ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2023
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Angkor Wat - mandria Cambodgiei

TIPĂREȘTE URM de aici

Sunt aproape sase luni de cand m-am intors de-acolo. In sertarul creierului meu pe care am pus eticheta cu Cambodgia, inca “misca” imaginile pe care le-am vazut pe-acolo. Cineva spunea, de mult, ca investitia in memorie e una paguboasa, ca peste timp se-asterne uitarea si uite-asa constati ca ai cheltuit bani prin vacante de-aiurea, in loc sa-ti faci o perna pufoasa, plina cu “Benjamini” sau cu euroi, functie de confortul pe care ti-l doresti. Sa fie la el, acolo! Atata timp cat mai stiu cat fac 7x8 am argumente sa-l contrazic si-apoi de-aia s-au inventat fotografiile si… AFA :).

Templele astea se aflau de mult pe lista mea scurta cu locuri musai de vizitat atata timp cat mai consum oxigen pe planeta asta. Nu stiu ce ma atrage pe mine la “pietroaiele” astea, da’ stiu ca e musai sa le vad, sa le pipai si acolo unde mi se permite, sa le simt sub talpa.

Asa ca n-am ezitat nicio secunda cand am vazut in toamna lui 2022 ca in Cambodgia s-au redeschis granitele pentru turism. Si da-i si sapa si da-i si sapa, sa vedem ce si cum. Ce-i drept sapasem eu si prin 2019 pentru 20-20 :), da’ venii ala micutu’ de-l botezara astia stiintific covid 19 si mi-a astupat gropile. Lumea buna zice ca-s trei temple musai de vizitat. Eu am licitat la 11. Da cineva mai mult? Se pot vizita vreo treizeci si ceva. Am ramas cu 10 pana la urma, pentru ca-n prima zi am vrut sa vedem si apusul de la Templul Phnom Bakheng da’ picioarele au zis pas, iar Keo a zis ca tuk-tuk-ul lui n-a platit biletul pentru templu.

Ca tot am pomenit de Keo, baiatul asta mi-a facut vacanta acolo, cum se zice. Luasem legatura cu el din tara, stabilisem ce si cum, am batut virtual palma. Pe incredere. N-am trimis niciun ban in avans. Ne-am intalnit in prima zi la hotel. Cand l-am vazut prima data, i-am cerut buletinul sa ma conving ca are macar 14 ani. Are. Are chiar 33. Pe cat sunt de micuti, pe-atat de mare le e sufletul si zambetul de pe fata. Si chiar stiu sa deosebesc un zambet adevarat de unul comercial. Ne-a facut poze, ne-a asteptat de fiecare data cu apa rece si prosoape reci atunci cand iesem din temple, ne-a dus la un restaurant sa mancam “ca la mama acasa” . E glumet, fara sa depaseasca niciodata masura, e grijuliu de parca zici ca esti copilul lui, e “toba” de informatii pe care nu cred ca le gasesti prin niciun ghid turistic. Despre un singur lucru n-a vrut sa vorbeasca. Despre Kampuchea Democrata, asa cum s-a numit Cambodgia in timpul criminalului Pol Pot. L-am intrebat, am vazut o umbra pe fata lui vesnic zambitoare si n-am mai insistat. Citisem inainte ca nu exista cambodgian care sa nu pierdut pe cineva drag in acele timpuri.

Mi-e teama c-am batut campii, in stilu-mi caracteristic, pret de prea multe randuri si caractere si ca totusi, articolul ar trebui sa fie despre temple. M-am gandit cum sa le prezint, in ordinea in care le-am vizitat, sau in ordine cronologica. Si cred c-ar fi mai bine in ordine cronologica, pentru ca astfel se vede mai bine putin si ceva din istoria Imperiului Khmer. Ordinea in care le-am vazut difera doar pentru ca, logistic vorbind, am putut optimiza timpul alocat si distantele parcurse.

Cele mai vechi temple din zona se pot vizita in partea de est a Siem Reap-ului, undeva la 8-9 km de centrul orasului. Sunt patru temple care fac parte din “Rulous Group” . Astazi doar doua dintre ele au cat de cat ce arata turistului: Bakong si Preah Ko. Au fost construite spre sfarsitul secolului al IX-lea, in timpul lui Indravarman I. Desi ulterior, in secolul al XII-lea capitala Imperiului Khmer s-a mutat de aici, templele au fost folosite si extinse servind uneori ca resedinta printilor mostenitori ai conducatorilor khmeri, insa n-au mai prezentat interesul initial pentru conducatorii vremulrilor. Ca mai toate templele din zona, au fost abandonate spre sfarsitul secolului al XVI-lea, iar jungla le-a acoperit cu totul.

Templul Bakong a fost primul mare templu construit sub forma de munte. Muntele Meru, in acceptiunea Khmerilor acelor vremuri reprezenta casa zeilor hindusi si de aceea si acest templu este dedicat lui Shiva. Este primul templu-munte din zona, construit integral din gresie. Partea piramidala a templului are dimensiuni ample, baza avand 67x65 metri, iar piramida are cinci nivele. A fost renovat masiv in anii 30 ai secolului trecut, atunci cand a fost curatat de “jungla” care-l napadise, au fost restaurate sculpturile ornamentale gasite si s-a incercat refacerea, macar partiala a cladirilor auxiliare care, probabil, foloseau in acele timpuri pe post de biblioteci sau magazii. In zilele noastre mai pot fi vazute doar cateva sculpturi, deoarece a fost jefuit masiv in perioada regimului Khmerilor Rosii si a razboiului civil care a continuat cativa ani dupa ce acest regim a fost alungat de la putere. Au mai ramas si cateva statui mari de piatra reprezentand animale, elefanti si lei, pe vremuri, “paznici” ai templului.

Acest templu nu face parte niciodata din tururile organizate, putand fi vizitat individual. Se ajunge foarte repde la el, tuk-tuk-ul facand cam 10-15 minute din Siem Reap pana aici. Se viziteaza indeosebi dupa-amiaza, deoarece de pe al patrulea nivel al templulu se poate vedea un apus minunat. Intrarea se face folosind biletul care-ti permite sa vizitezi toata zona, bilet care poate fi achizitionat pentru o zi, pentru trei zile sau pentru sapte zile.

Desi sunt primele, in ordinea cronologica a istoriei locului, noi le-am vizitat in ultima zi a noastra de-acolo, dupa amiaza, pe drumul de intoarcere de la lacul Tonle Sap. Erau cateva persoane la acea ora, am putut sa ne plimbam in voie, sa facem fotografii si sa admiram acest templu pret de vreo 40 de minute.

Preah Ko se afla la cateva sute de metri de Bakong, practic pe aceeasi strada a zilelor noastre. A fost construit tot spre sfarsitul secolului al IX-lea de acelasi Indravarman I, nepotul lui Jayavarman al II-lea, intemeitorul Imperiului Khmer. A fost descoperit de exploratori francezi la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar restaurarea a inceput tot in jurul anilor 30 ai secolului trecut. In anii 90 guvernul german a finantat lucrarile de restaurare ale celor sase turnuri principale de-aici. Turnurile sunt considerate a fi cele mai importante parti ramase ale acestui templu. Sunt decorate bogat cu sculpturi si inscriptii care pot fi vazute si acum. Cele sase turnuri sunt dispuse pe doua randuri a cate trei si cu exceptia Angkor Wat, conform arhitecturii khmere sunt orientate cu intrarea spre est. Turnurile din fata au fost dedicate stramosilor barbati ai lui Indravarman, cele din spate stramosilor femei. La prima impresie n-ar fi prea multe de vizitat la acest templu, insa munca de restaurare a dat roade si se pot admira sculpturi delicate ce pot fi vazute pe cele sase turnuri. De altfel si la momentul vizitei noastre se desfasurau lucrari de restaurare, iar familia franceza ce vizita templul discuta cu ei. Cu franceza mea de balta am inteles ca se lucreaza la restaurarea a doua mici incinte ce ar fi servit la cele vremuri pe post de biblioteca.

Eu ma bucur ca mi-am ascultat instinctul si am vazut aceste doua temple. La prima vedere ai spune ca-ti pierzi timpul degeaba, asta in conditiile in care in zilele anterioare luasem deja cireasa de pe tort. Dar e o alta parte a istoriei acestui imperiu care a fost maret la vremea lui. Marele bonus, din punctul meu de vedere, este ca nu e aproape nimeni. Poti vizita in liniste, nu trebuie sa astepti minute-n sir pana-ti vine randul sa faci fotografia dorita, nu te calci pe bataturi decat in eventualitatea in care-ti dai cu stangu-n dreptul.

Mergand pe firul istoriei, din secolul al IX-lea, o iei la fuga vreo … doua sute si ceva de ani si ajungi la inceputul secolului al XII-lea, taman bine sa asisti la momentul cand s-a nascut Angkor Wat.

Angkor Wat … ce sa (mai) scriu eu despre Angkor Wat dupa ce s-au scris tone de materiale despre el. Eu, un biet “poet” de Strejnicu, care pe post de stilou manuieste cazmaua sau grebla si pe post de hartie cei cativa metri patrati din dotare si pe care ma chinui an de an sa scot ceva rime BIO care sa se termine-n rosii, castraveti sau ardei si care sfarseste pana la urma la a cumpara “poeziile” gata scrise de la alti “poeti” din piata, mai talentati in a folosi nitrati, azotati sau alte unelte de-astea in ale “scrisului” pe tarla.

Si totusi … Angkor Wat este mandria Cambodgiei. Il gasim chiar si pe drapelul lor national. Cum e Ursusul la noi, asa e berea Angkor la ei. Si chiar e buna. Si mai e motivul pentru care fooo doua milioane de turisti se duc anual acolo.

Spre rusinea mea am aflat despre acest templu abia in anul 2000 cand s-au votat cele 7 noi minuni ale lumii. A intrat, la vremea respectiva in topul meu personal de locuri de vazut pana dau coltu’ direct pe locul 4, dupa Macchu Picchu, Piramida lui Keops si Marele Zid Chinezesc, desi, la vremea aia aveam bani cat sa platesc dobanzile de la creditele pe care le luam ca sa ne ducem viata de zi cu zi (am iesit prima data din tara abia in 2003). Dar, deh, la vremea aia, ca si acum, visele nu costau nimic.

Constructia acestui templu a avut loc la inceputul secolului al XII-lea, in timpul lui Suryavarman al II-lea, care mutase capitala Imperiului Khmer in zona. A fost proiectat pentru a reprezenta Muntele Meru, casa mitica a zeilor hindusi si desi a fost construit initial ca templu hindus, s-a transformat treptat in templu budist. Este cel mai mare monument religios construit vreodata. La cat e de mare, se pare ca Suryavarman n-a reusit sa-l termine in timpul vietii sale. Este singurul templu din zona care are orientarea spre vest ceea ce-i face pe unii sa creada ca omul si-a dat seama ca nu-l termina in timpul vietii, asa ca si l-a dorit si ca loc de odihna vesnica. Altii spun ca e orientat spre vest pentru ca ar fi fost dedicat lui Vishnu si nu lui Shiva. Daca nu te hotarasti care-i versiunea adevarata, patesti ca magarul lui Buridan, asa ca mai bine le dai dreptate si unora si altora si te bucuri de ce vezi acolo.

In secolul al XX-lea au avut loc lucrari de restaurare ampla a templului. Aceste lucrari au fost intrerupte in timpul celui de-al doilea razboi mondial, atunci cand japonezii au invadat Cambodgia si mai apoi in timpul regimului Khmerilor Rosii. Am citit acolo ca anumite parti ale templului au fost avariate de bombele americane ratacite in timpul razboiului din Vietnam. Peste toate astea, de-a lungul timpului templul a fost jefuit de nenumarate ori si s-a furat tot ce se putea fura.

Pentru noi a fost ultimul templu vizitat in Ziua cea mai Lunga, adica in ziua in care am vazut ceea ce considera unii ca e musai de vazut acolo. Am gandit s-ajungem mai dupa-amiaza, la sfatul lui Keo, care ne-a spus ca dimineata si spre seara e mai liber, plus ca nu te mai bate soarele direct in crestet. Soarele nu ne-a batut in crestet, dar de liber nu e chiar liber. Insa nu se simte asa de tare. E atat de mare, ca-ncape toata lumea. Din motive de securitate, mijlocul de transport cu care ajungi acolo te lasa cam la un kilometru de templu. Treci prin cateva filtre de securitate, dar nu, nu te pipaie nimeni, doar “scaneaza” ochiometric turistii si eventual, te roaga respectuos sa le arati ce ai in bagaj. N-ai nicio treaba daca ai o sticla cu apa sau un tricou de schimb. Apoi traversezi santul de apa care inconjoara templul, care are 190 de metri latime pe un ponton plutitor de plastic (vaaaai ce kitsch) si patrunzi in templu prin poarta de vest. Exista de altfel porti de intrare (gopuras) in fiecare punct cardinal al templului, dar asa e fluxul de vizitare.

In structura centrala a templului se gasesc trei galerii principale, fiecare mai sus si cu o suprafata mai mica decat cealalta, ceea ce, ati ghicit, da o forma finala piramidala a templului, simbolizand Muntele Meru. Fiecare galerie are turnuri la colturi, iar ultima galerie are un turn central. In acest turn central accesul se face pe niste trepte cam de 35-40 de cm inaltime si sub un unghi de … hai sa fiu indulgent si sa zic 45 de grade, dar cred ca e mai abrupt. Aici Doamna mea a cedat si n-a mai urcat. Eu, ca un Edmund Hillary ce ma gaseam pe-acolo, chiar daca n-am avut niciun Tenzing Norgay care sa ma care in spinare m-am chinuit vreo 5 minute si-am reusit s-ajung pana in cel mai inalt punct al templului. Si n-am regretat. Panorama de 360 de grade superba, se vad si templele pe care le-ai vizitat mai devreme, chiar daca sunt la cativa kilometri.

La coborare, ia-o pe Doamna de unde nu-i. Ne daduseram punct de intalnire, undeva, cu o galerie mai jos, mai la umbra, dar se pare ca ne-am inteles ca cucii-n gura, vina fiind in totalitate a mea. Fluxul de vizitare nu mi-a permis sa ma-ntorc pe calea pe care venisem, la coborarea din turnul central, pe cand ea a putut sa mearga. Eu n-am realizat si dupa vreo 20 de minute de asteptare in locul pe care eu am crezut ca-l stabiliseram, m-am gandit ca ea a luat-o catinel catre tuk-tuk. Wi-fi, ioc, cartela locala n-aveam, asa c-am zis ca ne-ntalnim in parcare. Iesirea din templu n-am mai facut-o pe podul kitsch de plastic, ci pe podul original de piatra. Cand sa ies … trei baieti de la securitate, cu un ochi in telefonul lor si cu unul la mine, m-au inconjurat si ciripeau ceva in khmera. Eram obosit, mi-era sete, mi-era foame, vroiam la piscina, astia nu ma lasau sa trec.

- Bah, ori in engleza, ori in romana, ori ma lasati sa trec, ca de nu va pun unu’ peste altu’ si mai iese un Angkor Wat mititel din voi.

- Sir, Sir, គាត់នឹងស្វែងរកប្រពន្ធឆ្កួតរបស់គាត់រយៈពេលមួយម៉ោង. !!!

Nah, intelegeti voi ceva. Pana la urma, unul dintre ei, mai istet si care-mi zicea ingrozit in engleza … wife, wife, mi-arata telefonul unde era … o poza cu mine facuta acolo in templu. Doamna mea, fata desteapta (ca doar de-aia m-a luat), o lasase pe-o fata tot de la securitate din interiorul templului sa faca poza cu telefonul ei, pe poza deja facuta, fatuca asta daduse poza pe WhatsApp la iesire cu ordin sa ma faca sa stau nemiscat acolo pana ne reintregim familia. Deh, din vacanta.

Telefonul mi-a spus c-am facut sapte mii si ceva de pasi doar in acest templu dintre care, vreo sase sute de trepte, urcate si coborate. Daca mergeti acolo luati apa cu voi. Noi am avut doar cate o sticla, in ideea ca se-ncalzeste si daca ne mai trebuie luam din interior. Nu exista nimic inauntru … cafenea, cofetarie, sau ceva de genul. Desi era patru dupa-amiaza cand l-am vizitat, erau 32 de grade afara, umiditate mare plus oboseala acumulata peste ziua care incepuse la patru dimineata. Nu ne-a ciupit nicio ganganie, asa ca repelent nu ne-a trebuit, desi aveam la noi.

Sa va mai spun ca e monument UNESCO? Nu numai ca este (ca mai toata zona, de altfel), dar in patrimoniul UNESCO se afla la loc de cinste, alaturi de Macchu Picchu, piramida lui Keops, Teotihuacan si altele.

Ups! Mi-a tras word-ul un ciocanel peste degete si mi-a atras atentia c-am scris deja aproape 3,000 de cuvinte. N-am mai scris atata din clasa a IV-a cand au vrut sa-mi puna 4 la purtare si ca sa scap m-au pus sa scriu de-o mie de ori “voi fi cuminte, voi fi cuminte … “.

Asa ca pentru celelalte temple, cele care alcatuiesc orasul Angkor Thom, o lasam pe altadata.

Pana atunci, va doresc vacante cu zile linistite si nopti … romantice :).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 03.09.23 13:34:37
Validat / Publicat: 03.09.23 14:48:02

VIZUALIZĂRI: 962 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Angkor Wat - galeria cea mai de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[03.09.23 15:34:12]
»

@ghisor: Frumos prezentată această primă vizită acolo. Cât a avut de suferit acest imens complex cu peste treizeci de temple, americanii, khmerii roșii, războiul civil, vandalismul...

Interesantă povestea construirii templului Angkor Wat îndreptat spre vest, cât este de mare, ai urcat atâtea scări foarte înalte și în pantă peste 45 de grade... și la 32 de grade...

Mi-am adus aminte de Wat Arun din Bangkok și de scările lui foarte înclinate de la ultimul nivel, nu am avut curaj să urc acolo. O înțeleg pe soția ta, prea mult efort...

Bine că v-ați regăsit cu ajutorul celor de la pază!

Ai avut 4 obiective de vizitat pe lista scurtă, acum urmează Marele Zid Chinezesc!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[03.09.23 16:03:38]
»

@mprofeanu: Cred ca am omis eu o informatie. Acolo, pe o suprafata de vreo 400 de km patrati sunt peste 1,000 de temple. Treizeci si ceva se pot vizita. Restul sunt ori intr-o stare avansata de degradare, ori locatiile n-au fost inca deminate complet si exista riscuri pentru turisti in ceea ce priveste minele, amintire de la Khmerii Rosii.

Din pacate, la Wat Arun, nu mai este permisa urcarea scarilor pana in varf. As fi facut "aroganta" asta, indiferent de cat efort presupunea.

Cat priveste Marele Zid... om trai si-om vedea. Oricum, am surse de documentare complete si detaliate, in caz de...

Multumesc mult, mai ales pentru ecou. Daca articolul e sarea, pentru mine ecoul e piperul, busuiocul, oregano si multe alte condimente la un loc. Odata pentru ca vezi ca omul a citit ceea ce te-a chinuit pe tine talentul sa povestesti, apoi ai ocazia sa mai completezi cu chestii care ti-au scapat la momentul editarii articolului si nu in ultimul rand pentru socializare, chit ca e doar virtuala.

k-latorPHONE
[03.09.23 18:57:39]
»

@ghisor: Sper că altădata-asta în care zici că vii cu restul de temple este peste puțin timp, nu trebuie să mai aștept până îmi crește barba... că totuși, vreau să mă lămuresc dacă-mi fac bagajele de Asia.

Să fiu sinceră, dacă este să o iau spre soare-răsare, aș vrea să încep cu Japonia. Mă gândesc de ceva timp la asta și sper să-mi iasă în curând. Până atunci, mă mulțumesc să culeg tot felul de impresii... Nu se știe niciodată când mă trezesc într-o dimineață și subconștientul meu s-apucă să răstoarne convingerile raționale cu impulsuri gen: Angkor Wat, Angkor Wat, Angkor Wat...

Faină povestea, vreau și continuarea!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[03.09.23 19:43:19]
»

@k-lator: Multumesc pentru ecou si pentru incurajari .

Mie-mi pare rau ca n-am luat-o mai devreme spre Asia. Dar aveam niste vise mai vechi si daca nici promisiunile facute mie insumi nu le respect...

Nu mai sta dupa elucubratiile mele. Fa-ti bagajele si da-i bataie spre Japonia. Daca mai prinzi si ciresii aia infloriti, e deja bonus.

Wakarimasu ka?

k-latorPHONE
[03.09.23 20:24:39]
»

@ghisor: Păi și pentru cireșii înfloriți vreau, pentru curățenie, pentru ciudații ăia de japonezi... că nu poate nimeni să spună că nu sunt ciudați. De când am început să-l citesc pe Haruki Murakami, parcă m-a zgândărit și mai rău... să tot fie vreo cin' șpe ani d-atunci.

O să-mi iasă mie până la urmă! Promit că la întoarcere vorbim și-n japoneză, că acum am doar o vagă idee despre cum se zice "Am înțeles! " ????

Michi
[04.09.23 20:59:07]
»

@ghisor: M-a amuzat paragraful de început în care scrii:

Cineva spunea, de mult, ca investitia in memorie e una paguboasa, ca peste timp se-asterne uitarea si uite-asa constati ca ai cheltuit bani prin vacante de-aiurea, in loc sa-ti faci o perna pufoasa, plina cu “Benjamini” sau cu euroi, functie de confortul pe care ti-l doresti. Sa fie la el, acolo! Atata timp cat mai stiu cat fac 7x8 am argumente sa-l contrazic si-apoi de-aia s-au inventat fotografiile si… AFA

Păi noi am fost în Thailanda în 1997 şi am scris reviewuri în 2010 când am intrat în Afa, Noroc că prin 95 ne-am luat calculator şi am început să stochez pozele. Cum să mai fi ţinut minte după 26 de ani când şi neuronii dezintegraţi de vârstă îţi spun că ˝şi uitarea-i în legile omeneşti˝?

Ca să exemplific nu mai ştiam cume e corect să scriu Banckok sau Bangkok? Am două revewuri încropite de mine, posibil că am notat câte ceva când am făcut excursia, că prea erau multe denumiri de nepronunţat.

Cambodgia a făcut parte din Siam ai scris, de aia acum, când am descoperit miniseralul tău am avut senzaţia unui deja-vu prin unele părţi.

Noi am stat în Bangkok, în loc de Phuket am vizitat Pattaya şi bineînţeles Ayutthaya.

Dimineaţă, pe cap impede am să recitesc reviewurile mele, din nou pe ale tale mai serios şi iată cum fac rost pe gratis de o excursie făcută în papuci.

Despre cum ai scris, n-aş vrea să te flatez dar îmi vine în cap ghidul Michelin.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[04.09.23 21:27:46]
»

@Michi: Doamna, tocmai ce stateam cuminte in timp ce sotia-mi lega cu ata de cusut cei doi neuroni obositi pe care-i mai am, sa ma pot apuca de scris cate ceva despre Angkor Thom, nu de alta, dar nu ma pot stapani dintr-un ras idiot numai inchipuindu-mi-o pe @k-lator cu barba. Mi-a clipocit mailul, semn c-am primit un mesaj si era anuntul cu mesajul de la dumneavoastra.

Va multumesc pentru rabdarea de a citi si pentru ecou.

Eu sunt de acord ca peste ani se-asterne praful si peste amintiri, sau doar peste unele. Insa eu prefer perna clasica din fulgi de gasca. De-aia n-o sa umplu perna cu... ce ziceam mai sus niciodata. Prefer sa ma conving singur peste ani, de va fi sa fie, daca-mi mai amintesc ceva sau nu despre locurile frumoase pe care le-am vazut.

Despre vizitele dumneavoastra din anii 90-2000, va invidiez. Ati vazut locuri minunate la preturi la care astazi probabil iei o cazare de-o noapte la margine de Londra sau de Paris. E adevarat ca si veniturile erau altele, dar totusi. Si va mai invidiez Doamna, pentru ca la varsta dumneavoastra (la care eu va doresc sa mai adaugati macar vreo 15-20 de primaveri) faceti, ca sa va citez, "o excursie in papuci ". Asta inseamna ca stiti unde ati lasat seara papucii. Eu deja am (multe) momente in care stau cu ochelarii pe nas si-mi pierd multe minute cautandu-i prin casa .

Treaba cu... Michelin-ul ma fac ca n-am vazut-o. Nu de alta, da' ma-nrosesc rau si mi-e ca ma zgarie pisica. Zici ca-i taur... nu suporta rosu deloc .

Michi
[04.09.23 22:23:00]
»

@ghisor: Primo, ziceam că oarecum mă simpatizezi, atunci de ce mă înjuri să mai trăiesc 15 ani de acum încolo? Secundo, şi la pensia mea (să nu mânii pe Dzeu) câte perechi de papuci ar trebui să stric în 15 ani ca să citesc (şi apoi să uit) tot ce se scrie pe Afa? Terţio, că latina mea se opreşte aici, papucii ştiu că-i pun în faţa patului dar nu mă întreba ce am mâncat azi? Şi ca să mă achit de excursia făcută pe gratis, dau un pont: se ia una bucată caiet şi dimineaţa la cafea se scrie ziua şi un desfăşurător de acţiuni, dintr-un cuvânt: gătit, ordine, început review, selectat ce m-ar interesa de citit pe AFA, portionat medicamente, pus de spălat, tel lui cutărică, etc. Seara bifez cu satisfacţie şi ce nu am făcut reportez. De la lună la lună lista e mai stufoasă. Oare de ce? Sâc, că ştiu dar nu vă spun.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[05.09.23 05:42:29]
»

@Michi: Pe langa simpatie, aveti si tot resprectul meu.

M-am tot gandit la lista dumneavoastra care, pe zi ce trece devine tot mai stufoasa. Culmea e ca si eu tot asa functionez. Cu liste. Numai ca eu am dat o lege... hmm, cum za-i zic... interna, pe care numai eu o respect. La trei zile, tot ce ramane nefacut pe lista, se prescrie.

k-latorPHONE
[05.09.23 08:16:29]
»

@Michi: Citesc destul de des despre ce scrieți și nu mi se pare deloc că vă mulțumiți doar cu "excursiile în papuci". Sper că dacă ajung la o vârstă venerabilă, să am și eu măcar jumătate din cheful de ducă pe care îl aveți dumneavoastră. V-am spus vreodată cât vă invidiez pentru câte perechi de papuci aveți? ????

@ghisor:

dar nu ma pot stapani dintr-un ras idiot numai inchipuindu-mi-o pe @k-lator cu barba

stai să vezi când o împletesc în coadă...

Michi
[05.09.23 09:42:59]
»

@k-lator: Cred că de data asta am s-o fac deoaie. M-am înscris la o excursie organizată de 4 zile singură adică fără însoţitor. Deşi nu sunt habotnică vom merge din nou mai mult pe la diverse mănăstiri că acolo te lasă autocarul la scară. Cam riscant dar, mne! ce mi se poate întâmpla? Ca prevedere am să las ghidului no de tel. al unuia din copiii mei şi cu Dzeu înainte! Fac asta că vine iarna şi ce să fac în lungile dupăamiezi de iarnă? Să citesc, să editez poze, să scriu, altceva, ce? Doar să mă învârt în jurul cozii.

k-lator
[05.09.23 11:09:39]
»

@Michi:

Cred că de data asta am s-o fac deoaie.

Cu toate asigurările pe care vi le-ați luat, cred că nu-i chiar așa de mare gafa... decât dacă aveți în grilă și program de cățărări ????... pe la mai știu eu ce schituri.

Vă doresc să aveți călătorie de poveste și putere să țineți pasul cu grupul, pe la toate obiectivele din excursie. Sunt convinsă că veți avea material prețios pentru depănat la gura sobei... adică tastatura computerului.

Toate gândurile bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, Michi, mprofeanu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul de temple Angkor Wat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089577913284302 sec
    ecranul dvs: 1 x 1