ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Memorial si Mausoleul Iubirii Octavian Goga [Ciucea, CJ]

Ilustrație video-muzicală

Pink Martini - La Soledad/Prelucrare Chopin
TIPĂREȘTE

Vizitarea Muzeului Memorial Octavian Goga a fost o surpriza foarte placuta! L-am zarit intamplator, fiind atenti la cativa nuntasi (si la mireasa, bineinteles) care erau in fata portii de lemn pentru poze. Muzeul este pe drumul E 60 spre Oradea, la 80 km de Cluj, in localitatea Ciucea – jud. Cluj. Intrarea este 5 lei pentru adulti, 2.5 lei copii, 10 lei taxa foto si 100 lei taxa filmare.

Urcand aleile pietruite, se ajunge la corpul de cladiri anexe si Casa Alba sau Casa Ady Endre, in care Veturia a deschis o expozitie etnografica si un muzeu in memoria poetului maghiar. Aici sunt expuse costume populare, icoane, vase de ceramica si un semineu cu cahle de Corund din 1864.

Impresionantul domeniu a fost cumparat de la vaduva poetului maghiar Ady Endre, care s-a mutat apoi la Budapesta, renuntand la cetatenia romana. Cand a cumparat domeniul, acesta nu era intr-o stare foarte buna, dar Goga s-a ocupat de restaurarea lui, a construit etajul, a modificat arhitectura adoptand un stil apropiat de cel brancovenesc, aceste lucrari fiind realizate cam in cinci ani. Aici Octavian Goga si-a petrecut ultimii ani din viata.

Intre Octavian Goga si Ady Endre s-a legat o stransa prietenie, acesta fiind principalul motiv pentru care O. Goga a si cumparat domeniul, care era ‘o ruina”, dupa cum spunea sotia sa, Veturia Goga.

Conacul construit de Goga este impresionant prin marime si contine foarte multe obiecte care au apartinut poetului. A fost un om instarit. Se pot vedea aici multe piese de mobilier de calitate, din lemn masiv, jilturi din piele de Cordoba, bijuterii valoroase cu pietre pretioase aduse din Turcia sau India, precum si picturi semnate de pictori celebri ca: Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian (“Cap de fetita”), Theodor Pallady, Nicolae Darascu. Biblioteca detine o colectie a revistei “Luceafarul” si foarte multe volume (6000) scrise in 8 limbi.

Intre Octavian Goga si Veturia, s-a nascut o frumoasa si profunda poveste de dragoste. Familiile lor nu au fost de acord cu ea, dar ei ales dragostea si si-au abandonat familia. Cu toate ca a avut o cariera artistica de exceptie, ca soprana, Veturia a renuntat la la tot pentru a se retrage la Ciucea impreuna cu iubitul ei.

Cei doi s-au mutat la Ciucea in 1923, dupa ce s-au terminat lucrarile, dar Octavian Goga moare in 1938. Pe cand se plimba prin parcul castelului, a suferit un infarct cerebral in urma caruia a intrat in coma Se stinge din viata doua zile mai tarziu, in acest conac, sub ochii Veturiei.

Dorinta poetului a fost sa fie ingropat la Ciucea, locul unde si-a trait marea dragoste, iar locul l-au ales impreuna, cu doi ani inainte de durerosul sfarsit. Veturia s-a ocupat personal de ridicarea mausoleului, dorind sa realizeze ceva deosebit pentru cel care a fost marea ei iubire. Initial ea s-a adresat lui Constantin Brancusi, dar neputand sa astepte dupa el, s-a indreptat catre cel mai important arhitect al momentului, care a si facut un plan. Mausoleul este impresionant prin marime, avand o fundatie de 8 metri si o inaltime de 12 m. Fundatia este atat de mare pentru a se evita alunecarile de teren.

Mausoleul este din marmura si placat cu mozaic de Murano de insasi Veturia. Dragostea ei i-a dat putere sa traiasca si sa lucreze la placarea cu mozaic timp de aproape douazeci de ani!

Mozaicurile infatiseaza niste sfinti si este redata si o strofa din poezia poetului “In larg’, foarte sugestiva:

“Jur-imprejur e largul care canta

E soare-n cer, e sarbatoare sfanta,

Si-n vreme ce mi-a amutit pamantul

Fiorul pacii-n suflet mi se lasa

Eternitati imi flutura vesmantul

Simt Dumnezeu cum ma primeste-n casa”

Privind aceasta lucrare, eu cred ca oricine ramane impresionat de dragostea Veturiei fata de sotul sau, se simte sufletul si sacrificul depus pentru realizarea monumentului, la care Veturia a lucrat fara incetare. Este locul care atrage privirile indata ce se intra pe domeniul Goga.

“Douazeci de ani am lucrat la acest mozaic si eram intr-o lupta continua... Luam mainile de pe lucru si cadeam in disperare si oboseala. Imi spuneam: ‘Mi-am luat o insarcinare si trebuie sa o duc pana la capat... Nu doresc altceva decat, facandu-mi datoria aici, sa trec si eu, impacata, dincolo, in somnul cel mare... ” A terminat lucrarea in 1958.

In fata mausoleului se afla sarcofagul in care s-au adus ramasitele pamantesti ale poetului iar Veturia i s-a alaturat in 1979.

Veturia a donat domeniul statului roman in 1966, iar in 1977 s-a deschis Muzeul Memorial Octavian Goga.

Daca va aflati pe drumul Cluj – Oradea, merita sa va opriti putin pentru a vizita acest muzeu, pentru a va aminti de poeziile lui Octavian Goga, pentru a afla amanunte din viata lui, pentru a vedea locul in care si-a trait ultimii ani din viata, pentru a vedea lucrarea realizata cu atata truda de sotia lui, Veturia!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 16.10.10 00:03:20
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4606 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Memorial Octavian Goga - intrarea in muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

valimi
[16.10.10 07:01:37]
»

Review scris cu mult suflet, multumim pentru atmosfera in care ne-ai purtat, biancuta.

sandu.53
[16.10.10 08:51:08]
»

un review sensibil, scris cu mult talent, complet si interesant; l-am citit cu mare placere. felicitari!

alinutzza140*
[16.10.10 09:45:09]
»

Intre Octavian Goga si Veturia, s-a nascut o frumoasa si profunda poveste de dragoste. Familiile lor nu au fost de acord cu ea, dar ei ales dragostea si si-au abandonat familia. Cu toate ca a avut o cariera artistica de exceptie, ca soprana, Veturia a renuntat la la tot pentru a se retrage la Ciucea impreuna cu iubitul ei.

E atat de romantic... Ma gandesc la Romeo si Julieta. Foarte sensibil scris. Multumim.

webmaster13
[16.10.10 10:12:57]
»

Sper sa placa aceasta piesa, un tango (dansul iubirii) suprapus pe muzica lui Chopin!

dannek
[16.10.10 10:14:54]
»

Un review marca Biancuta! si un Sb

georgiana
[16.10.10 11:25:23]
»

Foarte interesant, nici nu stiam ca este si mozaic de Murano!

Eu am fost in insula Murano, in anul 2007, din Italia si am vizitat o fabrica de sticala de acolo.

Dupa ce am citit review-ul tau am descoperit ca si la Manastirea Casin sunt icoane confectionate din Mozaic de Murano.

Intersant, nu?

Mi-a placut povestirea ta,cu toate ca poetul Octavian Goga nu m-a fascinat in anii de scoala!

Felicitari si votul cu numarul 8!

magdalena
[16.10.10 13:59:35]
»

Extraordinar de frumos ceea ce povestesti, habar nu aveam ca exista, e musai de vizitat!

corinne
[16.10.10 14:54:10]
»

Un loc si o poveste de retinut. Felicitari pentru descriere si votul nr. 11 din partea mea!

biancutaAUTOR REVIEW
[16.10.10 16:52:49]
»

Va multumesc pentru aprecieri! Vreau sa va spun ca am avut retineri in a scrie acest review deoarece mi s-a descarcat acumulatorul si nu am putut fotografia decat foarte putin din complex. In mod normal, aici as fi facut in jur de 80-100 de fotografii! Pana la urma m-am hotarat sa scriu deoarece este un obiectiv care merita vizitat!

Vreau sa va mai spun ca se viziteaza si o manastire de maici, care este pe domeniul Goga si o biserica de lemn adusa de Veturia dintr-o comuna salajeana, dar pe care noi nu le-am vazut fiindca am fost nevoiti sa plecam (din motive personale).

Goga a fost un om bogat, lucru care se poate observa din toate lucrurile pe care le-a avut. El a fost prima data casatorit cu fata celui mai bogat om din Ardeal, directorul unei banci. Veturia este a doua lui sotie. Casa a cumparat-o cu 280.000 de coroane, luand un credit de la banca, dar pana la urma din cauza unor legi aparute, nu a platit suma integral.

Mie mi s-a parut un loc deosebit prin obiectele detinute si prin mausoleul ridicat de Veturia - dovada daruirii ei totale fata de iubitul ei.

Totul poarta amprenta Veturiei, care a facut tot posibilul pentru a intretine acest loc, in memoria sotului ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alina Morar
[16.10.10 20:49:14]
»

Desi am trecut de zeci de ori prin Ciucea, doar o data am vizitat muzeul, eram in clasa a 5 a cred, in excursie cu colegii.

raduu1972
[17.10.10 02:02:12]
»

Foarte foarte frumos si emotionant review tau, felicitari pentru stilul tau pe alocuri foarte sensibil, frumoase si pozele

Ellada_sagapo
[20.10.10 21:32:02]
»

Superb review!

Octavian Goga este unul din poetii mei preferati. Sunt indragostita de volumele "Din umbra zidurilor" (1913) si "Din larg" (1939).

Imi place sa vad unde au trait cei care ma misca prin creatia lor, sa le cunosc povestea vietii, cu atat mai mult cu cat o asemenea iubire cum au trait cei doi este demna de tot respectul.

Mai rar... mai rar asa ceva!

Sa lucrezi la un mausoleu 20 de ani este impresionant de asemenea, insa de inteles. Din moment ce iubesti un om o viata intreaga, ce sunt 20 de ani pentru a iti exprima acea iubire? O nimica toata!

Intr-adevar trebuie vizitat, fie si numai pentru acest "mausoleu al iubirii".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[21.10.10 08:11:03]
»

Ai dreptate, Ellada sagapo, e impresionant! Atata daruire... Veturia si-a dedicat restul vietii pentru a pastra vie memoria lui. Mausoleul e impresionant nu doar datorita muncii ei ci si prin aspect. E pozitionat in varful dealului, are dimensiuni considerabile si domina intregul domeniu.

webmasterX
[30.11.15 21:57:04]
»

Mutat în rubrica "Complexul Octavian Goga, CIUCEA [CJ]" (nou-creată pe sait)

michaelasanda
[15.07.18 15:23:50]
»

Mulțumesc pentru prezentare

Spuneți că «In fata mausoleului se afla sarcofagul in care s-au adus rămășițele pământești ale poetului iar Veturia i s-a alăturat în 1979». Eu știam că ei se odihnesc în sarcofagul din interiorul mausoleului, sub placa cu o singură cruce...

De unde dețineți această informație?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns

https://arhivaluceafarulromanesc. wordpress.com/%E2%96%BC-jurnalism/dan-brudascu-%E2%80%9Eimprovizatii-intelectuale-pe-seama-clasicilor%E2%80%9C/

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, alinutzza140*, biancuta, corinne, dannek, Ellada_sagapo, georgiana, magdalena, michaelasanda, raduu1972, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Octavian Goga:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46267604827881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1