ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Castelul din Lazarea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ultimul rw pe 2011...

În ultimii ani autorităţile Judeţului Harghita au început să investească în imaginea turistică a locurilor, astfel că inevitabil situri despre care nu aveam nici o idee mi-au ajuns în atenţie. Un astfel de loc este situat cam la 6 km nord-vest de Gheorghieni pe DN 12 în satul Lăzarea, unde se află un castel nobiliar rensacentist construit şi reconstruit treptat pe parcursul a vreo 200 de ani – cu aproximaţie între 1450-1632. Date despre istoricul construcţiei şi despre ctitorii ei , familia Lázár, se găsesc din abundenţă pe Net, astfel că nu am de ce să insist asupra lor .

Vizitarea castelului merită, trebuie însă să nu vă faceţi foarte multe iluzii sau să vă aşteptaţi la ceva spectaculos. Locul este interesant, fiind grevat însă de dezinteresul financiar de moment al diriguitorilor. Restaurarea începută în deceniul 7 al secolului trecut s-a oprit la jumătate, astfel că ceea ce vedeţi la primul contact sunt clădiri care arată a ruine în devenire. Dacă reuşiţi să treceţi de acest moment, veţi găsi ansamblul atractiv.

Eu unul am ajuns acolo în a doua zi de Crăciun, cînd evident locurile erau cam pustii. Am reuşit să intru în curtea interioară (poarta era lăsată deschisă), dar nu am avut acces în sălile renovate – muzeograful fiind probabil la un păhărel de palincă în cinstea naşterii Mîntuitorului.

Impresia mea este că cel puţin în privinţa structurilor de rezistenţă clădirile sunt în mare parte consolidate, problema fiind finisajele interioare (făcute din cîte am înţeles la o bună parte dintre clădiri) şi cele exterioare. Ar mai fi aşadar ceva bani de investit aici. Oricum, sunt convins că restaurarea completă l-ar reintroduce bine de tot în circuitul turistic şi treptat banii investiţi s-ar scoate.

Zona în sine are foarte mult farmec, 8 km mai la nord-vest este Catedrala din Ditrău, doar cîţiva km mai încolo la nord-est la 15 -20 minute de mers cu maşina este pasul Ţengheler, lîngă Gheorghieni la est se află Pasul Kovács Péter, puţin spre sud-est Peştera Şugău, la sud-vest Pasul Bucin şi, evident, în apropiere Munţii Hăşmaşul Mare cu Lacul Roşu şi Cheile Bicazului, precum şi Munţii Giurgeului cu cheile şi vîrfurile lor destul de sălbatice.

Eu unul sunt pentru restaurarea completă a acestui castel. Este timpul ca miopia politică să lase locul realismului şi românii să-şi asume coexistenţa în ultima mie de ani cu secuii din zona respectivă, cu tot ce a însemnat aceasta. Istoria grupului relativ compact de secui din depresiunile Mureşului şi Oltului este şi istoria României, iar viitorul este acela al cooperării. Mi-e teamă pentru furmuseţile locurilor despre care vorbesc în faţa unui spor populaţional natural eminamente negativ, într-o zonă aflată nu la prea mică distanţă de o masa compactă de populaţie de etnie romă (cei care au mers de la Sibiu la Odorhei prin Agnita şi de acolo la Gheorghieni ştiu despre ce vorbesc…). Dincolo de tăierea drastică a pădurilor din zonă, trebuie generate alternative economice şi turismul local are din plin de unde să-şi tragă resurse.

Am adăugat fografii care să vorbească în locul meu...

De remarcat este că situl a servit drept bază unor tabere de creaţie artistică, o parte din participanţi lăsînd diverse lucrări în castel atît în curtea interioară cît şi în galeriile clădirilor restaurate. Mie unuia cele din curte mi s-au părut cam absconse, dar presupun că este o chestiune de gust. Sincer aş fi preferat să nu existe iar în locul lor să se fi investit bani în restaurarea completă, dar iar repet, e doar o opinie strict personală.

P.S. @Webmaster, ataşaţi văr rog un tur virtual al castelului aici la http://www.youtube.com/watch?v=a_BrS_LKjXA


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 31.12.11 14:46:31
Validat / Publicat: 31.12.11 15:56:05
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4575 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Privire din curte spre Bastionul central. Se văd cîteva dintre lucrările de artă lăsate de diversele tabere de creaţie care s-au desfăşurat aici.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[31.12.11 15:55:20]
»

Am adaugat clipul solicitat. Vizionare placuta.

Cristian_h*
[01.01.12 10:41:10]
»

Din pozele atasate vad ca in ultimii 20 de ani nu s-a schimbat nimic la Lazarea, pacat!

Foarte aproape cocotata pe coasta muntelui invecinat se afla si o Manastire Franciscana care are o frumoasa biserica baroca (sec. XVII)

cosstti
[23.04.18 16:52:52]
»

O mare dezamagire.

Am vrut sa vizitez Castelul Lazarea in mod special.

Venind dinspre Toplita am facut stanga pe la Primarie si am inceput sa urc pe un drum nepavat.

Nici un indicator spre castel, am vazut totusi un indicator care spunea ceva de o salina, pe un drum ingust am ajuns la o salina artificiala cu lacat pe usa.

In apropiere era o cladire impunatoare ce parea a fi o manastire ce avea intr-o latura un parc cu obiecte din lemn sculptate de un artist necunoscut. Acolo sus in parcare nu era tipenie de om.

Am inceput sa cobor pe drumul ingust pe care urcasem ceva mai devreme. Vad doi copii de 12- 13 ani pe biciclete, ii intreb de Castelul Lazarea... baiatul incearca sa-mi spuna in engleza ca nu ma intelege, iar fata, ceva mai orientata imi arata intr-o anumita directie cu degetul fara sa scoata un sunet.

Ii multumesc si ma indrept in directia indicata pe un drum nepavat ce ma duce la poarta castelului.

Pe poarta castelului vad un lacat mare.

Nici un program de vizitare, nici o informatie... nimic.

Am facut cateva fotografii, apoi am trecut podetul de lemn spre sosea. Pe un gard in dreapta, imdeiat dupa podet era un panou pe care scria ceva in maghiara si un numar de telefon.

In zona - nici tipenie de om.

Am facut o poza acelui panou si am plecat spre Gheorghieni, iar de acolo spre Lacul Sfanta Ana si Timovul Mohos.

Concluzii: Dintr-un patriotism prost inteles, copiii din zona nu vor sa invete Limba Romana.

Lipsa indicatoarelor in Limba Romana si in engleza, denota ca localnicii nu vor sa-si promoveze obiectivele istorice. Pacat.

Enclavizarea nu duce la nimic bun. Daca oamenii locului vor vrea sa viziteze Romania, se vor intelege doar in engleza cu romanii?

Absolut jenant.

Daca cineva stie modalitatea prin care se poate vizita Castelul Lazarea, il rog sa-mi spuna, voi reveni cu drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[23.04.18 18:21:08]
»

Ați încercat să sunați la numărul respectiv de telefon?

cosstti
[24.04.18 06:48:31]
»

@Qvadratvus: Nu am facut imprudenta de a suna.

Din ce am reusit sa traduc cu google, am priceput ca... dupa vizitarea castelului sa ma duc la crasma situata la 100m pentru o bautura.

Cum pot sa postez fotografia cu afisul?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosstti, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDepresiunea Giurgeului și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050467967987061 sec
    ecranul dvs: 1 x 1