ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Acasă la Delta Dunării - Muzeul Deltei Dunării

TIPĂREȘTE URM de aici

Delta Dunării... Acest miracol al Naturii, acest loc unic, dăruit de Dumnezeu țării noastre...

Până acum doi ani, nici eu nu vizitasem Delta! Am reglat acest aspect și bine-am făcut! vezi impresii.

Dar, după doi ani, am revenit la porțile ei! La porțile ei fiind, n-am putut să n-o salut, dar doar în poze, vizitând Muzeul dedicat ei: Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Strada 14 Noiembrie 1, Tulcea 820009. icemtl.ro/tarife

Conceput ca o instituție de cultură complexă – muzeu și acvariu public – Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării a fost realizat prin efortul comun al Consiliului Județean Tulcea și al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, în cadrul unui proiect derulat prin Programul de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006. Este secție componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea și a fost inaugurat oficial la 14 aprilie 2009, pentru vizitare fiind deschis din 25 februarie 2009. ne spun cei de la ICEM Tulcea. icemtl.ro/centrul-muzeal- ... c-delta-dunarii

Am ajuns aici după ce vizitasem Casa Avramide vezi impresii. Sâmbătă, 13 iulie 2019, orele 11,11:30... Vară, soare dar nu exagerat de cald!

Am intrat în clădirea muzeului! Doamne, cât de multă lume venise să vadă ”poze cu Delta”! Tare m-a bucurat treaba asta!

La demisol se află Acvariul dotat cu instalații moderne și având o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia.

Dacă o mare parte dintre peștii indigeni îi cunoașteam, luasem masa împreună, cei exotici m-au fascinat cu bogăția de culori și cu mișcările lor aproape hipnotice!

Încă o chestie care mi-a plăcut: un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, unde am avut posibilitatea să intru și să ma simt pentru câteva minute ca și când aș fi fost in mijlocul unui recif, înconjuratâ de pești și corali, cu forme și culori impresionante! Ce scuba-de-ăla? Nici nu trebuie să știu să înot! Vă las și pe voi să admirați frumusețile în poze. Și aveți în vedere că aceșți pești exotici, corali și nevertebrate sunt o noutate pentru România! Tulcea, mereu uimitoare! Pe holul de la iesire mai este un bazin cu broaste testoase si se poate cumpara un suvenir de la magazinul muzeului

Urcăm la etaj și descoperim o zonă dulce-dulce: secțiunea apicolă, unde aflăm despre miere, polen faguri și harnicile albinuțe, specii de plante melifere, sortimente de miere și beneficiile mierii! Mmmm! V-am mai spus că-n altă viață am fost urs?

Apoi aflăm despre erele geologice (mie mi-a picat subiect la geologie prin anul I, semestrul II), numuliți și alte viețuitoare puțin mai bătrâne ca mine. Apoi o altă expoziție exotică în care găsim pinguini, struți...

Și iat-o E EA! Delta Dunării! Expoziția permanentă prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Într-un decor ce redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării și Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum și altor arii protejate de importanță națională din Podișul Dobrogei, cum ar fi Parcul Național Munții Măcinului, expoziția permanentă permite descoperirea diversității biologice ridicate a celor două unități geografice. Sunt expuse 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze și relații ecologice. Tot aici ai posibilitatea de a cunoaște păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel național și european, speciile dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar și aspecte din viața lor.

Fotografiile sunt diaporame deschise de care, daca te apropii, auzi sunetele viețuitoarelor, foșnetul ierbii și-al frunzelor mângâiate de vânt... Senzația de ”sunt acolo”, în mijlocul acelui peisaj e atât de reală!

Am văzut celebra dropie, care trăia și-n Bărăgan, dar și șacalul, nou intrat în scena Naturii.

Apoi, expoziția ne dezvăluie oamenii Deltei! Cu preocupări, locuințe, ustensile... Viața din Deltă!

Și atât de real prezentată și realizată, că prima oară am avut senzația că vor începe să miște, să vorbească, să respire!

Am avut parte de o experiență unică, fascinantă, de neratat, experiență care mi-a amintit ce dor îmi e de Deltă, de frumoasele peisaje de acolo!

Dacă aveți drum, nu ratați acest muzeu! Iar dacă n-ați văzut Delta, cu atât mai mult!

Aveam să-mi ostoiesc căt de cât dorul în ultima zi, la Somova! vezi impresii

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Zoazore in 16.11.19 16:02:22
Validat / Publicat: 16.11.19 17:12:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TULCEA.

VIZUALIZĂRI: 2438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Ha, ce comic e!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63700 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.11.19 17:07:30]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, TULCEA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Tulcea, poarta Deltei Dunării]

webmaster
[16.11.19 17:13:28]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

gettyy
[16.11.19 18:19:14]
»

@Zoazore:

Felicitări pentru un review foarte frumos şi interesant.

Desi am fost de două ori până acum în Delta Dunării si am trecut tot de atâtea ori prin Tulcea, nu am ştiut de Centrul Muzeal Ecoturistic. Am vizitat oraşul si portul si... cam atât!

Chiar este un loc super interesant si mi l-am trecut pe listă pentru când voi mai ajunge în zonă. Sper curând!

Mă bucur că te-ai mobilizat si ne-ai scris un review atât de frumos! Îti doresc multă sănătate si toate cele bune!

Votat cu mare drag! Felicitări!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[16.11.19 18:28:18]
»

@gettyy:

Am vizitat oraşul si portul si... cam atât!

Portul il vazusem vineri seara, eu am ratat moscheea. Uite un motiv bun sa revin la Tulcea (plus freshul de zmeura de la Corner, peste drum de muzeul Deltei, aici de fata si plus inca multe plusuri!).

Merita sa-i treci pragul! E foarte interesant si eu am pus un link, ala cu tarifele, care zice ca pot asigura si ghidaj, daca doreste clientul!

Da, e prma zi cand pot sta putin mai mult pe scaun, durerile sunt mai mici si sper sa scap cat mai curand de ele. Multumesc mult pentru vizita si aprecieri! Si pentru urari!

nicole33
[16.11.19 19:10:16]
»

@Zoazore:

Felicitări pentru articol şi pentru vizită!

Când am fost eu ultima dată în Tulcea Acvariul era într-o altă locaţie. Aici spaţiul pare mult mai aerisit.

Dacă o mare parte dintre peștii indigeni îi cunoașteam, luasem masa împreună, cei exotici m-au fascinat cu bogăția de culori și cu mișcările lor aproape hipnotice!

Eu sunt mai puţin sociabilă decât tine, foarte rar iau masa împreună cu peştii, indigeni sau nu, însă cu cei exotici mi-am făcut multe selfie-uri, la ei acasă, cu ocazia vacanţelor petrecute în Egipt la snorkeling

V-am mai spus că-n altă viață am fost urs?

Mie, da şi te cred, gândindu-mă doar la zmeură şi la miere.

Apoi aflăm despre erele geologice... numuliți și alte viețuitoare puțin mai bătrâne ca mine.

Am aflat şi ceva nou. Habar nu aveam ce-s ăia " numuluţi" şi ce vor ei. Noroc cu poza P44, pentru că altfel doar vărul Google mă mai putea lumina.

=

L.E.

Şi pozele mi-au plăcut

krisstinna
[16.11.19 20:02:39]
»

@Zoazore: Muzeul ăsta era primul pe lista mea, in primăvara asta. Din motive de sănătate n-am mai ajuns acolo dar sper că voi reuși cândva sa revăd pentru a treia oară Tulcea, un oraș tare drag mie.

Sănătate maximă și recuperare rapidă!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[16.11.19 20:31:26]
»

@nicole33:

Când am fost eu ultima dată în Tulcea Acvariul era într-o altă locaţie. Aici spaţiul pare mult mai aerisit.

= pai da, ai dreptate! Ca in articolul despre Casa Avramide, chiar eu am spus:

Din anul 1964 când au fost construite la demisolul clădirii bazinele pentru acvariu,

si a functionat pana in 2009. Abia din 2009 Aquarium-ul s-a mutat aici!

Cat despre cei exotici, intrand in cilindrul-acvariu, m-am simtit si eu printre ei, ca in scuba-alea de le faci tu prin cele mari de departe!

Numulitii ii poti admira si-n pardoseala statiei de metrou Politehnica. Podeaua e din marmura de Ruschita, munti vechi, plini cu acesti numuliti, care-s cochilii arhaice, de pe fundul marii Thetis. https://ro.wikipedia.org/wiki/Numulit

Multumesc mult pentru aprecieri, ecou si vot.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[16.11.19 20:36:17]
»

@krisstinna: Nu-i nimic, nu pleaca muzeul de acolo! Te asteapta sa-l vizitezi si, poti sa stii? Poate se va mai imbogati cu cate ceva!

Si eu mai am de vazut Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arheologie, moscheea... Si Dunarea! Nu ma voi plictisi niciodata d-o privesc!

Multumesc pentru aprecieri, ecou si urari! Sper sa capat puteri sa mai scriu cate ceva! Ca ar mai fi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[17.11.19 12:11:43]
»

Îți mai amintești ce scria la diaporama cu pinguini? Am rămas „mască” când i-am văzut aici, în muzeul Deltei.

Felicitări pentru tot!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[17.11.19 15:44:02]
»

@doinafil: Parca Pinguini africani! Poza e luata prea de departe! Am incercat sa vad, dar... uite un motiv sa mergeti si voi sa vizitati muzeul!

Yolanda
[20.11.19 10:23:14]
»

@Zoazore: Am vizitat acest muzeu în 2013, e aproape de port si de locul de îmbarcare de atunci când am plecat 4 zile prin Delta cu un vas-hotel plutitor.

Constat cu bucurie ca exponatele muzeului s-au înmultit, dioramele sunt mai bogate si mai expresive, si eu am intrat în acel tunel circular pentru a admira pestii.

Multumesc pentru noutati.

ZoazoreAUTOR REVIEW
[20.11.19 10:55:11]
»

@Yolanda: Cu drag, @Yolanda! Tare ma bucur cand articolele mele ajung la inimi, trezesc amintiri, dau idei. Absolut orice loc de pe pamantul asta e mininat si se pot gasi amanunte care sa bucure, lucruri mici, neobservate poate, care asteapta sa fie descoperite, pe langa care trecem fara sa le bagam in seama!

Multumesc pentru vizita si aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, gettyy, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCentrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092983961105347 sec
    ecranul dvs: 1 x 1