ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 21 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Haideţi la Miami - #10.1. Zborul cu avionul - Part 1.

TIPĂREȘTE URM de aici

Introducere

Articolele din seria "Hai la Miami" se doresc a fi un mic ghid de informare şi eventual de ajutor pentru cei care doresc să-şi efectueze concediul la Miami. Unele informaţii sunt cu caracter general şi sunt valabile şi pentru călătoriile în alte destinaţii. La fel există posibilitatea ca unele informaţii să fie deja "depăşite" deoarece aspectele pe care le-am prezentat în articole sunt colectate de pe o durată de 15 ani, timp în care am efectuat mai multe călătorii peste Atlantic. Sper să vă fie de ajutor şi vă doresc concedii plăcute!

Articol

Pentru unii, călătoria cu avionul este o adevărată plăcere, altora le creează un mic stres până se obişnuiesc, după decolare liniştindu-se şi starea psihofizică revenind la normal iar altora, zborul cu avionul, le creează o stare asemănătoare cu cea în care ar trebui să sară dintr-un avion fără paraşută - groaznic! Oricum ar fi, orice sentimente v-ar încerca, asta este. Mama natură şi procesele care au loc în creier şi corp îşi spun cuvântul şi dictează comportamentul.

Pentru cei care au mari probleme, în a zbura cu avionul, sunt o grămadă de metode pentru suprimarea anxietăţii, de la metode bazate pe medicina alopată până la tehnici de relaxare menite în a acomoda psihicul şi respectif fizicul cu stresul creat de situaţie. Există pastile, ceaiuri, remedii homeopate, tehnici yoga precum şi o sumedenie de practici orientale dar şi câteva şedinţe de consiliere psihologică pot atenua disconfortul pe care-l resimt.

Evident că factorul psihologic va influenţa comportamentul organismului dumneavoastră aşa că este bine să aveţi în bagajul de mână pastile dedicate care ştiţi că vă atenuează efectele psiho-fizice ale stresului. Şi ţineţi minte: una din etapele zborului va dura minimum 8 ore, funcţie de aeroportul din Europa unde veţi face prima escală şi de tipul de aeronavă cu care va urma să traversaţi oceanul!

Aşa cum am scris într-unul din articolele anterioare, aveţi posibilitatea să vă efectuaţi check-in-ul înainte de a merge la aeroport, de acasă, cu 24 de ore înainte de ora de decolare. Tot atunci vă puteţi efectua şi check-in-ul la bagajul de cală iar când veţi ajunge la aeroport singurul lucru ce-l mai aveţi de făcut este să vă deplasaţi la un punct de predare al bagajelor, "Baggaje drop point", şi să predaţi bagajul. Operaţiunea nu este complicată dar obligatoriu să nu uitaţi să prindeţi de mânerele bagajelor predate etichetele pe care le veţi primi de la aparatul respectiv şi să păstraţi cotoarele acestora.

Prin aceste două operaţiuni, evitaţi statul la coadă la check-in. Atenţie însă la greutatea şi dimensiunile bagajelor predate: ele trebuind să se încadreze în limitele acceptate de compania aeriană cu care veţi zbura, atât ca şi greutate cât şi ca şi dimensiune. Altfel, pentru bagaje care depăşesc limitele admise de companie va trebui, la aterizare pentru a vă recupera bagajul, să achitaţi o taxă suplimentară sau, unele companii mai practică şi această procedură, veţi fi chemat la ghişeul de check-in pentru a rezolva problema, înainte de îmbarcare.

Să presupunem că sunteţi la faza în care aţi scăpat de bagaj, aveţi taloanele de îmbarcare şi trebuie să mergeţi la avion. De acuma înainte va trebui să aveţi la îndemână paşaportul şi talonul de îmbarcare până la urcarea în avion aşa că nu le "puneţi bine" în bagajul de mână ci ţineţi-le undeva unde să aveţi cât mai repede acces la ele.

De acuma, până la scaunul din avion, mai aveţi de trecut două "hopuri". Primul este controlul de securitate sau "Security" cum i se mai spune. Înainte de a intra la controlul de securitate, un lucrător de la aeroport vă va solicita talonul de îmbarcare şi paşaportul pentru a vă îndruma la postul de control adecvat.

Controlul de securitate se efectuează pentru siguranţa dumneavoastră, cel puţin aşa se spune, şi trebuie să ştiţi câteva lucruri despre acest control de securitate. În primul rând, nu aveţi voie să aveţi la dumneavoastră recipienţi, de orice formă sau din orice fel de material, în care să încapă mai mult de 100 de ml de lichid. Aici sunt incluse şi parfumurile, cremele de orice fel, pasta de dinţi, spuma de bărbierit şi orice alte spray-uri sau lichide. Recipientele de 100 ml care sunt admise trebuie puse în nişte pungi speciale, pe care le găsiţi la punctele de control de securitate. În unele magazine din USA, de exemplu CVS, Marshall, găsiţi de cumpărat seturi speciale de sticluţe şi pungi care sunt certificate şi admise în bagajul de mână pe care-l luaţi în avion.

Inutil să vă spun că nu aveţi voie cu pile de unghii, foarfece sau orice fel de obiecte metalice şi ascuţite. Vi se dă voie să aveţi laptop la dumneavoastră dar când treceţi prin postul de control de securitate acesta trebuie scos din husa sau bagajul în care îl transportaţi şi pus separat pe banda de control. Motivul este că placa de bază din interiorul laptop-ului opreşte radiaţia x cu care sunt scanate bagajele. Unele aeroporturi nu acceptă ca laptop-urile să fie luate în bagajul de mână iar drept urmare trebuie predat. Veţi primi un cotor de bagaj iar laptop-ul vă va fi returnat la următoarea destinaţie. Vă recomand, în acest sens, să aveţi o geantă mai rezistentă pentru laptop şi să aveţi şi un mic lăcăţel pe care să-l plasaţi pe închizătoare.

Tot separat, pe banda de control de la security, trebuie să puneţi şi orice obiect metalic pe care-l aveţi asupra dumneavoastră gen curea cu cataramă metalică, ceas, lănţişor "de cocalar" - cele subţiri sunt admise - sau monede. La unele puncte de control vi se va cere să vă scoateţi şi pantofii şi să treceţi desculţi prin poarta de control. Veţi fi scanat iar dacă ceva este în neregulă vi se va face un control corporal fie cu detectorul de metale fie manual de către un lucrător sau lucrătoare, depinde de sex, de la punctul de control.

Când călătoresc cu avionul, tocmai din cauza controlului de securitate, îmi iau pantaloni fără ţinte sau alte accesorii metalice, îmi iau o curea cu cataramă de plastic şi mă încalţ cu pantofi sport, fără şireturi. Trec astfel mai repede prin punctul de control de securitate iar încălţatul şi descălţatul pantofilor nu-mi ia prea mult timp. După ce au trecut prin controlul de securitate, oamenii se opresc în dreptul benzii de control să-şi recupereze obiectele personale. De multe ori se întâmplă, ca unii, să rămână pe loc, lângă bandă, pentru a se îmbrăca, încălţa, etc., provocându-se o înghesuială de nedescris. Cu cât aveţi mai puţine obiecte "cu probleme" cu atât evitaţi busculada de la security.

Şi încă ceva, foarte important, referitor la timpul petrecut la coadă la controlul de securitate: evitaţi să faceţi glume sau să vorbiţi despre bombe, pistoale, mitraliere, tancuri, cuţite sau aruncătoare de grenade. Multe cuvinte care denumesc astfel de "utilaje" sună asemănător în mai multe limbi de circulaţie internaţională şi s-ar putea să fiţi "săltat", fără prea multe explicaţii, de câţiva indivizi şi să fiţi dus într-o cameră specială unde veţi fi percheziţionat la "peleul gol". Asta n-ar fi rău dar vi se va aplica şi procedura de "cavities search" şi pot să pun pariu că cel care vă va controla va fi lucrătorul anti-tero cu degetele cele mai groase :)))) Ok, lăsând gluma la o parte, vă sfătuiesc să nu vă jucaţi cu focul. Lucrătorii anti-tero nu prea ştiu de glumă, asta vă spun sigur pentru că personal cunosc câţiva iar cetăţeni "de bine", care stau la rând în spatele dumneavoastră şi vă aud vorbind, sunt har Domnului.

Părerea mea personală despre acest control de securitate? Da, este necesar dar forma în care a ajuns, la momentul actual, este o maimuţăreală exagerată. Sunt de acord cu un control al obiectelor pe care le poate lua fiecare la bordul aeronavei dar să trebuiască să arunci la gunoi sticla de lapte a bebeluşului sau sticla cu suc a copilului pentru ca mai apoi să cumperi altele pe care poţi liniştit să le iei în avion, de la magazinele duty free sau să nu ai voie cu pila de unghii sau unghieră, în poşetă, dar în avion să primeşti, când serveşti masa, cuţit şi furculiţă de metal, toate acestea mi se par nişte acţiuni, cel puţin, groteşti dacă nu o bătaie de joc.

Buun! Aţi trecut de security, urmează controlul de frontieră. Aici este simplu, vă trebuie paşaportul şi talonul de îmbarcare. După ce aţi trecut de controlul de frontieră, urmează punctul de control vamal. Este important să ştiţi că este foarte bine să declaraţi orice dispozitiv electronic pe care-l aveţi la dumneavoastră în special cele noi cumpărate. De ce este important? Pentru că la întoarcerea în ţară există posibilitatea să fiţi controlat şi să vi se ceară să justificaţi provenienţa aparatului respectiv. Astfel, declarându-l la ieşirea din ţară, veţi primi un document vamal care atestă că aţi avut respectivul echipament electronic la dumneavoastră şi la ieşirea din ţară.

După ce ați trecut și de vamă vă sfătuiesc să mergeți direct la poarta de îmbarcare pentru a o localiza şi numai după aceea să vă plimbaţi prin magazine la cumpărături sau pe la restaurante sau cafenele. Este foarte important să nu vă îndepărtaţi prea mult de poarta de îmbarcare pentru a fi pe fază când începe îmbarcarea în aeronavă, asta în primul rând, şi în al doilea rând, în aeroporturile foarte mari poarta de îmbarcare poate fi amplasată foarte departe de punctul de control de securitate iar timpul cât se face îmbarcarea în aeronavă să nu vă fie suficient pentru a ajunge de unde sunteţi, aiurea prin aeroport la un moment dat, până la poarta de îmbarcare. Riscaţi să pierdeţi avionul.

Este recomandat să fiţi la poarta de îmbarcare la ora anunţată că începe procedura de îmbarcare pentru că multe companii efectuează îmbarcarea în funcţie de prioritate şi de amplasarea locurilor din avion. Astfel, urcă întâi cei de la clasele superioare, clasa întâi şi business, persoanele cu dizabilităţi, urmează familiile cu copii mici, pasagerii care au locuri pe rândurile din spate şi la urmă de tot cei care au locuri pe rândurile din faţă. Trebuie să aveţi la îndemână talonul de îmbarcare şi paşaportul.

Există, pe unele aeroporturi, reglementări prin care unele produse pe care le cumperi de la "duty free" îţi vor fi predate doar la poarta de îmbarcare, în momentul când te îmbarci în avion. Le plăteşti la magazin şi le primeşti la poarta de îmbarcare în aeronavă. Printre aceste produse sunt sticlele cu băutură sau parfumurile. Deci, atenţie dacă aţi cumpărat ceva, să nu vă uitaţi la poarta de îmbarcare cumpărăturile pe care le-aţi efectuat la "duty free".

Tot la poarta de îmbarcare, dacă avionul este plin, există posibilitatea ca unele bagaje de mână să trebuiască predate pentru a fi puse în cala avionului. Dacă ajungeţi într-o astfel de situaţie, veţi primi, la fel ca şi pentru valizele predate la cală, un bon de identificare al bagajului. Vi se va restitui respectivul bagaj atunci când veţi ajunge la următorul aeroport. Îl veţi recupera de pe caruselul de bagaje.

Dacă următorul aeroport unde veţi ateriza este de tranzit în călătoria dumneavoastră, atunci neapărat să-i spuneţi lucrătorului de la poarta de îmbarcare acest fapt pentru că dumneavoastră vă veţi primi bagajele doar la aeroportul de destinaţie şi este aiurea ca bagajul de mână să-l ridicaţi de la un aeroport de escală şi după aceea să-l predaţi din nou. Vă recomand să aveţi un mic lăcăţel pe care să-l plasaţi pe încuietoarea bagajului predat.

Va urma

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Utube in 28.03.17 22:07:45
Validat / Publicat: 28.03.17 22:53:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 1330 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Rodel
[28.03.17 23:15:48]
»

Și de data aceasta, informații foarte utile.

UtubeAUTOR REVIEW
[28.03.17 23:35:36]
»

@Rodel: Mulţumesc mult de aprecieri!

Sper să fie multora de folos.

M-am decis să scriu aceste articole pentru că mai multe cunoştinţe, care au călătorit spre continentul american, mi-au solicitat informaţii detailate referitoare la călătoria cu avionul.

Este foarte adevărat că pentru cine care n-a prea călătorit cu avionul este destul de stresant să se aventureze într-o astfel de călătorie iar poveştile unuia care a fost deja nu pot decât să fie foarte bine venite.

O seară bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[29.03.17 06:58:31]
»

@Utube:

Foarte utile informatiile.

AZE
[29.03.17 17:04:51]
»

@Utube: Mulțumim pentru informații este un articol care excelează în informații care pot fi de ajutor oricui călătorește cu avionul nu neapărat în SUA.

Susțin tot ce ai scris si ii îndrum pe toți care veți călători în lume dar mai ales spre State să urmați sfaturile din articolul de mai sus. Deci fără glume cu bombe, etc.

Iar ca si completare evitați să fiți băut atunci când va apropiați de State ei nu prea stiu de alcool, cunosc o situație când un grup de tineri din România în drum spre Las Vegas s-au distrat prea mult în avion (adică au băut prea mult) si lis-a interzis intrarea în tara, dar intr-un final cu multe apeluri în țară (a fost o excursie printr-o agenție) si probabil între timp a iesit si alcoolul, li s-a permis intrarea, eu zic ca au avut noroc enorm era un grup din Sibiu.

Deci stewardesa care refuză servirea cu bauturi alcoolice înainte de aterizare chiar vrea binele călătorilor, bineînțeles ca si fost instruită în acest sens.

UtubeAUTOR REVIEW
[29.03.17 18:22:24]
»

@AZE: Mulțumesc pentru completări, pentru aprecieri și sfaturi!

În partea a doua voi relata și o întâmplare cu alcool care se putea termina dezastruos pentru un coleg de-al meu care a călătorit spre USA.

o zi deosebită!

mishu
[30.03.17 16:03:40]
»

@Utube: Toate sfaturile citite sunt utile, si as mai adauga ca in unele tari ti se cere telefonul la verificat si ar trebui sa ai bacteria plina la telefon. Nu stiu unde anume care ar fi problema, dar poate sunt persoane care cunosc acest lucru si pot argumenta.

Si daca tot ai vorbit de bagaj fie el de cala sau de mana, pentru cei pentru care drumul inseamna schimbarea mai multor avioane/ companii aeriene este bine de stiu ca dimensiunile bagajelor/ greutatile se iau in calcul pentru compania cea mai restrictiva.

Felicitari, votat cu mare placere.

adri-nico
[02.04.17 00:20:07]
»

foarte util.completez si eu cu ceva. puneti la minerul valizei o panglica mai colorata ca sa il puteti identifica mai usor pe banda de rulare. in Singapore mi s-a intmplat ca altcineva sa imi ia valiza si sa plece, noroc ca eu vazusem funda mea aurie, insa nenea nu se sinchisise. l-am batut frumos pe umar si i-am cerut valiza. s-a scuzat ca si a lui era la fel... dar el cind a luat-o de pe banda nu a verificat nimic. a mea era plina de cozonaci si prajituri de la cea mai buna cofetarie. le duceam cuiva care era plecat din Romania mai bine de 28 de ani. ca valoare materiala nu insemna prea mult... dar pentru cineva caruia ii era dor de tara lui... insemna enorm!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
UtubeAUTOR REVIEW
[02.04.17 00:52:20]
»

@adri-nico: Mulţumesc pentru completare şi ecou.

O seară deosebită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, AZE, elviramvio, mishu, Rodel, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂCu avionul spre/în State:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050876140594482 sec
    ecranul dvs: 1 x 1