ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cetatea Poenari, „cuibul de vulture” al lui Vlad Țepeș

TIPĂREȘTE

Încă de vara trecută îmi propusesem o vizită la Cetatea lui Vlad Țepes pe care o văzusem de mai multe ori, în urmă cu ceva timp, dar citind că este frecvent vizitată de urși am evitat să mai merg, apoi a fost închisă, așa era și când am trecut toamna trecută prin zonă. Am aflat atunci că se montează un gard electric pentru protejarea turiștilor de eventualele incidente produse de urșii care apar frecvent în zonă, gard finalizat în luna decembrie.

Gardul cu o lungime de circa 700 de metri, a fost montat de o parte și de alta a potecii ce duce spre intrarea în cetate. Este un sistem sigur, pe bază de impulsuri electrice, ce ține animalele la distanță, fără să le electrocuteze sau să le omoare. Nici pentru om nu este periculos, așa că turiștii pot merge fără teamă de incidente.

Sărbătorile de iarnă, vacanțele nepoților, excursia din Israel m-au făcut să amân vizita pentru primăvara care a adus mai multe restricții așa că….

Acum câteva zile, și eu și soțul meu fiind în „vacanță permanentă” , seara am hotărât să mergem a doua zi să o revedem, așa că dimineața am plecat spre Cetatea aflată în Satul Căpățânenii Pământeni, sat de mărime medie, din comuna argeșeană Arefu. Aflat pe Transfăgărășan, cum este cunoscut DN 7C, la poalele Munților Făgăraș, la vreo 25 kilometri de Curtea de Argeș și la circa 130 kilometri de Sibiu. Comuna oferă multiple posibilități de cazare în pensiuni de 2, de 3 sau 4 margarete și în două hoteluri, Posada Vidraru și Valea cu Pești, de 4 stele, aflate dincolo de baraj.

Venind dinspre Curtea de Argeș am ajuns la Restaurantul La Cetate, vecin cu Hidrocentrala Vidraru, în a cărui parcare am lăsat mașina, la umbră, apoi am mers 2 – 3 minute pe jos până la poarta de intrare pe poteca ce merge la cetate, poartă aflată lângă Campingul Dracula.

Din șosea am văzut și pozat Cetarea și tricolorul desfășurat pe iarbă, în fața ei. Mi-a plăcut ideea, dar mă întrebam dacă iarna îl desfășoară pe zăpadă?!

Am trecut de micul magazin cu suveniruri despre cetate și alte produse și am ajuns la potecă. Îi spun potecă pentru că așa era în urmă cu vreo 40 de ani, când am urcat prima dată la Cetate. Era potecă de munte ce avea din loc în loc trepte de pământ, lemn sau piatră și balustrade de lemn. Astăzi este o scară de beton, cu o solidă balustradă metalică, și, mai nou, cu gard electric de protecție.

Cetatea Poenari, numele satului Poenari aflat la câțiva kilometri, cunoscută și ca Cetatea lui Vlad Țepeș sau ca Cetatea lui Negru Vodă, se află pe vârful Muntelui Cetățuia, la 850 metri altitudine, deasupra Trasfăgărășanului.

Prima fortificație ridicată aici la începutul secolului 14 a fost un turn pătrat cu latura de circa 8,5 metri ce îi este atribuită lui Negru Vodă. Cert este că pe la mijlocul secolului 14 Vlad Țepeș a extins cetatea construind curtina sudică și trei turnuri semicirculare alipite laturii sudice, vechiul turn înconjurat de ziduri și apărat de alte turnuri devenind astfel donjonul cetății. La ridicarea zidurilor a fost „ajutat” de târgoviștenii ce-l supăraseră pe Domnitor care, spune cronicarul Radu Popescu, „au trimis slujători și în zioa de Paște lovindu-i, au prins și pe bărbați ți pe mueri și feciorii și fetele, care împodobiți fiind, i-au adus la Cetatea Poenarii de au lucrat până li s-au spart hainele, dar „cuibul de vulture, cum îi spunea Țepeș, a fost ridicat, lucrătorii rămași în viață iertați” …, cetatea devenind astfel adăpost al domnitorilor și al visteriei, dar și temniță pentru boierii vinovați de trădare, „hiclenie” cum îi spuneau atunci.

Am început urcușul celor 1480 de trepte, normale ca înălțime, cu porțiuni mai mult sau mai puțin abrupte, dar accesibil turiștilor. Urcușul durează cam 30 de minute, nouă ne-au trebuit 35 de minute făcând mai multe „pauze de distanțare socială” . Scara este destul de îngustă și deși era o zi de vineri am întâlnit mulți turiști atât la urcare cât și la coborâre, care nu erau interesați de păstrarea unei minime distanțe de siguranță. Turiștii întâlniți erau mai mult tineri, cu copii de vârste diferite, cei mici, de 3 – 4 ani, mai erau ajutați de părinți….

La locul amenajat cu băncuță pentru odihnă doar am pozat panoul care spunea că am urcat 970 de trepte și că mai avem de urcat 510, informație încurajatoare pentru cei ce urcă….

Am ajuns la singura intrare, pe partea vestică a cetății ce poate fi vizitată zilnic între orele 10 și 18, prețul biletului de 10 lei este redus la 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Fotografiatul este permis, dar pentru filmări se solicită o taxă de 60 lei pe oră. Pentru vederi asupra împrejurimilor se poate utiliza binoclul panoramic cu fise instalat în cetate, 0,50 lei pentru un minut. Nu are site și telefon propriu, informații despre Cetate găsind la Muzeul Județean Argeș, site-ul muzeul-judetean-arges.ro/ ... etatea-poienari.

Am plătit taxa de acces, și am trecut puntea destul de îngustă, odinioară aici era Puntea mobilă de intrare în fortăreață. Panorama oferită este superbă, se văd Cheile Argeşului, culmile Făgăraşului, satul de jos şi chiar barajul Vidraru. Și peisajul local este superb, mulțime de flori de mai multe feluri și culori risipite prin iarba verde, și, în mijlocul lor, tricolorul pe care îl văzusem de jos.

O mică oprire la Eșafodul Cetății, eu știam că se află în centrul orașului, cetății, dar sunt și excepții, unde doi tâlhari se odihneau în Țepe, dar Spânzurătoarea, Ghilotina şi Butucul de lemn cu Securea însângerată înfiptă în el erau în așteptare și am urcat la cetatea situată pe un mic platou şi separată de culmea muntelui printr-o prăpastie. Am trecut pe lângă Turnul Sud Vestic și ne-am oprit la Turnul Central, Donjonul Cetății, unde am făcut mai multe poze. Am continuat plimbarea pe lângă Palatul Cetății, mai corect spus peretele lui sudic, apoi pe la Turnul din Centrul Laturii Sudice, oprindu-ne mai mult la Curtina Sudică și Turnul Sud Estic, aflat în partea opusă celei pe unde intrasem, dincolo de care se mai află doar Cisterna pentru păstrarea apei, unde este amenajată o platformă cu vederi deosebite asupra împrejurimilor. Atât zidurile, fețe de piatră cu spațiul interior umplut cu piatră și pământ sau var, cât și cisterna cu pereții tencuiți cu mortar roșu perfect impermeabili sunt ridicate după tehnica bizantină a vremii.

Ne-am întors pe partea estică a Curtinei, pe la Binoclu, apoi pe partea estică a Donjonului și am revenit la intrare unde, pe lângă biletele de intrare, erau oferite spre vânzare mai multe vederi, un prospect și o carte despre Cetate. Puțină conversație cu domnul de acolo și am început coborârea.

Întorcerea, tot cu pauze, a fost mult mai rapidă, vreo 20 de minute, timpul total necesar vizitei, cu urcuș și coborâș fiind de circa 2 ore.

Ne-am întors la mașina lăsată în parcare și am continuat plimbarea pe Trasfăgărășan. Am trecut și am oprit și la Barajul Vidraru și apoi pe malul Lacului Vidraru, se făceau plimbări cu barca, cost 15 lei de persoană, timp de navigare 30 de minute. Am coborât la debarcader, mă tenta plimbarea dar când am văzut cum se stătea în barcă, am zis pas, oricum nu se mergea decât până la jumătatea lacului, prin dreptul Hotelului Valea cu Pești…

De aici ne-am continuat plimbarea pe Transfăgărășan, partea argeșeană și am mers la Cabana și Lacul Bâlea…. Lume multă, mașini la fel, parcările pline, 5 lei ora, tarabe peste tarabe, prețuri mari…. Am mers pe drumul ce duce la Tiroliană pentru a urca și mai sus și a putea vedea Lacul Bâlea de aici…, apoi am mers în altă zonă amenajată pentru a vedea Transfăgărășanul, partea sibiană și lacul din alt unghi, frumoase priveliști….

După circa o oră ne-am întors la mașină și am revenit spre casă, după o zi frumoasă ce mi-a umplut sufletul și mi-a încărcat bateriile pentru alte zile…

Nu am spus prea multe despre cele văzute la Cetate pentru că s-au scris multe despre ea și Vlad Țepeș, ziditorul ei, inclusiv romanul Dracula, chiar dacă îl prezintă pe Voievodul român ca vampir l-a făcut cunoscut în toată lumea, castelul fiind vizitat de foarte mulți străini. Legendele despre Cetate au fost povestite și pe site-ul nostru așa că nu le mai amintesc, despre cetate vor vorbi mai bine pozele postate, adaug doar că Cetatea Poenari trebuie și merită vizitată pentru ceea ce a fost și rămâne ea, pentru atmosfera pe care o creează, pentru ceea ce simt acolo sus vizitatorii, pentru priveliștile de vis ce se aștern în fața ochilor….


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 13.07.20 22:08:43
Validat / Publicat: 13.07.20 23:06:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

VIZUALIZĂRI: 1613 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Cetatea Poenari, Spânzurătoarea....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[14.07.20 10:07:32]
»

@mprofeanu:  Cetatea Poienari - atracție istorică de prim rang, completată de peisaje superbe de la înălțimea vârfului de stâncă. Am vizitat-o cu mulți ani în urmă, efortul urcării pe scări fiind răsplătit pe deplin la destinație. Chiar vroiam să revin cândva, dar știam de problema urșilor și de faptul că se urcă doar în grupuri însoțite de jandarmi montani. Mă bucur că au găsit o soluție pentru siguranța turiștilor.

Puteți vedea în acest articol - mediafax.ro/life-inedit/c ... r-foto-19055397 - ​o reconstituire digitală a cetății lui Vlad Țepeș realizată de un grup de arhitecți străini.

Mulțumim pentru articol și informațiile noi. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[14.07.20 13:11:03]
»

@tata123:  Ai completat așa de bine articolul meu, am văzut cetatea reconstruită digital prin intermediul site-ului postat de tine, este deosebită...

Am discutat cu tânărul de la casa de bilete și el ne-a dat toate detaliile de vizitare în trecut, precizate și de tine...

Cetatea și Lacul mi-au dat o stare de bine, parcă mi-au adus aminte de călătoriile din trecut. Mulțumesc frumos pentru ecou!

webmaster
[14.07.20 15:41:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ANILUPHONE
[14.07.20 17:39:58]
»

La sfârșitul acestei săptămâni ajungem și noi pe acolo și sper de data asta să reușim să urcăm și la Cetate. Când citești, ce ușor este de urcat 1510 trepte... dar dacă dvs. ați reușit, trebuie să putem și noi...

Frumoasă plimbare chiar și pentru o zi... avantaj argeseni!

Felicitări și toate cele bune! ​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[14.07.20 20:22:57]
»

@mprofeanu:  Nu am sa comentez scarile , nici la urcare, dar mai ales la coborare, insa te invidiez pentru usurinta cu care ai povestit asta. Insa este un loc unde mi-ar placea sa ajung, asa ca as infrange si treptele.

Iar recompensa este vederea de care te bucuri sus merita tot efortul.

Foarte frumoasa plimbarea voastra, ati vazut locuri minunate, care ar trebui sa fie incluse in cartea de vizita a fiecarui roman. ​​

Felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[14.07.20 20:56:52]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[14.07.20 21:05:01]
»

@ANILU:  Mulțumesc frumos pentru ecou!

​Merită urcat și admirat totul de jur împrejur. Scările sunt mici în înălțime, mai mult este povestea, dă bine....  

​M-aș bucura dacă v-am inspirat în excursia de sfârșit de săptămână, este adevărat că de la București se mai adaugă timp în plus. La Baraj era și un urs tare pricăjit, stâtea lângă șosea și cerea parcă și el ceva... Multă lume vinerea trecută când am fost noi...

Călătorii frumoase!

Cu mult drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[14.07.20 21:09:11]
»

@mishu:  Mulțumesc frumos pentru ecou! Așa este, drumul chiar de o zi pe care l-am revăzut merită cu prisosință o vizită acolo!

Cu mult drag, !

Dana2008
[14.07.20 21:40:06]
»

@mprofeanu:  Superb!

Felicitari pentru excursie, articol si fotografii!

Anul trecut cand am trecut pe acolo nu se putea vizita. Ne-am multumit sa mancam la pensiunea de acolo si sa admiram de la distanta cetatea.

Ma bucur ca s-a rezolvat problema cu ursii si acum abia astept sa ajung la Cetatea Poienari​. ​​

Calatorii placute!

Numai bine! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[14.07.20 22:10:42]
»

@Dana2008:  Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Sigur vei ajunge acolo și eu am mai trecut prin zonă și mi-a părut rău că nu se putea vizita. Aș vrea să văd cum este cetatea în toamna ruginie sau chiar iarna...

Cu drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Poienari:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081866979598999 sec
    ecranul dvs: 1 x 1