GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Ulmetum – o fortificație „ascunsă”
În ultimii ani s-a tot scris despre vechile cetăți dobrogene pe AmFostAcolo: Histria, Enisala, Dinogeția, Halmyris, Noviodunum, Tropaeum Traiani și altele. Despre cetatea Carsium din Hârșova am scris chiar eu un articol în (vezi impresii). Dobrogea, tărâmul care se distinge între meleagurile românești prin multiculturalitate și multietnicitate, este presărată cu o mulțime de ruine antice. Trebuie doar să le descoperim… și la propriu, și la figurat.
Problema cetăților dobrogene este veche și constă în lipsa valorificării istorice și promovării turistice. Dacă câteva „stau bine” cât de cât, ca să spun așa – Histria, Tropaeum Traiani, Enisala (care beneficiază și de câte un muzeu) –, altele sunt fie în proces de restaurare (ex. Capidava), fie în conservare (ex. Arganum). Cercetările arheologice se efectuează cu țârâita, fondurile financiare sunt mici, voluntarii puțini. Se încearcă obținerea de bani prin depunerea de proiecte finanțarea europeană reprezentând o portiță de scăpare. De exemplu, la Hârșova se vor investi 2 milioane de euro pentru restaurare și valorificarea cetății Carsium (lumeapresei.ro/fonduri-ne ... cetatii-carsium). Uneori, echipe de cercetători din străinătate vin să ajute pe șantierele arheologice, cum s-a întâmplat în această vară la Halmyris (cotidianul.ro/americani-c ... are-la-halmyris).
În ciuda acestor greutăți, a lipsei amenajărilor specifice siturilor arheologice, lipsa facilităților de vizitare și a panourilor informative există turiști care caută aceste vestigii istorice. Avem exemple recente chiar aici pe AFA (@Yersinia pestis), oameni care doresc să privească „bucăți” din istoria noastră sau să se bucure că și noi am jucat un rol în istoria europeană. De indicatoare rutiere de culoare maro către cetăți nu ducem lipsă, însă odată ajunși lângă cetate, uneori cu greu, pe drumuri desfundate, ne întâmpină o lume a bălăriilor. Noroc cu imaginile din satelit că astfel ne mai facem o idee în ceea ce privește conturul fortificațiilor, a clădirilor, mărimea cetății în general.
Cetatea Ulmetum
După ce ne-am oprit în Cernavodă ca să admirăm capodopera inginerească a lui Anghel Saligny - Podul Carol I (vezi impresii) am pornit pe drumuri dobrogene, prin sate rare și aproape pustii spre vestigiile romano-bizantine. Drumuri județene, dar și comunale, de calitate bună ne conduc către localitatea Pantelimon, la marginea căreia vom descoperi cetatea. Vedem în apropiere dealul Allah Bair, cel mai înalt punct al județului Constanța (204 m), zonă declarată rezervație naturală (din care nu lipsesc urmele coralilor).
Intrăm în satul Pantelimon și în intersecția unde se află Primăria și biserica „Sf. Pantelimon” vedem indicatorul maro care ne anunță că mai avem 1 km de parcurs până la situl arheologic. Urmăm calea uliței de lângă biserică și mergem până în capătul ei unde ajungem în …. câmp, dar totodată și la urmele fortificației. Parcăm autoturismul pe iarbă și în apropiere observăm vechiul însemn cu litere metalice: Cetatea Ulmetum, proiectat peste imaginea modernelor turbine eoliene.
Prin ierburile înalte și printre mormane de gunoi aruncate aici de locuitorii satului înaintăm către urmele de ziduri ce se zăresc la câteva zeci de metri depărtare.
Ce ar fi trebuit să vedem? Cercetările arheologice au fost începute în 1911 de cunoscutul istoric și arheolog Vasile Pârvan care a ales cetatea Ulmetum drept șantier-școală pentru tinerii arheologi. Fortificația este amplasată pe un promontoriu stâncos înconjurat pe trei laturi de o vale destul de abruptă, elemente naturale care îi ajutau pe apărători. Are o formă aproximativ triunghiulară și este înconjurată de 13 turnuri de apărare (patrulatere, circulare și semicirculare). Între anii 1911-1914 au fost dezvelite integral zidurile cetății și s-au recuperat fragmente epigrafice și sculpturale – deci vestigiile pe care le zărim azi le datorăm, în mare parte, lui Vasile Pârvan și ucenicilor săi.
Ulmetum a fost un vicus, o așezare civilă formată în jurul unui castru auxiliar din secolul al II-III-lea, aparținând administrativ de cetatea Capidava. Împăratul Justinian a ridicat în secolul al VI-lea zidurile care au depășit veacurile până la noi. În mijlocul așezării rurale fortificate s-a descoperit o clădire de dimensiuni mai mari, având o absidă într-unul din capete – se pare că e vorba despre o bazilică creștină. Satul fortificat a fost distrus de valurile de popoare migratoare, slavi și avari.
Din păcate, nu am văzut mare lucru la Ulmetum, în mare parte din cauza vegetației, și a lipsei reperelor informative (panouri explicative, indicatoare); de mare utilitate ar fi fost un turn/pasarelă care să îți dea posibilitatea unei imagini de ansamblu.
Am reușit să văd contururile unui turn circular de colț și a altor două semicirculare, parțial exterioare, care flancau o poartă. Impresionante sunt zidurile, au peste 2,5 m grosime și sunt construite din blocuri mari de piatră. Am privit pietrele, greu de găsit vreun element inedit – pe vremea lui Vasile Pârvan a existat un muzeu la intrarea în situl arheologic. Am încercat să cuprind cu privirea dimensiunea cetății, nu foarte mare; la pas nu am încercat să înaintez prea mult – vegetația și lătratul unor câini de la gospodăriile din apropiere m-au descurajat.
Mai sunt atât de multe de descoperit… Săpăturile arheologice au dezvelit doar zidurile și s-au efectuat câteva puncte de sondaj în interior, restul incintei fiind încă ascunsă sub straturile de pământ. În 2004 s-au mai desfășurat câteva săpături, au fost descoperite obiecte de bronz, ceramică, monede etc.
Concluzii. Aș putea spune că nu există interes pentru valorificarea istorică și turistică a acestor vestigii, dar nu e așa. Aproape în fiecare an apar articole în media în care autoritățile locale și centrale, instituțiile muzeale și cercetătorii își exprimă dorința de a continua săpăturile, de a înființa expoziții, de a amenaja turistic siturile arheologice dobrogene. De la vorbe la fapte e cale lungă, o cale care trece prin lumea banilor. Voi bifa rubrica „Recomand” deoarece e vorba despre un obiectiv istoric de pe pământul României, dar (da, există un „dar”) vă sfătuiesc să vă gândiți de două ori înainte de merge acolo și, de asemenea, să citiți un articol-două pentru a cunoaște un pic locul spre care vă îndreptați.
Multe mistere stau ascunse încă la Ulmetum…
Trimis de tata123 🔱 in 14.10.18 21:35:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.54743962 N, 28.34179743 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123:
O concluzie dureroasa! ????
Poate aduc vesti bune despre valoarea Dobrogei in... flori tradusa!
Ma lupt cu un articol greu prin bogatia de informatii parcursa alaturi de un dscal drag. Foarte drag. Poate ma culc mai tarziu sa aduc o pata de culoare dobrogeana pe AFA si nu numai dobrogeana.
Am vrut sa schimb finalul dureros si realist.
Felicitari pentru articol, numai de bine! ????
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dan&Ema: Da, e o concluzie dureroasă, doar cei cu adevărat pasionați de istorie vor căuta vestigiile antice din Dobrogea - mai ales cele atât de slab amenajate. Păcat că atât de multe valori stau încă ascunse - și la propriu, și la figurat. Mulțumesc pentru lectură, ecou și aprecieri.
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123: Am ajuns, în ultimul an, să văd vestigii antice în Germania și în Grecia. În primul caz, un templu roman din sec. I, în cel de-al doilea, două cetăți cu 500 de ani mai vechi. Arătau la fel ca cetatea Ulmetum, așa cum o prezentați dvs. aici. Existau niște panouri informative, dar în rest nimic. Nici paznici, nici muzeu, nici platformă de vizitare, nici reflectoare pentru vizite de noapte, nici drum asfaltat până în apropiere (șoseaua era cam la 500 de metri), nici parcare amenajată, nici promovare turistică - nimic. Am pus un link către un filmuleț aici: vezi impresii
M-a nedumerit și m-am mai interesat. Lăsând la o parte motivul evident că cheltuiala nu se justifică, interesul publicului fiind către zero, se pare că există și explicații adevărate. S-a demonstrat că dezvelirea completă a ruinelor ar duce la degradarea accelerată a acestora; vegetația și pământul care le acoperă le protejează.
Pe Acropole, în Atena, există un colț de piatră alături de care este un panou unde ni se spune: face parte din ??? (am uitat ce anume), dar respectivul obiectiv a fost acoperit la loc, pentru că măsurătorile au demostrat distrugerea sa în cei 100 de ani în care a fost expus. Iată!
@gpopa: Corecte afirmații! Patrimoniul cultural este foarte sensibil și susceptibil a fi deteriorat/distrus în contextul economic și politic actual (aplicabil la nivel mondial). Convenția de la Valetta din 1992 este documentul care reglementează cumva protecția patrimoniului arheologic (cimec.ro/Arheologie/arh-p ... ialavaletta.pdf). Interesant art. 5 care se referă la nevoia de a „concilia și combina nevoile arheologiei și cele ale proiectelor de dezvoltare” .
Întotdeauna au existat discuții privind protejarea, restaurarea și verificarea siturilor arheologice. Cred că mereu e adoptată o soluție de compromis. Dacă vestigiile au valoare excepțională trebuie protejate; dacă se dorește valorificarea și introducerea în circuitul turistic atunci e nevoie de reconstruiri, de o strategie care să combine acțiunile de protecție cu integrarea în mediul înconjurător și mai ales, prezența unui mic muzeu care să „explice” vizitatorilor importanța ruinelor și să prezinte descoperirile arheologilor.
Numai bine!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea / Castrul roman Ulmetum [Pantelimon, CT]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Cetatea Ulmetum. Cum să vizitezi nimicul — scris în 05.01.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - nu recomandă