ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Sankt Pölten, cea mai tânără capitală a unui land din Austria

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Das Alfred ne primise bine, eram mulțumiți de ce găsisem (vezi impresii), așa că aveam sufletul împăcat când am pornit să vedem și împrejurimile. După turul dat pe la restaurant și terasa de pe acoperiș am sărit în otomobil și am dat fuga spre oraș din două motive: unul că vremea nu mai era așa tânără și dacă ne mai întindeam mult la vorbă cu Alfred riscam să ne pierdem în întuneric, iar al doilea ați ghicit, ne mâna foamea de la urmă, căci de la micul dejun până la hotel nu luasem decât 0 prăjiturică lângă o cafea, într-o benzinărie la care făcusem o pauză de condus.

Am părăsit parcarea, ne-am întors la sensul giratoriu pe la care venisem, apoi am ținut-o tot drept înainte către centru, străbătând orașul de la sud la nord. Destul de repede am ajuns să ne intersectăm cu o stradă mai largă (Dr. Karl-Renner-Promenade), cu sensurile despărțite de un trotuar străjuit pe ambele părți de spațiu verde și băncuțe, chiar că pregătit de promenadă - pe care am făcut dreapta. Am trecut pe lângă Institutul pentru Istoria Evreiască din fosta sinagogă, clădire pe care am recunoscut-o din documentarea ce-o făcusem acasă, apoi după vreo trei sute de metri, la primul sens giratoriu am căutat un loc de parcare. Aici se intersectau niște străzi mai mari și mai importante, după cum apăreau pe hartă, una dintre ele fiind Wiener Strasse, ce ducea spre vatra orașului.

Sankt Pölten (sau mai pe scurt St Pölten) s-a întemeiat pe locul vechiului oraș roman Aelium Cetium și a devenit oraș abia la începutul sec. XII. Numele St Pölten a derivat de la Hippolytus al Romei, apoi s-a redenumit Sankt Hippolyt, St Polyt și în cele din urmă St Pölten. De-a lungul vremii a cunoscut mai multe schimbări administrative, fiind în evul mediu în posesia Episcopiei de Passau, apoi oraș dat drept garație regelui ungar Matei Corvin după care devine proprietatea statului.

St Pölten de azi nu este un oraș mare, dar în el s-au aciuat peste 55.000 de locuitori, fiind capitala landului Austria Inferioară din 1986, titlu câștigat în urma referendumului organizat în acel an. Cu toate că este o capitală tânără, orașul Sf. Pölten are propria constituție, bazată pe cea mai veche lege a statului, păstrată în Austria.

La doar jumătate de oră de Viena pe calea ferată, St. Pölten este un orășel cochet, încărcat de clădiri cu arhitectură în stil baroc, cu obiective istorice și cuturale, dar și cu un cartier nou-născut din sticlă și metal, de-a lungul râului Traisen ce străbate jumătatea estică a orașului, în calea lui spre punctul de vărsare în Dunăre, vreo 40 de km mai la vale.

Aflat la întretăiere de două autostrăzi (Autostrada de Vest A1 și Autostrada Kremser S33) și străbătut de Drumul Viena B1, în oraș se poate ajunge ușor cu mașina. În plus, St Pölten este un nod al liniilor de autobuz Wieselbus, care asigură legături radiale între acesta și diferitele regiuni din Austria Inferioară. Totuși, un mijloc de transport important rămâne trenul. Gara principală a orașului este situată direct pe calea ferată de vest a ÖBB (Österreichische Bundesbahnen - societate feroviară de transport călători din Austria).

Am abandonat mașina și am pornit la pas pe Wiener Strasse către inima veche a orașului. Strada era pustie, căci era duminică după-amiază spre seară, dar asta nu ne-a mirat pentru că știam bine că austriectii se pitesc prin case chiar și vara, la ore la care grecii sau italienii abia fac vreo câteva genoflexiuni ca să se pregătească de ieșit la promenadă. Ceva mișcare am văzut la un magazin alimentar unde mutau mărfuri... de la ei – la ei, la o pizzerie și la un restaurant indian. Am mers așa vreo cinci minute și după ce am trecut de o biserică catolică, ne-am strecurat la dreapta pe drumul care se sugruma printre două clădiri, ca să ieșim în piața Domplatz din fața Catedralei Adormirea Maicii Domnului.

Piața era toată într-o amenajare, se pare că i se pregătea o pardoseală nouă. Materiale de construcții și stive de dale erau așezate din loc în loc, paravane despărțitoare din plastic și din metal departajeau calea de acces din fața magazinelor de la parter, iar fațadele unora dintre clădirile din piață, ce formau un patrulater aproape perfect, erau acoperite de schele și plase de protecție. Catedralei nu-i venise rândul.

Kathedralkirche Mariä Himmelfahrt - Catedrala Adormirea Maicii Domnului este la origini o veche mănăstire benedictină care a fost condusă de canonici augustinieni din secolul al XI-lea. Aceasta a fost reconstruită de mai multe ori în secole diferite și în stiluri arhitecurale numeroase. În perioada 1980-1983 a fost reproiectată fundamental în sensul unei biserici episcopale. Ușa grea de bronz datează din anul 2000 și înfățișează scena Bunei Vestiri și șase sfinți importanți ai eparhiei.

Într-un colț al patrulaterului, prin alt spațiu îngust dintre două clădiri am zărit ceva mai multă agitație și ca insectele atrase de lumina becului de noapte, am pătruns în altă lume, cea a bărbaților – adică Herrenplatz. Chiar în mijlocul acestei piațete se înalță coloana Mariensäule. Monumnetul vechi de 300 de ani înfățișează statuia Fecioarei Maria pe o sferă cu șarpe, în vârful unei coloane rotunde cu o spirală de nori și heruvimi. La baza postamentului pătrățos sunt patru îngeri și tot atâtea felinare din fier forjat, bogat dantelate. Se spune că din 1749 și până în zilele noastre, în fiecare sâmbătă și în sărbătorile sfintei Maria coloana este iluminată de cele patru felinare, mulțumimită unui decret testamentar, lăsat de nepotul donatoarei acestei coloane.

Din Herrenplatz tâșnesc străduțe pietonale înguste pline de magazine de tot felul, cafenele, mici restaurante, bănci și farmacii. Cele mai multe erau închise dar vitrinele drăgutze erau luminate, motiv suficient să zăbovim când la una când la cealaltă.

Rathaus sau Primăria din St. Pölten se adăpostește într-o clădire istorică în stil baroc de la începutul secolului XVIII, care a găzduit de-a lungul secolelor cântarul orașului și biroul de sare, biblioteca și muzeul, precum și stația de pompieri și închisoarea. Astăzi este un reper important al orașului, aici se găsesc sediul primarului, senatul orașului și consiliului municipal.

Tot în piața Primăriei se află un alt monument impresionant, Dreifaltigkeitssäule sau Coloana Trinității – lucrată în stil baroc, înaltă de 15 metri. Construcția a fost ridicată în cinstea eliberării populației de ciumă, care a făcut ravagii în timpul epidemiei din Evul mediu. Figurile umane și imaginile sacre - realizate din marmură albă - reprezintă simboluri ale triumfului asupra necazurilor urbane. În vârf strălucesc raze de aur ale slavei divine, care l-au salvat pe St. Polten de toate necazurile și bolile, iar la baza coloanei pe două laturi, sunt montate două fântâni.

Desprinși din beția zgâitului, ne-am urnit spre mașină, dintr-un raționament pragmatic desigur, pentru că problema cinei nu o rezolvasem încă. La venire ochisem un restaurant chinezesc chiar pe strada cu hotelul, dar nu-i reținusem numele și nu puteam să-l căutăm pe net așa că am zis de vreo trei ori în gând Tatăl Nostru ca să-l mai găsim deschis ????.

Pe drumul de întoarcere ne-am abătut mai la est și am trecut tangențial pe lângă cel mai nou și futurist cartier al orașului, situat pe malul stâng al râului Traisen – Regierungsviertel adică Districtul guvernamental. Acesta a fost ridicat în 5 ani, într-o zonă nedezvoltată a orașului, pe o suprafață de 120.000 de metri pătrați deasupra solului și 77.000 de metri pătrați sub pământ, iar din 1997 a fost gata să găzduiască birourile guvernamentale. Dintre 150 de arhitecți din întreaga lume care au aplicat pentru proiect, arhitectul Ernst Hoffmann a fost câștigătorul și a proiectat districtul guvernamental și Klangturm.

Ei da!... aici voiam să ajung - în Klangturm (sau Turnul sunetului) . De ce? Păi să vă spun: are o înălțime de 77 de metri (cu tot cu antenă), este construit din sticlă și metal, inclusiv liftul exterior șiiii... se vizitează! La o înălțime de aproximativ 47 de metri există o terasă de vizionare la care se poate ajunge fie cu liftul panoramic, fie pe cele 280 de trepte... dar nu cred că ne vedeau treptele alea pe noi.

Această „sculptură arhitecturală” îndeplinea mai multe funcții: un centru de informare, un catarg de antenă pentru diverși operatori de rețele de telefonie mobilă, dar și o platformă pentru arta sonoră. Primele trei niveluri au trei bile sonore, prevăzute cu instalații ale diferiților artiști care performau în fiecare an, folosind acustica bilelor pentru spectacole nocturne de sunet și lumini.

În 2014 instalațiile de sunet au fost transferate la Muzeul de Stat, iar centrul de informare a fost închis. Cu toate acestea, platforma de vizionare este încă accesibilă în fiecare zi a săptămânii între 8:00 – 18:00 (duminica și în sărbători - 9:00 – 17:00). O statistică zice că numărul vizitatorilor la Klangturm în ultimii ani a fost nu mai puțin de 34.000 de persoane pe an.

Încă de acasă (adică din Românica) m-am pregătit sufletește ca luni de dimineață să urc în turn ca să văd împrejurimile. Ghinion de neșansă, ca să zic așa, pentru că a doua zi ne-am trezit într-o ceață lăptoasă că abia am mai găsit și Sundeck-ul nostru... se transformase în Foggydeck.

Apropó de Sundeck - credeați c-am uitat? – am revenit la el după ce ne-am înfruptat din bunătățile pe care Liu ' s Cooking, ni le-a dat la alegere dintr-un bufet suedez (ca să vezi!) cu toate chinezăriile pe care le pregătise (pe principiul all you can eat), la doar 10-12 € de persoană – cam așa. Se pare că Doamne-Doamne a avut o inspirație de moment și ne-a împlinit dorința asta la fel de importantă ca ale celor care se roagă pentru sănătate, pace și înțelegere între popoare :D... și l-a ținut pe Liu la lucru.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un orășel liniștit, cu arhitectură frumoasă în partea veche, atractii istorice și culturale, în care se ajunge ușor de la Viena.

Partea nouă, respectiv Cartierul guvernamental, este atractiv prin arhitectura moderna din sticlă și metal, cu construcții în fel și chip, care mai de care mai interesante: sediul Parlamentului în formă de navă, Muzeul de Stat al Austriei Inferioare cu un acoperiș ondulat, Opera - o clădire cu formă ciudat de bombată. În fiecare vară, un tren turistic gratuit leagă centrul orașului cu obiectivele lui istorice de districtul guvernamental.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

*****************************

Liebe Webby, poți să-mi îndeplinești o dorință mică? Alta, normal... ! Te rog să postezi filmuleț cu Regierungsviertel (Cartierul guvernamental) văzut de sus. youtube... că dacă tot am ratat șansa cu Klangturm, vreau să mă bucur un pic de priveliști ????

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de k-lator in 05.12.22 22:57:50
Validat / Publicat: 06.12.22 08:27:02

VIZUALIZĂRI: 2058 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Catedrala Adormirea Maicii Domnului - ușa de bronz
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.12.22 08:26:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "De vizitat în Austria Inferioară, #EXCURSII și CĂLĂTORII - VIENA si AUSTRIA INF [NE]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[06.12.22 08:46:18]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

k-latorAUTOR REVIEW
[06.12.22 09:13:43]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

mishu
[06.12.22 10:01:43]
»

@k-lator: Acesta este unul dintre oraselele dorite a fi vazute dar incadrate la categoria, nereusite. Acum insa ma bucur de ceea ce ne oferi tu. In momentul in care a fost sa aleg orasul in care sa locuiesc mi-am zis mai intai ca ar trebui sa aleg Innsbruck, ca fiind ceva mai mare (125000 locuitori) ca sa am asa, o referinta fata de Bucuresti. Kufstein avea la acea vreme in jur de 20000 de locuitori, asa ca avand in vedere orasele mici de la noi, uitate de timp si de guvernanti, mi-a fost teama sa il aleg, pana la urma au fost ceva avantaje care mi-au spus ca rau nu ar putea sa fie. Acum as alege fara urma de indoiala acelasi oras, si din cate se pare, chiar si comunitatea romaneasca creste asa incat de cateva luni au chiar si o micuta biserica romaneasca acolo.

As reveni in Austria oricand (cu toata supararea pe ei ca nu ne vor in Schengen), am citit articolul tau cu mare, mare drag si cu acelasi mare drag il si votez, felicitari.

k-latorAUTOR REVIEW
[06.12.22 10:32:22]
»

@mishu: Austria îmi place cam peste tot, dar mai ales pe la deal-munte. Despre Kufstein am aflat când mergeam către zonele schiabile de pe lângă Innsbruk sau Sölden. Nu l-am vizitat niciodată, treceam pe acolo doar pe autostradă, dar de fiecare dată știam că ne apropiem de Kufstein că se forma acolo o coaadăăă... mai ales de tiruri... am stat chiar si 2 ore odată să traversăm zona.

Mulțumesc pentru vizită. Toate cele bune!

mishu
[06.12.22 12:41:42]
»

@k-lator: Daca aveti vreodata disponibile cateva ore, merita sa va opriti in Kufstein sa vedeti fortareata, este minunata, de asemenea daca sunteti in zi lucratoare, vizitarea fabricii de sticla unde vedeti cum ies niste obiecte minunate din mainile muncitorilor de acolo (ii vedeti cam de la un etaj deasupra lor), dar sa si vizitati magazinul lor unde puteti gasi obiecte minunate si tot acolo am aflat o multime de lucruri interesante despre decantoare si mi-ar fi placut sa imi cumpar un astfel de obiect , si o scurta vizita prin centrul istoric, in mod sigur v-ar fi placut. Si daca ajungeti, iti dau si locuri unde se mananca foarte bine .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
k-latorAUTOR REVIEW
[06.12.22 13:09:46]
»

@mishu: Daaaaa... să știi că un decantor de vin de la Kufstein am acasă, cadou de la cineva care lucrează acolo, adică în oraș, la o firmă de transporturi... și cu toate că mi-a spus o grămadă de povești frumoase despre acest oraș, n-am ajuns să mă opresc niciodată.

Mulțumesc mult pentru toate aceste recomandari, sper să ajung să le văd cu ochii mei. Locurile alea unde se mănâncă bine chiar mă interesează ????. Negreșit voi apela!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDe vizitat în Austria Inferioară:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064944982528687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1