ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Ravadinovo, un tărâm de basm sau un kitsch?

TIPĂREȘTE URM de aici

Aflat pe şoseaua care duce în staţiunea Duni, unde am petrecut un minisejur de excepţie (vezi impresii), am observat în partea dreaptă o clădire înaltă cu nişte turnuleţe şi multe maşini parcate alături. Am realizat că acesta este un obiectiv turistic şi mi-am zis că este musai să-l vizitez în una din cele 6 zile petrecute la Duni. La recepţia hotelului am primit un pliant şi aşa am aflat de The castle of Ravadinovo.

Mi-am amintit atunci că am citit câteva recenzii laudative despre acest castel, însă într-un review de pe AFA, scris de un foarte cunoscut coleg de site, Castelul Ravadinovo nu era prezentat într-o lumină favorabilă (vezi impresii). Tocmai acest lucru m-a făcut să mă decid pentru o vizită aici şi să mă conving la faţa locului.

Castelul acesta bizar, prin combinaţia îndrăzneaţă de stiluri, se află amplasat pe un deal la intrarea în localitatea Ravadinovo, înconjurat de scaieţi şi iarbă neîngrijită. Porţiunea de drum din şoseaua principală, ce duce la castel, este neasfaltată iar parcarea este pe pământ şi neamenajată.

De departe castelul pare unul desprins din basme, dar odată intrat în incintă nici nu ştii cum să-l percepi. Design-ul arhitectural, extravagant şi exotic, pare neobişnuit pentru o ţară ca Bulgaria. Limitele dintre kitsch şi autentic sunt foarte mici şi de aici diferenţele de păreri ale vizitatorilor.

Castelul poate fi criticat din cauza bizareriilor sale, dar poate fi şi văzut ca un loc romantic sau unul unde poţi intra pe un târâm de poveste sugerat de decorurile sale exterioare şi de ce nu, poate fi privit şi ca un mic Disneyland balcanic. În ciuda părerilor diferite ale vizitatorilor castelul este vizitat de tot mai mulţi turişi şi a primit în 2012 şi 2015 premii speciale din partea unor asociaţii cu profil turistic din Bulgaria.

Personal mi-au plăcut mult grădinile, lacul, lebedele şi păunii, m-am plimbat pe aleile parcului şi m-am relaxat într-o zi cu soare. Chiar dacă nu este un loc fascinant ca în grădinile de la Versailles sau Schonbrunn, de exemplu, este totuşi un loc plin de viaţă cu păsări, arbuşti, aranjamente florale, copaci, fântâni şi multe statui ce te transpun într-o lume de basm.

Am căutat informaţii pe internet despre acest castel medieval şi am aflat puţine date. Construcţia a început în urmă cu 20 de ani, este încă în restaurare şi urmează ca în interior să fie adus mobilier vechi şi obiecte cu valoare istorică, iar ferestrele vor fi ornate cu vitralii.

La construcţia castelului, dar şi în unele locuri din grădini, s-au adus cantităţi imense de piatră extrasă din muntele Strandja, piatră cu proprietăţi aparte, în sensul că-şi modifică colorile în funcţie de lumină. Se zice că pe timp de noapte aceasta devine transparentă, contribuind astfel la atmosfera de basm a castelului.

Vizita la castel a început odată cu intrarea, printr-o arcadă mare din piatră, în curtea castelului şi cu achitarea sumei de 10 leva, taxă ce era afişată cu litere groase pe un zid. Ca şi în cazul celor care au vizitat castelul înaintea mea, şi au scris despre acest fapt, nici mie nu mi s-a dat chitanţă pentru suma plătită. De altfel, nici pentru sumele plătite pentru parcări în Sozopol, Primorsko sau Tsarevo nu mi s-a eliberat chitanţă, fapt ce dovedeşte că vecinii noştri stau mai bine ca noi la capitolul evaziune. :)

Pentru că nu ştiam că în interior castelul nu se vizitează, :( am cercetat mai întâi exteriorul începând cu grădina de pe latura vestică, cu multe aranjamente florale, alei străjuite de arbuşti, fântâni cu statui, poduri japoneze din bronz, căderi de apă, gărduleţe de metal cu dragoni.

În stânga aleii de pe latura vestică a castelului se află crama castelului, o hrubă pe două nivele, unde se pot degusta sau cumpăra diferite soiuri de vinuri. La primul nivel se află o cameră în care se află o masă mare din lemn şi groasă de aproximativ 15 cm, scaune vechi tapiţate cu mătase şi pe pereţi tablouri la fel de vechi. În cea de-a doua sunt câteva obiecte medievale şi nişele unde sunt depozitate diferite soiuri de vin.

La suprafaţă, în continuare pe alee, se află un platou cu un mic monument statuar şi câteva bănci din metal. La nord de platou se află o capelă în faţa căreia sunt câteva statui din ghips, iar în interior vitraliile îl înfăţişează pe Sf. Gheorghe omorând balaurul. Pe nişte scări înguste se putea urca în turnul capelei, dar nu a fost cazul la mine care sunt un pic claustrofob.

După ce am vizitat şi latura de est a castelului, la fel de frumoasă ca cea vestică, am coborât la lac, unde am admirat lebedele, păunii înfoiaţi, păuniţele şi mini zoo-ul. Pe latura vestică se poate urca pe o scară, într-un turn, dar nici aici nu am avut curajul.

Tot în partea estică se află un mic arc de triumf, pe unde am intrat şi am ajuns la un platou cu un bar unde am comandat un cappuccino. Nici aici nu mi s-a dat chitanţă, dar nici eu nu am avut în buzunar cele 6 leva, cât costa băutura, şi s-a mulţumit cu 5 leva şi ceva mărunţiş. :)

Licoarea am savurat-o într-un salon circular cu canapele moi din piele şi vedere spre lac, prin nişte arcade de piatră. Cupola este pictată cu un albastru puternic şi tinere frumoase printre flori, iar în mijloc un soldat îmbrăcat în armură. Cam nepotrivite aceste ”detalii” într-un salon de restaurant cu o vedere aşa de frumoasă spre grădină şi lac.

De aici am trecut iar pe la arcul de triumf şi ne îndreptam spre intrare în castel când... stupoare, acesta nu se poate vizita în interior. :( Supăraţi, ne-am îndreptat spre ieşire şi nici nu am vrut să mai dicutăm cu cei doi pitici, care pentru 1 leva voiau să facem o poză cu ei.

Ca o concluzie, cred că am dat suficiente detalii despre acest neobişnuit castel şi puteţi să decideţi dacă merită sau nu vizitat. Eu Am Fost Acolo şi nu mi-a părut rău.

Vacanţe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 09.07.16 14:34:04
Validat / Publicat: 09.07.16 17:11:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 8578 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Castelul Ravadinovo (Sozopol), Bulgaria vazut de la arcul de triumf.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73300 PMA (din 60 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

robert
[09.07.16 17:20:45]
»

@traian. leuca: Tare asta: vecinii noștri stau mai bine la capitolul evaziune, ca noi!

Felicitări și multe vacanțe frumoase!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA
[09.07.16 17:48:17]
»

@traian. leuca -

De altfel, nici pentru sumele plătite pentru parcări în Sozopol, Primorsko sau Tsarevo nu mi s-a eliberat chitanţă, fapt ce dovedeşte că vecinii noştri stau mai bine ca noi la capitolul evaziune.

Ciudat. Parcări nu am plătit în Bulgaria decât rarisim la recepţiile hotelurilor la care am fost cazată şi unde am primit chitanţă de fiecare dată.

La Balcik la Castel am primit bilet de intrare de valoarea plătită.

Pe plajă mi s-a eliberat bon fiscal de la o casă de marcat mobilă, atât în Nisipuri, cât şi în Primorsko. Bine, la Primorsko a încercat tipul să mă convingă să plătesc pentru umbra unei umbrele aflate la peste cinci-şase metri de cearşaful meu, pe la ora 18, tot fluturându-mi bonul, dar fără succes.

Pentru cumpărăturile făcute la tarabe în bazar am primit bon fiscal, chiar dacă sumele erau în general mici.

Or fi şi excepţii, mai ales că ei au casele de marcat conectate online cu fiscul lor, astfel că nu prea merge să facă vreo ghiduşie.

elviramvio
[09.07.16 19:34:30]
»

@traian. leuca -

Nici noi n-am primit chitante la trenuletul turistic sau in Nessebar la magazinele de unde am luat una-alta, nici la casa de schimb de langa Muzeul de Arheologie, am doar de la înghetata! Parcarea a fost gratuita la hotel - parcare alta decat a hotelului - in schimb prietenii nostri au primit un card inactiv, cand am cerut altul, raspunsul a fost sa-l pastreze pe acela pentru un eventual control si sa intre cu al nostru.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[09.07.16 20:40:31]
»

@robert - Mulţumesc pentru vizită şi urările de vacanţă!

@ nicole33-

Ciudat. Parcări nu am plătit în Bulgaria decât rarisim

Nici eu nu am plătit până în 2013, când mi-au fost blocate roţile la intrarea în Târnovski Dom Guest Rooms în timp ce urcam bagajele la etajul unu unde aveam camera.

Cu un an urmă autoturismul meu a fost parcat trei zile pe aceeaşi stradă şi în acelaşi loc, alături de alte zeci de autoturisme, şi nu s-a întâmplat nimic.

La un an distanţă am parcat în Ioannina pe o stradă fără semne de interdicţie mi-au fost ridicate plăcuţele de înmatriculare ( vezi impresii) şi le-am putut recupera abia după două zile.

De atunci caut numai parcări cu plată şi nici pe câmp nu mai parchez dacă nu plătesc (cin' s-a fript cu ciorbă suflă şi-n iaurt). La Sozopol am plătit 6 leva pentru o parcare aflată pe un trotuar, aproape de intrarea în oraşul vechi (pe lângă bazar şi Raiffeisen Bank).

@elviramvio-Eu la Nessebar am plătit parcarea, dar nu mai ştiu dacă mi s-a dat chitanţă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[09.07.16 21:22:22]
»

@traian. leuca -

Trebuie ceruta dovada platii- chitanta- si pusa in parbriz, altfel este oricand posibil sa fie ridicata masina si nu aveti dovada ca ati fost cinstit. In Veliko Tarnovo, daca se platesc 3 ore de exemplu, inainte de expirarea timpului trebuie sa luati masina sau sa platiti o alta taxa si sa o afisati la loc vizibil. Este la noroc ce se spune ca in ultimii ani a stat masina si nu s-a ridicat, in Nessebar, in parcarea unde am avut noi locuri, trei masini-platforma carau ziua la greu, desi parcarea din cetate, pe stanga, era aproape goala. Asa ca atentie mare la bulgari in zonele turistice.

Dan&Ema
[12.07.16 18:14:21]
»

O insiruire de contradictii care explica alegerea titlului tau:

Castelul Ravadinovo, un tărâm de basm sau un kitsch?

Am vazut ca te-ai abtinut si la evaluari, singura punctata foiind "cadrul natural"". Ai lasat loc de apreciere fiecaruia, nu ai transat cu un da sau nu.

Un articol ca de obicei complet, detaliat, placut.

Dobr den!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.07.16 23:49:46]
»

@Dan&Ema - Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

Приятна вечер!

webmaster26
[04.05.19 12:41:53]
»

Mutat în rubrica "Castelul Ravadinovo [Ravadinovo], DUNI / DJUNI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, robert
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Ravadinovo [Ravadinovo]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050797939300537 sec
    ecranul dvs: 1 x 1