ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ceramica de Marginea – negrul din foc

TIPĂREȘTE URM de aici

O vizită în zona bucovineană a mănăstirilor fortificate și a bisericilor pictate nu poate fi completă fără o oprire la Marginea, localitatea în care lutul capătă viață în diferite forme. Ne aflăm la 30 km depărtare de Putna, la circa 48 km de Suceava și la doar 11 km distanță de orașul Rădăuți. Atelierele de ceramică din Marginea sunt ușor accesibile cu autoturismul venind din toate punctele cardinale pe șoselele naționale: DN 2E și DN 17A.

După mai mult de 10 ani de când mai trecusem prin centrul ceramic sucevean ne-am oprit din nou la ateliere pentru câteva zeci de minute. Ne aflam în tranzit spre Conacul Luisenthal din Fundu Moldovei (vezi impresii) venind dinspre ansamblurile monahale Putna (vezi impresii) și Sihăstria Putnei (vezi impresii). Dorința de a achiziționa câteva obiecte ceramice originale și de a privi pentru câteva minute măiestria olarilor din Marginea ne-a fost îndeplinită.

Ceramica neagră. Principalul ajutor dat de Natură olarilor mărgineni este solul argilos din jurul satului. Materia primă fiind asigurată, a mai fost nevoie de apă, foc și îndemânarea olarului pentru a făuri produse de bună calitate. Meșteșugul datează din epoca preistorică a metalelor, moștenire de la populațiile getice și dacice.

După plămădire vasele se lasă la uscat, apoi se lustruiesc prin frecare cu o cremene/piatră rotundă în scop utilitar, dar și artistic. Obiectele din lut se arde în cuptoare la foc mic, apoi treptat întețit în 12 ore, vasele devenind în această etapă aproape translucide. Urmează astuparea gurii cuptorului după o ultimă alimentare cu lemne, arderea din interior și fumul dând oalelor de lut o culoare neagră cu atât mai intensă, cu cât arderea mocnită e mai lungă.

Dacă la începutul secolului al XX-lea își desfășurau activitatea în Marginea circa 100 de olari care produceau pe lângă ceramică neagră și ceramică albă, colorată sau pictată, după mai bine de 100 de ani au rămas în sat doar câteva familii de olari care se axează pe vasele negre, mult mai cerute de turiști.

Vizita la atelier. Descoperim pe marginea șoselei indicatorul către atelierul de olărit și intrăm cu autoturismul în curte unde sunt disponibile mai multe locuri de parcare. O casă tradițională ocupă centrul curții, cu ani în urmă aici funcționa un muzeu etnografic local, acum s-a transformat într-un mic restaurant cu specific bucovinean.

Clădirea din spate găzduiește în dreapta magazinul de ceramică, iar în stânga atelierul de olărit unde vreo trei familii s-au reunit pentru a modela lutul. Am găsit doi meșteri cufundați în munca de plăsmuire a vaselor de lut. Roata se învârte la infinit, boțul de lut capătă forme de tot felul sub presiunea degetelor îndemânatice, marginile din material argilos se înalță rapid.

Pe zeci de rafturi se usucă oale și farfurii din lut de diverse forme și dimensiuni având o frumoasă culoare cenușie. Uscarea e destul de lentă, durează zile întregi în funcție de mărimea și grosimea vasului. O serie de farfurii deja sunt scrijelite cu motive florale, alte ulcioare sunt decorate cu benzi geometrice. Pe alte polițe sunt deja vase arse în cuptor, culoarea neagră având luciri metalice.

După ce am privit vrăjiți iscusința meșterilor și modelarea câtorva obiecte din lut am intrat și în magazin pentru a achiziționa câteva vase originale.

Concluzii. Ceramica neagră de Marginea e cunoscută în toată țara, chiar și peste granițe. Mulți turiști poposesc la atelierul din sat și achiziționează vase din lut de culoare neagră, astfel că ele ajung în toate colțurile țării. Dacă ajungeți în Marginea nu ezitați să intrați câteva zeci de minute în atelierul de olărit.

Mi-a plăcut ce scria în anii ' 60 istoricul de artă englez Herbert Read, și anume că ceramica este o artă fără conţinut, dar, în același timp, cea mai simplă și cea mai dificilă dintre arte; este cea mai simplă artă fiindcă e cea mai elementară și cea mai dificilă întrucât e cea mai abstractă.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.11.21 12:53:50
Validat / Publicat: 19.11.21 13:36:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEVIȚA.

VIZUALIZĂRI: 1839 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Vase negre aflate la vânzare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50700 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.11.21 13:40:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yolanda
[21.11.21 16:34:47]
»

Frumos, interesant!

Sunt scumpe? Vaza din P20 ce pret are, de curiozitate.

adsoPHONE
[21.11.21 17:16:45]
»

@Yolanda: ma bag in vorba neinvitat...

Nu sunt exagerat de scumpe, de ordinul zecilor de lei, in functie de marime si gradul de finisare.

Avem (noi, iesenii) ocazia de a admira / cumpara in fiecare am ceramica de Marginea, dar si de Horezu, Corund, ..., cu ocazia evenimentului "Cucuteni 5000". Se desfasoara in Parcul Copou, in ultimul week-end din iunie.

Iata un bun prilej de a vizita Iasul. E perioada de apogeu a teilor. Atmosfera din Copou in acele zile e de neratat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.11.21 18:12:11]
»

@Yolanda: Exact același lucru precizat de @gpopa vroiam să îl spun și eu: ceramica neagră de Marginea nu este foarte scumpă. Nu îmi aduc aminte prețurile dar vazele mai mari costau câteva zeci de lei, iar obiectele mai mici porneau de undeva de la 8-10 lei. Totul depinde de mărimea și complexitatea obiectului de ceramică.

Bineînțeles sunt prețuri de producător, doar eram în camera de vis-a-vis de atelierul de olărit. Prin țară, la târguri ori magazine online, prețurile sunt ceva mai ridicate.

Eu mi-am achiziționat din centrele ceramice prin care am trecut prin țară câte un obiect original care să îmi aducă aminte de acel loc. Și e vorba și de tradiție...

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Ceramica Marginea / Ceramica Neagră [Marginea]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069885969161987 sec
    ecranul dvs: 1 x 1