GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În Timișoara se află mai multe lăcașe de cult, unele dintre ele adevarate opere arhitecturale. În articolul de astăzi o să vă povestesc de două dintre ele, Catedrala Ortodoxă și Domul Catolic.
Catedrala Ortodoxă sau Metropolitană se află în Piața Operei (Victoriei) și este un simbol al Timișoarei, cum se spune, de aici se dă ora exactă în Timișoara. Catedrala Mitropolitană din Timișoara este una dintre cele mai de pret clădiri ale orașului și una dintre cele mai izbutite monumente arhitecturale din țara noastră. Situată în centrul orașului, catedrala închinată Sfinților Trei Ierarhi impresionează prin dimensiunile ei însemnate, prin specificul arhitectural și prin învelișul de țiglă smălțuită, care strălucește în lumina soarelui.
Catedrala a fost construită între anii 1936 – 1940. Construcția propriu-zisă a catedralei a început în anul 1936. Lucrarile de zidire s-au întins pe aproape cinci ani, catedrala intinzându-se astăzi pe o suprafată de peste 1500 de metri pătrati. Catedrala are nu mai puțin de 11 turle, din care turnul principal are aproape 84 de metri. Construcția are o lungime de 63 si o latime de 32 de metri. În interiorul catedralei încap cam de cinci mii de persoane. În turnurile catedralei sunt asezate 7 clopote mari, deosebit de puternice. În toamna anului 1946, pe 6 octombrie a fost inaugurată biserica. La această inaugurare a participat insuși regele Mihai I. Din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial, finisajele și picturile interioare și exterioare s-au terminat abia în anul 1956. Stilul arhitectural al Catedralei Mitropolitane din Timișoara îmbină tradiția religioasă română cu cea bizantino-moldovenească. Cu firide sub streșini, cu bolte înstelate în interior, cu discuri lacuite intr-o multitudine de culori.
Pridvorul deschis al catedralei este susținut de șase coloane mari din marmură, așezate pe câte un soclu pătrat. Intrarea în pridvorul închis se face prin trei uși masive în două canaturi, frumos sculptate, atât pe fața exterioară, cât și pe cea interioară. Catedrala mai are usi de intrare si in partile laterale, de asemenea, frumos sculptate.
Deasupra pridvorului se afla turnul-clopotnită, zidit in forma pătrata, cu câte cinci ferestre pe fiecare fața. Clopotele catedralei, au o greutate de opt tone.
Din pridvorul închis, care este foarte larg, se intră în pronaos tot prin trei uși sculptate, dotate cu geamuri în partea superioară. Bolțile din pronaos sunt susținute de cinci coloane din marmură, de formă octogonală, cu capiteluri sculptate.
În pronaos, pe partea dreapta, sunt asezate, moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, fostul mitropolit al Timisoarei, in secolul al XVII-lea. Iconostasul catedralei impresionează print sculptura realizata de Stefan Gajo. Sculptura mobilierului este opera lui Traian Novac. Picturile interioare si exterioare au fost executate de către pictorul Atanasie Demian. Între anii 2003-2006, pictura catedralei a fost restaurata.
Cam aceasta este istoria cateralei Metropolitane. Biserica este foarte des frecventată de către studenți, mai ales în timpul sesiunilor de examene, acest lucru îl făceam și eu câteodată.
Trecem la cealaltă catedrală mare din oraș, Domul Catolic. Acesta este amplasat în Piața Unirii. Planul domului actual a fost realizat în stil baroc la Viena, sub îndrumarea arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, după alte păreri chiar de Johann Jakob Schelblauer, consilierul tehnic al orașului Viena. Piatra de temelie a fost depusă în anul 1736 și lucrările au început în 1738. Din cauza terenului mlăștinos, catedrala a fost construită pe piloni de lemn. Are o lungime de 55 metri, lățimea este de 22 metri, înălțimea navei 16,90 metri, iar a turnurilor 35,5 metri. Primele clopote au fost turnate în 1763, ceasul a fost montat în 1764. Lucrările au fost terminate în 1774. După mai bine de 700 de ani, în 1733 reședința episcopilor romano-catolici a fost mutată de la Cenad la Timișoara, unde prima catedrală a devenit biserica călugărilor iezuiți.
Planul domului actual a fost realizat în stil baroc la Viena, sub îndrumarea arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, după alte păreri chiar de Johann Jakob Schelblauer, consilierul tehnic al orașului Viena. Piatra de temelie a fost depusă în 1736 și lucrările au început în 1738.
Din cauza terenului mlăștinos, catedrala a fost construită pe piloni de lemn. Are o lungime de 55 m, lățimea este de 22 m, înălțimea navei 16,90 m, iar a turnurilor 35,5 m. Primele clopote au fost turnate în 1763, orologiul a fost montat în 1764. Lucrările au fost terminate în 1774.
Prin decretul împărătesei Maria Tereza, domul a fost ridicat la rangul de primă biserică a Timișoarei, în anul 1756. În perioada 1788-1790, pe timpul luptelor între otomani și austrieci, a devenit depozit de sare. Biserica a fost grav avariată în urma unui asediul din anul 1849. Între pereții lui se păstrează o lucrare a pictorului Michelangelo Unterberger, Sfântul Gheorghe călare, luptând cu balaurul. Domul are 6 altare laterale și altarul principal. În semn de recunoștință, pentru sprijinul acordat, cele 2 statui mari de la altarul principal îi reprezintă pe sfinții patroni de nume Carol al VI-lea și Maria Tereza. Actuala orgă din biserică datează din anul 1908.
Aici se țin slujbe atât în română cât și în germană și maghiară.
Toate cele bune.
Trimis de zlatna in 16.11.17 09:31:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna: Ciudat, ca nimeni nu a scris pana acum un ecou. Ori articolul este scris atat de bine, incat nu prea mai lasa loc de adaugiri, ori nu prea mai este curaj. Stiu ca nu e vorba de alte obiective turistice unde se reface trupul, dar oare spiritul nu merita si el ameliorat?
Am batut centru Timisoarei de multe ori, am vazut cele doua catedrale, le-am admirat indelung, dar, din pacate numai pe dinafara. La Catedrala Mitropolitana am incercat sa intru de doua ori, dar mai mereu timpul era dusmanul meu, trebuind sa ma grabesc pentru a ma intoarce la Bucuresti. Oricum Timisoara a fost si va ramane unul din cele mai frumoase orase din tara si ar fi pacat sa nu fie vizitat de mai multi turisti.
Numai bine si calatorii placute!
@zlatna: Am fost de multe ori la Timișoara cu prilejul festivalurilor de epigrame organizate de maestrul de ceremonii Ionel-Iacob Bencei. Imi place și iubesc acest oraș, unde m-am simțit întotdeauna bine si unde pateurile de la o cofetărie cum vii dinspre gară spre oraș, sunt un deliciu.
În catedrale am fost, m-a impresionat atmosfera și calitatea slujbelor, dar nu știam nimic despre istoricul lor, drept pentru care îți mulțumesc și votez cu FB!
@zlatna: Cred ca cei doi colegi ai mei care au scris ecouri mai sus au spus tot ce se putea spune despre Timisoara si obiectivele prezentate aici.
Felicitari, votat cu mare drag.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Catedrale, biserici timișorene» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Ieri și azi, NEVRINCEA, în croncănit de ciori — scris în 03.04.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Biserica piaristă, foarte interesantă dar prea puţin vizitată — scris în 07.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Catedrala Ortodoxă Sârbă — scris în 05.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Domul catolic din Timisoara — scris în 14.07.10 de adrian2010 din SANNICOLAU-MARE - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Catedrala Mitropolitana - simbolul Timisoarei! — scris în 01.08.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ