ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2013
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 10.08.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2013
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Sturdza de la Miclauseni

TIPĂREȘTE

Am stat mult pe ganduri daca sa scriu sau nu despre judetul in care locuiesc si pana la urma m-am decis ca avem multe locuri frumoase aici, "acasa"despre care merita sa scriu pentru a mai starni curiozitatea si potentialilor turisti.

Un loc care a ramas in sufletul meu pentru totdeauna este Castelul Sturdza de la Miclauseni, un loc incarcat de istorie care a trecut maiestuos peste mai bine de un veac de existenta.

Localizare- la 67 km de Iasi, 24 de Roman si 20 de Tagu Frumos, la drumul european 583. Este bine semnalizat prin placute infomative.

Denumire-In jurul anului 1400 Alexandru cel Bun a daruit vornicului Miclaus, o mosie situata in Lunca Siretului. Dupa moartea acestuia mosia a capatat numele de Miclauseni.

Istoria acestui castel este una foate zbuciumata ca a multor monumente istorice din Iasi si din Romania si incepe prin secolul al XVII lea cand a fost ridicat aici un conac de cate vistiernicul Simion Stroici.

Abia in 1880 Geoge Sturdza impreuna cu sotia sa Maria s-au hotarat sa ridice pe locul vechiului conac al familiei un castel inspiat de cele vazute de ei in vestul Europei, unde au fost cu ocazia lunii de miere care dupa spusele ghidului nostru a durat un an. Pentru ridicarea lui s-au adus mesteri din Austria, construirea durind 24 de ani.

Ca si un element de raritate il constituie faptul ca toti peretii castelului erau pictati, cateva picturi fiind realizate de insusi Maria Sturdza care era pasionata de pictura.

Castelul a adapostit cateva colectii importante si anume: o colectie de arme si armuri care de altfel erau preferatele lui George Sturdza, bijuterii, dar mai presus de toate o impresionanta colectie de carti (aproximativ 60.000 de exemplare) multe dintre ele editii princeps sau foarte rare, din care din pacate nu s-a mai pastrat nimic. Intre 1944-1945, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial castelul a "gazduit" soldati rusi care au distrus sau furat tot ce era mai de pret. Ecaterina Sturdza (fiica lui Geoge si a Mariei) a reusit sa fuga inainte de sosirea acestora cu o parte din odoarele bisericesti. La intoacerea ei in 1947 a donat castelul si mosia diocezei Romanului, iar ea s-a calugarit sub numele de maica Macrina.

In 1953 comunistii au inchis asezarea monahala si castelul a devenit pe rand depozit de explozibil si mai apoi centru de plasament pentru copiii cu handicap sever. In aceasta perioada castelul a trecut si printr-un incendiu, apa folosita la stingerea lui s-a infiltrat in pereti fapt ce a condus la degradarea tavanului dar si a parchetului ce era executat din lemn de trandafir, mahon si paltin. De asemenea picturile au avut foarte mult de suferit, in momentul de fata se mai pastreaza doar foarte putine intr-o stare buna.

In 1992 manastirea de pe domeniu s-a redeschis iar 9 ani mai tarziu castelul a fost retrocedat conform dorintelor proprietarului, Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

In 2003 s-a inceput restaurarea, s-a renovat in totalitate castelul mic aflat in spatele celui principal care de altfel s-a transformat in loc de cazare cu 32 de camere, toate cu baie en-suite si restaurant.

In interiorul castelului se pastreaza cateva piese de mobilier, usile si ferestrele, 2 sobe din teracota si un seif aflat in dressing-ul aferent dormitorului Mariei.

Incepind cu 2014, din cele spuse de ghid, se va incepe restaurarea la castelul propriu zis care acum este in conservare dar care poate fi vizitat in zilele de marti-vineri intre orele 9-16, sambata si duminica si sarbatorile legale intre 13-17. Vizita incepe la ora fixa (noi am intrat la ora 15:00) si dureaza 45 de minute, ghidul este minunat si parca iti pare rau ca trebuie sa pleci, cu atat de mult har povesteste. Taxa de vizitare este 5 lei/persoana.

Museum Familiaum este localizat in spatele castelului, intr-o nisa si a fost infiintat de Alecu D Sturdza Miclausanu. El adapostea artefacte arheologice, monede, arme dar si 8 pietre funerare cu inscriptii in turca si latina si blazonul familiei.

Pacul Dendrologic-Parcul a fost infiintat de Alecu Sturdza Miclausanu in stil englezesc. Cei mai multi copaci au fost adusi aici special pentru a popula parcul din jurul castelului si au aproximativ 150 de ani. Este cel mai mare parc privat din zona masurind 30 de hectare.

Familia Sturdza de la Miclauseni a mentinut legaturi cu cele mai importante figuri ale acelor vremuri, pe la castel trecind: Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, George Enescu, care le-a cantat ranitilor adapostit in castel in timpul Primului Razboi Mondial, Alecu Russo, Ion Ghica, Costachi Negruzzi, Carol I de Romania.

Noi am ales sa vizitam castelul pe 1 decembrie 2013 si ne-am simtit din nou mandri ca suntem romani.

Sper ca v-am starnit un pic curiozitatea si va asteptam la Iasi.


[fb]
---
Trimis de elena_iasi in 06.12.13 23:35:09
Validat / Publicat: 07.12.13 10:16:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HÂRLĂU / TG. FRUMOS.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elena_iasi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Turnulet aflat aproape de intrarea pe mosie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

drumet
[09.12.13 17:17:09]
»

Foarte frumos articolul, pozele superbe.

Incredibil de frumos. privind pozele ma simt ca in alta tara. Daca trec prin zona am ce vizita. Din pacate in Romania nu ai drumuri si asta e o mare problema.

Dar tot respectul ptr dragostea cu care descrieti acest obiectiv. Este minunat.

elena_iasiAUTOR REVIEW
[09.12.13 21:39:34]
»

@drumet: Multumesc pentru aprecieri.

Am vazut ca sunteti din Cluj, noi facem drumul Iasi-Cluj in fiecare an, prin luna mai de obicei si decurge foarte bine. La castelul de la Miclauseni se ajunge din drumul euopean E583, care leaga Iasi-ul de Bacau si care este de asemena bun.

Asadar impedimentele legate de drum s-au rezolvat si sa stiti ca un weekend la Iasi poate deschide in fata ochilor si alte obiective din zona.

Parerea mea este ca un city-break la Iasi este binevenit pentru oricine.

Noi in octombrie am avut niste musafiri din mai multe zone ale tarii si toti au fost incantati de ceea ce au descoperit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.12.13 22:08:34]
»

La fel de "în altă ţară" ai impresia că eşti şi în noul centru al Iaşului, în spatele Palatului Culturii. Deşi criticat de unii, mi se pare o reuşită, unică pînă acum la noi în ţară, de redesenare-completare a centrului civic al unui oraş.

Despre drumuri: Miclăuşeni chiar se află pe unul dintre cele mai frumoase (ca peisaj) şi mai bune (ca asfalt) drumuri din ţară. Din păcate, depinde dincotro vii spre acel drum. Nu ştiu cum e dinspre Cluj.

Pe celălalt mal al Siretului, la cîţiva kilometri de Miclăuşeni, puteţi vizita casa Vasile Alecsandri de la Mirceşti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
drumet
[14.12.13 02:00:54]
»

Multumesc amandurora pentru mesaj.

Cu siguranta nu voi rata obiectivele.

Eu, in real, nu sunt din Cluj, dar stau aici de o vreme.

Sunt un drumet prin lume si oriunde ma simt bine, sunt acasa.

Va multumesc inca odata, cu siguranta voi ajunge in zona.

ioana74
[20.01.14 10:32:09]
»

Foarte util articolul si pozele sunt superbe. Am calatorit destul de mult in afara tarii si nu imi cunosc tara din pacate. In aceasta vara intentionez un tur de 2 saptamani prin Moldova si Maramures, voi include si Castelul Sturdza in traseu. Ce alte obiective ne mai poti recomanda, musai de vazut in Moldova?

elena_iasiAUTOR REVIEW
[21.01.14 20:41:19]
»

@ioana74: Multumesc pentru aprecieri.

In Moldova sunt multe de vizitat, iti enumar ce imi vine in minte si hotarati voi ce anume va place:

Zona muntoasa: Masivele Rarau-Giumalau, Muntii Rodnei (desi sunt din Maramures) cu Cascada Cailor, Muntii Ceahlau cu Cascada Duruitoarea si Cabana Dochia.

Manastiri: Putna, Voronet, Arbore (mie mi-a placut foarte mult chiar daca e intr-un proces de conservare), Dragomirna, Hadambu (de langa Iasi-au si locuri de cazare), Secu, Trei Ierarhi, Golia (are si turn in care poti urca)

Cetati: Neamt (e renovata) si Suceava.

Case memoriale si muzee: Iasiul e plin, la Mircesti o gasesti pe cea a lui Alecsandri, muzeul Uniriii din Iasi (a fost casa lui Cuza in Iasi)

Palate: Palatul Culturii (Iasi) inca nu e deschis spre vizitare, Palatul Sturdza de la Popesti (doar la exterior) ca este si resedinta, Ruginoasa (a lui Cuza).

Gradina Botanica din Iasi, Muzeul Satului din Suceava (este langa Cetate), Zimbraria din Neamt, Parcul Copou Iasi, Rezervatia Fosiliera Dealu Repedea Iasi (e o zona superba doar ca nu e amenajata).

Salina de la Targu Ocna si de la Cacica (desi se coboara pe jos si miroase a motorina).

La Magura langa Bacau gasiti si un parc de aventura.

Am calcat putin si Maramuresul-Sapanta, Manastirea Barsana, Memorialul Durerii de la Sighetul Marmatiei.

Sper sa nu fi sarit ceva important, daca imi mai amintesc ceva revin.

ioana74
[22.01.14 08:13:24]
»

@elena_iasi: Multumesc mult Elena, se pare ca avem multe de vazut, sper sa ne ajunga si timpul.

lili_ana_vel
[20.07.15 15:25:41]
»

M-am intors de o saptamana din concediu. Traseu: Ploiesti - Targu Neamt - Iasi - Ploiesti. De la Tg. Neamt la Iasi ne-am propus sa oprim la castelul de la Ruginoasa si sa deviem spre Miclauseni. La castelul Sturza m-a impresionat exteriorul, dar și ceea ce se putea vedea din interiorul distrus. Aș menționa în plus față de ceea ce ați povestit deja: baia cu cada din gresie, cu sistemul de sauna; încălzirea prin pereți datorita coșurilor de fum încastrate; blazoanele casei executate din mozaic pe podestele scărilor și, nu în ultimul rând, povestea frumos spusa de ghid. Sper ca, atunci când castelul va fi gata (peste zece ani - ni s-a aproximat), să nu se întâmple ca la castelul Cuza unde am fost lăsați să admiram singuri interiorul. P. S. Taxa de vizitare la Sturza a fost 10 lei, la Cuza 12lei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
izabiza
[30.09.15 11:09:30]
»

@elena_iasi - atractive obiective chiar daca s-au cam amestecat cele din Moldova cu unele din Bucovina, ca sa nu mai vorbim de bucla prin Maramures

webmaster70
[30.09.15 12:52:01]
»

Mutat în rubrica "Castelul Sturdza [Miclăuşeni], IAȘI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, drumet, elena_iasi, ioana74, izabiza, lili_ana_vel
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul și domeniul Sturdza [Miclăuşeni]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056652069091797 sec
    ecranul dvs: 1 x 1