GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Emirates Heritage Village, muzeul satului din Abu Dhabi

Atunci când am posibilitatea vizitez muzeul satului din orașele noastre. Dar nu am crezut că voi găsi și în Abu Dhabi unul, Dar iată cu ocazia excursiei în capitala Emiratelor vezi impresiiam avut ocazia să văd unul și pe acolo.
Vizita muzeului ne dă posibilitatea unei incursiuni în istoria popoarelor de pe aceste meleaguri și mai ales în perioada dinaintea descoperirii petrolului. Am vizitat acest muzeu cu mare interes și bineînțeles că am și învățat ceva în urma vizitei.
Emirates Heritage Village se află pe una din insulele pe care este construit orașul. Este vorba de insula pe care se află cartierul Marina Abu Dhabi și este legată cu o șosea (King Salman Bin Abdulaziz Al Saud Street) de o altă... insulă :)
Din drumul susnumit se va vira la dreapta pe Khamis Bin Zaal Al Rumaithi Street. Acest bulevard se înfundă este fără ieșire la capăt este marea și muzeul pe partea dreaptă. Parcarea este liberă și se află în fața muzeului.
Adresa exactă este pe aleea secundară Abu Dhabi Theater Road, Corniche, Breakwater Road.
Orele de vizitare sînt zilnic 9.00-16.00 excepție fiind vineri 7.30-12.00/15.00-21.00. Intrarea este liberă.
Muzeul satului (satul patrimoniului) vizitatorii pot descoperi viața înainte de boomul petrolier. Acest sat-muzeu reconstruit este situat chiar lângă plaja Breakwater. Înconjurat de palmieri, corturi beduine și clădiri din lut, Heritage Village trasează istoria, viața de zi cu zi și artele/meșteșugurile Emiratului Abu Dhabi. Plimbându-se prin complexul muzeului vizitatorii pot oberva souk-ul, moscheea și tabăra tradițională din deșert care îi poartă într-o călătorie înapoi în timp, în Arabia clasică.
Atelierele publice demonstrează abilitățile de prelucrrea a metalelor, olărit, țesut, tors și altele.
Am intrat pe o poartă care imită poarta unei cetăți. Exponatele muzeului sînt împărțite în mai multe clădiri, pe urmă se pot admira exponate în aer liber, se poate vizita moscheea, punctul de belvedere la malul mării, plaja, o terasă și tarabele unde se pot cumpăra souveniruri și obiecte specifice.
Există și o mulțime de zone de recreere, un miniparc cu fântână arteziană, bănci, loc de picnic, vegetația este îngrijită. Am intrat mai întâi în prima clădire amenajată ca muzeu aflată pe partea stângă de la intrare. Chiar dacă s-au descoperit urme de civilizație din secolul III istoria timpurie a orașului Abu Dhabi așa cum o cunoaștem este din ultimele 2-3 secole.
Ce am văzut în acest prim muzeu? Am văzut multe exponate din ultimele 2-3 secole, obiecte folosite în perioada înaintea descoperirii petrolului. Aici putem vedea obiecte folosite din viața de zi cu zi, arme, diferite unelte, ceasuri, monezi, cărți printre care și coranul, fotografii vechi, tablouri.
În următoarea clădire se află exponate maritime începând de la bărci până la machete de nave. În această încăpere putem învăța despre pescarii de odinioară, culegătorii de perle de mare, și cu ce ambarcațiuni ieșeau în larg. Am găsit totul interesant pentru mine aici.
După ce am ieșit din incinta cu exponate maritime am putut vizita câteva exponate în aer liber, corturi de beduini și nu numai în care se dorema, se trăia în deșert. Deasupra unui asemenea cort folosit în deșert am observat ceva interesant, era ca un turn, bineînțeles că tot din pânză. În turn pânzele erau întinse în formă de X iar ventilația creată de vânt ajungea oarecum răcit în partea de jos a cortului. Cred că era un fel de aer condiționat de epocă :) pentru că și pe atunci se căutau tot felul de metode de răcire.
Următoarea încăpere era cu exponate textile, ustensile cu care se făceau covoarele, îmbrăcămintea, obiecte din piele, chiar și din blană de animal sau piele de crocodil. Din acesta din urmă erau poșete de vânzare. Afară am putut admira câteva exponate în aer liber una din acestea era Al Yazra. Acesta este un sistem de irigare tradițională folosită la plantațiile de palmieri. Aici mi-am adus aminte să-l întreb pe ghid de unde au ei apă în Emirate. Și mi-a răspuns: Apa de la robinet, pentru irigare, pentru piscine vine din mare se extrage sarea, iar apa de băut vine din Pakistan, India sau alte țări îmbuteliată.
Tot afară am mai avut surpriza să descopăr urme vechi de civilizație în formă de ruine din epoca bronzului acum 4000 de ani precum și un mormânt data tot din acea perioadă. Dar acestea au fost mutate aici în muzeu din alte locuri de pe teritoriul Emiratelor Arabe acolo unde le-au descoperit. De aici am putut coborâ la plajă și admira skylineul Abu Dhabi din această zonă. Mi s-a făcut poftă de o bălăceală dar nimeni nu făcea baie doar intrau cu picioarele în apă și mi-am adus aminte că de la locul de cazare din Dubai vezi impresiiaveam zilnic shutle bus la o plajă din apropiere.
A urmat vizita unei alte clădiri muzeu unde erau expuse veșminte purtate atât de femei cât și de bărbați, podoabe, monezi, bancnote, arme, obiecte de uz casnic, diferite inscripții.
A urmat vizita moscheii din muzeu, defilarea în fața tarabelor cu vânzare diferite souveniruri, îmbrăcăminte, jucării, altele, vizitarea unei terase de unde se vede marea și skylineul Abu Dhabi din alt unghi, o scurtă odihnă pe o bancă pe sub palmieri, după care am părăsit incinta.

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de AZE in 09.07.25 21:56:42
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Deasupra unui asemenea cort folosit în deșert am observat ceva interesant, era ca un turn, bineînțeles că tot din pânză. În turn pânzele erau întinse în formă de X iar ventilația creată de vânt ajungea oarecum răcit în partea de jos a cortului. Cred că era un fel de aer condiționat de epocă pentru că și pe atunci se căutau tot felul de metode de răcire
Interesant acest sistem de ventilație naturală, realizată din pânză! 🙌
Mi-a plăcut nu numai cortul, ci și celelalte exponate din muzeu!
Te felicit pentru că ai ales să-l vizitezi👍și pentru că ne-ai povestit și nouă despre el!
Să nu uit de
@doinafil: Redau aici câteva fraze despre istoria aerului condiționat :
In Egiptul antic camerele erau racite cu niste ventilatoare mici facute din trestie care erau stropite cu apa si rotite manual. Era o forma rudimentare de a raci incaperile palatelor in verile toride din Egipt. Alte modalitati de a raci camera erau demontarea zidurilor formate in jurul palatelor si ducerea lor seara la rau pentru a le raci. Fiind blocuri mari de piatra erau carate de sclavi inapoi pana la rasarit si inconjurau palatul si mentiuneau o atmosfera racoroasa. Un sistem mai avansat l-au inventat romanii. In imperiul roman deja asezarile evoluasera extrem de mult. Orasele romane aveau sistem mai complexe de apa iar pentru racire casele aveau conducte in pereti. Rolul acestor conducte care erau umplute cu apa rece era sa mentina peretii la o temperatura joasa si deci sa faca atmosfera mai placuta.
În zilele noastre internetul este plin cu sute de idei cu posibilitatea răcirii /menținere răcoare, încăperilor fără aparat de aer condiționat. Așa și arabii noștri acum vreo 200 de ani în deșert căutau soluții.
Mulțumesc pentru ecou și vot, duminică faină.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2025 O zi în Abu Dhabi — scris în 25.06.25 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2022 Abu Dhabi este altceva — scris în 01.11.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Abu Dhabi - un loc de vis — scris în 03.03.19 de Patrim din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Un fel de paradis — scris în 13.02.17 de asilvioaiei din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Abu Dhabi - un oraș al superlativelor — scris în 27.10.16 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 A doua oara la Abu Dhabi — scris în 23.04.16 de hasdrubal din GIURGIU - RECOMANDĂ
- May.2015 Abu Dhabi. Nu rata un tur de aproape 3 ore la principalele obiective, cu autobuzul turistic Big Bus — scris în 27.05.15 de travelfan din BUCURESTI - RECOMANDĂ