GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O drumeţie pe patru roţi prin ţara lui Ozosep
Intr-un week-end din vara anului trecut, fiica-mea, care e motorul multor actiuni turistice, ne-a invitat la un lacas al ei de detenta, situat in muntii Harghitei, nu departe de localitatea Borzont. Asadar, SRL-ul familial al “amicilor naturii”, a pornit fara sa ma carteasca, nu pe patru ci pe opt roti, pe drumul Tg. Mures-Isla (24 Km DN 153 A) -Praid (40 Km) -Borzont (prin pasul Bucin) (32 km DN 13 B). Localitatea Borzont se afla nu departe de Gheorgheni, la 13 Km.
Pentru a ajunge la Praid, un fel de “placa turnanta” a turismului ardelean, ai doua variante, fie pe calea normala, Tg. Mures-Balauseri-Sovata-Praid sau “pe-o scurtatura”, unde drumul nu e foarte grozav, dar macar nu e circulat, e vorba de drumul Tg. Mures-Ernei-Isla-Eremitu-Praid.
"Gasthaus" Isla
Prima halta o facem la Isla, un sat micut aflat de-o parte si de alta a unei coline si multe dealuri inverzite, loc in care un concetatean de-al nostru, emigrat in Germania s-a intors ”acasa” si si-a deschis un simpatic local cu specific sasesc. El e patronul restaurantului “Gasthaus" (casa de oaspeti) pe care a reusit se o inconjoare cu cateva din elementele ce relaxeaza ochiul, nuferi, un lac, multa verdeata, lampioane, mese din lemn si multe flori. Mancarea si mai ales “berea” si desertul din acest mic local, sunt “ecologice” si sunt preparate dupa retete proprii…
Am fost serviti repede, cu…. supa de legume (morcovi, ceapa si ciuperci), chiftelute, salate, creme, deserturi (inghetata cu dulceata de casa", “schwaben wine” (vinul şvabilor) sau bere si limonada naturala la pahar. Ah, si salatele de fructe, cu capsuni si portocale! Noi am luat cam de toate, asa ca daca as fi terminat totul din farfurie, cu greu as mai fi incaput in masinuta noastra mica. Cred ca a sosit momentul sa ne cumparam un microbus. Apoi plecam. Admiram valea Nirajului din mers, mergem paralel cu calea ferata a”mocanitei” ce laga Sovata de pastravaria din Campul Cetatii si ajungem in sfarsit la Praid, in Judetul Harghita, si de-acolo la Borzont, in depresiunea Joseni (polul frigului romanesc din tinutul secuiesc), pe niste serpentine superbe, impadurite (in mare parte), pe o sosea impecabila, dar unde, din cand in cand, e bine sa inchizi ochii ca sa nu vezi cat lemn a disparut din paduri. Bozont e-un sat lung si imprastiat, muntii dispar, ei se disting doar undeva in departare. Nu dupa mult timp intalnesti pensiunea “de lemn” Rubin (construita exclusiv din lemn) si pe dreapta, aproape vis-à-vis, apare si hanul Basa, unde poposim.
Hanul Basa
Aici, te gasesti dintr-o data printre obiecte traditionale secuiesti, roti din lemn de tors lana, butelci din lemn pentru palinca, mese lungi cu bancute, acoperite cu carpete multicolore prelucrate manual, rondouri cu flori in curte, iar, chiar la intrare, in fata unei porti sculptate in stil secuiesc, esti asteptat de un secui si o secuianca “din lemn” imbracate in costume populare. Hanul se afla in depresiuena Gheorghienilor, intre muntii Calimani, Gughiu si Giurgeu. Am aflat ca vechiul proprietar la casei, devenita azi han, se numea Basa. Aici gasesti produse locale, proaspete, dupa retete traditionale, (zona e izolata, e si greu sa te aprovizionezi din marile orase) …ciorbe, supe, paine e de casa, preparate in vechi cuptoare de lut, carnea de porc, vitel sau vita “are gust” de carne (nu de hormoni si chimicale sau apa). Se aud si antrenante ceardasuri secuiesti. "Ozosep, ozosep, okinek o seme kek, okinek oseme fekete! "...
Pentru cei ce vor sa-si mentina silueta, exista si preparate vegetariene. Aici la "Basa", poti servi masa “in han”, sau afara, in curte, sub niste paviloane de lemn, unde vei avea un avantaj, simti mirosul de paine prospata, care, de la cuptorul din curte, se raspandeste peste tot. Cea mai buna mancarea de-aici mi s-a parut, pulpa de porc la cuptor cu garnitura de porc si muraturi...
Pornim mai departe...
Seara, la cabana, savuram, in jurul unui mic foc de tabara, dupa o mancare saseasca si alta secuiasca…una romaneasca, ... paine cu slanina prajita asezonata cu ciuperci grill cu sare, wow!... ciuperci cumparate de la numerosii “culegatori” de fructe de padure, care au infruntat pana si ursii, ca sa ni le-aduca "la sosea, la masina".
Ce nu mi-a placut pe acest traseu secuiesc
Masini putine, carute multe, multa lume saraca si imbatranita, oameni putini dar deosebit de amabili, eu cred ca daca aceasta “ frumoasa si inca salbatica tara a secuilor”, in care, de-a lungul a doua decenii, eu n-am vazut nici o schimbare mai semnificativa (a, ba da! una din salile de sport din “programul 300 de sali moderne construite pentru tara”, in comuna “x”, s-a transformat in siloz si depozit de fînaţe, din lipsa de copii care practica sportul), n-ar avea cateva resurse precum cartoful, lemnul, apa minerala si cateva animale de curte, el s-ar depopula serios.
A doua zi, ne-am intors pe drumul clasic…Gheorghieni-Toplita-Reghin-Tg. Mures, admirand ‘superbul defileu al vaii Muresului.
N-am sa va mai pun atatea imagini din natura, cu munti, cu paduri, etc, ca vad ca n-au succes, prefer sa va pun mancaruri, care e imposibil sa nu va straneasca pasiuni. Si pe undeva exista chiar si o justificare, muntii, apele, plajele, padurile, nu se schimba niciodata, ori din care unghiuri le-ai fotografia, (am vazut deja plaja Navagio fotografiata din 50 de unghiuri) mancarea si bautura insa, da! , ele se schimba mereu! Inventivitatea bucatarilor n-are limite iar omul zilelor noastre, devine din ce in ce mai mult, sclavul placerilor culinare.
"Homo sapiens, devine homo gurmandus".
Variante optionale de pe acest traseu Tg. Mures-Isla-Borzont-Gheorghieni-Toplita-Reghin-Tg. Mures
Isla este aproape de Campul Cetatii (pastravarie+campingul de iurte mongoloide), Sovata, cu multiplele ei atractii (lacurile sarate, capela 14 cruci, partia de schi), la Praid, puteti vizita salina si casa fluturilor vii, muntele de sare, mina de aragonit, nu departe e satul ceramicii de la Corund, la Borzont, puteti poposi si la restaurantul Rubin, aflat foarte aproape de hanul Bassa, in Borzont exista si un Muzeu de etnografie şi antropologie, langa Gheorghieni (16 Km) exista o frumoasa catedrala romano-catolica in Ditrau. La Toplita puteti sa va opriti sa faceti o baie semitermala intr-unul din strandurile de sezon Banffy sau Urmanczy. In defileul Deda-Toplita puteti campa in cort la Andreneasa langa lacul termal de pe malul opus al raului Mures, e gratis, si puteti admira stancile Salardului, iar la Reghin puteti vizita “padurea rotunda”
Acest frumos traseu auto, (Tg. Mures-Isla-Praid-Bucin-Borzont-Gheorghieni-Toplita-Reghin-Tg. Mures) se poate efectua intr-o singura zi, el nu insumeaza decat 256 km, .
Drum bun!
@Web, te rog melodia, mersi! http://www.youtube.com/watch?v=w5LOCpOeAdk
Trimis de dorgo in 14.09.13 12:06:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHEORGHENI. A mai fost în/la: cam peste tot
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dorgo: Vai, nu te mai recunosc!
”N-am sa va mai pun atatea imagini din natura, cu munti, cu paduri, etc, ca vad ca n-au succes, prefer sa va pun mancaruri, care e imposibil sa nu va straneasca pasiuni.
Tu care până mai de curând condamnai mâncarea multă şi review-urile despre mâncare?
P23 - "Clasica mancare romanesca, painea cu slanina prajita, ramane un deliciu... "
Aşa o fi, dar nu pentru toată lumea. Sigur, în contextul dat nu are nici o însemnătate, dar vreau să-ţi spun totuşi că n-am suferit în viaţa mea slănina şi orice fel de carne grasă, oricât de bine ar fi fost gătită. Decât slănina prăjită pe pâine, aş fi preferat să văd în poza P23 cea mai seacă piatră întâlnită pe traseu.
Pentru imaginile autentice (P01, P24, P25, P26, P27) care surprind un crâmpei din viaţa oamenilor simpli, felicitări şi votul meu!
@iulianic: deunazi, @Dragos, zicea ca acest sait a fost initial unul de "cazare si mancare" iar mai apoi s-au adaugat si notele de calatorie. Inclin sa-i dau dreptate lui @Dragos. Ce atatea plaje, munti si ape? De ele te bucuri o data sau de doua ori pe an, insa de mancare si pat, ai nevoie zilnic. Fara plaje, si munti se poate trai, fara mancare, nu... asa ca... traiasca mancarea si bautura!
@iulianic: mai pun ceva poze "culese din drum" din tinutul secuilor
@dorgo: Le-am văzut, mulţumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2013 Pe Olt în sus şi pe Mureş în jos — scris în 12.10.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Castelul din Lazarea — scris în 31.12.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Nov.2011 De la Tulghes la Ditrau prin Pasul Tengheler — scris în 21.11.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ