ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2016
DE Cris
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.04.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 3 zile
prieteni
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 21 MIN

MSC Fantasia - locul în care timpul se măsoară în momente nu în minute

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

După ce vara trecută am avut șansa să vizitez vasul de croazieră MSC Opera (vezi impresii) când acesta era ancorat în portul Constanța am fost atât de încântată încât recunosc că am visat mult timp la o astfel de vacanță. Nu am mai recitit acel articol până acum și am rămas surprinsă de ultima propoziție pe care am scris-o acolo acum aproape un an:

Așa că, în curând, voi ajunge cu siguranță la bordul unei vas de croazieră, în calitate de turist, de data asta. :)

Se spune că trebuie să ai grijă ce îți dorești pentru că s-ar putea întâmpla. Ei bine, mie dorința mi s-a îndeplinit, așa că la sfârșitul lunii aprilie mă pregăteam pentru a pleca într-o croazieră de 3 nopți pe marea Mediterană, cu vasul MSC Fantasia. Plecarea a fost din portul Genova iar debarcarea în Barcelona, cu opriri în Cannes și în Palma de Mallorca. Prețul unei astfel de croaziere de 3 nopți a fost de 189 de euro, la care se adaugă 80 euro taxele portuare. Pentru a ajunge la Genova am zburat cu Blue Air până la Bergamo, iar de acolo am avut transport organizat de agenție, până în Genova. La întoarcerea de la Barcelona am avut zbor cu escală la Roma, operat de Alitalia.

Am așteptat cu nerăbdare această croazieră, evident având așteptări foarte mari după vizita pe MSC Opera și pot spune cu sinceritate că acestea mi-au fost cu mult întrecute. Dar să o luăm cu începutul, pentru că sunt multe de povestit. :)

MSC Fantasia

Lansată la apă în anul 2008, nava aparține clasei Fantasia, care cuprinde cele mai mari patru vase de croazieră ale companiei italiene MSC Cruises: Fantasia, Preziosa, Divina și Spendida.

Având lungimea de 333 metri și înălțimea de 66 metri, 1637 de cabine (dintre care 43 pentru persoane cu dizabilități) și aproximativ 1370 membri ai echipajului, MSC Fantasia poate transporta un număr de 4363 de pasageri. Vasul are are 18 punți, 14 dintre ele fiind destinate pasagerilor, un spațiu public de 27.000 mp, nenumărate restaurante, baruri, piscine, terenuri de sport, sală de fitness, teatru, cinematograf, un luxuriant spa, magazine și este un adevărat oraș plutitor de 5 stele în care te simți cu adevărat răsfățat cât timp ce ești purtat dintr-o destinație în alta.

Un lucru interesant este că deși vasul are inclusiv puntea 18, acestea sunt de fapt 17, pentru că pe nici una dintre navele MSC nu există puntea cu numărul 17, număr considerat de către italieni ca fiind unul cu ghinion, echivalentul numărului 13 la noi.

Imediat ce urcați pe vas veți fi transpuși în altă lume, una a rafinamentului, a eleganței, a răsfățului total și a relaxării. Veți întâlni turiști veniți din multe colțuri ale lumii, de culturi și vârste diferite, veți interacționa cu ei și, de ce nu, vă veți face prieteni noi. Până să merg în această croazieră am avut mereu impresia că cei care aleg acest tip de vacanță sunt oamenii mai în vârstă, dar m-am înșelat extrem de tare. Au fost pe vas foarte mulți tineri, în special italieni și spanioli, grupuri întregi de adolescenți și tineri la 18-20 de ani, gălăgioși și veseli, care efectiv ne-au încântat cu buna lor dispoziție.

Îmbarcarea

Procedura de îmbarcare este similară celei din aeroport. Imediat ce am ajuns în portul din Genova, bagajele de cală ne-au fost etichetate cu numele și numărul cabinei (pe care îl aveam scris pe biletul de îmbarcare primit de la agenție) și au fost preluate de către personalul MSC, noi intrând în clădirea portului doar cu bagajele de mână. Mare atenție cu produsele pe care le aveți în bagajele de cală, pentru că valizele sunt scanate și dacă aveți produse sau obiecte interzise (sticle de băutură, fier de călcat citisem undeva sau orice altceva li se pare suspect) nu le veți găsi la ușa cabinei ci veți fi chemați de către cei de la securitate, iar respectivele produse/obiecte vor fi confiscate și vă vor fi înmânate la debarcare. Acum, am înțeles că o sticlă mică de băutură trece, dacă vreți să încercați, probabil nu trebuie exagerat cu cantitatea.

În clădire erau atât indicatoare cât și persoane de la MSC care ne îndrumau către punctul de chek-in, așa că ne-am descurcat ușor. Aflat la etaj, locul în care se face check-in-ul este destul de mare și veți găsi aici tot felul de oferte pentru pachete de băuturi și spa, precum și fotografi dornici să imortalizeze momentul îmbarcării. Pozele le puteți găsi mai târziu, contra cost, la galeria foto.

Deși era lume destul de multă check-in-ul a mers foarte repede, pentru că erau patru-cinci persoane care se ocupau de asta și erau foarte bine organizați. După ce am dat voucherul și actele, ni s-a făcut o poză și am primit cardul MSC, care are imprimat pe el numele, data îmbarcării și a debarcării, tipul de cabină și numărul acesteia, pachetul de băuturi dacă aveți unul din țară, restaurantul a la carte la care am fost repartizați și numărul mesei, precum și sectorul în care trebuia să ne prezentăm în caz de alarmă. Trebuie să aveți mare grijă de acest card și să îl țineți în permanență asupra voastră, pentru că vă va fi cerut când vreți să coborâți sau să urcați pe vas, cât și atunci când comandați băuturi sau vreți să faceți cumpărături. Este, într-un fel, cartea voastră de identitate pe vas.

După ce am primit cardul ne-am îndreptat către punctul de control, am pus bagajele în tăvițe, am trecut prin filtru și am ieșit din incinta portului, mergând spre navă. La urcarea pe vas este însă alt punct de control al pasagerilor și al bagajelor de mână, atât că de data asta a trebuit să arătăm și cardul și abia acum am înțeles rostul fotografiei ce ne-a fost făcută la check-in. Cardul are pe el un cod de bare, ce este scanat atât la urcarea cât și la coborârea de pe vas, iar celor de la securitate le apare pe ecran poza ta. Nimeni nu îți poate folosi cardul pentru urcare sau coborâre, pentru că verifică cu seriozitate ca persoana care le-a înmânat cardul să fie cea din poza de pe ecranul lor.

Îmbarcarea se face pe puntea 5, la care se află recepția, locul următor în care trebuia să mergem pentru a definitiva procedura de îmbarcare.

Odată ajunși la recepție am înmânat cardurile MSC și, cum pe vas nu se poate cumpăra nimic cu bani cash, a trebuit să alegem modalitatea de plată a eventualelor cumpărături. Fiecare turist trebuie să constituie un depozit de minim 250 euro pe cabină, fie depunând banii la recepție, fie atașând cardului MSC un card de credit. În cazul în care nu cheltuiți această sumă, celor care au depus bani aceștia le vor fi restituiți de la recepție în ziua debarcării. Din păcate cei care aleg să atașeze un card de credit pot aștepta și două-trei săptămâni până acesta va fi deblocat. În funcție de asta alegeți care dintre variante vă avantajează.

Din acești bani puși pe cardul MSC vi se va lua automat taxa de serviciu (bacșișul pentru întreg personalul de pe vas) în valoare de 8,5 euro/zi/persoană, taxă pe care o puteți anula la recepție dacă doriți să oferiți acești bani direct persoanelor cu care intrați în contact. Asta rămâne la latitudinea fiecăruia, noi nu am anulat-o, pentru că toți merită din plin acești bani pentru modul în care s-au ocupat ca noi să ne simțim bine, răsfățați și fără nici un fel de grijă.

Cei care doresc să atașeze un card de credit la cardul MSC și nu mai doresc să treacă pe la recepție și să piardă timp stând la coadă, pot să își blocheze singuri suma de 250 euro la unul dintre aparatele ce se găsesc pe holurile din apropierea recepției.

Cazarea

Pe MSC Fantasia există mai multe tipuri de cabine: cabină interioară, care are aproximativ 16 mp și nu are geam, cabină exterioară, cu o suprafață de 17-20 mp, care are hublou și cabina cu balcon, cu o suprafață de 19-20 mp.

MSC a introdus asociat cu tipul de cabină (interioară, exterioară și cu balcon) categoriile Bella și Fantastica. Aceste categorii definesc servicii/facilități asociate cabinei și nu au legătură cu amenajarea sau spațiul acesteia.

Facilitățile oferite în plus de categoria Fantastica sunt:

-24 de ore room-service – livrare gratuită

-Mic dejun în cabină – livrarea și micul dejun sunt gratuite

-50% reducere la cursurile de fitness și instructor personal, activități reecreaționale pentru copii

-Posibilitatea de a alege cele mai bune cabine

-Prioritate în alegerea dinner seating-ului.

Noi am avut cabina numărul 13092, o cabină cu balcon Fantastica, situată pe puntea 13, Arcobaleno, undeva pe la mijlocul navei. La fiecare etaj cabinele cu număr par sunt pe o parte și cele cu număr impar pe cealaltă. Holurile par destul de întortocheate până le înveți, bineînțeles că neștiind cum sunt împărțite cabinele am nimerit întâi pe partea cu numere impare și nu știam de ce cabina noastră lipsește. Oricum abia în cea de-a treia zi am reușit să ajung din prima la cabină, dar acestea întâmplări sunt cele care dau farmec vacanței. :)

În fața ușii ne așteptau valizele ce ne-au fost preluate în port, am deschis ușa cu cardul MSC și am intrat să vedem cum arăta cabina în care urma să petrecem următoarele 3 nopți.

Cabina cu balcon Fantastica este foarte mare ca suprafață și amenajată cu mult bun gust, în diferite tonuri de maro.

La intrare este holul, unde se găsește un dulap încăpător, care are atât umerașe cât și rafturi. În dulap se află un seif, pături de rezervă, prosoapele pentru piscină și vestele de salvare. Prosoapele de plajă pot fi schimbate zilnic în zona piscinei, pe baza cardului MSC.

Camera, care este acoperită cu mochetă, are în dotare două paturi twin (ce pot fi unite la cerere) cu așternuri albe, impecabile și saltele și perne confortabile, canapea extensibilă, veioze, măsuță, scaun, un birou în interiorul căruia se află minibarul și un televizor montat undeva sus, pe perete. În sertarul biroului există și uscătorul de păr.

Televizorul prinde atât programe de televiziune cât și programul MSC Fantasia. Noi l-am urmărit pe acesta din urmă pentru că era deosebit de interesant, erau filmulețe de prezentare ale navei, apăreau ofertele de la magazine și baruri, excursiile opționale din porturile în care opream și alte informații utile.

Balconul este dotat cu scaune și măsuță și este suficient de încăpător. Chiar dacă de pe orice punte poți admira marea, totuși cred că merită achiziționarea unei cabine cu balcon, în primul rând datorită faptului că partea exterioară a balconului este de sticlă și poți vedea marea din pat. Iar acesta este răsfățul suprem pentru cineva îndrăgostit de mare, așa cum sunt eu. Nu o să uit niciodată prima dimineață în care am fugit pe balcon imediat ce am deschis ochii și am văzut răsăritul, undeva aproape de Cannes. Iar să stai pe scaun, în liniște, pe balconul tău, să vezi cum vasul se apropie sau se depărtează de țărm, să privești răsăritul sau apusul, să stai noaptea și pur și simplu să asculți valurile cum se lovesc de navă sunt momente de care îți vei aminti cu plăcere mult timp după ce croaziera se încheie.

Baia cabinei este destul de micuță dar foarte frumos amenajată și dotată cu tot ceea ce trebuie: duș închis cu paravan de sticlă, dozatoare cu gel de duș și șampon, șervețele și prosoape albe care se schimbă zilnic.

Fiecare cabină are alocat un steward care se ocupă ca totul să fie în regulă. Noi am avut o fată tare drăguță care a venit să ne cunoască și să ne asigure de tot ajutorul ei imediat după ce ne-am cazat. Ne-a mai întrebat dacă vrem să vină și seara să ne facă patul dar am refuzat, ce avea de făcut dacă noi nu stăteam în cameră peste zi? Seara, când ne-am întors la cabină erau înșirate pe holuri, la fiecare ușă, perne noi, înfoliate, iar camerista a insistat să o lăsăm să le schimbe și pe ale noastre (care nu aveau nimic, erau perfecte) pentru a avea, spunea ea, un somn și mai liniștit. :)

În fiecare seară veți găsi în cabină revista MSC, în care veți citi tot ce v-ar putea fi util pentru a doua zi: portul în care vasul acostează, ora la care acesta ajunge și pleacă, temperatura din respectivul oraș, excursiile opționale la țărm sau ofertele pentru transport cu shuttle-uri, precum și informații despre vas: programul barurilor și al magazinelor, diversele oferte (în fiecare zi sunt oferte avantajoase atât la magazine cât și la baruri), petrecerile tematice și locul de desfășurare al acestora (în fiecare seară au loc petreceri tematice și primind informația cu o zi înainte te poți pregăti pentru ele) și activitățile de peste zi organizate de către echipa de animație.

Internetul Pentru că trăim într-o epocă în care suntem toți, mai mult sau mai puțin, dependenți de internet și telefon, trebuie să fac câteva precizări. Cât timp vasul este în port sau în apropierea țărmului se poate folosi roaming-ul fără probleme. Când am mers din Genova înspre Cannes am prins aproape tot timpul rețeaua de pe uscat. Pe măsură ce vasul se depărtează de țărm telefoanele prind doar sateliții, se conectează la zona Maritimo și un minut de convorbire sau un mb de internet costă 3,5 euro. Așa că mare grijă dacă nu vreți să vă alegeți cu costuri suplimentare foarte mari. Pe vas puteți achiziționa internet wireless pentru un dipozitiv cu acces doar la rețelele de socializare la prețul de 3,90 euro/zi sau 29.90 euro/croazieră, pentru două dispozitive cu acces la rețelele de socializare și la mail și navigare la prețul de 9,90 euro/zi sau 29,90 euro/croazieră și full acces pentru 4 dispozitive, la prețul de 19,90 euro/zi sau 59,90 euro/croazieră. Dacă achiziționați pachetul pentru rețelele de socializare aveți grijă că toate accesările sunt monitorizate și dacă intrați pe google de ex. opțiunea vă va fi suspendată, chiar dacă ați plătit pentru toată ziua.

Acum fiecare își face calculele și alege ce îl avantajează. Am avut prieteni care au cumpărat internet pentru că au avut nevoie pentru muncă, eu nu am cumpărat și am supraviețuit (cu greu). :) Cât puteam folosi roamingul era ok, în rest găseam wireless în fiecare port și pe fiecare terasă pe care ne opream în orașele în care coboram.

Serviciile sunt punctul forte pe un vas de croazieră. Oamenii care lucrează aici, tineri veniți din toate colțurile lumii, știu să te facă să te simți important, răsfățat și au grijă să nu îți lipsească nimic. Toți sunt extrem de drăguți, prietenoși și dornici să îți satisfacă orice dorință, deși lucrează fără pauză de weekend câte 10 ore pe zi.

Fiecare angajat are în piept un ecuson pe care îi scrie numele și țara din care provine. Am întâlnit destul de mulți români, care se bucurau când ne întâlneam, care veneau la noi imediat ce ne auzeau vorbind românește. Am stat destul de mult de vorbă cu ei, ne-au dat sfaturi utile și ne-au povestit câte puțin despre viața lor acolo, pe vas. Erau foarte drăguți și se vedea că le este foarte, foarte dor de casă.

Exercițiul de salvare Pentru că am spus că în dulap veți găsi vestele de salvare o să spun câteva vorbe și despre exercițiul de salvare la care am participat în prima zi. Ni s-a spus încă de la îmbarcare că la ora 17.30, cu o jumătate de oră înainte ca vasul să plece din Genova va avea loc un exercițiu de salvare la care suntem obligați să participăm. Când auzeam că sună sirenele trebuia să ne luăm vestele de salvare din dulap și să mergem, fără a folosi liftul, la sectorul indicat pentru situații de acest gen, sector ce este inscripționat pe cardul MSC.

Cum au început să sune sirenele am luat vestele în mână, am ieșit din cabină, ne-am lovit de o grămadă de oameni (în general în vârstă) care așteptau liftul deși li se spusese clar că nu este voie și am coborât pe scări. Scările erau pline de oameni și unii, conștiincioși, aveau deja vestele puse pe ei. La fiecare etaj erau angajați ai MSC echipați și ei cu veste și care ne îndrumau către sectorul nostru, care s-a dovedit a fi unul dintre baruri. La intrare cardurile ne erau scanate și eram invitați să luăm loc. Au venit apoi câteva persoane din cadrul personalului și ne-au explicat (exact cum fac stewardesele în avion) cum se pune vesta, cum se leagă, am aflat că avem atașat la ea un fluier și că pe ea există un bec cu senzor care luminează în contact cu apa. Interesant și amuzant acest exercițiu dar și deosebit de util, chiar dacă în cazul în care se întâmplă ceva se produce haos măcar știi, în mare, ce ai de făcut și unde să mergi. Cei care nu au participat la exercițiu nu au fost lăsați să nu îl facă ci au fost chemați a doua zi.

Restaurante și baruri

În general, dacă ești oaspete pe un vas MSC nu trebuie să îți faci griji pentru nimic, iar mâncarea sau băutura sunt ultimele lucruri pentru care trebuie să te îngrijorezi. Vei găsi tot ce îți dorești 20 ore din 24, de la ora 6 dimineața până la ora 2 noaptea, iar apă, ceai și cafea găsești 24 ore la bufetul Zanzibar de pe puntea 14.

Restaurantul tip bufet, restaurantele a la carte, restaurantele cu specific, barurile tematice sau clasicul bar de la piscină fac ca de fapt unica ta grijă să fie doar să alegi unul dintre ele. Și nu este deloc ușor să faci asta, pentru că sunt toate atât de frumoase, de elegante, iar timpul tău pe vas este totuși limitat! :)

Zanzibar&Affricana Buffet, situat pe puntea 14, Miraggio, este restaurantul pe care l-am ales fără regrete pe tot parcursul sejurului. Deși am avut first dinning la restaurantul a la carte Il Cerchio d’Oro și știam cât de elegante sunt aceste restaurante și ce servicii de mare clasă oferă, restaurantul bufet s-a dovedit mult mai pe gustul nostru.

În prima zi, fiind plecată de acasă de la 3 dimineața, după un zbor de două ore de la București și un transfer de la Bergamo în Genova prelungit din cauza unui maraton, după ce am terminat procedura de îmbarcare și preluarea cabinei, am mers, obosiți și flămânzi la restaurantul tip bufet. Nefiind încă familiarizați cu vasul, ne-am oprit în încăperea în care era bufetul și primul lucru care m-a izbit a fost aglomerația și agitația. Fiind o persoană liniștită din fire și foarte obosită în acel moment, am spus că agitația asta nu e de mine și că 4 zile sunt suficiente, mai mult nu aș rezista. Dar cât de mult am ajuns să iubesc acea agitație după ce am văzut cum stau lucrurile, după ce am învățat ce este pe acolo și după ce, evident, m-am odihnit. :). Deci dacă simțiți la fel în prima zi nu vă speriați, pentru că pe un vas de croazieră este normal să te simți copleșit la început. Oricât vi se va povesti, oricâte poze ați vedea, ceea ce trăiești acolo este altceva. Totul, absolut totul este altfel decât într-un hotel, oricât de mare ar fi el. Iar în acea zi mulți erau în prima zi pe vas, toți eram dezorientați, nici unul nu știa prea bine unde să meargă și ce să facă. Dar am învățat extrem de repede. :)

Zanzibar Buffet este de fapt extrem de mare, locul în care ne-am oprit în prima zi este doar o mică parte a acestuia. Restaurantul se întinde cumva de jur-împrejurul părții din spate a vasului, iar de-a lungul lui sunt numai vitrine cu mâncare. Veți găsi, dacă vă acordați câteva minute înainte de a vă așeza la o masă chiar și un panou cu harta restaurantului, pe care sunt însemnate tipurile de mâncare din fiecare secțiune a acestuia.

Frumos amenajat, cu geamuri de sus până jos, Zanzibar Buffet are avantajul (din punctul meu de vedere) că poți să vezi mâncarea înainte, că poți să alegi ce și cât îți place, că nu este nevoie de ținută elegantă și că termini masa mai repede, bucurându-te mai mult de celelalte facilități pe care le ai pe vas.

Despre mâncare nu spun prea multe, nu trebuie să vă faceți probleme, este imposibil să nu vă placă. Fructe de mare și pește, carne preparată în diverse moduri, nenumărate feluri de garnituri, 6-7 tipuri de paste și pizza (că doar suntem la italieni acasă), hamburgeri, hot dog și multe, multe alte feluri sunt acolo în cantități industriale și gata să satisfacă și cele mai exigente gusturi. Fructele întregi sau gata făcute salată, zecile de feluri de prăjituri, patiseria, clătitele, pâinea proaspăt scoasă din cuptor vin să completeze masa delicioasă.

Acum, eu spun că sunt extrem de multe feluri de mâncare, dar am descoperit în prima zi pizza căreia i-am rămas fidelă până la debarcare. Cred că de aia nici nu am mers la restaurantele a la carte, pentru că de fiecare dată ne întrebam ce să mâncăm, studiam cu conștiinciozitate bufetul și ne hotăram să mâncăm... pizza. Era perfectă, combinație de blat subțire, crocant și umplutură nu prea multă, exact atât cât trebuie! Într-una din zile l-am văzut pe bucătarul care pregătea aluatul pentru masa de prânz și când l-am întrebat de unde este, pentru că pizza este fantastică, a răspuns că e din Napoli. Așa că următoarea destinație va fi Napoli, pentru o cură de pizza. :)

Copilașii au propriul lor bufet, cu mâncare pregătită special pentru ei, la care adulții nu au acces pentru că la intrare este o poartă frumos colorată, prin care pot trece doar cei care au o anumită înălțime.

Peste tot în restaurant veți găsi dozatoare de apă, suc și cafea. Un bar mare se găsește chiar la intrare, puteți comanda băutură acolo sau la unul dintre ospătarii care sunt în restaurant. Sucurile și apa de la dozatoare sunt gratis, băuturile de la bar sunt contra cost dacă nu aveți pachet de băuturi cumpărat.

În afară de restaurantul Zanzibar, mai există pe vas două restaurante a la carte, Il Cerchio d’Oro și Red Velvet, ambele situate pe puntea 6. Chiar dacă decorul restaurantelor diferă, ele au aceeași bucătărie și servesc același fel de mâncare.

Pe lângă aceste 2 restaurante a la carte mai există alte două restaurante cu specific, extrem de frumos amenajate: El Sombrero Tex Mex și L’Etoile, însă aceastea sunt contra cost.

Barurile de pe vas sunt în număr de 18, așa că aveți de unde alege: Fantasia Bar, Le Vele Bar, The Cigar Lounge, Piazza San Giorgio (unde găsiți și prăjituri și înghețată, Casino delle Palme, L’Insolito Lounge, La Cantina Toscana (wine bar), Il Cappucino (coffe bar), Sports Bar, Manhattan Bar (Mixologist Bar), Il Transatlantico (Piano bar), Zanzibar, I Tropici Bar, Bar delle Fontane, The Glass Bar, MSC Aurea Spa Bar, Gaudi Bar și Liquid Disco Bar. De văzut le-am văzut pe toate, dar nu am reușit să le și încercăm. :)

Mi-a plăcut mult Sports Bar, chiar dacă este destinat în special bărbaților, pentru că este foarte frumos amenajat. Mare, cu foarte multe televizoare pe pereți, cu mese din sticlă în interiorul cărora erau expuse echipamente de fotbal și mingi ale unor jucători celebri, cu pereții decorați cu echipament sportiv și cu o superbă motocicletă de curse, roșie, expusă în centru, barul arată ca un mic muzeu al sportului. Un alt loc extrem de interesant mi s-a părut Piazza San Giorgio, care îți dădea cu adevărat impresia că ieși de pe vas, undeva în exterior. Mărginită de alei cu magazine, cu un bar frumos amenajat și o terasă așezată în mijloc, piața are plafonul desenat exact ca cerul, ușor acoperit de nori ziua și înstelat seara. Temperatura aici este mai scăzută decât în alte părți de pe vas, ceea ce face să te simți undeva, într-o piață din Roma, consumând o înghețată delicioasă sau savurând o cafea aromată, acompaniat de muzică în surdină.

Singurele baruri în care se poate fuma în interior sunt The Cigar Lounge, deschis de la 17.30 la 1 și Casino Delle Palme, ambele situate pe puntea 6. La cazino puteți merge oricând să fumați (mai ales dacă afară este frig), chiar dacă barul cazinoului de deschide doar la ora 16. Noi luam ce voiam de la barul din Piazza San Georgio, care este foarte aproape și consumam în cazino. În rest se mai poate fuma pe terasa din partea stângă a barului de la picină, aflat pe puntea 14 și, evident, pe toate punțile exterioare.

Pachetele de băuturi Noi am avut achiziționat din țară pachetul de băuturi Allegrissimo Adult all inclusive, care costă 26 euro pe zi/persoană și care conține: consum nelimitat de băuturi alcoolice și non alcoolice, selecție de vinuri la pahar (alb, roșu, rose și spumos din selecția Allegrissimo), bere la draft, soft drinks, apă plată, băuturi calde și o gamă variată de băuturi și cocktailuri din lista de bar, înghețată la cornet sau cupă. Băuturile incluse în pachet pot fi consumate în toate barurile și restaurantele, inclusiv în restaurantele a la carte și spatiile tematice. Exclus: minibar și apa în cabină. Produsele care nu erau incluse în pachet erau marcate cu steluță pe meniu, așa că știam exact ce putem comanda. Pot spune că pachetul a fost excelent ales, pentru că ne-am răsfățat și nu am dus grija banilor și a socotelilor pe vas. Ce m-a surprins plăcut față de alte hoteluri cu sistem all inclusive este că puteam comanda apă sau suc și primeam, dacă doream, la sticlă. Puteam comanda câte sticle doream, le puteam lua cu noi inclusiv la coborârea de pe vas atunci când mergeam în excursii sau puteam să ne luăm sticle cu apă în cameră. Atunci când ai achiziționat un pachet de băuturi, acesta îți este trecut pe cardul MSC și de câte ori comanzi ceva, barmanul vede ce pachet ai, te anunță dacă vrei să iei ceva ce nu este inclus în pachet și scanează cardul. Primești nota de plată, pe care o semnezi și trebuie să ai grijă ca aceasta să fie cu 0. Pe bon apare o poziție cu costul băuturilor și altă poziție cu aceeași sumă cu minus. Dacă totalul nu este 0 atunci fie este o greșeală și trebuie remediată pe loc, fie ai comandat ceva ce nu este inclus și suma o să îți apară pe factura finală, primită la debarcare.

Există mai multe tipuri de pachete de băuturi: pachet de cafea (23 euro/cabină/croazieră), pachet de bere (59 euro/cabină/croazieră), pachet de apă (27 euro/cabină/croazieră), pachet de sucuri (34 euro/cabină/croazieră), pachet de bere și apă sau vin și apă (69 euro/cabină/croazieră), Cheers Adult (16,5 euro/zi/persoană) precum și Allegrissimo Premium Adult all inclusiv (44 euro/zi/persoană). Știind că un cocktail pe vas costă aproximativ 7 euro, o bere în jur de 5, o cafea între 1,5 și 2,5 euro, un pahar de vin 5 euro, o bere 4,5 euro și o băutură răcoritoare în jur de 2,5 euro vă puteți face o socoteală și să hotărâți dacă merită pentru voi să luați pachet de băuturi sau să plătiți pe vas ce doriți să consumați.

Dacă sunteți mai mulți, așa cum am fost noi, nu trebuie să dați toate cardurile atunci când comandați mai multe băuturi. Dacă eram doi ne cereau mereu un singur card pentru scanare, dar s-a întâmplat câteodată să îl ceară pe al doilea doar ca să verifice că are înscris pe el același tip de pachet. Dacă eram toți 7, cereau două, maxim 3 carduri și treceau toată băutura acolo.

Mare atenție însă dacă pierdeți cumva cardul, noi am pățit-o și am pierdut ambele carduri de pe cabină. Am mers la recepție când am realizat că nu le avem (când am vrut să comandăm ceva la bar) și ne-au emis altele. Problema este că dacă le găsește cineva le poate folosi pentru a cumpăra ceva de la magazine sau pentru a comanda băuturi. Este primul lucru pe care îl verifică la recepție, te întreabă ce ai comandat ultima dată și pe la ce oră și îți spun care sunt ultimele plăți efectuate cu el. Noi am avut noroc, cardurile nu fuseseră folosite dar trebuie păstrate cu grijă totuși, pentru a evita neplăcerile.

Distracție și relaxare

Piscinele reprezintă principal atracție atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. Pe vas există 4 piscine, dintre care una acoperită, una cu tobogane, pentru copii și una adults only situată în spatele vasului, într-o zonă de relaxare și 12 jacuzzi.

Aveți la dispoziție un teren de tenis, o sală de fitness foarte bine dotată, cluburi destinate copiilor (Arcade Room, Il Polo North și Le Prive), un simulator de Formula 1 și un cinematograf 4 D.

Există, de asemenea, un spa excellent, MSC Aurea, unde puteți beneficia atât de servicii de coafură, manichiură și pedichiură, tratamente de cosmetice sau de înfrumusețare (antiîmbătrânire, reducerea celulitei, slăbire, acupunctură etc), diferite tipuri de masaj, saună umedă sau uscată precum și o cameră de relaxare.

La piscină există echipă de animație care se ocupă peste zi ca toată lumea să se simtă bine, se organizează concursuri de gătit sau sportive, se dansează și se cântă și au loc tot felul de activități. În discotecă se țin ziua lecții de dans la care participă oameni de toate vârstele.

Teatrul L’Avanguardia este principala atracție a serii. Cu o capacitate de 1600 de locuri și cu un interior elegant, teatrul prezintă în fiecare seară spectacolul în două serii, una începând de la ora 19.30 iar cea de-a doua la 21.30. Spectacolele sunt absolut superbe și sunt susținute de o mulțime de artiști extrem de talentați, care în fiecare seară vă vor încânta și relaxa.

Seara mai puteți merge la unul din restaurantele a la carte sau la barurile cu muzică live, la discoteca care se organizează în Liquid Disco Bar, puteți juca bingo sau să vă încercați norocul la cazino, puteți participa la petreceri sau puteți pur și simplu să vă plimbați pe punte sau să stați pe balcon ascultând marea.

Există pe vas multe magazine, care au diferite oferte și prețuri foarte bune. Înainte aceste magazine erau duty free, acum nu mai sunt din cauză că nava trebuie să iasă din spațiul Uniunii Europene pentru a putea vinde fără taxe. Din această motiv cei de la MSC încearcă să suplinească acest minus prin diferitele oferte care fac să găsiți parfumuri, de exemplu și cu 20 de euro mai mici decât la magazinele duty free din aeroporturi. Trebuie să aveți grijă la programul magazinelor, pentru că acestea sunt închise de când vasul se apropie de port și cât timp acesta staționează.

Pe vas sunt foarte mulți fotografi (mulți dintre ei fiind români) pregătiți să imortalizeze cele mai frumoase momente ale croazierei. Cel mai frumos eveniment la care am asistat a fost nunta a doi tineri frumoși veniți tocmai din Japonia. Ea îmbrăcată în rochie de mireasă, el cu un costum elegant, radiau în timp ce erau înconjurați de fotografii care încercau să îi surprindă în cele mai frumoase fotografii.

Pe puntea 7 veți găsi magazinul și galeria foto, loc în care sunt expuse toate fotografiile făcute pe timpul croazierei și veți găsi aici multe oferte pentru a le putea cumpăra, dacă doriți. Oricum este plăcut să faci și doar o plimbare prin galerie, pozele (mai ales portretele) sunt foarte frumoase.

În cea de-a doua seară petrecută pe MSC Fantasia s-a organizat seara festivă, în care căpitanul face poze cu turiștii și prezintă echipajul. În toate barurile ospătarii servesc șampanie și cocktailuri, lumea se îmbracă mai elegant ca de obicei și atmosfera este una de sărbătoare. Din păcate a fost singura seară în care nava a avut tangaj și a fost mai dificil să stăm prea mult pe tocuri. :) Nu s-a pus problema de rău de mare, dar dacă aveți astfel de probleme cei de la recepție au medicamente care vă vor ajuta să scăpați de acesta.

Ținuta turiștilor de pe vas diferă în funcție de momentul zilei, dacă dimineața oamenii sunt îmbrăcați sport, seara lucrurile se schimbă. Doamne îmbrăcate în rochii de seară, domni cu costum și cravată, copii ce par manechine în miniatură se plimbă pe vas stârnind admirația celor din jur. Cele care întorceau toate privirile erau femeile din Japonia, îmbrăcate în chimonouri absolut superbe, care te făceau să le privești îndelung.

Dacă nu aveți sau nu vreți să purtați haine de seară nu trebuie să vă faceți probleme, pentru că ținutele diferă de la casual la elegant. Puteți să vă luați rochițe simple, de vară, costumașe sau o fustă sau pantalon de stofă și este ok dacă vreți să mergeți la restaurante. Dacă alegeți, ca mine, să mâncați și seara la bufet, puteți să uitați de rochii și să vă îmbrăcați cu haine comode, care să vă facă să vă simțiți confortabil.

MSC Yacht Club Fantasia este prima navă care propune un program exclusivist: pasagerii VIP pot petrece un sejur în MSC Yacht Club, complex ce dispune de 99 apartamente, un bar solar, 2 piscine cu hidromasaj, o piscină skydome, un spațiu rezervat observation lounge vitrat dotat cu bar, concinergie și vedere panoramic spre prora navei. Toți oaspeții de aici beneficiază de serviciile unui majordom personal, care le va oferi asistență la check-in, va ajuta la transportul și despachetarea bagajelor, va servi tradiționalul ceai englezesc de la ora 5 și va avea grijă ca trabucurile și băuturile să nu lipsească. Acesta poate face rezervări la restaurant sau la spa, poate organiza excursii ad hoc sau chiar mici petreceri private.

Turiștii cazați la MSC Yacht Club sunt singurii care pot ajunge cu liftul în zona lor, pentru că acesta nu are buton și poate fi acționat doar cu cardul personalizat.

Am avut norocul să vizitez zona de Yacht Club și pot spune că cei care stau acolo sunt cu adevărat priviligiați, evident plătind un preț pe măsura condițiilor. Acest Yach Club este situat la prora vasului, sus, pe punțile 16 și 18, iar priveliștea de aici este fantastică. Au propria recepție, propria piscină, bar, restaurant și acces la MSC Aurea Spa. Și aici, ca și în cealaltă parte a vasului, scara care leagă recepția de partea de relaxare este încrustată cu cristale swarowsky, singura deosebire este că ei aveau cristale aurii, iar noi argintii.

Debarcarea

Procedura de debarcare este foarte bine pusă la punct, astfel încât fiecare știe din timp ce are de făcut.

În ultima seară am găsit instrucțiunile de debarcare în revista pe care o primeam zilnic în cabină, iar pe pat ne așteptau niște etichete roșii. Pe fiecare etichetă trebuia să scriem numele, prenumele, adresa și numărul de telefon precum și numărul cabinei. Aceste etichete se lipesc pe bagajul de cală, iar acesta trebuie scos în fața ușii până la ora 2 noaptea. Capătul etichetei trebuie lipit pe cardul MSC.

La ora 8 dimineața trebuia să părăsim cabina și să mergem la recepție. Dacă ați făcut cumpărături pe vas, veți primi în cabină și factura, pe care veți regăsi toate plățile făcute în croazieră și veți merge cu ea la recepție pentru a vă face socotelile. Pe parcursul croazierei, chiar dacă se constituie un depozit inițial de 250 euro, nimeni nu vă oprește să cheltuiți mai mult, caz în care veți plăti diferența la debarcare. Dacă nu ați cheltuit atât cât aveți depozit, veți primi banii înapoi tot atunci.

După ce am trecut pe la recepție pentru a face socotelile, am fost îndrumați spre camera în care puteam lăsa bagajul de mână. Aici am primit un card cu numărul bagajului, iar pe baza acestui card urma să îl recuperăm când coboram de pe vas.

Ora de debarcare este comunicată de la recepție, se coboară în grupuri. Am debarcat la Barcelona și am mers să ne recuperăm bagajul de cală, care vine pe benzi, exact ca în aeroport. Aceste benzi au culori diferite, banda pe care vă veți găsi bagajul are aceeași culoare cu etichetele pe care le-ați lipit pe valize cu o seară înainte.

Concluzie

Când stai lângă un vas de croazieră și îl privești simți emoție datorită dimensiunilor impresionante ale acestuia. Când ai însă norocul să pășești în interiorul lui simți magie, pentru că intri într-o lume fermecată, care te va face să te simți ca într-o poveste. Povestea ta! :)

La prezentarea de pe MSC Opera ni s-a spus că cei care se urcă la bordul navelor de MSC Cruises ajung să împărtășească filozofia mediteraneană asupra timpului: viața trebuie măsurată în momente, nu în minute și toate aceste momente trebuie savurate. Aceste cuvinte mi-au rămas adânc întipărite în minte și abia acum le-am înțeles sensul, pentru că o astfel de croazieră îți oferă extrem de multe astfel de momente pe care nu le vei uita toată viața.

Când m-am întors din croazieră am vorbit cu un prieten care avusese și el parte de aceeași experiență și care mi-a spus: imediat ce termini o astfel de croazieră nu te poți gândi decât cum să faci să pleci în a doua. Și afirmația lui este atât de adevărată, pentru că acest tip de vacanță este, după mine, vacanța perfectă. O vacanță în care ești răsfățat într-un imens și elegant hotel de 5 stele în care nu îți lipsește absolut nimic, o vacanță în care trăiești momente magice, în care ești purtat dintr-un loc în altul fără a mai împacheta și despacheta bagaje. Am văzut în doar patru zile 4 orașe absolute superbe: Genova, Cannes, Palma de Malorca și Barcelona, am simțit cum este să adormi în Italia și să te trezești în Franța sau Spania, am trăit emoția intrării în porturi însoțiți de pescărușii care ne asaltau balconul, am respirat pe rând aerul boem de la Cannes și cel încărcat de istorie din Palma sau Barcelona, am acumulat experiențe pe care le-aș fi acumulat în ani de concedii. Toate în 4 zile, zile pe care nu le-am petrecut obosită în mașină sau avion ci fiind răsfățată într-un oraș plutitor. Nu cred că există vacanță care să îți poată oferi mai multă satisfacție.

Și pentru că m-am lungit nepermis de mult, celor care au avut răbdarea să citească până aici le spun că despre excursii și vizitele la țărm voi scrie în curând un articol separat, altfel risc să nu mai citească nimeni ceea ce scriu. :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Cris in 03.06.16 12:42:00
Validat / Publicat: 03.06.16 14:34:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CROAZIERE.

VIZUALIZĂRI: 7308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

29 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cris); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 MSC Fantasia - răsăritul în apropiere de Cannes
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 79150 PMA (din 65 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

29 ecouri scrise, până acum

CrisAUTOR REVIEW
[03.06.16 12:54:56]
»

@webmaster - Rog atașarea următorului videoclip.

https://www.youtube.com/watch?v=9Vftatd_OYY

webmaster26
[03.06.16 13:12:28]
»

@pacurarcris - Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

GabrielaG
[03.06.16 15:41:37]
»

M-am lasat repurtata cu ajutorul articolului dvs pe "meleaguri" aproape uitate...

Desi nu a trecut extrem de mult timp de la ultima mea croaziera cu MSC Fantasia, citind articolul dvs parca eram acolo din nou! Si ce frumos a fost, Doamne!

Mi-as dori sa vad niste poze si cu Yaht Club-ul... noi nu am avut norocul dvs

Superb, de vis!

As fi curioasa cum vi s-a facut debarcarea in Cannes, din cate am vazut nava era in mijlocul apei, deci nu a ancorat nicaieri Sunt curioasa care ar fi procedura

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[03.06.16 16:28:52]
»

@GabrielaG - Gabi, în unele porturi vasele de croazieră nu au loc să intre în port, așa că opresc în larg și duc turiștii la și de la mal cu tender-ul (bărcile de salvare). La noi a fost această situație doar în Cannes, unde portul este mai mic și mă bucur mult că s-a întâmplat așa pentru că a fost o experiență în plus. Și una extrem de plăcută

O să scriu în curând despre vizitele la țărm și voi detalia acolo procedura de transfer la mal.

Poze din Yacht Club nu am multe, pentru că nu am avut voie să deranjăm pasagerii făcându-le poze. Și mi se pare și normal, având în vedere că acei oameni plătesc mult mai mult decât noi pentru a avea parte de relaxare într-o zonă selectă. Așa că am făcut una-două fotografii în zona recepției și pe scările cu cristale, dar când am ajuns în bar și erau deja turiști am oprit aparatul și am savurat momentul.

Ei au acolo un fel de navă în navă, la scară mai mică, evident, dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost priveliștea de la bar și de la piscină. Barul este circular, cu ferestre mari și este așezat fix în fața navei.

Oricum mi-a plăcut mult, este o zonă selectă și liniștită.

mishu
[03.06.16 17:21:18]
»

Cand m-am uitat pe lista ultimelor articole publicate mi-a sarit in ochi acest articol si am lasat orice deoparte si am inceput sa-l citesc, sa-l citesc este putin spus, am sorbit fiecare cuvintel, este o mare dorinta de-a mea mersul intr-o croaziera insa deocamdata nu poate fi vorba.

De renuntat nu renunt insa. Nu am cuvinte sa spun cum l-am citit, este ceva de vis, pentru mine un vis vechi si nu pot decat sa ma bucur de tot ce citesc.

Te felicit pentru aceasta extraordinara excursie si-ti acord un vot cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[03.06.16 17:37:43]
»

@mishu: Mulțumesc frumos!

Nu renunța la visul tău niciodată! Chiar dacă va trece o perioadă până vei reuşi să îl transformi în realitate, îți garantez că merită.

GabrielaG
[03.06.16 17:46:50]
»

@mishu - Si eu sunt de acord cu ce a zis doamna @pacurarcris. Nu renunta la visul tau! Sincer, nici eu nu as fi crezut vreodata ca voi ajunge intr-o croaziera. Aveam impresia ca este o vacanta inaccesibila, ca este doar pentru "bogatasi" si este ceva extrem de sofisticat, luxos, etc.

Dar uite ca am facut-o si pe asta!

Trebuie sa prinzi o oferta, pe care atunci cand o vei vedea vei spune:"da, asta e pentru mine, ma astepta pe mine! ".

Eu am prins 1+1 gratis dar sunt tot felul de oferte.

Cand va veni momentul sa pleci intr-o croaziera sunt sigura ca o sa iti dai seama!

Totodata orice vis poate deveni realitate. Trebuie doar sa crezi ca poti face asta, cu rabdare si putin efort bineinteles sunt sigura ca o sa reusesti!

ANILU
[04.06.16 15:31:01]
»

@pacurarcris: Deci tu ai trăit în 4 zile de croazieră cât în 4 concedii poate chiar mai mult.

Ai zburat, te-ai plimbat cu un imens vapor, condiții de 5 stele, ai văzut și locații frumoase, ce poate fi mai frumos.

Ai dreptate, ai grijă ce-ti dorești că sar putea să ți se întâmple.

Un vis frumos poate deveni realitate.

Visez și eu că cine știe.....

Felicitări.

Așteptăm continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[04.06.16 16:01:45]
»

@ANILU - Mulțumesc frumos!

Așa este, am trăit patru zile la intensitate maximă și am savurat fiecare moment. Ba mai mult, acum când am scris și am revăzut fotografiile, m-au năpădit iar emoțiile. Este o experiență pe care o doresc oricui.

Știi cum se zice: totul începe cu un vis, așa că primul pas e să nu ne uităm niciodată visurile.

Cât despre continuare, așa cum am spus, m-au năpădit emoțiile și amintirile, așa că așteaptă deja să fie validată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis
[04.06.16 20:50:36]
»

@pacurarcris: Extraordinar! Stii, e prima data cand ma gandesc ca o astfel de vacanta ar putea fi si pentru mine... Bine, nu in sensul ca nu as merita-o, ci mai repede ca stilul nostru de vacante este prea... nomad pentru a ne considera fericiti "inchisi" intre 4 pereti ai unei nave, fie ea chiar si de mare lux! Ca in povestea cu canarul din colivia de aur... Totusi, desi am mai citit articole care descriu astfel de experiente, e prima data cand ma incearca un sentiment discret de curiozitate... Vorba ta, ma gandeam ca o croaziera ar fi potrivita pentru... varste mai venerabile, acum, cat inca mai avem picioare, sa umblam - zic! Dar de ce nu si mai devreme?! Cred ca am inteles mesajul tau!

@GabrielaG: Si tu ai dreptate! Cand va fi timpul sa plec intr-o croaziera, o voi sti! Deocamdata, altele sunt dominantele vietii mele (offf, Doamne, sper sa se termine cu bine!), dar intr-o zi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[04.06.16 21:13:26]
»

@crismis - Sincer nu cred că există persoană căreia să nu i se potrivească o vacanță pe un vas de croazieră. Totul este să alegi croaziera în funcție de firea ta.

În croazierele pe marea Mediterană, de exemplu, vasul oprește zilnic în alt port, așa că nici nu ai timp să te simți închis între 4 pereți, ci din contră. Stai pe vas câteva ore și noaptea, iar în rest te plimbi. Dar te plimbi zilnic în alt oraș, poate în altă țară.

gratziela
[05.06.16 14:11:12]
»

Buna ziua. Inainte de toate va multumesc pentru acest review care vine intr-un moment important pentru noi cand ne pregatim pentru o croziera pe MSC Fantasia. Am citit toate impresiile despre aceasta nava, iar povestea dumneavoastra a fost ca o pecetluire a tuturor vorbelor frumoase despre o croaziera, mai ales cu aceasta nava. Avem multe emotii si numaram zilele pana la plecare.

Sunt doua nelamuriri pe care le am si poate gasesc raspunsuri la dumneavoastra. Inteleg ca nu am voie nici macar cu un mini fier de calcat de voiaj. Daca avem nevoie sa netezim o camasa sau o fusta, cum procedam?

Si as vrea sa mai imi spuneti daca seara la restaurant barbatii erau si in blugi. Macar sa stiu daca trebuie sa mai iau un pantalon in plus pentru sot sau merg si blugii.

Va multumesc anticipat si va doresc vacante placute in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[05.06.16 15:28:36]
»

@gratziela: Înainte de plecare am citit undeva pe site-ul MSC că nu ai voie cu fier de calcat, dar cum eu nu am avut, ce îți voi spune e doar o părere personală. În locul tău aş lua fierul de călcat. Dacă e mic şi îl pui în mijlocul valizei, între haine, nu cred că ai probleme. Până la urmă nu are ce să se întâmple, în cel mai rău ți-l opresc şi îl recuperezi la debarcare. Noi nu am avut fier şi nici nu am avut nevoie. Am scos hainele cum am ajuns, le-am pus pe umeraşe şi au fost ok.

La restaurantele a la carte nu am fost, acolo ținuta e formală, dar nu trebuie neapărat costum. Merge si un pantalon de blug dar cu cămaşă,nu cu tricou. Am avut prieteni care s-au îmbrăcat aşa şi a fost ok (pe alt vas dar tot al MSC). Dacă aveți loc în bagaj poți pune totuşi şi o pereche de pantaloni de stofă, nu ocupă aşa mult loc.

Îți doresc să ai o vacanță de vis şi să savurezi fiecare secundă minunată petrecută acolo. Şi, bineînțeles, să ne povesteşti la întoarcere cum a fost!

Drum bun şi vacanță frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[05.06.16 20:27:11]
»

ZUPERBONUS!

CrisAUTOR REVIEW
[05.06.16 21:13:55]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos şi vacanțe frumoase!

dianamea CONS. ONORIFIC AFA / #CROAZIERE
[06.06.16 01:47:02]
»

@gratziela: Nu e voie cu fier de calcat pentru ca prezinta pericol de incediu, dar si pentru ca spera sa apelati la serviciile de calcatorie contra cost.

Daca vreti sa neteziti o fusta, bluza, etc. o puneti pe umeras in fata dusului, dati drumul la dus fierbinte cateva minute, apoi o neteziti pe pat cu foenul.

Problema e ca umerasele pe care le scoateti din dulap nu au carlig, ci doar un cui care intra in manerul agatat de bara, deci ar fi bine sa aveti in bagaj un umeras pliabil sau niste clesti de rufe.

La restaurantul a la carte sunt seri cu cod de tinuta casual in prima zi si in zilele cu opriri in porturi, la care pot fi purtati si blugii, dar in zilele pe mare, la seara capitanului si la seara festiva de la sfarsit, este cod de tinuta formal, adica de gala, unde femeile sunt imbracate elegant, cu bijuterii, cu pantofi cu toc, de ex. ca la nunti sau revelioane, si barbatii ar fi de preferat sa poarte costum, cu cravata sau papion, dar obligatoriu macar pantaloni lungi de stofa, camasa cu maneci lungi si pantofi, nu incaltaminte sport sau sandale.

Altfel, persoanele care se prezinta la intrarea in restaurant imbracate necorespunzator sunt trimise sa ia masa la bufet, unde poti fi imbracat oricum, chiar si in pantaloni scurti si slapi.

In serile festive este o adevarata defilare de toalete de seara, nu numai la restaurant, dar si pe punti, la baruri, la teatru, la magazine, etc., si persoanele care sunt imbracate sport fac o nota discordanta.

Exista unele persoane ghinioniste carora li s-au pierdut bagajele pe aeroport, dar si acestea cauta sa cumpere alte haine din magazinele de pe vapor sau din porturi.

Exceptie de la regula cu tinuta de gala in serile festive fac vapoarele de la linia de croaziera NCL, adica Norvegian Cruise Lines, a carei deviza este calatoria free style, unde te poti imbraca oricum, poti sta la masa la orice ora, nu numai in prima serie sau a doua serie dupa cum a fost stabilit, si poti sta la orice masa pe care o gasesti libera, nu numai la cea repartizata.

gratziela
[06.06.16 20:41:35]
»

Puteti sa mai imi spuneti daca seiful din camera e contra cost sau nu? Multumesc pentru sfaturi tuturor.

CrisAUTOR REVIEW
[06.06.16 21:01:56]
»

@gratziela: Nu, seiful nu este contra cost.

abancor
[08.06.16 23:34:01]
»

Piscinele au program, sau te poți bălăci cînd ai chef? E vreuna în care se poate înota? Mersi!

CrisAUTOR REVIEW
[09.06.16 06:26:03]
»

@abancor - Piscinele au program, sunt deschise între orele 7 și 19. În rest sunt închise pentru curățenie și igienizare.

Apa are maxim 1,80 m în piscina principală și 1,90 m acoperită și în cea adults only. Se poate înota din punctul meu de vedere, dar trebuie să faci asta dimineața în primele două, când nu este lume prea multă. Cea pentru adulți, deși este mult mai liniștită și mai puțin aglomerată nu este o piscină foarte lungă.

bloblo
[05.04.17 00:31:48]
»

Buna seara.

Puteți sa îmi spuneți cam cât durează debarcarea?

Multumesc.

CrisAUTOR REVIEW
[05.04.17 05:12:26]
»

@bloblo: Bună dimineața!

Debarcarea în sine durează puțin mai mult una din avion, nu cred că a durat mai mult de o oră de când am fost programați pentru aceasta până am ieșit din port.

Durata variază și în funcție de timpul în care îți vin bagajele pe bandă, dar sunt bine organizați și timpul de așteptare nu a fost mare.

Depinde mult de ora la care ești programat pentru debarcare. Noi la 8 am făcut check-out-ul, am fost programați pentru debarcare undeva la 10.30 - 11 (nu mai știu exact ora) și la 12 - 12.15 eram ieșiți din port.

bloblo
[05.04.17 09:23:26]
»

@Cris: Mulțumesc.

Ideea e ca avem avion pe la ora 14.

Credeti ca se poate discuta pentru o programare mai devreme dacă explicam chestia cu zborul?

tm67bru
[05.04.17 09:27:21]
»

@bloblo: în mod cert se poate

Când am fost eu (demult, nu mai are rost să scriu review), primii coborâți (în Venezia) au fost cei care aveau legături de prins (avion, trenuri etc)

Prezentați rezervarea (biletele de avion) la recepție și veți coborî, garantat, printre primii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bloblo
[05.04.17 09:29:55]
»

@tm67bru: Mulțumesc mult.

CrisAUTOR REVIEW
[05.04.17 10:01:18]
»

@bloblo: Așa cum a spus și @tm67bru cu siguranță se poate.

Totuși să ai grijă să discuți lucrul ăsta din timp la recepție, măcar cu două-trei zile înainte (deși cel mai bine ar fi să o faci cum ajungi, pt a vedea cum se procedează), pentru că în ziua debarcării totul este stabilit deja.

Vacanță plăcută îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
GabrielaG
[05.04.17 10:10:43]
»

@bloblo: Buna dimineata! Daca cititi articolul meu scris despre MSC Fantasia o sa vedeti ca am mentionat despre acest aspect.

Si noi aveam zbor destul de devreme si pentru a fi siguri ca ne incadram in timp am cerut ca "biletul" primit cu ora debarcarii sa fie schimbat cu altul. Imediat ne-au ajutat si am schimbat ora, reusind sa iesim mai repede de pe vas. Totul s-a facut extrem de repede, bagajele le-am gasit imediat, asezate in ordine...

Vacanta placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dianamea CONS. ONORIFIC AFA / #CROAZIERE
[05.04.17 11:41:56]
»

In ceea ce priveste debarcarea, se primesc etichete de bagaje cu ora trecuta pe ele. Pasagerii trebuie sa depuna valizele cu etichete pana la ora 24 dinaintea zilei debarcarii, in fata usii cabinei, de unde sunt preluate cam intr-o ora si duse in camera de bagaje. La ora scrisa pe etichete, pasagerii trebuie sa se adune la iesirea de pe vas, si cand debarca isi gasesc bagajele gata descarcate. Toata debarcarea dureaza cca 2-3 ore dupa ce vasul ajunge in port, in functie de marimea vasului.

Insa, daca doriti alta ora de debarcare, ori mai devreme, chiar la prima ora cand vasul ajunge in port, ori mai tarziu, pana la ora limita de tarziu, cand incepe imbarcarea altor pasageri, atunci nu lasati valizele in fata usii, ci le carati singuri. La ultima croaziera, intrucat ora de pe tichet era cam 7,30, noi plecam seara, si depozitarea valizelor in port era platita cu ora, am debarcat ultimii. Bineinteles ca a trebuit sa predam cabina la ora stabilita pe etichete, si sa stam oriunde vrem pe vapor, asa ca am depozitat bagajele intr-un loc anume stabilit. Astfel, am putut lua micul dejun fara graba, insa, desi planuiam sa stam la piscina pana la pranz, atat piscina cat si jacuzzi erau acoperite cu plasa. La cerere, anantand cu o zi inainte, contra cost, cam 30 dolari, se putea sta pe vapor si dupa ce se imbarcau urmatorii pasageri, pana seara la ora plecarii din port, si atunci puteai lua si pranzul pe vapor, puteai face plaja, insa nu mai puteai face cumparaturi pe card, deoarece situatia financiara era inchisa de dimineata.

dianamea CONS. ONORIFIC AFA / #CROAZIERE
[18.05.17 00:44:39]
»

@dianamea: In ultima croaziera in care am fost, cu Majestic Princess, cu vreo 2 zile inainte de debarcare ni s-a dat un formular pe care sa completam intervalul orar in care dorim sa coboram, intre orele 6-10, in patru intervale orare, apoi am primit etichetele care se incadrau in intervalul dorit. Bagajele a trebuit sa le depunem in fata usii, cu etichete, intre orele 19-23 in seara dinainte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, bloblo, crismis, Dan&Ema, dianamea, GabrielaG, gratziela, mishu, stefy2016
Alte impresii din această RUBRICĂCroaziere cu MSC Fantasia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089242935180664 sec
    ecranul dvs: 1 x 1