ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 8 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Albena - mult verde langa imensul albastru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

N-as putea sa-mi exprim intreaga satisfactie in urma sejurului de la Hotel Gergana, fara a spune cateva cuvinte despre Albena, cea mai verde statiune de pe litoralul bulgaresc, asa cum a descris-o sotia mea.

Albena nu are nevoie de foarte multe prezentari, este la fel de cunoascuta ca Mamaia noastra, pentru cei interesati de pozitionarea gps, aceasta are urmatoarele coordonate:

N: 43.367424

E: 28.080148

Ca localizare geografica, Albena este situata in partea de nord-est a Bulgariei, fiind delimitata la nord de Balcik, la sud de Statiunea Nisipurile de aur, la est de Marea Neagra si la vest de oraselul Obrochishte si de rezervatia Baltata.

N-am sa pun foarte mult accentul pe date statistice, nu cred ca intereseaza foarte multa lume, in schimb voi incerca sa va povestesc despre modalitatile de petrecere a unor clipe relaxante in statiune.

Trebuie spus, inainte de toate, faptul ca Albena este o statiune pentru familisti, este locul ideal pentru liniste si relaxare, de fapt este locul unde copii mei s-au simtit cel mai bine si mi-au cheltuit cei mai multi bani pe toate posibilitatile de distractie care sunt oferite pentru ei.

Unul dintre locurile din statiune care mi-a placut cel mai mult este Rezervatia naturala Baltata cu o suprafata de aproximativ 198 hectare, una dintre cele mai frumoase rezervatii din aceasta parte a Europei, adaposteste nenumarate specii de flora (frasinul, liane, ferigi, specii mixte de arbori crescuti in raul Batov), dar si fauna, si aici ma refer la cele peste 300 de specii de animale si pesti care traiesc aici.

Dintre pesti enumar babusca si zvarluga, inclusi in speciile protejate din Bulgaria, iar dintre animale cele mai periculoase, un loc bine determinat il au vidrele, sacalul sau nutria. Mai exista broasca testoase, broasca raioasa verde, soparla de perete si chiar vipere. Daca ar fi stiut sotia ca exista vipere, n-ar ma ifi folosit aleea dintre hotel si rezervatie.

Unul dintre punctele forte ale statiunii este reprezentat de plaja. Intr-adevar, aici am intalnit una dintre cele mai late si fine plaje din Bulgaria, fara scoici, fara mizerie, cu nisip auriu si mai ales incapatoare pentru toti cei aflati in vacanta in statiune.

Portiunile de plaja din dreptul hotelurilor sunt in general administrate de catre acestea, sunt sectoare delimitate prin sezlonguri, umbrelute si mai ales terenuri de beach volei, acestea fiind intalnite intre hoteluri, mai catre exteriorul plajei.

La Gergana sezlongurile si umbrelele nu se platesc, insa pentru saltele trebuie achitata o suma modica. La alte hoteluri din statiune doar doua-trei randuri de sezlonguri sunt gratuite, restul fiind contracost intre 16 si 20 de leva (sezlong/umbrela/saltea)

Exista si hoteluri care nu au incluse in oferta sezlongurile pe plaja, in general in locurile din centrul statiunii, acolo unde aglomeratia este mult mai mare.

Intrarea in apa este lina, fara bolovani sau alte surprize neplacute, apa este limpede dar cu alge (oricum nu asa de multe ca la Mamaia), eu n-am probleme cu algele, insa pentru copii este deranjant.

Catre partea de sud si de nord a statiunii, exista cateva portiuni de plaja unde se practica fara probleme nudismul, in sud se pot amplasa corturi si rulote, ceva gen Corbu la noi.

Ceea ce mi-a placut – existenta cosurilor de gunoi, din 15 in 15 metri, mereu golite, nu erau puse pe categorii de gunoi ca la noi, insa existau, iar cineva avea grija de ele.

Restaurantele din statiune mi s-au parut pe cat de numeroase pe atat de putin solicitate si asta in primul rand datorita restaurantelor hotelurilor care ofera prin serviciile all inclusive, diferite preparate apreciate, incluse in pretul sejurului.

Unul dintre cele mai pline ori de cate ori treceam prin fata lui, este Tex Mex House, localizat pe aleea comerciala din centrul statiunii, acolo unde seara de seara canta o formatie mexicana in costume traditionale. In oferta acestui restaurant intalnim produse mexicane dar si autohtone, chiar si romanesti, de altfel intr-unul din colturile localului am zarit steagul Romaniei alaturi de cel bulgaresc si mexican. Aici berea era la oferta, in functie de ceea ce comandati.

Foarte multe terase si restaurante, majoritatea dintre ele doar pe jumatate pline, unele dintre ele cu formatii artistice si animatori la intrare, cam toate aveau afisate ofertele la intrare, cu toate acestea, majoritatea turistilor doar aruncau cate o privire.

Am stat si noi pe la vreo trei restaurante, am apreciat servirea si personalul care se miscau super rapid, chiar daca la o terasa afland ca suntem romani, ospatarita a uitat sa mai zambeasca. Totusi la sfarsit, la achitarea notei de plata a zambit vazand ca restul de 3 leva i-au ramas pentru zambetul de care nu am avut parte in timpul servirii.

Daca este sa vorbim de preturi, noi am incercat intr-o seara un kebab (5 leva) si o shaworma (8 leva), pizza este intre 3 leva felia si 10 leva una intreaga dar de diametru mai mic. Berea costa intre 3 si 6 leva in functie de sortiment si de calitate, iar sucurile sunt 2,5 leva (Coca Cola)

Distractie

Daca este sa vorbim despre distractie, acestea se invart in jurul copiilor, pentru tineri n-am vazut prea multe cluburi, doar un Playboy night club pe faleza, in dreptul bazarului, si un alt club in apropierea hotelului Praga, cred.

Deosebit de apreciat este Luna Park, unde intalnim tot felul de jocuri mecanice menite sa distreze copiii, nu este la fel de dezvoltat ca cel din Mamaia, insa este atractiv iar preturile par ceva mai mici decat la noi. Exista pista pentru kartinguri atat pentru copii cat si pentru adulti, rodeo, masinute electrice, carusel, ratuste pe apa sau tir cu pusca sau arcul.

Seara, pe plaja au loc cursuri de echitatie si se fac plimbari pe toata lungimea plajei de 5 km.

O alta modalitate de relaxare pentru noi a constituit-o plimbarea cu bicicleta. Inchiriam in fiecare seara cate o bicicleta (14 leva/ora) si incepeam explorarea statiunii, binenteles pentru copii era o adevarata placere mai ales ca nu pedalau, iar pentru mine o modalitate de a arde caloriile de la masa de seara. J. Se puteau inchiria si biciclete electrice (26 leva/ora), insa nu mai exista acelasi farmec si ramaneam si cu caloriile in cambuza.

O alta modalitate de distractie, mai ales pentru copii, o reprezenta sariturile cu coarda, prezente si la noi pe litoral la un pret mai mic. In Albena costa 10 leva/5 minute, iar la noi 15 lei/5 minute.

O parte importanta (mai ales pentru sotia si fetele mele) o reprezenta sesiunea de shoping de la numeroasele magazine de pe aleea comerciala.

Un succes nebun il au atelierele foto retro, in permanenta am vazut turisti asteptand la rand, pe langa faptul ca puteai alege o uniforma/rochie din cele existente acolo, o coafeza aranja parul doamnelor, astfel incat fotografia sa para cat mai autentica. Pozele costau 10 leva de persoana si se puteau pferi si pe suport digital (cd) contra unei taxe suplimentare. Un astfel de atelier foto a aparut si in Mamaia la Cazinou, insa pretul nu-l cunosc.

Am achizitionat o multime de tatuaje (5 leva/folia) cica rezistente la apa, insa dupa 2 zile dispareau cu totul.

Una dintre distractiile pentru copii o constituia aranjarea parului in diferite forme, cu codite si margele, eu n-am scapat de fete, distractia costa intre 15 leva 5 codite si 35 leva tot parul aranjat in diferite modele.

Exista si trei magazine de bijuterii, partea care m-a uimit la ele a fost faptul ca aurul nu se vinde la gram, doar la bucata. :) De proba am cantarit o verigheta care a carei pret era in jur de 400 leva si avea in jur de 4 grame si jumatate, faceti o socoteala si veti descoperi ca aurul este mult mai scump decat in Romania. Un pret mai mic am intalnit in Varna, insa este mai scump decat oriunde in Romania, pretul gramului ajungand la 35 euro.

Pe aleile din statiune am descoperit si un atelier de inscriptionat tricouri, puteai alege singur modelul, il puteai scrie pe calculatorul lor, orice imagine sau text costa 20 leva tricoul, calitate deosebita (Fruit of the loom). Ce credeti ca am iscriptionat? www.AmFostAcolo.ro!

In statiune exista doua case de schimb valutar, la una am schimbat eu la un curs de 1,94 leva/euro. Nu sunt tigani ca in Varna care sa va acosteze si sa va propuna un schimb mai bun pentru ei.

In statiune exista si un cinema 6D, nu stiu pretul pentru ca nu am avut curiozitatea, insa stiu sigur ca la noi pe litoral exista unul 7D. Cum o fi ala?

Cam acestea ar fi impresiile despre aceasta frumoasa statiune, n-am intalnit tigani, caini vagabonzi, negustori ambulanti, n-am intalnit mizerie nici pe strazi si nici pe plaja, ne-am simtit bine si dorim sa revenim, chiar pentru o plimbare de cateva ore, avand in vedere ca de acasa si pana in Albena fac mai putin de doua ore.

Sper ca acest review sa fie util, daca va mai pot ajuta cu alte amanunte referitoare la statiune, nu ezitati sa ma intrebati.

Vacante frumoase oriunde va veti afla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 31.07.11 18:45:51
Validat / Publicat: 31.07.11 19:44:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8038 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 La plimbare cu bicicleta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[31.07.11 19:52:39]
»

Review-ul a fost selectat drept MiniGhid - AmFostAcolo, pentru aceasta destinatie.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[31.07.11 20:19:36]
»

Rog atasarea acestui videoclip interesant despre statiune:

http://www.youtube.com/watch? v=c9NuvBMvaVo

Multumesc

webmaster15
[31.07.11 20:21:07]
»

Done!

vero76ro*
[31.07.11 21:02:06]
»

Buna seara. Noi suntem din Galati. Am dori sa stim cam cate ore ne ia sa ajungem cu masina pana in Albena. Dvs unde ati platit rovigneta in Bulgaria? La vama? Cam cat costa? Rezervatia este departe? Se poate merge cu masina sau pe jos?

F utile informatiile despre statiune.

Multumesc anticipat pt raspuns.

Veronica

magdalena
[31.07.11 21:02:51]
»

Am facut si noi cateva poze retro, insa in Nisipuri, care acum se gasesc prin diferite colturi din casa. Sotul e capitan de vas, iar eu, imbracata in costum de epoca, sotia lui, cred... Si fata cea mare a fost imbracata intr-o mica printesa. Mie chiar imi place aceasta gaselnita a bulgarilor, care cred ca ar trebui imbratisata si pe litoralul nostru. Fotografiile sunt chiar inedite si te miri cum reusesc ca in cateva minute sa te aranjeze astfel incat fotografia sa fie reusita!

Dragoș_MD
[31.07.11 21:40:28]
»

n-am intalnit [... ] negustori ambulanti

Asta cu condiţia să nu includem aici fotografii ambulanţi, care te agasau cu orice ocazie, la plajă, pe terase sau pe promenadă (faleză).

Aş mai vrea să completez cu ceva informaţii:

- chiar la intrarea în Albena, e un supermarket (dar am uitat dacă e Lidl sau versiunea lor a ăstora, Lidi+);

- tot pe acolo se mai află şi câteva terenuri de sport adevărate (fotbal, tenis etc.) foarte bine întreţinute. Probabil se pot închiria, pentru un preţ adecvat;

- există şi o tabără şcolară care (culmea!) încă mai funcţionează;

- chiar în centrul staţiunii este o mare parcare publică (plata se face la ieşirea din staţiune sau la mai multe casierii bine marcate prin toată staţiunea). Tarif - prima jumătate de ora gratis, peste - 5 leva pe zi. Tot acolo "aterizează" şi autocarele care aduc şi iau turiştii din staţiune (cele care fac curse spre/dinspre România, că ale străinilor vin pe la hoteluri şi-i culeg de acolo);

- mai sunt şi 2 linii de 'titicare'; de la hotelul Gergana până la Arabella beach, apoi până sus la supermarket, circulă linia 1.

@vero76ro - dacă intri pe la Vama Veche în Bulgaria, musai să iei vinieta de acolo, altfel rişti să fii oprită după nici măcar un km şi-ţi iei amendă (foarte mare). De costat, costă 5 eur / 10 leva pe 7 zile. Pentru un sejur de 7 nopţi de cazare, ai nevoie de două, succesive!

Rezervaţia Balta (al doilea "ta" în limba bulgară este de fapt articolul hotărât cum ar fi la noi "~a" pt. feminin sau "~l" pt. masculin) se află exact între Albena (care între noi fie vorba, din p. d. v. teritorial-administrativ aparţine de Balcic) şi localitatea următoare spre sud - Kranevo. Pe porţiunea de şosea care uneşte aceste 2 localităţi, nu sunt puncte de acces totul e înconjurat cu gard.

Dinspre Albena sunt vreo 3-4 alei amenajate de vizitare, mai este una în colţul dinspre Kranevo, spre plajă. Nu ar fi mult de mers, maximum 2 km până acolo. Şi printr-unul din copacii de acolo se află şi un elicopter pe care mi l-a 'furat' vântul şi n-am reuşit nicicum să-l dau jos.

Pe această cale declar că-l ofer moka oricui e în stare să-l culeagă.

PS - şerpii din rezervaţie nu-s vipere, ci nişte inofensivi şerpi de apă. În caz că afirmaţia din articol ar fi adevărată, ar fi trebuit puse panouri de avertizare, exact aşa cum de exemplu există la noi la cetatea Devei.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[31.07.11 22:45:28]
»

@vero76ro, de la Galati si pana in Albena faceti in jur de 4-5 ore, depinde doar de trafic, evitati totusi perioada de varf a zilei cand traficul este sufocant (in Constanta). La restul intrebarilor a raspuns excelent @Dragos.

@magdalena, acest gen de mini studiouri retro au aparut si pe litoralul nostru, tocmai povesteam ca exista unul in dreptul Cazinoului din Mamaia, insa nu stiu cat succes are. Costume sunt destule

@Dragos, utile completarile tale, intr-adevar supermarketul de la intrarea in statiune este Lidi, din cate am aflat exista unul asemanator si in Varna.

Cat despre vipere nici eu nu stiam, la fel ca tine credeam ca sunt serpi de apa, doar ca informandu-ma acasa despre rezervatie am aflat ca acolo traiesc o multime de vipere, nu ca ale noastre care se bronzeaza pe stanci, dar cu siguranta rude apropiate. Totul este sa nu se bronzeze in balcoanele de la parterul hotelului

Dragoș_MD
[01.08.11 00:34:15]
»

Pe panourile informative de acolo, era trecut un aşa-zis şarpe de apă жьлтоуха водна змия - "natrux natrux" de fapt şi corect este natrix natrix (click aici sau click aici / click aici), pun aliteraţia u/i pe seama alfabetului latin folosit de un bulgar necalificat.

Eu nu neg spusele tale, doar mă mir să aud că ar exista vipere în zona dobrogeană... şi mai ales, nu pricep de ce nu sunt avertizări scrise, dacă e adevărat ce spui tu.

Din ce am reuşit io să găsesc, e vorba tot despre o traducere tembelă a unei denumiri populare a încă unei specii de şarpe care trăieşte acolo. Din păcate, nu sunt aşa bun cunoscător de bulgară ca să pot spune exact despre ce şarpe e vorba... Doar că sigur NU e viperă.

PS am uitat să povestesc şi despre circuitul de carting ce se află tot la intrarea în staţiune (nu cel despre care spui tu, de lângă Luna Park, din centru).

Mai sunt acolo o sală de bowling, un oficiu poştal şi un club de echitaţie.

Ca alte variante de distracţie (şi pentru ăi mici) ar mai fi şi câteva piste de minigolf, aflate cam peste tot în staţiune.

Ah! şi nu în ultimul rând hai să amintim şi de poligonul de paint-ball din păduricea de lângă hotelurile "Laguna"... Dar şi de cazinoul din dreptul giratoriului de la intrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[01.08.11 09:38:29]
»

Azi am privit mai atent poza ta de aici (p19) si am reusit sa vad in sfarsit care este a doua specie de sarpe care traieste in rezervatie: e vorba despre "sarpele lui Esculap".

Cateva date despre el puteti citi facand click aici. Ma rog, ideea este ca e tot un sarpe neveninos (e un sarpe constrictor, mai exact, si se hraneste in special cu rozatoare, soparle, oua si pasari) asa ca, nu va temeti, nu va papa Bau-Bau daca mergeti in Albena!!!

Si pe urma, privind la P20, am observat ca inscriptia aia e si in engleza. Lipseste doar romana, ca doar era un program romano-bulgar, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
magdalena, vero76ro*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Albena și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045377016067505 sec
    ecranul dvs: 1 x 1