative ne dau informațiile necesare, iar cupole de sticlă acoperă fragmente de ziduri medievale. La mică distanță se află Muzeul de Artă și Teatrul Municipal.

Într-una din zile, mai pe seară am ajuns și la Bastionul Măcelarilor, rămășiță a incintei fortificate formată din ziduri de apărare, 7 turnuri și patru porți. Azi, fostul turn de apărare aparține muzeului de istorie, a fost restaurat, aici sunt organizate expoziții, iar curtea a fost deosebit organizată estetic.

În concluzie, orașul Baia Mare are destul de multe și importante obiective istorice de oferit vizitatorilor, nouă ne-au mai rămas câteva restanțe. Veni, vidi, vici!

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 17.12.22 22:49:57
Validat / Publicat: 18.12.22 08:22:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BAIA MARE

VIZUALIZĂRI: 311 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Pe Podul Viilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Baia Mare și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060974836349487 sec
    ecranul dvs: 1 x 1