GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ayutthaya – cel mai frumos complex de temple din Thailanda
Ayutthaya a fost fondat in 1350 si a devenit cea de-a doua capitala a Siamului dupa Sukhothai. Localizat la distanta perfecta intre China, India si Malaezia, Ayutthaya de devenit capitala comerciala a Asiei si chiar a intregii lumi.
Pe la 1700 aici locuiau oficial peste 1.000.000 de persoane si tranzitau alte mii de negustori si cumparatori. Negustorii veniti din Europa declarau ca acesta este cel mai frumos oras vazut de ei vreodata. Japonezi, potughezi, francezi, arabi, chinezi, olandezi si indieni toti reuseau sa vanda si sa cumpere aici cele mai bune marfuri si sa faca din acest oras unul dintre cele mai bogate din lume.
Toate au fost minunate pana cand, la 1676, Burma a atacat orasul si l-a devastat trecandu-l prin foc si sabie. Soldatii Burmei au taiat capul statuilor din piatra si au jefuit aurul ce impodobea templele. Totusi, Ayutthaya a ramas impresionant chiar si in zilele noastre. Pe mine m-a cucerit total.
De la Bangkok pana la Ayutthaya faci cam 2 ore cu masina. Noi am avut excursie organizata cu autocar, de agentia prin care am calatorit.
Complexul este urias, are cam 15 km patrati. Daca nu ai nimic organizat, pentru a te deplasa de la un templu la altul ai nevoie fie de tuk-tuk pe care il poti inchiria cam cu 500 baht 3 ore, fie de biciclete inchiriate, fie de un elefant, fie de un taxi. Cei care mergeau pe elefant nu am idee cat de mult erau plimbati dar faceau deliciul turistilor si al fotografilor. Cred totusi ca nu mergeau prea departe deci nu erau dusi la toate templele.
Care ar fi cele mai importante obiective de atins cand ajungi la Ayutthaya? Am sa le enumar aici si am sa le descriu, dar daca ti-e greu sa ajungi acolo, am pentru tine si un film care te va ajuta sa le vizitezi virtual alaturi de mine. Pentru a vizita complexul trebuie sa cumperi bilet de intrare aproximativ 60 baht.
- Marele templu Wat Yai Chaya Mongkol – se poate vizita in interior, se urca pe scari si se ajunge la un put adanc in care oamenii arunca bani. Templul este strajuit de o statuie gigantica a lui Buddha, statuie imbracata in matase galbena-portocalie. Undeva in fata acestui templu stravechi se afla un templu mai mic unde se desfasoara ample ceremonii la care am avut ocazia sa asistam (vezi filmul). Tot aici se afla siruri lungi de statui imbracate in matase galbena-portocalie dar si un Buddha culcat si aoperit cu matase de talpile caruia oamenii lipesc monede. Din cate am observat matasea se cumpara de la calugari si cineva se urca pe statuie si o imbraca. Apoi o dezbraca si pune matase de la alt credincios si tot asa. Nu stiu ce se intampla cu matasea ramasa… probabil este ravanduta.
- Wat Maha That, cel mai interesant grup de pagode, unele dintre ele adapostesc cenusa unor regi. Aici trebuie neparat sa ajungi pentru a vedea capul lui Buddha prins intre radacinile unui copac sfant. Candva capul era atasat la o statuie (normal!) dar a fost taiat de invadatori si a cazut pe jos. Radacinile l-au ridicat si l-au prins intre ele iar azi este unul din simbolurile de la Ayutthaya
- Viharn Phra Mongkol Bophit – o copie a lui Grand Palace, loc ce gzduieste una dintre cele mai mari statui ale lui Buddha, cea mai mare din Thailanda.
- Wat Lokayasutharam- in acest loc se afla o enorma statuie a lui Buddha culcat (vezi pe film). El pare separat de temple fiind pe un soi de camp langa sosea. Este foarte venerat, o multime de credinciosi aprindeau betisoare parfumate, lasau ghirlande de flori albe sau aduceau boboci de lotus. Statuia are 37 m lungime si 8 m inaltime asta ca sa va dati seama ce impunatoare este.
- Wat Phra if Sanphet- o mare de stupe, unele dintre ele continand cenusa a 3 regi ai Siamului. Acest complex a fost ridicat pe locul unde se afla candva palatul regal
- Wat Ratchaburana – ei aici am ramas uimita sa descopar 2 stupe care seamana perfect cu rachetele din zilele noastre. Parca tocmai se pregateau de lansare. Constructiile au forma si dimensiunile rachetelor de azi si chiar au mici cabine din piatra, ciudat nu? In jurul lor o multime de Buddha cu capetele taiate pazind pe cei care vin sau pleaca cu rachetele respective. Legenda spune ca cei doi fii ai regelui Intharachathirat s-au luptat pentru tron, au murit amandoi iar cele doua “rachete” adapostesc cenusa celor 2 printi, exact in locul unde acestia au murit. Al treilea fiu al regelui a construit complexul pentru fratii sai mai mari.
Complexul de temple este enorm. Nu iti ajunge o zi ca sa il strabati pe tot dar locurile enumerate de mine mai sus sunt cele mai frumoase si mai semnificative din complex. Dar daca ajungi la Ayutthaya trebuie sa mergi si la piata plutitoare. Este foarte bine organizata, platesti bilet de intrare 200 baht (scump rau!), esti marcat cu o bulina rosie lipita in piept (fraier oficial !) si esti imbarcat intr-o barcuta cu motor care te duce de jur imprejurul pietei care nu e mare si e foarte ingrijita.
Apoi esti debarcat pe o insulita unde intr-un hambar se tine un spectacol foarte interesant cu multe impuscaturi, tipete, taieri de cap si aruncat copii in rau (pe bune, un mic artist a fost apucat de cap si aruncat in rau !). Apoi se lupta cu faclii aprinse langa un morman de fan. Apoi sar si de dau peste cap de pe scena in fan. Apoi se razboiesc cu tunuri si sabii, niste femei sunt batute mar. In fata mamei ingrozite, un nene taie capul copilului si gatul i se umple de sange. Si uite asa ni se evoca istoria sangeroasa si luptele date la Ayutthaya.
Dupa ce se termina spectacolul suntem lasati sa umblam prin piata. Este o lume minunata, gasesti de toate inclusiv un bazin cu niste pesti dolofani pe care ii poti hrani cu biberonul. Mai incolo spre iesire, o familie pune un pui de elefant sa danseze… o lume pestrita si nebuna pe care nu poti sa o ratezi. Merita din plin.Cam asa se incheie o vizita la Ayutthaya si una dintre cele ai frumoase experiente din Thailanda.
Rog webmasterul sa adauge urmatorul film - youtube
Trimis de buterfly* in 05.03.18 12:42:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în THAILANDA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
O incantare tot ce scrii! Asa calatoresc si eu pe acolo unde nu stiu daca voi ajunge si imi place mult.
Si cum nu pot plati cota parte la excursie, dau un vot!
@DOINITA: multumesc pentru vizita si aprecieri! Stii cum e, nu se stie niciodata cand ajungi si tu pe acolo. Sper ca prin intermediul filmelor mele sa va pot plimba si pe voi macar putin
@buterfly: Hai, bre... Cum "pești pe care poți să-i hrănești cu biberonul"?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Ayutthaya - printre vestigii sacre, la braț cu istoria... — scris în 13.04.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Ruinele unei vechi civilizații — scris în 08.06.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2013 Ayutthaya - istoria vie a Thailandei — scris în 01.12.13 de gvaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ