ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 25.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Multe invataminte - MCS Fantasia

TIPĂREȘTE

Imbarcare: Napoli

Nr. de nopti: 7

Traseu:

Ziua 1. Napoli, Italia;

Ziua 2. Palermo, Sicilia, Italia;

Ziua 3. Tunis, Tunisia;

Ziua 4. Pe mare;

Ziua 5. Barcelona, Spania;

Ziua 6. Marseille, Franta;

Ziua 7. Genova, Italia;

Ziua 8. Napoli, Italia

Temperaturi de aprilie ziua: min. 12 grade - max. 24 grade in Tunisia

Ce puteti face inainte: vizitati Roma (se ajunge in 2 ore cu trenul la Napoli - cost bilet clasa a 2-a aprox 22 euro/pers). Pentru cei interesati sa combine Roma cu croaziera vedeti prezentarea mea de aici.

Ce puteti face dupa: vizitati Pompeiul (3 - 4 ore), unde ajungeti in 30 - 45 de minute cu trenul (un fel de metrou suprateran) din Napoli. Un drum costa aprox. 3 euro. Noi am prins intrarea gratuita la Pompei, dar in rest trebuie sa stiti ca va costa cam 12 euro de adult. Puteti lua si taxiul din port, cam 80 de euro, care va asteapta 2 ore in banii astia.

Pentru cazare vedeti prezentarea mea de aici.

Check-in vapor: dureaza cam 2 ore (sunteti fotografiati pentru identificare la fiecare urcare pe vapor. Vi se explica sistemul de plata, primiti cardul de acces pe vapor). Sala de asteptare este ok, dotata cu scaune suficiente si poti servi free apa si sucuri. De asemenea, sunt de studiat pliantele lor promotionale cu pachetele spa, pachetele de bauturi, excursiile. Nu ezitati sa puneti intrebari personalului.

Check-out: aproximativ 20 minute, dar in ziua debarcarii trebuie eliberata cabina la 8.30, deci nu prea mai poti face nimic. Debarcarea este foarte bine organizata, astfel incat in functie de culoarea alocata, personalul care se ocupa de debarcarea se coordoneaza ca sa cobori cam in acelasi timp cu bagajele.

Terminalele: arata ca cele din aeroport, inclusiv banda unde iti astepti bagajele la debarcare. Sunt dodate cu magazine de suveniruri, bauturi, toalete. Gasesti si carucioare pentru bagaje. Pretutindeni vezi steagurile MSC si intalnesti personalul lor, astfel incat nu ai cum sa te ratacesti.

Bagajele: dupa ce au fost la check-in, bagajele sunt trimise direct in fata cabinei ce ti-a fost repartizata. Cu o seara inaintea zilei de debarcare, bagajele trebuie scoase pe hol, etichetate (iti pun ei la dispozitie stikere) si le vei primi direct pe banda la debarcare.

Cost croaziera: 1200 euro cabina cu hublou 2 adulti cu copil pana in 18 ani.

Cost avion: 1100 lei 3 adulti (cu 2 bagaje de cala).

Cost excursii cu MSC: de la 35 de euro si ajung pana la 80 euro.

Buget total: 2.000 euro, inclusiv mici suveniruri pentru cei dragi.

Excursii MSC:

Noi am luat doua dintre ele:

1. Barcelona - Tour Panoramic, aprox. 30 min (inclusiv o plimbare pentru o poza panoramica pe dealul Montjuic), vizita pe Nou Camp si vizita exteriora a Catedralei Sagrada Familia, explicatiile ghidului (50 euro de persoana).

2. Tunis - am ales excursia care includea o vizita in piata Medina si in satucul pescaresc Sidi Bou SAID (probabil cu taxiul ieseai mai ieftin, insa am preferat excursia organizata de MSC pentru siguranta si ca sa scapam de negocierile enervante cu soferii de taxi). Ne-a costat aprox. 50 euro de pers.

Copiii platesc mai putin intre 2 - 13 ani iar sub 2 ani free. Puteti cere preturile excursiilor agentiilor de turism inca din tara si sa studiati din timp posibilitatile de a cumpara o astfel de excursie.

Achizitia excursiilor se face in 3 moduri: fie prin agentie de turism, fie cu cel putin cu o zi inainte, direct prin operatorii lor aflati la puntea 6, fie printr-un formular pe care il completezi si il depui intr-o urna special dedicata, aflata tot pe puntea 6 si primesti pana seara, pe sub usa, in cabina, biletele comandate.

Daca alegeti excursiile organizate de MSC trebuie sa stiti ca locul de intalnire este, de regula, in barurile de pe vas. Prin programul zilnic vi se comunica toate amanuntele (trebuie sa respectati orele de plecare, destul de matinale, 8,00 – 9,00). Debarcarea celor inscrisi in excursii este prioritara, ceea ce confera un avantaj, mai ales in porturile unde iese „tot vaporul” la plimbare. Nu va faceti probleme cu masa caci bufetul se deschide incepand cu 6.30 si va puteti face si pentru drum sandwiciuri. Va puteti lua fructe si patiserie la pachet de la Zanzibar Cafetaria (asa ca e bine sa va luati folie de aluminiu de acasa (eu am uita-o, dar am improvizat).

Alternativele excursiilor MSC:

Excursiile trebuie planificate bine de acasa, pentru ca timpul nu va permite sa hoinariti. Si iata si alternativele de deplasat: taxiurile care te plimba 2-3 ore (50-100 euro), ghizi locali care sa spunem ca ofera preturi cu 30% mai jos fata de MSC, dar pe care trebuie sa-i cautati cu grija eventual folosind review-uri de pe siteuri de specialitate. MSC pune la dispozitie si autobuze spre oras, insa mie mi s-au parut destul de piperate preturile (ex: 15 euro tranzit spre oras pe tot parcursul zilei in Marsilia). In fiecare oras gasiti: trenulet (8-10 euro) care va plimba in punctele centrale ale acestora si hop on-hop off dodate cu audio ghiduri (intre 10 - 20 euro de persoana). Nu in ultimul rand, va ramane mersul pe jos, insotit de transportul public cu atentie maxima sa va validati biletele, caci amenzile sunt mari. Daca alegeti varianta ieftina a transportului public, puteti accesa de acasa siteurile oficiale gen RATB din orasul de destinatie si sa va identificati cartele de o zi sau cu un numar predefinit de calatorii, ceea ce inseamna economie in buget. Biletele le gasiti in unele orase si la sofer (unde sunt mai scumpe de regula) sau in tutungerii.

In final, voi detalia si cum am combinat noi deplasarea in porturile pe unde ne-am oprit.

Card acces vas si exemplificativ cateva costuri de servicii/produse: obligatoriu veti primi acest card si trebuie sa aveti grija sa nu-l pierdeti. Va trebui sa depuneti fie o suma in depozit, fie sa „puneti la dispozitia lor” un card de credit. Sfatul meu este sa faceti un depozit - nu stiu daca au un minimum impus, insa cred ca acest minimum se raporteaza la suma care o retin ei zilnic pentru bacsis, adica 7 nopti, pe zi 2 adulti X 14 euro si adaugati si copilul cu 3,5 euro pe zi, daca e cazul (aprox 120 euro). Noi am depus 300 euro pentru ca ne hotarasem de acasa sa facem cele doua excursii mentionate mai sus.

Cu cardul puteti cumpara de pe vas servicii/produse etc. Preturile sunt mari spre foarte mari, insa se mai gasesc si lucruri care va fac cu ochiul. Preturile bauturilor alcoolice pleaca de la 5 euro o bere, de la 6,5 euro cocteilurile alcoolice, de la 1,6 euro tipuri diverse de cafea, 16 euro o ora in spa, 110 euro cel mai ieftin masaj, de la 4,5 euro produse cu logo-ul MSC. Nu uitati sa adaugati la pretul de lista al produselor (mai putin la cele inscriptionate cu MSC si la serviciile de spa) un procent de 15% si astfel obtineti pretul final.

Vi se mai percepe si un 1 euro/persoana pentru tot sejurul, inclusiv pentru copii, cu titlu de donatie UNICEF. In fiecare zi sunt diverse promotii ex: 40% reducere la toate serviciile de spa si masaj, astfel incat puteti cu aprox. 9 euro sa mergi si in zona lor de relaxare si saune (nimic spectaculos insa!).

Recomand pachetul de apa (care va mai reduce costul acesteia de la 2 euro plus 15% la 1 l) si noi am mai primit cadou de la agentie si un pachet de bere la sticla. Cei obisnuiti sa bea cate ceva la masa este de preferat sa-si ia pachete de bauturi (ai de unde alege). In rest, racoritoarele le puteti aduce si de pe uscat unde le luati la 0,7 - 1 euro de prin porturi. Cu toate ca ai interdictie sa aduci bauturi pe vas, nu ne-au oprit niciodata produsele, dar n-am facut abuz. Pachetele de bauturi le luati fie de la agentie, fie odata cu check in-ul. Preturile pachetelor nu sunt modeste, dar sigur cu pachetul faceti economie vs cumparat la pret de lista si nu mizati ca la cina, spre exemplu, nu veti avea nevoie macar de o apa ca sa neteziti calea unui nou gust. Daca veti manca numai la „impinge tava”, acolo este mereu apa.

Raul de mare: e bine sa fiti pregatiti cu pastilute. Tangajul exista. Vaporul are momente (sau chiar ore) cand se misca cam ca la un cutremur de 5 grade Richter, trait la un etaj superior in Bucuresti. Este bine sa nu lasati starea de rau sa se instaleze sau agraveze. Eu personal am trait starea de rau in toate zilele, in special dupa mese, dar mi-au ajutat capsulele de ghimbir si coculin si cate o gura de coca-cola (pe post de medicament). Sigur, luati-va si medicamente de sinteza, fiecare dupa recomandarea farmacistului/medicului. Incercati, totusi, cu ghimbirul caci nu are efecte secundare (decat afrodisiace :)). Beti si apa multa (ajuta). Atentie si la alimentatie daca va confruntati cu raul de mare. Fara bauturi si alimente cu aciditate mare (tip suc de portocale, exces de carne, otet, citrice). Mirosul de ”benzinuri” care se simt pe anumite punti pot agrava starea, asa ca evitati-le.

Exercitiul de evacuare: este bine sa-l faceti, iar daca il ratati il puteti vizualiza pe TV intern. Verificati sa aveti vestele prin dulapuri si, daca aveti infanti, luati-le veste de la receptie.

Turistii: sunt cam 60% persoane trecute de 50,60 de ani, de regula nemti, englezi, spanioli. Sunt si suficienti turisti romani, asa ca fiti prudenti pe cine ”barfiti’’ :))! In nici un caz nu consider a fi un concediu exclusivist, putand fi accesat de oameni cu venituri medii.

Zona de agrement: sunt activitati variate pentru toate gusturile

- Sport - aerobic, relaxare pe muzica ambientala, campionate de tenis de masa (paletele pentru jucat la liber sunt free si se rezerva in prealabil de la sala de jocuri), tenis de picior, lectii de dans, piscine incalzite interioare si exteriore, jacuzzi cu apa fierbinte - toate pe puntea 14. Gasiti jacuzzi si o piscina si pe la puntea 16, mai rafinate ca design al mobilierului exterior de plaja, unde insa se ocupa foarte repede locurile.

- Lectii de gatit (restaurant mexican), disco, petreceri tematice organizate de echipa de animatori (destul de slabuti), spectacolele de seara (o combinatie de circ cu teatru de revista, dar realizate totusi de profesionisti comparativ cu ”interpretii’’ din resorturile bulgaresti sau turcesti) – puntile 6 si 7. Exista si un teren micut de sport multi functional (tenis de picior, mini fotbal, baschet). Am zarit si un tobogan mediu si cateva micute pentru infanti). Internetul era scump, 10 euro ora. Telefonia in larg, aprox. 4 euro minutul, deci, preferabil sa va inchideti telefoanele. Sala de jocuri oferea clasicele simulatoare, dar si un simulator de formula 1 in marime naturala (toate erau contra cost incepand de la 1 euro fisa).

Barurile ofera o atmosfera placuta. Se canta live muzica buna, incepand cu orele 4 - 5 pm (de la muzica clasica la muzica latino americana). Poti sta la orice bar fara sa faci consumatie si nimeni nu se uita urat la tine. Sigur, poti sa-ti consumi pachetele cu bauturi la orice bar, inclusiv apa si primesti mereu atentie si castronele cu „uscaturi” (gen maxi-mix). Unele baruri sunt cu vedere la mare (la apus de soare privelistea este de poveste) sau la interior, considerate de unii elegante, unde lumea se pozeaza des in mod special in tinuta de gala. Apa pe care o comanzi din pachetul de apa o poti lua si in camera (picolii te intreaba daca vrei s-o deschida, deci stiu ca multi isi iau sticla cu ei fie in camera, fie in alt bar, deci nu va formalizati!)

Lifturile se deplaseaza greu la ore de varf, asa ca, de multe ori, preferam s-o luam pe scari.

Seara, pe punte, in aprilie trebuie sa fie acompaniata cu multe geci antivant. Destul de frig, dar merita un tur de vas daca nu va place sa alergati (exista si o „pista” de alergat).

Viata de noapte, probabil, e intensa pentru cei care nu se plimba ziua. Am vazut ca au disco dupa 12 noaptea, zona unde se intalnesc pustii trecuti de 14 - 15 ani, animatie si camera pentru pici. Se organizeza karaoke zilnic, se pot viziona meciuri de fotbal intr-un bar special dedicat SPORTULUI. Noi ne uitam seara la PRO TV international 5-10 min., dupa care adormeam leganati la propriu de vapor!

Seara, pe sub usa cam pana in 8.30 am ti se livreaza programul pentru a doua zi, unde gasesti toate informatiile legate de masa, distractie, excursii, transport in orasul de destinatie, cateva date despre orasele port in care ancoram, informatii maritime, temperatura probabila, promotii la servicii si produse.

Cabina: REZONABIL de spatioasa pentru 3 persoane (noi avem un copil mare), dotata cu tot ce-ti trebuie (sapun, sampon, casti de dus, foehn). Patul poate fi asamblat ca matrimonial, iar a treia persoana doarme in pat suspendat (care se strange in fiecare zi pentru a lasa spatiu in cabina). Se facea curatenie de 2 - 3 ori pe zi, inclusiv schimbat de prosoape, aranjat de pijamale, pat etc. Puteti sa va comandati micul dejun in camera, lasandu-va comanda seara in usa. Este o experienta care merita bifata, mai ales ca room service-ul este gratuit.

Mini barul din camera este plin cu cele specifice, dar costurile sunt piperate.

Prosoapele sunt impecabile, iar la piscine primiti altele fara a avea limita de numar pe persoana. Trebuie insa sa le inapoiati, intrucat totul se inregistreaza pe cardul de acces si costa daca nu le returnati.

Baia este ok ca dimensiune si se mentine in perfecta stare de curatenie, fiind curatate (chiuveta, oglinda) de 2 – 3 ori pe zi. Apa are o presiune adecvata si ventilatia in camera este buna.

Curatenia si serviciile de receptie si contabilitate: totul sclipea si mereu zareai cate un angajat frecand cate ceva ca sa devina fara urma, pata si sa-i dea luciu.

Accesul la receptie il aveai 24 de ore. Primeai repede raspunsul si evident aveai 3 - 4 limbi in care te puteai intelege cu receptionerele. La contabilitate treceai cand stiai ca mai ai de platit, cu toate ca, si in situatia in care eram pe „minus”, puteam cumpara in continuare cu cardul. Periodic sau la cerere primesti sumarul cheltuelilor. Reglarea plusurilor sau a minusurilor se face la debarcare cu o ora inainte. Totul este foarte civilizat, ai mereu controlul cheltuielilor si semnezi chitanta atunci cand cumperi sau consumi ceva.

Imbarcare/debarcare: e bine sa nu va napustiti la prima ora sa iesiti. De regula o debarcare fara inghesuiala se face cam la o ora dupa ce vasul a ancorat in portul de destinatie. La iesire si intrare sunteti legitimati si scanati si voi si bagajele. Imbarcarea se face cu cel putin o ora inainte de ora anuntata a plecarii. Vaporul nu astepta, asa ca setati-va sa fiti punctuali. E bine sa va planificati plimbarile pana in orele 14,00-15,00 cand pana la urma te mai razbeste si foamea, setea si esti numai bine venit la vapor cand incepe si partea de activitati organizate fie de animatori fie de cantaretii din baruri.

Este frumos sa priviti de pe punti manevrele de ancorare in porturi si sa cantati de adio odata cu animatorii la plecarea spre o noua destinatie, senzatiile fiind deosebite.

Mancarea: sunt multe optiuni si nimeni nu are cum sa ramana nemancat.

Recomandarea este sa aveti toate experintele culinare oferite pe vas.

Zanzibar Cafetaria - sau echivalentul lui „impinge tava” cu multa mancare nesanatoasa – gen pizza, cartofi prajiti, carnati, burgheri, dar si mancarica ok, gatita de regula cu cele patru, cinci optiuni de carne: pui, vita, berbecut, porc si peste (inclusiv fructe de mare), bar de salata, paste in felurite pregatiri, dulciuri, supe, fructe.

Au sectiune de: apa, ceiuri, cafele, lapte de cafea

Zanzibar Cafetaria functioneaza cu mici pauze pe tot parcursul zilei.

Atmosfera de la „impinge tava” este bulversanta, se alearga dupa mese libere (cine a fost in sistem AI/UAI stie cum e), mai putin sectiunea de bauturi alocoolice si non alcoolice care e contra cost pe vapor fata de resorturi. Dimineata ai insa gratuit sucuri la dozator.

Toate mesele se pot servi a la carte in Red Velvet si Il Cerchio/L’Africana, dar la cina trebuie sa-ti respecti si ora dar si locul alocat pe cardul de acces inca de la inceputul sejurului. Sigur, daca alegi sa mananci a la carte nu te opreste nimeni daca te tine stomacul sa treci si pe la Zanzibar inainte. Spre deosebire de sistemul impinge tava, a la carte-ul iti ofera relaxare, esti servit frumos cu servetel in poala, cu schimbat de tacam dupa fiecare fel de mancare, mancarea este fina etc. Evident trebuie sa stiti un pic de engleza cu termeni specificici bucatariei ca sa intelegeti meniul disponibil, si el in mai multe limbi de circulatie. Portiile sunt micute si asta e bine, pentru ca poti degusta atat aperitivele cat si felurile principale si desertul. Sunt 5 feluri de testat cu optiuni pentru carnivori dar si pentru vegetarieni. Recomand inghetata de vanilie disponibila in toate seriile. Exista 2 cine festive unde se prezinta personalul si pregatesc un desert festiv foarte, foarte bun. In aceste seri se recomanda tinuta eleganta si e bine s-o respectati. Recomandarea asupra tinutei o gasiti pe prima pagina din programul zilei. Voi lasa pozele sa vorbeasca despre meniurile de la a la carte. Nu ratati pastele rivoli, pregatite cu minunatele sosuri albe si rosii in functie de umplutura. Copiii au la a la carte meniu special daca vor (pizza/piure, carne etc). Si adultii pot servi in restaurantele a la carte mereu cartofi prajiti/ paste/ salate etc, dar asta daca nu te „intelegi cu meniul”.

Puteti merge si la a la carte-urile unde se plateste, dar sincer la cata mancare si diversitate gastronomica ofera nu prea merita!

In continuare voi reda pe scurt programul nostru din fiecare port, urmand sa raspund intrebarilor voastre daca am ratat de prezentat vreo zona de interes:

1. Palermo- Orasul „incepe” la 5 min. de portul de debarcare, deci este aproape. Am luat un trenulet care face un circuit al orasului (40-50 minute) - 8 euro/persoana. Vi se ofera si explicatii in mai multe limbi. Va intampina operatorii trenuletului din timp cu pliante, asa ca nu aveti cum sa-i ratati daca alegeti acesta varianta. Pe strada principala care te leaga de port, inainte de plecare gasiti apa/sucuri si suveniruri cu mafia Siciliana :).

2. Tunis-excursia MSC denumita Shopping tour (descrisa la inceptul prezentarii mele). Nu mi-a placut ca s-a pierdut mult prea mult timp la magazinul de covoare unde evident aveau „contract” cu negustorii tunisieni. Testati ceaiul de menta delicios, cumparati ulei de argan ca e ieftin si pare a fi si bun, sofranul este o alta optiune buna pentru achizitionat si nu ezitati sa negociati la sange totul! Orasul pescaresc ofera preturi mai bune pentru suveniruri, caci din nou, si aici in Medina, esti oprit de ghid unde exista intelegeri cu magazinul. In Sidi Bou SAID timpul este foarte scurt, dar puteti sa beti macar o cafea privind frumosul peisaj in alb si albastu de sus. Nu ratati si ceaiul de menta cu muguri de pin.

3. Marsilia- orasul incepe cam la 8 km. Cel mai convenabil pentru noi, fiind trei, a fost taxiul luat din port cu care am mers pentru 25 de euro la Notre Dame de la Guard (catolica). Traficul este usor aglomerat in zona de port asa ca faceti cam 20-30 minute pana sus. De la Notre Dame am luat autobuzul 60 (biletele se iau de la sofer cu 1,5 euro de persoana) pana la capul liniei. Practic am ajuns in portul Vieux unde ne-am plimbat, am pozat si am luat cateva suveniruri. Inapoi am facut drumul tot cu taxiul (aproximativ 15 euro).

4. Barcelona – excursia MSC denumita Panoramic city tour & Nou Camp. Sa spunem ca te ajuta sa-ti faci o idee despre Barcelona, care sincer trebuie savurata in 2,3 zile la pas! Dezamagirea mare a fost ca nu am vizitat si in interior Catedrala Sagrada Familia in costul excursiei si din pacate asta nu scria in pliant. Un oras aerisit cu o arhitectura spectaculoasa si cu Gaudi de care m-am indragostit, caci totul palpita de el acolo! Pe mine Nou Camp-ul m-a dezamagit, caci aveam ca termen de comparatie National Arena care e nou si spectaculos! Sigur clubul Barcelona are istorie multa in spate si pentru impatimiti este impresionant sa vezi cupele, echipamentele, vestiarele, sa intri pe muzica specifica pe unde intra echipele, sa vezi gazonul impecabil pe care calca Messi. Din pacate nu prea iti poti lua nimic din magazinul lor caci este totul foarte scump. Sigur daca chiar vrei poti sa dai 80 de euro pe un tricou :), de amorul fotbalului in orasul lui Gaudi. In rest, ai timp ”sa furi” cateva poze din autocar de prin pietele de renume (gen piata Cataloniei), sa faci o poza de sus de pe Montjuic si sa revi cu dorinta de a te intoarce in Barcelona cu proxima ocazie.

5. Genova- portul vechi (Porto Antico) este la 15 min. de terminal (mers lejer). Noi am laut insa un Hop-on- Hop off chiar din Statione Maritima (la 5 min. de vapor) si sigur nu ratezi operatorii bus-ului (15 euro de persoana). Astfel, poti face un tur prin oras prin punctele importante. Poti sa cobori unde iti place si relua traseul cu un alt bus de-al lor. Sincer, nu m-a impresionat nicio locatie in mod deosebit, asa ca am preferat sa ascultam audioghidul si sa facem turul de vreo 50 de minute, fara alte coborari. Portul vechi genovez, Porto Antico, este frumos de batut la picior. Poti sa te sui pe corabia replica a lui Cristofor Columb pentru 5 euro, sa bei o cafea si sa-ti butonezi telefonul pentru ca multi au free hi wi pe terase. Muzeul Marinei este o alternativa de vizitat pt. pasionatii de barci (achizitia de bilete se poate face si online costul fiind de aprox. 16 euro de persoana- www.galatamuseodelmare.it). Din pacate zona de intoarcere spre vapor ne-a dezamagit, caci e plina de magazine unde se vinde marfa gen Dragon/Europa, dar am fost fericiti ca am gasit la chinezi cola la cutie la 0,7 centi :)!

6. Napoli- fiind nevoiti sa stam inca o zi pentru ca nu aveam conexiune la avion, am vizitat Pompeiul.

Napoli este insa un oras in care NU mi-as dori sa mai revin. Iata si explicatiile pentru Pompei pentru cei care vor sa-si oragnizeze vizita pe cont propriu si nu cu excursia MSC. Taxiul pana in gara Circumvesuviana 10 euro (sau Alibus), luati bilet dus-intors, coborati in gara si asteptati trenul de Sorento. Cel care vinde bilete va poate spune exact cand pleaca urmatorul tren (circula din 30 in 30 de minute). Sunt cam 22 de statii, si trebuie coborat la statia POMPEI - SCAVI VILLA MISTERI. De aici si pana la poarta de intrare mergeti cam 10 minute (mers lent). Alocati-va cel putin 2 ore pentru vizita si evident plecati cat mai repede de pe vas ca sa aveti timp. Descarcati un audioghid daca aveti un smartphone ca asa intelegeti ce reprezinta ruinele. Cand va intoarceti nu uitati sa validati biletele si sa traversati prin pasajul subteran la linia 2.

In concluzie: experienta este una ce trebuie repetata pentru ca poti sa vezi multe si sa te simti rasfatat. Nu este insa un concediu de unde sa revii relaxat, asta doar daca intentionezi sa zaci pe puntile vasului all day long!


[fb]
---
Trimis de andraz in 21.04.12 17:19:43
Validat / Publicat: 21.04.12 18:22:21
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #CROAZIERE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9612 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andraz); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cabina cu paturile despartite - puntea 8
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35749 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

MCM
[21.04.12 18:47:17]
»

as fi dat un milion de puncte, atat de mult mi-a placut. Un rw extrem de complet. Felicitari

Ce poti sa-mi spui despre internet WiFi?

dalyda
[21.04.12 18:55:38]
»

Super review. Te felicit!

iuliagh
[21.04.12 21:32:38]
»

Mi-a facut mare placere sa citesc experienta ta! Felicitari!

andrazAUTOR REVIEW
[21.04.12 23:08:19]
»

@MCM: @MCM: Multumesc pentru aprecieri! Sincer m-am gandit cat de multe detalii imi doream eu sa stiu inainte de prima experienta pe vapor si sper ca acest rw sa raspunda la cat mai multe dintre temerile celor care au inca dubii ca li s-ar potrivi o astfel de experienta!

Wi-fi nu stiu exact cat costa, insa am dat costul orei de net in rw, probabil ca-i la fel. Daca insa ai nevoie de net sfatul meu este sa stai la o cafenea prin porturi unde vei gasi free serviciul bineinteles, contra costului unei consumatii "de ceva " (ex: in Genova era o cafea in port 2 euro vs 10 euro ora de net pe vapor!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[21.04.12 23:20:14]
»

@andraz: buna ideea, multumesc

georgiana
[21.04.12 23:22:42]
»

Nu ne povesti cate ceva si despre cele 2 seri de gala?

cristina65
[21.04.12 23:45:46]
»

Vad ca de cateva zile tot dau vot cu... superbonus! Nu pot decat sa ma bucur si sa te felicit cu aceasta ocazie pt un review util si complet. Dupa cum am mai scris intr-un ecou zilele trecute, momentan o croaziera nu intra in prioritatile mele de vacanta, dar zau ca m-ati facut f curioasa, voi cei care ati descris cu lux de amanunte ce inseamna o astfel de experienta! Cine stie... : -)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
andrazAUTOR REVIEW
[21.04.12 23:48:42]
»

@georgiana: Oameni imbracati frumos (dar nu toti, unii sparg stralucirea rochiilor de seara cu cate un tricou!), un desert ''pompos'' dar si gustos, prezentarea bucatarilor, un nene fotograf roman care va face poza si va afiseaza pe un perete in caz ca vreti sa cumparati. Un minus la toate cinele este lipsa unui fond muzical. Baga ei o melodioara scurta numai cand defileaza ospatarii cu desertul festiv. Diferenta intre cinele normale si cele festive este tinuta turistilor si momentul desertului care se prezinta cu defilarea ospatarilor (gen tortul miresei: -)). In rest papa arata festiv tot timpul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
andrazAUTOR REVIEW
[21.04.12 23:52:18]
»

@cristina65: Multumesc, nu prea ma pricep eu la punctaje/bonusuri etc dar sunt foarte multumita ca ajuta. Sincer nici in prioritatile mele n-a intrat acest tip de excursie. Traiam cu impresia ca este concediul ideal pentru mine cand voi ajunge la pensie. Sincer la anul vom fi din nou in croaziera pt ca raportul pret, calitate, nr orase vizitate este fabulos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dianabzs
[22.04.12 17:04:06]
»

excelent scris si foarte util si obiectiv si... multe aprecieri!!!

multumim pentru pretioasele amanunte!

lia_bml
[01.06.12 22:58:03]
»

Noi plecam pe 24.06.2012 din Genova cu Fantasia si am ceva emotii pentru ca nu am fost niciodata intr-o croaziera, iti multumesc pentru rw, l-am citit pe nerasuflate, promit sa revin cu impresii.

andromeda
[26.01.14 22:02:54]
»

daca suntem 2 adulti si un copil de 5 ani ce camera ni se da: cu 3 paturi sau unul dublu mare in care copilul doarme cu noi in pat sau unul dublu si o canapea?

am vazut ca exista si cabine cu paturi suprapuse; cum putem sa evitam asta?

cand mergem in concediu cautam camere cu pat matrimonial mare sa putem dormi toti 3 in el!!

multumesc,

Andox
[26.01.14 22:10:05]
»

Depinde de tipul de cabina pe care il doresti. In general la 2 adulti si 1 copil in cabine sunt 2 paturi single care se unesc daca vrei si o canapea care se face pat.

In cele 2 paturi care se pot uni se poate dormi fara probleme cu copilul daca vrei, sunt destul de late.

Ion Negru
[28.01.14 09:04:34]
»

@Andox: Servus, Andox! În cabine, cel puţin la MSC şi la Costa, eu nu am văzut 2 paturi single (am fost şi pe Fantasia -şi în cab. interioară şi în exterioară cu balcon; poate or fi în suite). Patul dublu este destul de mare, astfel că are loc şi copilul de 5 ani; la cele cu balcon există şi canapele, în afara patului dublu, iar la unele cabine interioare există posibilitatea coborârii, din plafon, a 1-2 paturi pentru copii (se mai montează o scăriţă, pe care poate urca copilul - asta dacă nu vrei să-l pui tu în pătuţ sau dacă nu vrei să doarmă şi el în patul dublu); de fiecare dată stewardul a fost extrem de amabil, când i-am solicitat să strângă-întindă patul; aproape ziceai că te pândeşte să vadă când ieşi din cabină, ca să vine să aranjeze sau să facă curăţenie;

Oricum, ei au un sistem ce le permite să afle dacă cabina este liberă sau dacă se află cineva în interior.

Prin urmare, andromeda, nu-ţi face griji pentru că are loc lejer şi copilul - cu atât mai mult dacă rezervi cabină cu balcon.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andox
[28.01.14 09:47:01]
»

@Ion Negru: ca sa nu ne contrazicem, iti propun un experiment. Data viitoare cand mergi in croaziera, spune-i cameristei sa-ti desparta paturile. Discutam dupa, OK?

Eu vorbesc despre MSC, pe Costa nu am fost dar banuiesc ca este la fel.

Ion Negru
[28.01.14 09:50:42]
»

@Andox: s-a făcut; dacă câştigi, dau berea!

TraianS
[28.01.14 10:46:17]
»

@Ion Negru: Cred ca deja poti sa cumperi berea

Sustin si eu cele spuse de Andox. De ex., cand am fost eu pe MSC Divina, cand am venit in camera, erau doua paturi single, despartite. Era si stewardul prin zona... si ne-a intrebat daca sa le uneasca. I-am zis ca da.

Cand ne-am intors, le-am gasit unite si adevarul e ca aratau ca un pat dublu. Mai pun un fel de covertura mare peste cele doua paturi si-ti pare ca e unul singur. Personal nu am simtit nici un discomfort.

Toate camerele sunt cu paturi twin care se unesc. Probabil tu le-ai gasit deja unite. Am observat si camerele mai mari... si intradevar aveau in plus o canapea.

Poti vedea si poze la reviewul meu despre Divina (vezi impresii). Cred ca putem gasi informatii/ si poze si pe siteurile liniilor de croaziere.

@Andox

Primesc si eu juma de bere??

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
andromeda
[29.01.14 09:59:39]
»

va multumesc tuturor pentru raspunsuri!! ma bucur ca v-am "starnit"!!

Mai am 2 subiecte de discutie:

1. cu asigurarile medicale cum se procedeaza? ma intereseaza mai ales pentru copil! exista pe vas un punct sanitar, doctor...

2. cu raul de mare cum v-ati descurcat? unde e bine sa ai camera? spunea cineva intr-un review ca e bine sa stai mai la mijlocul navei! altcineva spunea ca prefera navele mari pentru ca raul de mare sa fie cat mai mic!

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[29.01.14 10:57:31]
»

@andromeda:

Fiind prin zona, imi dau si eu cu parerea.

1. Asigurare medicala eu nu mi-am facut. Nu prea am incredere in asiguratori. Nu te asigura cei de la compania de croaziere ci companii de asigurari - third party, cum ar veni. Ideea e ca daca ai o problema, mergi te doftoricesti, platesti si vii mai apoi la ei cu chitantele si ei iti platesc pana la o anume suma... depinde ce asigurare ai.

Mai vorbesc si despre asigurari "storno", care nu au atat de mult de-a face cu probleme medicale ci cu anularea croazierei, sau schimbarea datei. Din cate intelesesem, cu o asigurare din asta storno, daca se anuleaza croaziera (din orice motiv, vremea rea, atac terorist sau mai stiu eu ce) iti platesc banii de croaziera inapoi.

Pe vasele de croaziera exista un cabinet medical si acolo rezolva problemele minore. Nu mai stiu cat era o consultatie... in jur de vreo 50 de euro, parca.

Adevarata buba, apare cand e ceva grav. Daca e cu adevarat o urgenta, se poate chema elicopter; sau te tin acolo pana ajungi in urmatorul port, unde esti trimis la un spital - privat sau de stat. Oricum nu se apuca sa te opereze pe vas. Te stabilizeaza si la revedere. Atunci costurile pot fi importante. Depinde de tara in care ajungi.

Personal, asigurarile astea, mi-au adus aminte de asigurarile care le vindeau companiile aeriene, pentru cativa euro. Eu cred ca e doar o metoda de a face ei un ban in plus. Adica ori cu asigurare, ori fara... daca nu scoti bani, rapid din buzunar e nasoala treaba.

In concluzie - nu am avut asigurare, m-am gandit ca oi plati cativa euro pentru o consultatie daca va fi cazul; dar asta e doar o parere personala. S-ar putea sa nu am dreptate.

2. Navele oricum sunt mari. Au si fel de fel de suspensii... si nu se misca ca un vas mic. Am prins zile cu furtuna si am vasut alte nave (destul de mari - de cargo), de sareau pe valuri de mama focului; iar nava de croaziera nu se clatina defel. Nu am avut probleme cu raul de mare, si nu mi-as face probleme din aceasta cauza.

Singura data cand se zgaltaie putin, e cand le parcheaza in porturi si acosteaza langa chei. Au si motoare laterale, dar de cele mai multe ori sunt trase/sau impinse de nave pilot. Atunci le scutura putin... si din cate am inteles, in partea din spate a navei, zgaltaieturile astea se simt mai puternic. In timpul zilei... nu ar fi o problema, dar daca ajung foarte de dimineata in port si mai vrei sa dormi... te pot trezi.

In rest... sunt ditamai namilele si slabe sansa sa aveti rau de mare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox
[29.01.14 12:28:11]
»

@TraianS: Referitor la asigurari nu este chiar asa.

La cele medicale chiar daca nu le accepta doctorul de pe vas, platesti acolo consultatia si iti recuperezi banii cand ajungi acasa. Iar daca ai o problema serioasa care necesita internare sau chiar elicopter si nu ai asigurare atunci chiar o sa ai o gaura in buget.

Pentru vreo 25-30 lei/pers cat costa o asigurare medicala chiar nu merita sa mergi fara.

Atentie mare la asigurarile medicale, intodeauna sunati la numarul de urgenta care se afla pe asiguarea si ei va indruma la spitalul cu care colaboreaza. In felul asta netrebuind sa platesti la spital si sa-ti recuperezi banii acasa.

In legatura cu asigurarile storno, ele sunt bune in caz ca nu mai poti merge in excursie din cauze medicale, deces membru familie, etc. In baza unor acte doveditoare iti recuperezi banii platiti pe vacanta de la asigurator. Mai ales daca rezervarea se face cu mult timp inainte, aceste asigurari sunt bune ca nu se stie niciodata ce se poate intampla.

Daca se anuleaza croaziera din orice motiv primesti banii inapoi de la agentia de turism, nu de la asigurare.

johnnyredlabel †
[29.01.14 12:42:08]
»

@Andox: Absolut corect ce spui mai sus. Poate data viitoare își ia și Traian asigurare

TraianS
[29.01.14 15:39:19]
»

@Andox: Ai dreptate cu asigurarea "storno" si cu asigurarile in general. La vremea respectiva stiam... dar apoi am uitat.

Ce vreau sa subliniez e ca asigurarea ti-o poti face la orice companie vrei si daca vrei.

Majoritatea companiilor de croaziere, nu au pusa vreo obligativitate sa ai asigurare (din cate stiu eu). Agentiile care vand biletele de croaziera, te indreapta spre companiile cunoscute de ei, dar iti poti cauta si singur.

Imi amintesc ce mi-a spus candva un avocat (in varsta): cei mai buni avocati sunt angajati de companiile de asigurari Niciodata o companie de asigurari nu se va grabi prea tare sa-ti dea banii inapoi.

Am ramas cu un dinte impotriva asigurarilor, de cand era o obligativitate sa-ti cumperi "travel insurance", la anumite zboruri. Asigurare din asta de cativa euro.

Si in tara in care locuiesc, am asigurare obligatorie (cand ai carte de munca trebuie sa ai si asigurare), dar acopera doar tratamentul in spitalul de stat. In realitate ce se intampla? Doctorii si-au facut spitale private si fac si ture la stat, de unde racoleaza pacientii. Vrei sa aiba cu adevarat grija de tine, mergi la privat!

Adevarul e ca nu am studiat problema asigurarilor in detaliu. Probabil la batranete am sa fiu mai atent la toate aceste detalii.

Pana atunci, sa ne fereasca soarta de spitale si de evenimente neplacute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ion Negru
[24.02.14 14:57:10]
»

@TraianS: Am pregatit berile; si pentru Andox si pentru TraianS daca vreti vi la dau in aprilie, chiar pe nava; daca nu, cand ajungeti la mare, in Constanta> in alta ordine de idei, am discutat cu cineva care a lucrat pe nave de croaziera si acum e intr-o agentie turistica: atat la Costa (cei de la Costa chiar scriu si pe site-ullor acest lucru), cat si la MSC, in cabine se gasesc si paturi duble si paturi twin; prin urmare, eu fie am nimerit in toate croazierele numai duble (cel mai probabil), fie erau atat de bine unite, dupa cum spune TraianS, ca nu am facut diferenta.

PS > Sa le pun la rece?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adumitriu
[26.01.15 22:24:52]
»

Cam târziu dar nu mă pot abține să nu laud și eu precizia și frumusețea prezentării!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adumitriu, andraz, andromeda, cristina65, dalyda, dianabzs, georgiana, Ion Negru, lia_bml, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂCroaziere cu MSC Fantasia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.64118695259094 sec
    ecranul dvs: 1 x 1