GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Era o dimineata insorita de toamna cand am plecat cu autocarul din dealul Patriarhiei spre Cabana Capra din Muntii Fagaras caci aceea era destinatia finala a excursiei.
Dupa aproximativ 2 ore de mers am ajuns la Curtea de Arges unde am facut un scurt popas ocazie cu care am vizitat Manastirea Argesului o capodopera arhitecturala dar si Curtea Domneasca. Intrarea a costat 6 lei dar a meritat si am ramas placut impresionati de ceea ce am vazut dar si de profesionalismul si cunostintele ghidului nostru. (o doamna trecuta de 60 de ani – fara sa exagerez dar o pot include printer cei mai buni 10 ghizi din Romania).
Lasam in urma orasul Curtea de Arges si ne indreptam spre muntii Fagaras, cei mai inalti munti din tara intr-o atmosfera curat studenteasca cu bancuri, glume si o muzica buna in boxele autocarului. Incet incet peisajul se schimba, de o parte si de alta a drumului isi fac aparitia muntii. Autocarul opreste intr-o parcare improvizata pe marginea drumului iar noi coboram pentru a vizita cetatea Poenari. Evident ca am fost intampinati cu mare bucurie de 3 caini maidanezi ce parca ne asteptau. Din sosea daca nu esti un bun cunoscator nu iti dadeai seama ca de acolo se porneste spre cetate, indicatorul lipsind cu desavarsire.
Intr-o poiana langa sosea se gaseste un indicator care iti indica traseul si durata traseului circa 20 minute (care de fapt era cam de 45 de minute), precum si numarul treptelor pe care vei urca (1480 de trepte) Urcarea se face pe o poteca betonata care este prevazuta pe alocuri si cu o balustrada fapt ce ne-a inlesnit urcusul. Urcusul pana sus parea ca nu se mai termina iar noi ne intrebam cum or fi urcat aici care au construit aceasta cetate cu materiale sau provizii.
Padurea de fag incepea sa se intrepatrunda cu padurea de conifere semn ca am luat altitudine. Palcuri de ceata ne inconjurau si creau o atmosfera desprinsa parca din filme cu Dracula iar trosnete de lemne din padure ne creau senzatia ca cineva ne urmarea.
La un moment dat in padure intalnim un panou indicator scris in romana si engleza cu cateva legende despre cetate si Vlad Tepes. Ne oprim sa citim ocazie cu care mai respiram putin dupa efortul depus.
“Nu mai mai avem mult de mers, e aproape “ ne spunem si intr-adevar dupa nici 5 minute de mers ne apar in fata maiestoasele ziduri cetatii Poenari, un adevarat cuib de vulturi. Construita din piatra dar si din caramida cetatea a fost construita pe acest varf de deal de Vlad Dracul. Legenda spune că Vlad Ţepeş ajungând la cârma ţării în anul 1459 a arestat toate familiile de boieri care au participat la asasinatul tatălui - pe unii dintre ei i-a tras în ţeapă, iar pe alţii i-a obligat să meargă pe jos din capitala de atunci, Târgovişte până la Poenari, şi să construiască o fortăreaţă pe ruinele vechiului avanpost.
Privelistea pe care o ai de aici iti taie respiratia, cuvintele nemaiavandu-si rostul.
Am uitat pana si oboseala cauzata de urcatul celor 1480 de trepte atunci cand am privit haul ce inconjoara cetatea.
Las imaginile atasate sa vorbeasca mai mult despre aceasta cetate si o recomandarea sa o vizitati daca aveti drum spre Vidraru caci merita tot efortul. …
Trimis de ionica turistul in 23.01.11 22:18:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN. A mai fost în/la: Dobrogea, Moldova, Ardeal, Oltenia, Banat
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionica turistul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.34966400 N, 24.63265250 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ionica turistul
Nu stiu daca stii "disputa" si "barfa" de ultima ora in legatura cu cetatea Poienari. La fel cum contele "Dracula" este revendicat in scop turistic de localitatile Bran, Sighisoara, Tihuta si Snagov, tot astfel si amplasamentul "Castelului din Carpati" roman scris de Jules Verne, este disputat de sinistrele ruine ale cetatilor Poienari si Colt. In ciuda unor pareri ca Jules Verne si-a scris toate cele 42 de romane de calatorii geografice, stand in fotoliul sau comod din biblioteca locuintei sale din Nantes, se presupune totusi ca autorul "Calatoriilor extraordinare", a fost in tara noastra, insotit de o si mai "misterioasa femeie" si a facut cunostiinta intr-o gospodarie din satul Poienari, cu taranul Frig, unul din eroii romanului.
Si eu mi-am pus aceeasi intrebare vizavi de drumul pana la cetete! Eram curioasa cum era atunci, presupun totusi ca nu erau treptele respective, poate era numai o poteca si atat...
Pana acum nu am aflat, nici domnul care vindea bilete nu ne-a putut raspunde la intrebare.
Interesant ar fi fost ca si aceasta cetate sa fie restaurata si sa avem chiar si un ghid care sa ofere informatii pretioase.
Evident, cetatea nu este de anvergura Cetatii Neamtului, de exemplu, care reprezinta un exemplu ca se poate si la noi sa "reinviem" istoria, insa nu este nici pe departe mai putin importanta..
Cetatea Poienari este, totusi, destul de vizitata ca sa justificea restaurarea ei. Am povestit si eu de ea aici: click aici
De remarcat ca in pofida tineretii, @ionica turistul scrie foarte bine, explicit, cursiv, cu tenta personala, corect (ortografic si ortoepic). Mai observ stilul narativ care insa nu pierde din vedere interesul major al AFA - informatia obiectiva.
Sincer sunt incantata!! Astept relatarea despre destinatia finala a excursiei , Cabana Capra.
@dorgo
Da, este o oarecare disputa insa nu cred ca este intemeiata pentru ca pana la urma de toate acele localitati se leaga numele lui Vlad Tepes (nu stiu Tihuta daca se leaga). Mai nou este asociat cu Dracula din mai multe motive inclusiv motive comerciale. In romanul lui Jules Verne cred ca castelul era cel al Candestilor, insa oricum e doar o lectura frumoasa care nu are legatura cu geografia locurilor. La fel si filmele cu Dracula sunt tot atat de fanteziste in care de multe ori nu se da cu exactitate locatia castelului si difera de la un film la altul.
Si eu m-am gandit ca Jules Verne a scris romanul vizitand Transilvania pentru ca a scris si anumite detalii si realitati ale vremurilor de atunci pe care nu le-ar fi putut scrie decat daca lua contact cu acele locuri. El scrie despre fizionomia oamenilor dar si despre originea lor.
Totusi eu nu asociez cetatea Poenari cu ,,contele Dracula" ci cu domnitorul Vlad Tepes.
tora ingrid@ multumesc pentru aprecieri.
Am sa revin curand si cu impresiile despre cabana Capra si lacul Vidraru.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Poienari — scris în 06.11.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cetatea Poenari, „cuibul de vulture” al lui Vlad Țepeș — scris în 13.07.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Program de functionare — scris în 13.08.18 de siln din BRAșOV - nu recomandă
- Aug.2017 De la Mărășești la Mărășești ocolind 1200 de km (7): Transfăgărășan. Cetatea Poenari — scris în 21.09.17 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 1480 de trepte pentru a ajunge la Cetatea poienari — scris în 14.11.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Cetatea Poienari - Cota 1480 de trepte — scris în 28.11.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Urcând în „Cuibul de vulturi al vitejilor de demult” - Cetatea Poenari — scris în 16.07.15 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ