ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2016
DE Cris
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.04.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 5 zile
prieteni
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Algarve - locul în care istoria și natura se împletesc armonios

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

O vizită în regiunea Algarve nu înseamnă doar o oportunitate de a te bucura de superbele plaje cu nisip fin și de mâncarea delicioasă ci este și o șansă să descoperi o zonă cu o importantă moștenire culturală, istorică și religioasă. Aș putea spune că această frumoasă și însorită zonă sudică a Portugaliei are două fețe: una care se dezvăluie oricui o vizitează și alta ascunsă, misterioasă, care se arată doar celor interesați să arunce o privire mai atentă asupra frumuseții castelelor, fortărețelor, monumentelor, bisericilor și muzeelor.

Castelo de Aljezur (Aljezur), Fortaleza do Cabo de Sao Vicente și Fortaleza de Santo Antonio de Beliche din Cabo (Vila do Bispo), Muralhas de Lagos și Forta da Ponta da Bandeira (Lagos), Forte de Sao Joao do Arade (Lagoa), Castelo de Silves (Silves), Castelo de Paderne (Albufeira), Castelo de Loule (Loule), Muralhas do Faro (Faro), Castelo and Muralhas de Tavira (Tavira), Castelo de Alcotim (Alcotim) sunt doar câteva dintre castele și fortărețele construite începând cu secolul 13 care vă așteaptă să le descoperiți misterele.

Veți găsi în Algarve nenumărate biserici, muzee de istorie și arheologie și situri arheologice care vă vor ajuta să aflați multe lucruri interesante despre trecutul zbuciumat al acestei zone. Aflându-se timp de patru secole sub ocupație arabă, această zonă a păstrat foarte bine influența acestora. Noi am remarcat în primul rând coșurile caselor (în general două turnuri pe fiecare acoperiș) care seamănă foarte bine cu minaretele moscheelor, iar ghidul care ne-a însoțit în excursie ne-a spus că fiecare casă are cel puțin două astfel de turnuri și că sunt construite așa datorită influențelor arabilor care au trăit aici cu mult timp în urmă. Tot de la el am aflat că, din același motiv, multe localități au numele începând cu AL, primele două litere ale cuvântului Allah.

SILVES

Normal că dacă ai la dispoziție doar câteva zile este foarte greu să vizitezi tot ce ți-ai dori, dar cum nu puteam pleca de acolo fără a face o vizită într-unul din orașele istorice din apropiere, am ales ca într-o după-amiază să facem o plimbare în Silves, oraș aflat la aproximativ 30 km distanță de Albufeira.

Construit de-a lungul râului Arabe, care era în trecut principala rută prin care se comunica cu interiorul regiunii Algarve, Silves a fost capitala maură a regiunii între secolele 11 și 16. Fiind capitală islamică pe vremea arabilor, veți găsi aici multe influențe ale trecerii acestora prin zonă, de-a lungul timpului.

Principalul obiectiv ce trebuie vizitat este castelul din Silves, construit de arabi între secolele 8 și 13 pe vârful unui deal. Chiar dacă a fost reconstruit de către mauri în secolul 13, atunci când aceștia au ocupat orașul, acest castel este cel care păstrează cel mai bine dovada arhitecturii militare arabe din Portugalia.

Construit din cărămidă roșie, castelul are forma unui poligon neregulat cu șapte laturi. Poarta principală este flancată de două turnuri de apărare și de alte trei turnulețe.

Având un interior generos ca suprafață, castelul păstrează numeroase relicve din vremea ocupației musulmane, printre care un siloz folosit pe vremuri pentru depozitarea cerealelor și o cisternă acoperită de o boltă ce are cinci arcade semicirculare.

Intrarea la castel costă 2,5 euro.

În apropierea castelului se află și Catedrala Se de Silves, construită la sfârșitul secolului 13, probabil pe ruinele unei vechi moschei și care este unul dintre puținele monumente gotice care s-au păstrat de-a lungul timpului.

Drumul până în Silves a fost o încântare, după ce ieșim din Albufeira ne plimbăm printr-o zonă aerisită, vedem case frumoase, livezi nesfârșite de portocali, dealuri înverzite presărate cu flori colorate. De câte ori drumul ne poartă prin micile localități nu putem să nu remarcăm nenumăratele plase de portocale ce se află pe câte o măsuță în fața fiecărei case și care pot fi cumpărate la prețul de 2 euro.

Castelul impunător ce apare în vârful unui deal, având orașul la picioare, ne arată că ne apropiem de Silves. Pe partea dreaptă a drumului găsim o parcare și un loc de belvedere, de unde facem fotografii superbe asupra întregii văi.

Odată intrați în Silves ne strecurăm pe străduțele înguste care urcă spre castel, urmând indicatoarele ce se află la marginea drumului. Oricum este foarte greu să ratezi castelul, care, așa cum am spus mai sus, este așezat la înălțime și zidurile lui se văd de aproape oriunde din oraș. Îl găsim cu ușurință și lăsăm mașina în parcarea din apropierea acestuia. Am admirat îndelung zidurile înalte ale castelului dar, din păcate, când am vrut să cumpărăm bilete pentru a-l vizita, am constatat că am ajuns fix la ora închiderii. Deși am regretat că nu am putut vedea interiorul castelului, ne-am bucurat de o plăcută plimbare de-a lungul zidurilor acestuia, care coboară până jos în oraș.

Pe partea dreaptă a castelului se întinde o frumoasă terasă, mărginită de copaci cu flori roz frumos mirositoare, care te îmbia să te așezi pentru a bea o cafea sau un pahar de Sangria într-o atmosferă ce te făcea să simți că te-ai întors cumva în timp.

După ce ne-am odihnit puțin pe terasă, am urcat până la poarta principală a castelului, am admirat turnurile înalte și am urmat drumul ce începe să coboare în oraș. Ne-am plimbat pe străduțele înguste, pietruite, am admirat casele construite în stil tradițional peste gardurile cărora se revărsau crengile pline de fructe ale portocalilor, am studiat produsele celor câteva magazine de suveniruri întâlnite în cale și am ieșit din cetate ajungând în piața centrală a orașului. Aici descoperim muzeul de arhitectură, iar lângă acesta veți găsi și un panou ce are desenată pe el harta obiectivelor turistice din oraș.

După ce am admirat împrejurimile pieței am continuat plimbarea în jos, spre râul Arabe, ajungând într-un frumos parc mărginit de trandafiri roșii, în care ne-am oprit, evident, pentru a face fotografii.

Pentru a ne recupera mașina am urcat iar pe străduțe, pe alt drum de astă dată, plimbându-ne de-a lungul zidurilor castelului până sus, în vârful dealului.

Am petrecut o după-amiază relaxantă în acest frumos oraș, pe care îl recomand atât celor interesați de istoria acestuia cât și celor care doresc să facă doar o frumoasă plimbare într-un loc cu iz medieval.

Pestana Alto Golf

Regiunea Algarve este renumită și foarte căutată datorită terenurilor de golf, proiectate de către arhitecți celebri, care atrag iubitorii acestui sport din toate colțurile Europei.

Cum nu puteam pleca din Algarve fără să vedem cum arată un astfel de club de golf, am mers într-o dimineață în Alvor, în apropierea orașului Portimao, pentru a vizita Pestana Golf Resorts, unde se află terenurile de golf Pestana Alto precum și Academia de Golf ce poartă același nume.

Pestana Golf Resort, deschis în anul 1991, este proiectat de către Sir Henry Cotton și are 18 terenuri, iar Academia de Golf mai deține alte nouă.

Recunosc că eram foarte entuziasmată când am aflat despre această vizită, pentru că până atunci văzusem astfel de cluburi de golf doar în filme.

După ce am parcat mașina în fața clădirii în care se află recepția și am intrat pentru a căuta persoana care trebuia să ne însoțească pe parcursul acestei vizite, am fost invitați întâi la bar, pentru a bea o cafea. Pe drumul spre bar am studiat diversele articole sportive, marea majoritate aparținând unor branduri cunoscute, aflate în micuțul magazin din zona recepției și am admirat pozele jucătorilor celebri care au călcat pragul acestui frumos club, poze ce îmbrăcau pereții în totalitate.

După ce am ajuns la bar și am comandat, am ales să beau cafeaua pe terasa ce avea vedere spre unul dintre terenurile de golf, având asfel posibilitatea să admir jucătorii de toate vârstele ce se aflau în apropiere.

Cum suprafața clubului de golf este foarte mare și aveam de parcurs un drum de 6 km pentru a-l înconjura, am fost invitați să ne urcăm, doi câte doi, în micuțele mașinuțe electrice, cu ajutorul cărora ne-am deplasat de la un teren la altul, exact la fel cum fac și jucătorii. Spre deosebire de noi, ei aveau însă de cărat și echipamentul. Cum am nimerit în mașină cu un reprezentant al clubului, un tânăr prietenos și vorbăreț, am profitat de ocazie pentru a-i pune câteva întrebări atât despre Algarve și Portugalia, cât și despre clubul de golf pe care îl vizitam.

Mi-a spus și el că sunt extrem de mulți jucători de golf care vin în Algarve special pentru terenurile pe care le găsesc aici, că cei mai mulți turiști vin din Marea Britanie, Germania și Olanda și că în ultimul an a crescut foarte mult numărul turiștilor ce aleg această zonă ca destinație de vacanță. Din cauză că la începutul lunii aprilie era deja foarte aglomerat, în acel moment toate terenurile de golf fiind ocupate, la unele găuri a trebuit să așteptăm până jucătorii termină și pleacă înainte de a ne putea apropia, pentru a nu-i deranja.

Am vizitat toate terenurile de golf, care arătau impecabil, acoperite de iarbă perfect tăiată și mărginite de copaci înalți. Unele terenuri erau în pantă, altele plate, iar câteva dintre ele aveau în mijloc câte un mic lac, pe care se plimbau, liniștite, multe păsări frumoase. În jurul clubului de golf erau multe vile identice, în care se aflau apartamente cumpărate de către pasionații acestui sport, fie că erau portughezi sau din alte tări ale Europei. Deși nu sunt deloc ieftine, aceste apartamente sunt foarte căutate de cei care doresc să fie la doar câțiva metri distanță de locul în care pot practica sportul iubit.

Această plimbare într-un decor idilic, în care se auzea doar sunetul mașinuțelor și ciripitul păsărelelor, m-a făcut să îi spun însoțitorului meu că mi se pare totul foarte relaxant aici. Acesta, însă, m-a contrazis zâmbind și mi-a spus că doar peisajul este relaxant, golful nu, fiind un joc care provoacă multă pasiune.

După ce am terminat de vizitat cele 18 terenuri de golf ne-am îndreptat către academie, locul în care începătorii se pot iniția în tainele acestui sport sau unde cei avansați se pot antrena înainte de a intra pe teren. Am avut norocul să găsim aici un jucător simpatic și prietenos, care nu numai că nu s-a arătat deranjat de aparatele foto și de camerele de filmat, ba a acceptat chiar să dea interviuri și mai mult, să ofere câteva lecții unui prieten din grupul nostru. Acesta și-a luat în serios rolul de învățăcel, a ascultat cu atenție cum trebuie să țină crosa, care trebuie să fie poziția corpului și cum trebuie să lovească mingea. Dar nu fără rezultat, pentru că după prima lovitură a fost lăudat de către profesorul său, care i-a spus că are potențial. :)

Chiar dacă nu știam mai nimic despre acest frumos și nobil sport, turul terenurilor de golf m-a făcut să îi înțeleg pe cei pasionați pe care îi vedeam plimbându-se cu mașinuțele de la un teren la altul.

Dacă practicați acest sport sau dacă vreți doar să vă inițiați în tainele lui, vă recomand o vizită la unul din terenurile de golf pe care le găsiți din abundență în Algarve.

Guia

Micuța localitate aflată la 5 km de Albufeira este renumită atât datorită parcului acvatic Zoomarine aflat aici cât și restaurantelor care servesc puiul asezonat cu celebrul sos iute piri-piri.

Am ales să vizităm Guia într-o seară, pentru o cină la restaurantul Ramires. Acest sat micuț și liniștit m-a cucerit de la început datorită străduțelor înguste, pietruite, construite ușor în pantă. Pe o astfel de străduță, mărginită atât într-un capăt cât și în celălalt de câte o biserică albă frumos luminată se află și restaurantul Ramires.

În anul 1964, Jose Carlos Ramires a construit în satul Guia o micuță cafenea în care se serveau doar gustări. Cu timpul a fost introdus grătarul de pui asezonat cu faimosul sos piri-piri, atrăgând tot mai mulți turiști. Datorită faptului că spațiul micuței cafenele a devenit neîncăpător, au fost nevoiți să mărească locul rezervat servirii mesei, astfel încât dintr-un local micuț a devenit ceea ce am găsit noi astăzi acolo - un restaurant construit pe trei etaje, cu un spațiu generos și aerisit la fiecare etaj, decorat în stil tradițional. La ultimul etaj există și o terasă cu vedere panoramică.

Când am fost noi etajul trei și terasa erau închise, dar restul încăperilor erau pline, deși era abia începutul sezonului și nu ne aflam într-o stațiune de la malul oceanului. Iar acest lucru spune multe despre calitatea mâncării din acest restaurant.

După un scurt timp de așteptare mâncarea a început să ajungă la masă. Am avut porții pentru 4 persoane, care constau într-o tavă de cartofi prăjiți, o tavă de bucăți de carne de pui rumene și crocante și o tavă de salată. Sosul piri-piri, un sos picant și gustos, preparat din chili, ne-a fost adus cu separat. Porțiile sunt imense și cu toată bunăvoința nu am putut mânca tot ce ne-a fost servit. Mâncarea extrem de gustoasă, completată de un excelent vin portughez, Monte Velho, alb și roșu și de atmosfera plăcută din restaurant, mă face să îmi reamintesc cu plăcere de această cină la frumosul restaurant tradițional Ramires. Și pentru că îmi place mult mâncarea picantă, puiul piri-piri m-a cucerit pe loc așa că nu am rezistat fără a-l comanda și la restaurantele la care am ajuns în zilele următoare.

Casino Vilamoura

Cum cazinoul din Vilamoura, pe care îl remarcasem în ziua în care am vizitat această frumoasă stațiune este unul renumit atât pentru spectacolele sale cât și pentru mâncarea excelentă, am ales să venim aici într-o seară, după ora 22.

Pentru a ajunge la restaurant am trecut prin sala se jocuri și am putut sta puțin să observăm atât jucătorii pasionați ce se aflau la mesele de pocker sau ruletă cât și pe cei ce își încercau norocul trăgând de manetele mașinilor aflate în număr mare acolo. Și nu erau deloc puțini.

Sala restaurantului este impresionantă, elegantă, cu mese frumos aranjate și cu o scenă mare aflată în fața acestora. Cum cazinoul este singurul (dintre cele în care am intrat noi) local acoperit în care fumatul este permis, sala este împărțită în două. Prima parte, cea dinspre scenă, care este mai mare, aproape dublă decât cealaltă, este pentru nefumători, iar cea din spate pentru fumători. Fiind o sală atât de mare și foarte bine ventilată, fumul de țigară nu se simte deloc. Fumătorii care doresc să mănânce la mesele din zona de nefumători nu trebuie să își facă probleme, pot lua masa acolo și să se mute în zona de fumători doar atunci când vor să fumeze, ba mai mult, pot cere să li se servească acolo cafeaua, după ce au terminat de mâncat.

În partea din față mesele sunt lungi, așezate perpendicular pe scenă, iar în spate sunt mese mai mici, de 6-8 persoane. După cum am mai spus, totul este deosebit de elegant, de la aranjarea meselor până la chelnerii cu sacouri și mănuși albe.

La restaurantul cazinoului din Vilamoura puteți veni seara doar pentru a bea ceva și pentru a asculta muzică live (8 euro), să urmăriți spectacolul (15 euro, cu băutură inclusă) sau să mâncați și să le urmăriți pe toate achiziționând meniul turistic (35 euro).

De acesta din urmă am beneficiat noi și meniul a constat într-un mic aperitiv, urmat de un file de pește cu garnitură, apoi cataplana cu fructe de mare (hmmm, dacă ajungeți în Portugalia să rețineți cuvântul cataplana :)), creme brulee (cea mai bună pe care am mâncat-o în viața mea), vin (la alegere alb sau roșu), apă și cafea. Mâncarea a fost excelentă, servirea de mare clasă iar atmosfera pe timpul mesei a fost întreținută de Night Music Band.

Când eram la desert luminile s-au stins, au rămas aprinse doar veiozele aflate pe mese și a început spectacolul. Dansatorii trupei Passion 4 Life ne-au încântat timp de aproximativ o oră și jumătate prin prestația lor. Aceștia tineri talentați au dansat absolut superb pe diverse genuri de muzică, de la cea clasică până la cea modernă, au interpretat diferite scene din musical-uri celebre, ne-au încântat cu zeci de costume frumoase pe care le schimbau cu o viteză uimitoare între două melodii.

Seara petrecută la cazino a fost una extrem de reușită, recomand această experiență oricui, chiar și celor extrem de pretențioși. :)

Excursii opționale în Algarve

După cum am mai spus, în Algarve am găsit cea mai mare varietate de excursii opționale, astfel încât este o adevărată provocare să alegi doar una sau două dintre acestea.

Pentru că văzusem deja plajele și peisajele de pe costa regiunii în care eram cazați, am renunțat la o plimbare cu barca în favoarea unei plimbări în natură.

Jeep Safari Pentru această excursie opțională am ales agenția Portitour, una dintre zecile de agenții de turism din Albufeira și nu am regretat, pentru că au fost adevărați profesioniști.. Din cauza timpului foarte limitat nu am putut beneficia de excursia întreagă, care ar fi durat o toată ziua, așa că am fost facem o excursie de o jumătate de zi.

La ora stabilită de comun acord mașinile au venit să ne ia de la hotel și, înainte de a pleca la drum, ne-a fost prezentată echipa (am fost în convoi de 5 jeep-uri), ni s-a descris pe scurt traseul pe care urma să îl parcurgem și am fost informați despre regulile pe care trebuie să le respectăm pe tot parcursul excursiei (purtarea centurii de siguranță este obligatorie când mașina este pe șosele astfaltate, ni s-a spus că trebuie să avem grijă să nu ne lovim cu capul de plafon atunci când suntem offroad etc).

În această excursie am lăsat în urmă plajele și stațiunile de pe litoral și ne-am îndreptat spre Serra de Caldeirao, urcând spre munte și trecând prin zona rurală a regiunii Algarve, însoțiți de șoferul nostru, Jorge. Algarvarian fiind, Jorge, care a fost nu numai șofer ci și cel mai bun ghid pe care îl puteam avea, ne-a dat informații despre locurile prin care treceam, despre obiceiurile localnicilor, despre copacii și plantele pe lângă care treceam, despre agricultura din zonă și ne răspundea cu răbdare și umor la întrebări. Pe tot parcursul excursiei acest om minunat, care era pasionat de ceea ce făcea și care, evident, iubea extrem de mult locurile în care s-a născut, a vorbit aproape neîncetat.

După ce am părăsit Abufeira ne-am îndreptat spre Loule, de unde am început să urcăm spre inima regiunii Algarve, trecând prin satele care, pe parcurs, deveneau tot mai rare. Am admirat casele albe, proaspăt văruite în fiecare primăvară, peste ale căror garduri se revărsau crengile pline de fructe ale portocalilor, ne-am strecurat pe străduțe înguste, pietruite, am admirat tarabele pline de fructe din sate și am aflat că în aproape fiecare localitate prin care treceam are loc anual câte un festival. Cel mai interesant mi s-a părut festivalul medieval, când toți locuitorii se costumează și ies pe străzi, participând la diferitele activități ce au loc pe tot parcursul sărbătorii. Festivalurile atrag anual foarte mulți turiști, care sunt foarte interesați de aceste obiceiuri ce se transmit din generație în generație.

După ce am traversat cel mai frumos sat pe care l-am întâlnit în drumul nostru, Alte, am oprit la marginea acestuia, într-o zonă verde, extrem de pitorească. Aici se află atât un renumit izvor de apă minerală cât și un râu ale cărui ape sunt captate vara, formându-se un mic lac de acumulare. Turiștii care fac această excursie atunci când este mai cald au parte de prima oprire mai lungă, pentru a face baie în apele acestui lac. Cum noi nu am beneficiat de așa ceva, am profitat de scurta oprire pentru a studia acest loc minunat din mijlocul naturii. Pe una dintre marginile râului este un restaurant mare, închis acum când nu era încă sezon și un frumos loc de picnic ce devine cu siguranță animat în lunile de vară. Era totuși deschis în această zonă un chioșc, de la care se putea cumpăra ceva de mâncat și de băut.

După o jumătate de oră petrecută aici, am continuat drumul ce continua să urce, iar peisajul începe să se schimbe. Nu mai întâlnim sate ci doar case izolate, înconjurate de terenuri înverzite pline de maci și de margarete albe și galbene, de livezi de portocali, mandarini și măslini (printre care se aflau unii vechi de 2000 de ani, conform spuselor lui Jorge) și diferite flori sau plante sălbatice. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost că de câte ori ne arăta ceva nou pe drum, fie că era vorba de un pom fructifer, plantă sălbatică sau floare, Jorge oprea mașina pentru a ne culege o mostră, pe care o dădeam din mână în mână în mașină, pentru a o studia și/sau mirosi. Eram ca la școală, la ora de botanică, noi niște elevi avizi să aflăm lucruri noi, iar el, profesorul, bucuros să ne învețe. :)

După ce s-au terminat livezile de măslini și portocali au început să apară copacii din care se extrage pluta (coark tree). Am mai spus că Portugalia este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de plută, peste tot sunt magazine care vând doar acest tip de articole, dar a fost interesant să ni se explice cum se recoltează aceasta. Scoarța acestor copaci, care nu sunt nici prea înalți și nici prea groși, se cojește cu o unealtă specială, arcuită. Curios este că se curăță doar scoarța din partea de jos a trunchiului copacului, partea de sus era lăsată acolo. De fapt, Jorge a spus că dacă vrei calitate, iei doar scoarța din partea de jos a copacului, dacă vrei cantitate, o iei pe toată, dar anul viitor nu vei mai avea clienți.

Am părăsit drumul astfaltat și am început să urcăm pe dealuri, aflând cu surprindere că toate terenurile pe care trecem, toate livezile pe care le-am străbătut sunt proprietate privată. Doar șoselele erau publice, după cu ne-a spus șoferul nostru. Proprietarii au fost de acord să îi lase să plimbe turiștii pe terenurile lor, singura condiție pe care au pus-o a fost ca aceștia să lase, la plecare, totul așa cum au găsit. De fapt, trecând pe lângă niște sere mari, care aveau alături un câmp plin de răsaduri mărginite de un gard de piatră înalt de doar 50 cm, Jorge ne-a întrebat glumind dacă vedem cu ce garduri electrice își înconjoară oamenii recolta, spunându-ne apoi că în Algarve nu au nevoie de garduri, pentru că nimic nu se fură.

La un moment dat ajungem undeva în vârful unui deal și parchează mașinile în fața unei frumoase mori de vânt, în spatele căreia se vedea o mică fermă (quinta). Aici, la Salir, urma să facem următoarea oprire, pentru a degusta ,,apa de foc”, cum îi spuneau ei, un fel de țuică de la noi și renumita miere algarvariană. Am fost invitați în hambarul de lângă casă, unde șoferii noștrii au dovedit că pe lângă ghizi nemaipomeniți sunt și excelenți animatori. Am stat acolo mai mult de o jumătate de oră, ascultând cum se produce acea ,,apă de foc” pe care o aveam în pahare, am fost invitații să gustăm și o băutură dulce, un fel de lichior făcut din smochine și miere. A urmat apoi la degustat mierea produsă acolo, departe de orice urmă de poluare. De fapt, ni s-a spus că în Portugalia mare parte a industriei s-a concentrat în zona de nord și datorită acestui lucru sudul este mult mai puțin poluat.

După degustare, am putut cumpăra de la proprietara casei atât miere extrem de gustoasă la prețul de 5 euro borcanul cât și băutură la 10 euro sticla.

Cu părere de rău de aici, din Salir, am făcut cale întoarsă spre Albufeira, dar nu înainte de a opri undeva pe drum într-un un loc de belvedere, pentru a vedea orașul Loule de la înălțime. Șoferii noștrii au profitat de această oprire care ne-a făcut să coborâm toți din mașini pentru a-și lua la revedere în stilul caracteristic, cu râsete și voie bună. Minunați oameni, am fost norocoși să îi cunoaștem!

Jorge ne-a spus că firma Portitour are 12 astfel de trasee diferite de jeep safari, asfel că dacă vrei să urci cu bicicleta pe munte pentru a te plimba pe acolo, dacă vrei să te relaxezi pur și simplu mergînd prin pădure sau dacă vrei să vezi animalele și păsările sălbatice în mediul lor natural, este imposibil să nu găsești ceva să ți se potrivească.

Excursia în care am fost noi (care costă 52 euro pentru o zi întreagă) durează de dimineața până seara și are în plus față de ce am povestit o oprire pentru baie la Alte și la prânz un grătar într-un loc special amenajat undeva în pădure. În plus, turiștii au parte de multe opriri pentru a culege portocale și flori frumoase, pentru a se plimba pe câmpurile pline de levănțică sălbatică cu un miros îmbătător, pentru a vedea de aproape tot ceea ce noi am văzut în fuga mașinii. Jorge ne-a spus că turiștii ajung înapoi în stațiune cu brațele pline de flori frumoase. :)

Dacă aveți ocazia să faceți o astfel de excursie nu ezitați gândindu-vă că pierdeți o zi de plajă, pentru că veți câștiga mai mult decât atât: o zi frumoasă în care vă veți bucura de frumusețea pură a naturii, în care veți afla multe lucruri noi despre zona pe care o vizitați, o zi în care vă veți relaxa și despre care veți păstra amintiri plăcute. Nu cred că o să uit vreodată imaginea dealurilor verzi pline de maci sau de levănțică, așa cum nu voi uita nici livezile de portocali care gemeau de fructe ce așteptau să fie culese. Și mai mult, mereu voi zâmbi aducându-mi aminte de acei oameni minunați care ne-au însoțit și care ne-au fost șoferi, ghizi și prieteni, care au avut grijă să ne simțim bine, să râdem mult și să aflăm cât mai multe lucruri despre locurile de care ei erau atât de mândri.

Alte excursii opționale

- Croazieră de o jumătate de zi de-a lungul costei până în Benagil. Include vizitarea grotelor dacă timpul permite și are opriri pentru înot. Excursia durează 3 ore.

- BBQ Cruise: plimbare de-a lungul costei cu vizitarea grotelor, opriri pentru înot și barbeque pe plajă. De la 10.30 la 16.30

- Croazieră de două ore de-a lungul coastei, pentru a observa delfinii.

- Jeep Safari&crozieră pe râul Arade: jumătate de zi în inima regiunii Algarve, prânzul într-un restaurant tradițional, după care urmează o altă jumătate de zi relaxantă într-o croazieră pe râul Arade până în Portimao. Ziua se încheie cu o oprire pe una dintre plajele din Algarve, pentru baie.

- Croazieră pe râul Guadiana, râu ce desparte Portugalia de Spania. Croaziera include un prânz tradițional și opriri pentru baie

- Croaziere pentru pescuit: există pentru o jumătate de zi sau pentru o zi întreagă și costă 35 euro/persoană.

- Închirierea bărcilor cu motor cu șofer: 150 euro

- Croaziere de o jumătate de zi sau de o zi întreagă cu un yacht de lux.

- Croazieră de 3 ore de-a lungul coastei până în Praia de Gale, cu opriri pentru înot. Preț 17 euro/adult, 8,5 euro/copil 5-10 ani, 13 euro copil 10-15 ani, 15 euro/seniori +65,47 euro/familie 2 ad + 2 copii.

- Croazieră de 7 ore cu grătar pe plajă și opriri pentru înot. Preț 39 euro/adult, 19,55 euro/copil 5-10 ani, 30 euro copil 10-15 ani, 35 euro/seniori +65,110 euro/familie 2 ad + 2 copii.

- Zoomarine Ocean Park: înot alături de delfini (cred că este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poți avea în viață), 169 euro/persoană, spectatorii adulți plătesc 31 euro, iar copiii și seniorii 21 euro

Cei care doresc să petreacă o zi în aquapark găsesc aici nenumărate posibilități de distracție și plătesc 19 euro/zi sau 27 euro/2 zile copiii până la 10 ani și seniorii, 29 euro/zi sau 37/2 zile adulții, iar copiii mai scunzi de 1 m intră gratis.

În zona Albufeira există 5 aquaparkuri, deci aveți de unde alege, dar Zoomarine este cel mai mare și mai frumos. Intrarea la un alt aquapark, The Big Wave, costa 10 euro pentru două zile.

- Jeep Safari care poate dura o zi, o jumătate de zi sau poate fi făcut la asfințit, de la 18 la 22.30. Primul și ultimul traseu includ și masă. Există și excursie combinată, prima jumătate la Zoomarine, iar după-amiaza jeep safari sau jeep safari combinat cu croazieră.

- Aventura Park și paintball: intrarea în parc costă 10 euro/copil 4-8 ani, 13 euro/copil 8-12 ani, 16 euro/adult. O partidă de paintball costă 18 euro.

- Plimbări cu ATV-ul prin pădure, există tururi de 2 ore la prețul de 65 euro/persoană sau 90 euro/2 pers și de 4 ore, la 100 lei/pers și 140 euro/2 pers.

Diferite tururi cu jeep-urile de la Portitours:

- Excursie în rezervația naturală Rio Formosa și vizită în orașul Olhao. Preț 48 euro.

- Excursie la Benagil cu vizitarea unei fabrici de vin cu degustare (asta merită, vinurile portugheze sunt fff bune :)). Preț 43 euro.

- Zoosafari, cu vizitarea parcului natural Parque de Mina și a grădinii zoologice din Lagos. Preț 47 euro.

- Super Combi, 59 euro, este o excursie pentru cei activi, care vor aventură și distracție. este o combinație dintre plimbarea cu jeep-urile, caiac-canoe pe râu și plimbare pe munte până la un restaurant la care se ia masa de prânz, apoi continuă plimbarea cu mașinile.

- Walking Trip, 39 euro, combinație între jeep safari și plimbare în natură. Preț 39 euro.

- Surfari, combinație între jeep safari și surf, preț 69 euro.

- Jeep Safari pe coasta sălbatică din vestul regiunii, Costa Viacentina, excursie ce se încheie cu vizitarea orașului istoric Aljezur. Preț 45 euro.

- Combinație între jeep safari pe muntele Monchique și vizitarea orașelor Silves , Lagos și Cape Vincent (cel mai vestic punct al Europei). Preț 38 euro.

- O zi la Lisabona (52 euro) sau la Sevillia (49 de euro).

Și mai sunt multe astfel de combinații, sunt acoperite cu excursii toate orașele și toate zonele importante.

După cum am spus, partea cea mai grea este să alegi dintre atâtea excursii opționale. :)

Concluzie

Recunosc că după ce am scris cuvântul concluzie m-am oprit puțin, întrebându-mă cum aș putea exprima în doar câteva cuvinte ce a însemnat pentru mine această frumoasă zonă a Portugaliei, când am impresia că nu am reușit să transmit tot ceea ce simt în cele 3 articole adunate. Dar... o să încerc. :)

Algarve înseamnă liniște și agitație, plaje aurite și dealuri înflorite, cataplana și piri-piri, vinuri bune și suc de portocale proaspăt stors, stațiuni cosmopolite și sate tradiționale, castele vechi și biserici micuțe, palmieri înalți și măslini, livezi de portocali și salcâmi înfloriți, țărmuri dantelate și stânci semețe scăldate de apa oceanului, bărcuțe și iahturi, oameni prietenoși și calzi, frumusețe și simplitate, trecut și prezent împreună.

Iar la sfârșit nu pot decât să vă invit să vizionați ilustrația muzicală care este, de fapt, filmul vacanței noastre, realizat cu mult talent de către prietenii mei de la televiziune. Veți vedea prin intermediul camerei cele mai frumoase momente ale vacanței noastre, locurile superbe pe care le-am vizitat și vă veți convinge de frumusețea regiunii Algarve. Vizionare plăcută! :)


[fb]
---
Trimis de Cris in 18.05.16 18:59:21
Validat / Publicat: 18.05.16 20:38:43
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 7254 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cris); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Silves
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81400 PMA (din 66 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

CrisAUTOR REVIEW
[18.05.16 19:10:00]
»

@webmaster - Te rog sa atasezi urmatorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=zhCYDEWcEU0

webmaster45
[18.05.16 20:01:56]
»

@pacurarcris -

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

CrisAUTOR REVIEW
[18.05.16 20:46:41]
»

@webmaster45 - Mulțumesc frumos!

angela_tudose
[18.05.16 21:01:51]
»

@pacurarcris - Foarte buna articolul, din punctul meu de vedere. Aceasta destinatie se afla pe lista mea de urmatoare calatorii, sper sa ajung cat mai curand.

CrisAUTOR REVIEW
[18.05.16 21:18:38]
»

@angy12 - Mulțumesc frumos și îți doresc ca visul să ți se împlinească și să ajungi cât mai curând în Algarve, cu siguranță o să îți placă!

Carmen Ion
[19.05.16 08:08:46]
»

@pacurarcris - Minunată încheiere a unui mini-serial fabulos consacrat undei destinaţii speciale din Portugalia.

Te invidiez (colegial, desigur pentru şansa de a fi explorat mai pe îndelete decât noi (care nu am vizitat decât Albufeira) Algarvele, o zonă care are într-adevăr de oferit foarte mult vizitatorilor.

O menţiune aparte şi pentru fotografii - felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[19.05.16 08:43:55]
»

@Carmen Ion - Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase și pentru apreciere!

Chiar dacă am putut explora mai pe îndelete, au rămas încă multe locuri pe care mi-ar fi plăcut să le vizitez. Sper să am șansa de a mă reîntoarce pentru o vacanță mai lungă, ca să pot descoperi tot ceea ce nu am reușit acum.

Pami*
[19.05.16 10:08:18]
»

@pacurarcris - minunata zona... si eu m-as intoarce oricand acolo!

CrisAUTOR REVIEW
[19.05.16 10:44:20]
»

@Pami - Știu că ți-a plăcut, nu am uitat sfatul pe care mi l-ai dat pe FB în prima zi petrecută în Algarve, acela de a merge lângă Lagos, pentru a vedea stâncile.

Din păcate programul nostru a fost atât de aglomerat încât nu am putut să strecurăm și Lagosul în el, dar... rămâne pe data viitoare.

Dan&Ema
[21.05.16 19:24:46]
»

Zuperbonus si felicitari!

CrisAUTOR REVIEW
[21.05.16 21:36:29]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos!

voxtesa
[25.05.16 11:39:36]
»

Felicitari. D. p. v. video se poate mai mult. Va doresc sa reveniti si cu partea vestica de Albufeira : Salgados (laguna, plaja, resort-uri), Portimao, Alvor, Lagos

CrisAUTOR REVIEW
[25.05.16 12:12:08]
»

@voxtesa - Mulțumesc frumos!

Mi-ar plăcea să mă reîntorc să văd tot ceea ce mi-aș fi dorit și nu am putut din lipsă de timp și sper să și reușesc!

cimi2006
[21.12.16 08:13:31]
»

Foarte frumos scris tot articolul. Felicitari si multumiri deasemenea (pentru ca voi merge si eu in iulie acolo). Pacat ca nu pot accesa clipul atasat.

CrisAUTOR REVIEW
[06.01.17 07:15:26]
»

@cimi2006: Mulțumesc frumos! Îmi pare rău de videoclip, probabil a fost şters între timp de pe youtube.

Îți doresc să ai o vacanță de vis în Algarve şi sper să ne povesteşti la întoarcere ce ai văzut/făcut în zonă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
angela_tudose, cimi2006, Dan&Ema, Pami*, voxtesa
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Algarve şi sudul Portugaliei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10248494148254 sec
    ecranul dvs: 1 x 1