GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Insula Symi - o experienta greceasca veritabila
Citisem de insula Symi inainte de a pleca in sejurul din Rhodos, si era deja unul din obiectivele pe care urma sa le vizitam. Pentru ca ma interesasem dinainte si stiam care e cel mai rapid mod de a ajunge pe insula am ales sa nu mergem printr-o excursie de la agentie (la care transportul dura mult mai mult) ci pe cont propriu.
Pentru plecare biletele se iau cu o zi inainte din portul Mandraki (Rhodos). Sunt agenti care vand bilete si in alte locuri, dar noi acolo i-am zarit prima data. Biletul a fost 24 euro dus intors (direct insula Symi, fara oprire in Panormitis). Erau si bilete cu oprire in Panormitis dar agentul ne-a recomandat o calatorie directa asa ca am ales asa.
Plecarea vasului se face din portul Collona. Vasul este de viteza si face pana in insula 50 de minute. Cursele sunt regulate. Vasul are o zona acoperita (stai ca in autocar sau avion) si o zona descoperita. Insa e greu sa ramai tot drumul afara pentru ca din cauza vitezei foarte mari vantul e puternic.
La intrarea in portul Symi vasul incetineste si poti admira tot peisajul. Insula e pitoreasca, peisaje mirifice. Casele vopsite in culori calde, deschise, specifice insulei dau tot farmecul. Am coborat din vas si am inceput sa cercetam stradutele din port.
Chiar in port unde a oprit vasul este un turn frumos cu ceas. Temperatura in Symi e mult mai ridicata decat in Rhodos, sau cel putin se simte a fi mult mai cald. Am dat peste o "plaja" amenajata, fara nisip, doar cu cateva sezlonguri si umbrele. Apa e de o claritate de neimaginat. Se vedeau multimi de pesti cum inotau in voie.
De-a lungul portului sunt o multime de terase, hoteluri mici de familie amenajate in casele neoclasice. E locul ideal pentru odihna si relaxare, o zona foarte calma si linistita. Am mers mai departe si am dat peste un monument. Ne-am intors apoi cand parca drumul s-a terminat si am inceput sa exploram si celelalte stradute. Am trecut prin curtea unei scoli si am auzit copiii cantand probabil la ora de muzica. Apoi am trecut prin curtea unei biserici si am pasit pe "pavajul de pietre" binecunoscut care se intalnea peste tot in orasul vechi din Rhodos.
Uitandu-ne pe malul celalalt am zarit o manastire si stiind si de castel (Castelul Cavalerilor Sf. Ioan) am intrebat cum putem ajunge acolo. O localnica amabila ne-a indreptat catre pasajul numit Kali Satra care are 500 de trepte. Practic nu e un pasaj, e un drum croit printre casutele frumos colorate si amenajate (unele foarte vechi, altele reconditionate) care ajunge sus in varful dealului de unde poti admira toata panorama. Am pornit incet fara a numara treptele. Uneori spatiul dintre case permitea sa admiri peisajul sau sa faci poze, se vedea si marea.
Pe drum pe langa casute si cateva mini hoteluri erau si terase, mini magazine de unde puteai lua apa, fructe sau alte alimente. Nu erau multi turisti, aproape deloc, parca drumul era numai pentru noi. Am ajuns pana sus si pe un indicator era inscriptionat Fortress (Fortareata). Am intrat pe poarta manastirii Megali Panagia. Nu era nimeni, era totul inchis dar daca intrai in curte si ajungeai la gardul cu balustrade puteai sa vezi intregul peisaj care nu poate fi descris in cuvinte.
Drumul putea fi continuat pe o carare de pamant care nu era marcata si probabil ajungeai la ruinele castelului. Noi n-am continuat din pricina unui cuib de viespi agitat care ne statea in cale.
La intoarcere am fost nevoiti sa coboram cele 500 de trepte, dar nu ne-a parut rau ca am urcat.
Ca sa ne racorim ne-am oprit la o terasa unde am baut bere si am mancat vestitii Symi Shrims (creveti) 9,5 euro portia. Sunt deliciosi si trebuie neaparat sa ii incercati. Pentru cumparaturi sunt multe magazine dragute cu produse din piele (genti), bureti de mare naturali, vederi, magneti si multe multe altele. Cu un taxi si apoi cu o barcuta se poate ajunge in celalalt port al insulei, unde se poate face si plaja pe nisip.
Am admirat apoi in port vasele care veneau si plecau, barcutele de pescari. Ne-am pozat cu statuia micului pescar Michalaki despre care se spune ca intampina vasele care ajung in port.
Vasul ne-a asteptat pentru intoarcere si a plecat conform programului, a ajuns in Rhodos fara intarziere.
Vizita in insula Symi nu trebuie ratata, insula e absolut fermecatoare si reprezinta atmosfera tipic greceasca.
Trimis de cintus in 24.06.11 08:29:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Atena, Rhodos
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cintus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Unde ati stat cazati in sejurul din Rhodos, ma refer la ce hotel si cum au fost conditiile.
Intradevar din fotografiile prezentate insula Symi este o locatie superba, vrem sa ajungem in GRECIA, poate in sept. si cautam locatii de vizitat, iar daca aveti sfaturi nu ezitati.
@ovy2k4
Buna!
In Rhodos am stat chiar in oras, Rhodos Town, locatia excelenta pentru vizitat insula si mai ales orasul vechi. Insula Rhodos are multe de oferit si este superba. Hotelul la care am stat se numeste Mitsis Grand si am scris despre el aici:
Daca ai nevoie de mai multe informatii te rog sa imi spui si te ajut cu mare placere!
Cat a durat sederea pe aceasta insula si cat dureaza drumul din Rhodos?
@nicoletass
Pe insula am stat numai o zi. Vasul a plecat in jurul orei 9.30 din Rhodos si a ajuns pe insula Symi in 50 de minute. Ne-am intors in Rhodos in aceeasi zi. Am plecat din Symi in jurul orei 17 daca imi mai aduc bine aminte si tot in 50 de minute am ajuns inapoi in Rhodos.
Mi-a facut o mare placere sa citesc aceste randuri, mai ales ca este vorba despre o insula greceasca in care inca nu am avut norocul sa ajung, insa pot sa-mi imaginez si pot sa spun ca am calatorit imaginar alaturi de tine, apoi mi-am luat “Biblia” mea turistica adica ghidul despre insulele grecesti si am parcurs cu nesat toate informatiile despre Symi, sper sa nu supar daca voi relata ce am aflat din “The Greek Islands ghid de calatorie al editurii Eyewithness:
- In trecut aceasta insula a prosperat datorita flotilei de pescuit bureti de mare si a industriei constructoare de nave, s-a ajuns la construirea unui numar de 500 ambarcatiuni de pescuit intr-un singur an, astfel ca in secolul 17 aceasta insula era printre primele trei ca bogatie din Dodecaneze. Norocul insulei a incetat odata cu ocupatia italiana din 1912 care a durat pana in 8 mai 1945 si cu aparitia buretilor artificiali si a motoarelor cu aburi, populatia scazand de la 23.000 la aproximativ 2500 in prezent.
- Orasul Syni este impartit in Gialos, zona portului, una dintre cele mai frumoase din Grecia cu multe cladiri neoclasice si biserici intr-un stil elaborat catarate pe dealurile inconjuratoare, fiind uneori foarte aglomerata cu turisti veniti aici pentru a vizita manastirea din Panormitis. Turnul cu ceas despre care povestea @cintus este construit in 1884 in partea de vest a portului alaturi de Muzeul Maritim
- Din Gialos este legat de orasul de sus Chori printr-o alee cu 375 trepte de marmura
- In biserica Agios Georgios din Gialos puteti vedea un neobisnuit mosaic din pietricele reprezentant temutele sirene responsabile in traditia populara greaca de furtunile care scufunda navele pe mare.
- In Chorio se afla Muzeul Symi cu o frumoasa colectie de obiecte folclorice si artefacte din epoca helenistica iar in spatele acestuia se inalta ruinele Kastroului bizantin a carui nestemata este biserica Magali Panagia unde puteti admira o importanta icoana post bizantina reprezentand Judecata de Apoi opera a pictorului Georgios Klonzas.
- Drumul din Gialos catre Chorio strabate dealul Noulia unde se pot vedea ruinele a douzeci de mori de vant si un monument funerar, se pare, ridicat de catre spartani la 412-411 BC.
- La 3 km vest de orasul Symi se afla biserica din secolul 17 Moni Agiou Mikail Roukounioti, care pare mai mult o fortareata parasita cu elemente arhitecturale gotice si locale grecesti, aici se poate admira o fresca din secolul 14 si o rara icoana semicirculara reprezentant “ Ospitalitatea lui Abraham” opera a pictorului cretan Stylianos Genis.
- Insa obiectvul numarul unu de vizitat al insulei este Moni Taxiarchi Michail Panormiti situate in sudul insulei in golful Panormiti, un loc de pelerinaj pentru marinarii din toata lumea…. Aviz marinarilor nostril de aici de pe AFA!
- Frumosul golf in forma de potcoava este dominat de turnul cu ceas baroc al manastirii o copie din 1905 a cunoscutului turn al Agiei Foteini din Izmir.
- Manastirea este celebra pentru Icoana Arhanghelului Mihail (patronul insulei si protector al marinarilor) Se spune ca in ciuda faptului ca a fost dusa in repetate randuri in Gialos, in mod misterios se intorcea in Panormitis asa ca manastirea a fost construita aici. Traditia spune ca daca ceri ceva Arhanghelului Mihail trebuie sa dai altceva in schimb, prin urmare interiorul bisericii este un amestec ametitor de ofrande inclusiv mici modele de nave realizate in aur sau argint... Iconostasul este o adevarata opera de arta lucrata in lemn iar peretii si tavanul sunt acoperiti cu fresce din secolul 18 realizate de catre fratii Nikitas si Michailos Karakostis.
- Muzeul amenajat in sacristie este plin de comori inclusive o pictura post bizantina realizata de cretanul Theodoros Poulakis, de asemenea se gasesc acolo foarte multe sticle aduse de mare in interiorul carora se afla acatiste si bani, aruncate in mare de catre marinarii credinciosi...
@Cristian_h Multumesc mult pentru ecou! Completarile tale sunt binevenite si tin locul ghidului pe care nu l-am avut in aceasta excursie. Foarte utile si interesante!
@webmaster13 Multumesc frumos pentru melodie! Se potriveste foarte bine!
Multumesc pt. detalii, tot in sept. am vrea sa mergem si noi, dar poate cu avionul.
Rezervarea la hotel ati facut-o prin agentie...
Aveti si poze cu prima camera, cea nerenovata.
@ovy2k5
Noi am fost cu pachet prin agentie, cu avionul pana in Rhodos, sejur de 7 nopti la hotelul despre care am povestit iar pana in insula Symi am fost numai ca sa vizitam. Preferam sejururile cu avionul pentru ca ajungem repede, fara stres si fara oboseala. Cu masina e drumul mult prea lung si obositor si sunt necesare si mai multe zile de concediu.
Vremea in septembrie a fost ideala. Cred ca am si poze cu prima camera, am sa le caut si am sa le adaug, dar de luni incolo ca nu le am cu mine acum...
@ovy2k5
Am adaugat doua poze cu prima camera pe care am primit-o de la hotelul Mitsis Grand (alte poze nu mai am, am stat doar o noapte acolo si am facut pozele pe fuga). Baia din camera era la fel cu baia din camera mai buna. Pozele le poti vedea la review-ul hotelului.
Referitor la sejur, a fost 1200 de euro cu toate taxele incluse. Pe langa sejurul cu avionul in Rhodos am mai primit un sejur in insula Corfu cu autocarul (a fost o oferta la un sejur cu avionul primeai unul cu autocarul).
In acelasi pret au fost doua sejururi, detsul de buna oferta, si cel de-al doilea ce a inclus in afara de transport cu autocarul.
@ ovy2k5
Al doilea sejur a inclus transportul cu autocarul si cazare la o vila/pensiune/hotel (2 sau 3 stele). Aveai de ales, in functie de perioada si locurile disponibile. Unele hoteluri/vile aveau masa inclusa (all inclusive) altele erau fara masa. Noi neavand atatea zile de concediu am cedat sejurul cu autocarul parintilor (se stabilea de la inceput cine va merge) si au ales ei ce le-a placut mai mult din ce mai era disponibil. In plus au fost nevoiti sa plateasca doar transferul cu feribotul care a fost 10 euro de persoana. In oferta, pe langa Corfu erau si alte destinatii din Grecia pentru care puteai sa optezi: insula Thasos, Paralia, Olimpic Beach, Halkidiki, etc.
Am uitat sa spun ca la Mitsis Grand am avut demipensiune.
Multumesc cintus.
Sunt in cautarea unei locatii bune pt. sept. /sper sa fie buna vremea, dar sunt cam nehotarat.
As evita autocarul, deoarece sunt ceva bani pe care i-as putea folosi in excursii, gen insula Symi.
Imi dorec un hotel pe malul marii, o plaja cu nisip, peisaj frumos, sa am ce vizita... poate vreau prea mult.
@ovy2k5
Din punctul de vedere al vremii insula Rhodos in septembrie mie mi s-a parut ideala. Noi chiar am fost la sfarsitul lunii si vremea a fost superba, adica nu ne-am sufocat de caldura si puteam iesi la plimbare linistiti la ora pranzului (evident cu apa, ochelari si palarie/sapca de soare). Insula Rhodos are 300 de zile cu soare intr-un an. Apa marii de asemenea e numai buna de facut baie (am facut baie si in Egee si in Mediterana pentru ca pe partea de est a insulei e Marea Mediterana iar pe partea de vest e Marea Egee). Daca vrei un hotel pe malul marii si o plaja cu nisip atunci trebuie sa te uiti in statiunile Faliraki, Kalithea, Lindos (care au deschidere spre Marea Mediterana care e mai linistita). Cele de la Marea Egee care e mai agitata sunt despartite de plaja de sosea, iar plaja e cu pietris, nu cu nisip. Noi ne-am plimbat pe malul Marii Mediterane, pe jos din Faliraki pana in Kalithea si hoteluri sunt unul langa altul, iar plaja e cu nisip si apa limpede, superba. Cel care ne-a impresionat si e chiar pe plaja a fost hotelul Elysium foarte luxos, probabil si foarte scump. Iar langa Elysium mai era un hotel la fel foarte frumos de 5 stele Rhodos Palladium parca ii spunea.
Peisajele sunt foarte frumoase. Cat despre vizitat in Rhodos sunt foarte multe si poti sa le vizitezi fie cu autobuzul local (biletul e parca 2 euro si opreste cam la fiecare hotel sau in apropiere in statiuni), fie prin excursii organizate de agentie, sau individual daca vrei sa inchiriezi masina. De vizitat ai ce vizita: Castelul cavalerilor Ioaniti, orasul vechi Rhodos, Valea Fluturilor, Lindos Acropolis, croaziere, insula Symi sau alte insule apropiate si multe multe altele.
Spor la documentat in luarea deciziei si Concediu placut!
Articolul (si completarile ulterioare) a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Am cautat cele doua hoteluri, sunt frumoase, dar cred ca si pretul este pe masura, eu nu as vrea sa depasesc 1000 E cu tot cu transport, cred ca se pot gasi locatii bune si la un pret acceptabil.
iti mai amintesti cum se numea firma cu care ati facut excursia in insula symi?
multumesc!
Buna,
Da, imi amintesc cum se cheama, cred ca numele se vede si pe una dintre poze (cea cu nava). Se numeste Dodekanisos Seaways. Sunt doua nave care parcurg ruta asta si altele. Ele se numesc Dodekanisos Express si Dodekanisos Pride.
Pe acest site 12ne.gr poti va vezi atat programul lor, preturile cat si multe alte informatii ce te-ar putea interesa pentru o excursie in insula Symi.
Daca mai ai nevoie si de alte informatii te rog sa imi spui.
Concediu placut!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 O zi de primăvară prin frumoasa Insulă Symi — scris în 20.03.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Symi. Locul in care viata pare nespus de simpla — scris în 12.11.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 O zi la plimbare în Symi — scris în 24.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 La Mănăstirea Panormitis — scris în 03.09.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Insula care nu vrea sa moara — scris în 24.11.15 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Insula Symi — Superb — scris în 17.07.15 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Symi - o bijuterie a insulelor Dodecaneze — scris în 04.08.14 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ