ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 23.10.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 6 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 4

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe urmele lui Bacchus - Orasul Subteran Milestii Mici

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ca am fost aspru penalizata pentru o mica greseala a mea, aceea de a nu am mentiona ca unul sau doua articole ale mele au fost publicate inainte si pe blogul meu personal, de data asta doresc sa spun foarte clar ca ceea ce urmeaza sa relatez nu este republicat. Mi-a parut tare rau ca unul din articole nu a putut fi votat si i s-au retras PMA standard. Da, stiu nu-i o scuza, dar chiar n-am stiut.

Mea Culpa!

Intorcandu-ma in Rep. Moldova la foarte scurt timp dupa prima escapada de Craciun, mi-am dorit foarte mult sa mai vizitez o crama: Milestii Mici. Aveam planificate initial doar 4 nopti, pentru petrecerea Revelionului, iar date fiind zilele nelucratoare din 1 si 2 ianuarie, am prelungit sederea cu inca 2 nopti. Astfel a treia zi din an, am putut vizita Crama Milestii Mici.

Despre Combinatul de Vinuri de Calitate Milestii Mici:

Intreprinderea de stat CVC Milestii Mici a fost fondata in 1969 pe bazele unei mine de piatra, zacamintele de calcar extrase de aici fiind folosite la reconstructia capitalei Chisinau dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Orasul vinicol subteran este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Moldovei, una dintre cele doua crame ramase in subordinea statului. Distanta de doar 19 km fata de Chisinau, face ca un numar semnificativ de turisti sa calce pragurile cramei.

Curtea interioara este frumos amenajata, decorata cu mult bun gust si curata. Doua fantani arteziene, cu cate un butoi in mijloc din care (teoretic) curge licoarea bahica in pahare de jur-imprejur sunt atractia spatiului exterior, toata lumea fotografiindu-se langa acestea, intrandu-si parca in rol pentru ceea ce urmeaza. Fiind iarna, lichidul ingheata, asa ca... nu mai curgea nimic acum.

Galeriile subterane de aici in care se produce, se matureaza si se pastreaza vinul, sunt de-a dreptul impresionante, lungimea totala a lor ajungand la 200 km. Sunt cele mai lungi galerii cu aceasta destinatie. Adancimea hrubelor variaza intre 30 si 85 metri asigurand umiditatea relativa a aerului de 85-95% si o temperatura constanta de +12... +14ºC - conditii ideale pentru pastratea si maturarea indelungata a vinurilor sub pamant.

Sa fiti imbracati si incaltati adecvat, pentru ca temperature e destul de scazuta!

Accesul in subteran se face cu autoturismele proprii. Daca la Cricova au trenulete speciale pentru tururile in subteran, aici trebuie sa intrati cu masina voastra + un loc pentru ghid.

Galeriile late ca niste adevarate bulevarde au denumiri sugestive: Str. Codru, Str. Pinot, Str. Feteasca, Str. Cabernet s. a. luminate si semnalizate cu indicatoare si treceri pentru pietoni.

Biletele le-am achizitionat din Vinoteca din Chisinau, str Puskin, nr 15. La fel ca si la Cricova si aici ai de ales intre o varietate de pachete. In functie de preferinte, se gaseste pentru toate gusturile. Se poate opta doar pentru excursia propriu-zisa a hrubelor si cu vizitarea Colectiei de Aur, aproximativ 40 minute. Pretul este 200 MDL (41 RON).

Dar pentru ca ar fi pacat sa nu asistati la o degustare de vinuri, va recomand sa optati pentru unul dintre programele de degustare care pornesc de la 350 MDL (72 RON) si ajung pâna la 1500 MDL (310 RON). Gasiti aici lista completa din care aveti de ales:

milestii-mici.md/ro/for-clients

Am ales un pachet de mijloc, Meniul Favorit, care a costat 750 MDL/pers (157 RON) si a inclus excursia, degustarea a 7 vinuri (2 de calitate superioara alb si rosu, 1 pastrat in colectie, 3 de colecţie si 1 vin spumant) si gustarea cu branza, legume, bujenita, limba, rulada de pui, file de pui infasurat in bacon cu cartofi taranesti, precum si placinte diverse cu mere, branza si cartofi. Trebuie sa fiti minimum 5 persoane, daca nu, asa cum s-a intamplat in cazul nostru (fiind 4 persoane), ne-au fost date spre degustare 6 sticle de vin. Ce va ramane le puteti lua acasa! Si sa nu plecati cu mana goala, primiti suvenir cate o sticla de vin spumant si o sticla cu vin rosu de colectie.

Complexul de degustare este format din doua Sali: Sala Mare si Sala Ovala (Mica). Dupa vizitarea hrubelor si a Colectiei de Aur, am ajuns in zona salilor de degustare. Calea de acces in interior este una de-a dreptul surprinzatoare. Patru butoaie enorme ne intampina si suntem invitati sa ne servim cu un pahar de vin direct de la robinet cand, ce sa vezi? Butoaiele se rotesc si o muzica populara se aude de dincolo de poarta, o formatie de muzica populara ne incanta intrarea. Inedit scenariu. Muzica se aude in continuare, noi suntem invitati in Sala Mare, chiar langa (tabloul lui) Stefan Cel Mare, unde ni s-au adus preparatele si rand pe rand ne-au fost prezentate si servite vinurile.

Am primit si aici o lectie despre cum se servesc vinurile, in ce tip de pahare, la ce temperatura cu ce pot fi asortate pentru a simti adevarata aroma. Este foarte interesant, habar n-aveam multe despre vin.

La un moment dat am avut parte de un moment folcloric doar al nostru, cand cei doi rapsozi s-au apropiat de masa noastra si ne-au incantat cu muzica moldoveneasca, acompaniati de un acordeon si-o vioara.

In 2005 Coletia de Aur de la Milestii Mici a fost recunoscuta de Guinness World Records ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume ce numara 1,5 milioane de sticle de vin de colectie. Se estimeaza ca la momentul actual colectia numara aproximativ 2 milioane de sticle. Sa ne asteptam la un nou record! :)

Tot in 2005 Parlamentul Republicii Moldova a declarat CVC Milestii Mici ca fiind "Patrimoniu Cultural-National al Republicii Moldova".

Cateva curiozitati!

- Sticlele de colectie sunt asezate in caze, acoperite de praf, pânze de paianjeni si mucegai, care se stie... etanseaza perfect dopurile.

- Sticlele sunt pastrate in pozitia orizontala pentru ca dopurile sa-si mentina umiditatea. Daca s-ar usca ar patrunde aer, iar vinul si-ar pierde proprietatile.

- Unele caze din „Colectia de Aur” se pot da in chirie, astfel ca daca sunteti interesati de colectionarea vinurilor, aveti posibilitatea sa vi le pastrati aici. Daca la Cricova majoritatea erau inchiriate de rusi, aici am observat ca multe apartineau unor chinezi. Taxa de inchiriere a unei caze pentru un an este de 150 €, dar atunci când achizitionezi o caza, trebuie sa cumperi minimum 500 sticle de vin, practic platesti peste 5000 €.

- Tot aici am aflat ca vinurile rosii se matureaza in butoaie de stejar, pentru ca stejarul da o anumita aroma si culoare vinului rosu. Butoaiele se schimba la 5 ani, ajungand la producatorii de whisky. Taninul depus de-a lungul timpului da aroma si gustul specific bauturii. Vinurile albe, in schimb se matureaza in cisterne de inox, pentru ca in acestea se pastreaza mai bine culoarea si temperatura vinului alb.

La iesire, aveti posibilitatea sa achizitionati din magazinul cramei vinuri, divinuri sau vinuri spumante. Pentru voi sau souvenir pentru cineva drag, o sticla cu vin de colectie va fi intotdeauna apreciat. Chiar si de un necunoscator. Cazul meu!


[fb]
---
Trimis de angela_tudose in 23.02.17 20:31:01
Validat / Publicat: 23.02.17 21:31:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA. A mai fost în/la: Chisinau, Cricova

VIZUALIZĂRI: 3899 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (angela_tudose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Colectia de Aur a Moldovei care numara peste 1,5 milioane de sticle.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 16 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.02.17 21:30:10]
»

Deși unele cuvinte sunt sporadic schimbate, textul îmi pare peste 90% republicat de pe blog.

Dacă mă înțel, te rog să mă corectezi.

-

Dacă constatarea de mai sus rămâne în picoare, intuiesc că ai ales să republici și peste limita sugerată de Regulament (max / săptămână) - evident, acest lucru nu este interzis de regulament, articolele ce depășesc acel „max” SE publică, însă „hors-concours” (fără PMA STD, se pot vota doar simbolic).

Dacă și această a doua concluzie rămâne în picioare - nu-mi rămâne decât să te felicit - îmi este evident, în acest caz, că scopul tău este acela de a ajuta / a informa cititorii, neinteresându-te că nu acumulezi atâtea PMA câte AR MERITA articolul de mai sus (dacă ar fi publicat săpt viitoare) !

webmaster
[23.02.17 21:31:09]
»

Conform regulamentului (1.A.13),

începând cu al treilea articol republicat de pe blogul personal pe AFA - în aceeaşi săptămână - se retrage PMA standard (votul saitului).

angela_tudoseAUTOR REVIEW
[24.02.17 07:35:35]
»

@webmaster: Mai mult ca sigur nu pot sa te contrazic. Este exagerat sa spui ca articolul este 90% din cel de pe blog. Modul de gandire fiind acelasi, este normal ca exprimarea sa fie asemanatore ca doar vorbim de aceeasi persoana. Nu mi-am schimbat modul de a ma exprima in doua luni. Si atata timp cat textul din blog imi apartine nu vad ce ce nu m-as corela cu el.

Exact, puteam sa astept pana saptamana viitoare. Punctele nu sunt primordiale totusi.

Desi am avut o pauza consistenta in a mai publica aici, asta nu ma opreste ca intr-o perioada scurta sa public mai multe articole, chiar daca nu vor fi votate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mishu
[24.02.17 09:33:45]
»

@angy12: In primul rand as comenta putin regulamentul de care vad ca te-ai lovit in postarile tale. Se vede ca nu stiai regulamentul si ca nu au fost cu intentie, cu atat mai mult cu cat nu sunt nici premii pentru care ai putea fi acuzata, ci intradevar esre dorinta ta de a ne povesti.

Regulamentul care este insa cunoscut de webi dar si de unii useri (eu mai am multe scapari din pacate ) se aplica tocmai pentru a nu exista acuze ulterioare ca regulile nu se aplica tuturor.

Ti-am urmarit articolele si mi-au placut si in mod deosebit ma atrage aceasta zona atat de putin exploatata de noi si care este atat de aproape.

Mi-au placut binenteles si cramele si sunt tare atractive.

Felicitari, si chiar daca este simbolic, votul este acordat cu placere si te invit sa citesti regulamentul, asta deoarece astept sa mai citesc articolele tale fara sa fii sanctionata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
angela_tudoseAUTOR REVIEW
[24.02.17 10:18:37]
»

@mishu: Multumesc pentru apreciere si sustinere. Intr-adevar nu cunoasteam intregul regulament, l-am citit intre timp si voi incerca sa tin cont de el.

Scriu impresiile despre calatoriile mele in primul rand pentru ca-mi face placere si-n al doilea rand pentru ceilalti. Mie mi-au fost de mare ajutor sfaturile celorlalti despre anumite destinatii si am considerat ca si ale mele vor ajuta cuiva.

Nepunctarea articolelor nu ma opreste sa nu postez. O fac cu mare drag.

P. S. Multumesc pentru vot! Fie el chiar si simbolic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster
[24.02.17 10:40:41]
»

Și, ca să mai aline din disconfortul creat de aplicarea regulamentului (dar nu din această cauză - ci pentru valoarea sa intrinsecă), articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZE
[24.02.17 17:04:49]
»

@angy12: Buna, am urmărit de ceva vreme articolele scrise de tine... si mi-au plăcut. Mai ales aceste ultimele două articole în legătură cu aceasta tara a vinului... Este interesant mai ales că un coleg de serviciu a povestit pe îndelete despre ultima vacanta in zona, așa ca am avut deja suficiente informații.

Si mai e ceva: articolul este util nouă bărbaților din Transilvania care producem vinul de casa de multi ani (si bineînțeles că îl si bem)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
angela_tudoseAUTOR REVIEW
[24.02.17 17:10:44]
»

@AZE: Multumesc tare mult! Ma bucur sa aud ca articolul meu este util si apreciat!

Mirobo
[24.05.20 08:43:40]
»

Ca element (nu neapărat) de noutate și producătorii de bere artizanală folosesc butoaiele de stejar pentru fermentarea berii. Vorbesc bineînțeles de butoaiele în care a fost ținut deja vinul și care sunt schimbate. Se pare că taninul face bine berii!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
angela_tudoseAUTOR REVIEW
[24.05.20 10:19:44]
»

@Mirobo: Hehehee... interesant! Merci pentru informatie! N-am fost niciodata intr-o fabrica de bere, chiar si ea artizanala, dar mi-as dori.  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
angela_tudose, AZE, Mirobo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCrama Mileştii Mici:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048296213150024 sec
    ecranul dvs: 1 x 1