ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Medievala a Severinului, sau... pe urmele Cavalerilor Ioaniti

TIPĂREȘTE

Am descoperit intamplator, pe internet, mai demult de un videoclip, pe care chiar il voi atasa la review, despre Cetatea Medievala a Severinului. Apoi, curiozitatea si timpul liber m-a trimis sa aflu mai multe informatii decat ceea ce vedeam in videoclip si am citit pe internet despre acest subiect... Iar de curand, mi-am dorit sa vad cu ochii mei aceasta cetate, care timp de aproape 300 de ani a avut un rol strategic, fiind ca o adevarata poarta de legatura intre Europa Rasiteana si cea Apuseana.

Si asa am introdus in programul nostru, o escala in Drobeta Turnu Severin, un oras frumos, dar si incarcat de istorie! Era o zi superba de toamna. Am gasit usor acest obiectiv turistic, oprind mai inati la Plaja din Drobeta si intreband un bicilist, cum putem ajunge acolo. Acesta ne-a sfatuit sa traversam aproape tot orasul, iar undeva pe partea dreapta, ne va aparea un indicator spre dreapta, catre muzeu. De la muzeu, am facut dreapta, pe o strada paralela cu marea. Dupa cateva minute am ajuns in Parcul General Dragalina, unde este asezata aceasta cetate veche, de prin secolul al XII lea. Este chiar in partea stanga a soselei, iar in dreapta –batranul Danubius!

Am parcat masina chiar in fata cetatii si erau foarte multe masini acolo si nu prea intelegeam de ce! Era duminica dupa amiaza si lumea iesea in parc, la plimbare, mi-am zis. Imediat am observat ca nu e chiar asa. Langa Cetatea Medievala a Severinului, in partea stanga este o cismea cu apa buna, unde oamenii stateau la rand sa incarce in bidoane si sticle apa, pentru acasa!

Ne-am indreptat si noi catre cetate, pentru ca am observat ca intrarea este libera, nefiind nimeni care sa ne dea vreun bilet, dar nici care sa ne spuna vreun cuvant despre acest monument istoric. Daca nu as fi citit de acasa, pe internet despre ce este vorba, sunt convinsa ca in 5 minute ma plictiseam, neintelegand mare lucru si as fi plecat. Erau cativa turisti care urcau sau coborau, dar nu foarte multi, abia am gasit niste copii sa-i rugam sa ne faca o fotografie impreuna!

Si acum va spun povestea ei:

In anul 1233 s-a inceput constructia noua a Cetatii Severinului, peste ruinele Cetatii Drobeta. Ruinele care le vedem astazi aici, nu provin de la o singura constructie, pentru ca acolo erau 2 incinte, una interioara si una exterioara, ultima fiind inconjurata de niste santuri sapate. Romanii se luptau cu Imperiul Otoman, care amenintau zona de peste Dunare. Apoi, ungurii au atacat Oltenia si au cucerit Cetatea Severinului si au adus aici Cavalerii Ioaniti, carora le-a oferit resedinta in Severin.

Din acea perioada acesta cetate devine o adevarata fortareata (cu 3 turnuri de aparare), care avea forma dreptunghiulara, era facuta din piatra de rau si mortar, fara caramida si avea ziduri groase de 2-4 metri. In mijlocul ei s-a construit o biserica gotica, (din materiale luate de la Castrul Roman), iar in jurul acestei s-au descoperit dupa sapaturile arheologice, o multime de morminte. S-au mai descoperit din perioada aceea niste ateliere de confectionat materiale de razboi si un cuptor de paine.

Cetatea Severinului era considerata atunci cea mai importanta reduta strategica de pe malul Dunarii. A ramas in bataia tunurilor turcilor, tatarilor, bulgarilor si a ungurilor, care au venit sa atace Oltenia. Dupa atacul lui Soliman Magnificul, din acesta cetate vestita a mai ramas doar un singur turn in picioare, din care un perete se mai vede si astazi, fiind inalta cat 3 etaje si este denumit de localnici-‘’Turnul lui Sever’’. Numele acesta i se trage de imparatul Septimiu Severus, cel care a ridicat Drobeta la rangul de colonie.

Din anul 1524, aceasta cetate care a fost foarte importanta dpdv militar, era distrusa de turci. Legenda spune ca de la poarta cetatii ar si un tunel care merge pana in partea cealalta a Dunarii.

Dupa ce am vizitat tot ceea ce a mai ramas din aceasta cetate, am facut cateva fotografii si am plecat. Intre timp, doi indragostiti s-au gandit ca se vor simti mai bine ‘’la inaltime’’ si s-au cocotat pe zidurile cetatii si acolo au ramas, privind la Dunare (vezi poza, si ca nu mi -au scapat :)) !

Dupa cativa metri, am oprit din nou, pentru ca undeva in partea dreapta, tot la sosea, este un punct de belvedere foarte frumos al cetatii, undeva langa un lac artificial, cu un podulet, printre copacii care toamna au o culoare superba. Am mai facut si de aici cateva fotografii si ne-am indreptat Muzeul Regiunii Portilor de Fier, situat un pic mai inclolo, tot pe malul Dunarii.


[fb]
---
Trimis de georgiana in 26.11.10 13:25:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4863 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Imagine asupra Cetatii Medievale a Severinului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

georgianaAUTOR REVIEW
[26.11.10 13:29:00]
»

Webmaster 13,

Am rugamintea sa-mi atasezi acest videoclip la review-ul meu:

http://www.youtube.com/watch? v=k96Zpwn4gp8

Multumesc.

webmaster13
[26.11.10 13:40:36]
»

Rezolvat!

valimi
[26.11.10 14:17:52]
»

Preferatele mele: review-uri despre cetati, castele, ruine, vestigii. Astept cu nerabdare sa ajung si eu acolo, pana atunci, ma voi multumi cu fotografiile tale.

Felicitari de la "doamna Vali"

georgianaAUTOR REVIEW
[26.11.10 14:36:01]
»

@valimi,

Pana incarc pozele, poti vedea videoclipul.

catalinalupu
[26.11.10 14:47:51]
»

Pe gustul meu, un pic de istorie, o priveliste minunata care sa te faca sa uiti de toate, chiar si pentru putin timp!

As pleca si maine in asemenea calatorii, pentru suflet, spunand povesti frumoase baiatului meu.

celeste
[26.11.10 14:52:29]
»

Nu am stiut de aceasta cetate cand am trecut prin Turnu Severin in mai anul acesta... frumos filmuletul de prezentare si astept si validarea pozelor.

dorgo
[26.11.10 16:07:43]
»

@ georgiana, felicitari!... poate nu stii ca turcii au inventat pe la 1400, dupa spusele istoricului si nuvelistului austriac Stefan Zweig, cel mai mare tun din lume, pe care l-au si folosit la spargerea zidurilor cetatiloe ce urmaiu se le cucereasca. Adio scari de 30-40 de metri sprijinite de ziduri! O super-ghiulea de acest gen nu putea fi adusa langa tun decat intr-o caruta trasa de 4 cai iar incarcarea tunului se face cu ajutorul a 10-12 ieniceri si spahii. Tunul insa, daca nu exploda el inainte, din cauza presiunii mari din interior, arunca giuleaua la 300-400 de metri si facea prapad... cu 3-4 giulele, faceai o bresa in zid si cucereai o cetate...

@ valimi,

bine ca stiu!... am sa scriu in curand un review despre 1-2 cetati in ruina, sustinute doar de umbrele lor, aflate undeva departe, spre Atlantic, care au fiecare cate o istorioara interesanta si reala...

ileanaxperta*
[26.11.10 20:20:57]
»

Frumoasa povestea cetatii. Si pe mine ma fascineaza intotdeuna aceste locuri pierdute in negura vremurilor. Bine ca mai sunt oameni care sa le mai scoata din cand in cand din anonimat si ca si tu azi ai scris despre aceasta cetate. Felicitari!

magdalena
[26.11.10 21:20:29]
»

Poate ca ar fi interesant ca si aceasta cetate sa fie restaurata, asa cum a fost Cetatea Neamtului.

Michi
[27.11.10 13:37:49]
»

O adevarata lectie de istorie. Felicitari.

webmasterX
[25.09.20 17:24:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală a Severinului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Drobeta şi împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, celeste, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, magdalena, Michi, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală a Severinului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075845956802368 sec
    ecranul dvs: 1 x 1