GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acasă la George Bacovia, poetul care ”din plumb făcut-a aur”
”De-atâtea nopți aud plouând,
Aud materia plângând...
Sunt singur, și mă duce-un gând
Spre locuințele lacustre.”
... Cu siguranță că mulți din cei care ați deschis prezentul articol ați recunoscut prima strofă a poeziei ”Lacustră”, creație literară a lui George Bacovia. Ei bine, deși nu prea am fost atras de creații bacoviene, poezia ”Lacustră” este o operă literară care mi-a plăcut. Și zilele trecute, stând la geam și privind ploaia de afară care parcă nu se mai oprea, îmi răsunau în minte versurile de mai sus. Mi-am amintit astfel că am o restanță aici pe AFA – nu v-am povestit despre faptul că în luna iunie am mers acasă la poetul George Bacovia (pe numele său adevărat George Andone Vasiliu).
Da, chiar acasă la cel considerat a fi cel mai valoros poet simbolist român, adică în municipiul Bacău, urbea în care s-a născut Bacovia și unde este amenajată Casa Memorială George Bacovia. Ca să elimin de la început orice confuzie, acesta nu este singurul muzeu memorial dedicat poetului George Bacovia – în București există o altă locuință memorială (a vizitat-o și ne-a prezentat-o @iulianic în urmă cu ceva vreme).
Noi am ajuns la Bacău fiind în trecere, însă stabilisem că vom face un popas în acest oraș. Am fixat adresa pe GPS și am ajuns relativ repede pe strada George Bacovia, la numărul 13. Obiectivul se află în zona centrală a orașului, iar parcare am găsit pe marginea străzii la câteva case mai încolo.
Cu aparatul fotografic în mână am ajuns la intrarea în curtea obiectivului. Privită din exterior, această casă memorială este o construcție fără etaj, cu ziduri albe și acoperită cu tablă. Pe peretele dinspre stradă este fixată o placă de marmură cu următoarea inscripție: ”În această casă a locuit între anii 1906 – 1928 și a creat cea mai valoroasă parte a operei sale George Bacovia, geniu poetic înnoitor al liricii românești”.
O alee betonată ne-a condus pașii către pridvorul lateral unde se află intrarea. În timp ce realizam câteva fotografii exterioare, o doamnă muzeograf a ieșit și ne-a invitat înăuntru. Ne-a explicat faptul că această casă a fost cumpărată de părinții poetului în anul 1906, așadar Bacovia (născut în 1881 și decedat în 1957) nu a locuit aici de la naștere. Această casă memorială a fost deschisă publicului la 1 octombrie 1971 și este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județ.
Cele șase încăperi ale locuinței memoriale sunt așezate una în continuarea celeilalte, așadar dispunerea camerelor este de tip vagon. În prima încăpere a casei memoriale am admirat mobilier de epocă, acolo fiind amenajată sufrageria locuinței. O masă masivă de lemn este amplasată în centru, câteva scaune și un dulap cu muchiile frumos sculptate completează inventarul încăperii, iar ca sursă de căldură, lângă peretele din stânga, se află o sobă de teracotă neagră.
Dormitorul poetului a fost următoarea încăpere pe care am vizitat-o. Lângă patul modest se află un cuier în care sunt atârnate o pălărie și două căciuli, iar bastonul parcă îl așteaptă și acum pe Bacovia pentru o plimbare. Probabil că totuși vremea frumoasă din ziua aceea nu ar fi fost pe placul poetului, o persoană fascinată de zile ploioase ori de împrejurări macabre: ”E toamnă, e foșnet, e somn... / Copacii, pe stradă, oftează; / E tuse, e plânset, e gol... / Și-i frig, și burează” (Poezia ”Nervi de toamnă”)
Tot în camera respectivă am remarcat un portret al scriitorului, iar lângă lampa de pe măsuță se aflau cutia cu tutun regal și pipa acestuia.
Următorul spațiu care ne-a reținut atenția a fost masa de lucru a poetului – un loc modest, așa cum a trăit omul Bacovia întreaga lui viață. Pe masă sunt așezate un suport pentru lumânare și un altul pentru pix, alături de un caiet cu paginile îngălbenite de vreme.
În celelalte încăperi sunt expuse alte piese de mobilier provenind din diverse donații sau achiziționate de la membrii familiei poetului, un pian, dar și manuscrise, fotografii sau câteva documente personale ale lui Bacovia (multe dintre aceste manuscrise și documente sunt expuse în niște vitrine aflate în penultima încăpere vizitată). Nu lipsesc nici busturi ale poetului și ale soției sale, două dintre aceste busturi fiind realizate în bronz de către artista Milița Petrașcu.
Un lucru interesant mi s-a părut faptul că, printre exponate, se află câteva fragmente de zid din casa în care s-a născut poetul, dar și o bucată din salcia lui Bacovia (copac sub care scriitorul ar fi compus în mai multe rânduri, arbore aflat în parcul Trandafirilor din Bacău până în august 2010).
Mi-au plăcut mult și fotografiile înrămate în care sunt prezentați poetul și alți membri ai familiei sale în diferite etape ale vieții; în multe dintre aceste fotografii George Bacovia apare alături de soția sa Agatha, persoana care l-a susținut foarte mult și care a avut un rol foarte important în amenajarea celor două case memoriale (de la Bacău și de la București). De exemplu, Agatha Bacovia a vrut să doneze statului locuința de la București imediat după moartea poetului pentru realizarea unei case memoriale; cu toate acestea, statul acceptă donația abia în 1966, întreținerea exponatelor rămânând pentru o perioadă în sarcina exclusivă a soției și a fiului. În ceea ce privește casa memorială de la Bacău, imobilul a fost răscumpărat de către autoritățile locale, iar Agatha a contribuit cu manuscrise sau diverse obiecte din arhiva personală.
După ce am mai schimbat câteva cuvinte cu muzeografa, am terminat vizitarea acestui interesant obiectiv. În ceea ce privește tarifele de vizitare, am plătit câte 4 lei/adult, plus taxa foto – 10 lei. Pentru elevi și studenți era afișat tariful de 1 leu/persoană, iar cei care doresc să filmeze trebuie să mai achite încă 15 lei. Programul de vizitare afișat în momentul vizitei noastre era: Luni –Vineri, între orele 09.00 și 17.00, la finalul săptămânii obiectivul fiind închis.
Acestea fiind spuse, recomand vizitarea Casei Memoriale George Bacovia din municipiul Bacău! Cei care doresc să îi audă vocea poetului într-o înregistrare scurtă pot accesa acest link; iar aici apare într-un filmuleț George Bacovia fumând alături de Tudor Arghezi, un alt titan al literaturii noastre.
Călătorii plăcute tuturor!
Trimis de Floryn81 in 13.11.16 17:08:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BACĂU.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog webmaster-ul să atașeze această melodie prezentului articol (este vorba despre melodia ”Rar” a lui Nicu Alifantis, versuri de George Bacovia).
@Crazy_Mouse:
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Crazy_Mouse: Ma bucur sa regasesc si pe AFA un oras tare drag mie, in care am petrecut cativa ani ai tineretii stagiare si pe care il cunosc destul de bine.
Am constatat dupa 20 de ani, vorba lui Dumas, incercand sa plimb prin orasul lui Bacovia un grup de nemti aflati cu treaba, ca nu prea stiu ce sa le arat. Solutia cea mai apreciata de ei, dupa ce i/am colindat pe bulevardul central, prin parc si pe stradutele din spate, chiar langa hotel, si anume cafeneaua teatrului. Si ma tot intreb cum as putea face un traseu mai bun de plimbare, data viitoare.
@Crazy_Mouse: Iata inca o poezie de-a lui Bacovia pusa pe note muzicale. Nicu Alifantis mai “canta” si poezia “Decembre”. Si eu care credeam ca doar Mihai Eminescu si Adrian Paunescu sunt cei mai “cantati” poeti romani.
Iata si alte melodii, compuse dupa versurile unor poeti romani: Emotie de toamna, Ce bine ca esti, Ploaie in martie- (Nichita Stanescu), De va veni la tine vantul (Octavian Goga), Atat de frageda, O ramai, Mai am un singur dor, Seara pe deal, La steaua, Si daca, Dintre sute de catarge, O mama, Ce te legeni, Departe sunt de tine, Glossa, Somnoroase pasarele, De ce nu-mi vii, Pe langa plopii fara sot- (Mihai Eminescu), Buna seara iubito- (Lucian Avramescu), Lasa-mi toamna pomii verzi- (Ana Blandiana), Trenul fara nas, Ruga pentru parinti, Copacii fara padure, Iluzia unei insule, Aruncarea in valuri, La adio, Antiprimavara, Actorul, Un om pe niste scari - (Adrian Paunescu), Numai una, Lordul John- (George Cosbuc), Balada dromaderelor- (Geo Bogza), Primavara, In tren (George Toparceanu), Romanta fara ecou, Iubire bibelou de portelan (Ion Minulescu), Postalionul (Radu Stanca) si multi altii.
@dorgo: Excelentă completare! Mulțumesc! De unele mai știam și eu, însă pe restul le voi căuta ca să le ascult.
@Crazy_Mouse: Eu cred că mă mulțumeam și numai cu pozele. Atât au fost de clare explicațiile de la ele, că au făcut cât un articol.
@Aurici: Mulțumesc frumos! Asta urmăresc de fiecare dată - ca informațiile de la fotografii să dubleze articolul propriu-zis.
@Crazy_Mouse: Mi se pare mai frumoasă și parcă mai mare Casa Memorială "George Bacovia" de la Bacău decât Casa Memorială "George Bacovia" din București. Regret că nu am avut ocazia - deși am trecut de multe ori prin Bacău (e adevărat, mereu pe fugă) - să vizitez și casa poetului din acest oraș. De altfel, tot orașul este pentru mine o mare necunoscută chiar dacă am copilărit în Neamț, adică la numai 60 km de Bacău.
Mulțumesc pentru acest articol! Nu doar că ne prezintă un obiectiv demn de vizitat, dar este și o întregire a ceea ce am scris și eu despre Bacovia.
@Dorgo: Adaugă în lista ta și "Mulțumesc iubită mamă" - Corneliu Vadim Tudor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Berzunti — scris în 28.10.19 de MarianMihail din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Vivariul din Bacau – un colt de viata ingrijit cu pasiune — scris în 22.11.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Complexul muzeal Iulian Antonescu - întoarcere la izvoare — scris în 21.07.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Un concept modern: observatorul Victor Anestin din Bacău — scris în 21.07.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Complexul Muzeal de stiinţe ale naturii I. Borcea — scris în 22.07.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Monumentul ridicat în cinstea eroului martir EMIL REBREANU [com Palanca] — scris în 07.06.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 La pas prin Muntii Berzunti — scris în 01.11.14 de elena_iasi din IASI - RECOMANDĂ