GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
'Acolo unde se avanta vulturii', castelul Hohenwerfen
Cel de-al treilea castel, Hohenwerfen, recomandat de site-ul salzburg-burgen.at, alaturi de Mauterndorf si Hohensalzburg, este un castel medieval construit la fel ca si celelalte doua, de printi-arhiepiscopi de Salzburg.
Povestea Cetatii Hohenwerfen a inceput in anul 1075, cand arhiepiscopul Gebhard de Salzburg a decis sa construiasca un bastion strategic pe o stanca de 155 de metri inaltime.
Cetatea era menita sa asigure traseul peste Alpii de Est, de-a lungul raului Salzach impotriva fortelor regelui Henric al IV-lea al Germaniei, in timpul Controversei de investitii imperiale.
De-a lungul secolelor, Cetatea Hohenwerfen a suferit mai multe modificari pentru a se adapta vremurilor si circumstantelor in schimbare.
In secolul al XVI-lea, fermierii si minerii au dat foc si au deteriorat grav castelul. Cu toate acestea, asediul a esuat si cetatea a supravietuit. Arhiepiscopul de la acea vreme a obligat fermierii sa lucreze la reconstructia cetatii, aducand si o imbunatatire a apararii acesteia.
Ani mai tarziu, s-au facut mai multe adaptari la Hohenwerfen, in special in timpul razboiului de 30 de ani.
A urmat o perioada in care cetatea a fost neglijata si a fost renovata abia cand a intrat sub stapanire austriaca. In 1931 a fost avariata intr-un incendiu, a fost reconstruita in 1938 si apoi a fost achizitionata de provincia Salzburg.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost folosita ca lagar de educatie nazist, ulterior a fost folosita ca tabara de antrenament de catre Jandarmeria Austriaca.
In prezent, este deschisa publicului, functionand ca muzeu. Pretul este diferit, in functie de tipul biletului achizitionat. Noi am optat pentru turul care include vizitarea castelui si a fortaretei in interior, care costa 14 euro. Se poate urca folosind un funicular, ca in cazul majoritatii castelelor austriece, pretul fiind de 18 euro, sau pe jos, pe un traseu placut pe care l-am ales si noi, vremea fiind foarte placuta.
Am trecut de primele doua porti si am ajuns in gradina din curtea cetatii, de unde se vede privelistea spectaculoasa a muntilor si zidul gros care inconjoara gradina. De asemenea, acesta este locul ce iti ofera cea mai buna priveliste asupra cladirii principale a Cetatii Hohenwerfen.
Imediat dupa a doua poarta se afla turnul Salzach, un turn tipic de colt pentru aparare, care a servit drept magazie de pulbere in asteptarea unui atac al turcilor. Astazi, gazduieste o camera pentru soimi si un grajd de cai.
Una dintre cele mai interesante activitati pe care le ofera castelul este spectacolul impresionant dat de pasarile de prada, in care soimi si vulturi de diferite marimi isi arata abilitatile de zbor, de mai multe ori pe zi. Spectacolul sustinut de maestri soimari, imbracati in haine medievale, se desfasoara pe fundal muzical medieval, cu un prezentator care explica fiecare exercitiu si prezinta fiecare exemplar care evolueaza. Din punctul meu de vedere, interiorul castelului nu este ofertant, tocmai de aceea consider ca ceea ce il face memorabil este spectacolul cu pasarile de prada.
Am mers de-a lungul zidului de nord al cetatii si am patruns prin Poarta Marien sau „Poarta Femeii” , al treilea nivel de fortificatie al cetatii. Turnul Marien a fost unul dintre cele 2 turnuri de pulbere de la Cetatea Hohenwerfen. Cel de-al doilea turn a fost aruncat in aer, accidental.
Am ajuns in curtea interioara, unde mi-a atras atentia turnul-clopotnita, la parterul caruia se afla un magazin cu suveniruri. Interesant este faptul ca, la inceput, turnul era mult mai inalt, insa inaltimea acestuia a fost redusa cu 6 metri pentru a fi mai greu de nimerit de ghiulelele lansate de tunurile asediatorilor.
In varful turnului, atarna un clopot de patru tone forjat la Innsbruck. Cunoscut sub numele de „Schlossahnl” , acest clopot a servit ca avertisment de furtuna, printre alte utilizari, sunetul sau profund si rezonant putand fi auzit la kilometri distanta, alertand locuitorii despre pericolul apropiat.
Capitanul cetatii locuia in apartamentul din care faceau parte 2 incaperi, foaierul, bucataria si pivnita. Ulterior apartamentul a fost locuit de clerul castelului, iar mai tarziu zona a fost folosita de ingrijitor.
Biserica in stil romanic este cea mai veche cladire din castel, iar in bastionul capelei, sunt expuse cateva tunuri vechi. Urmeaza apoi camera de tortura si arsenalul, destul de saracacioase in exponate.
Camerele de stat au fost distruse de incendiul din 1931. Dupa incendiu, a fost reconstruita in detaliu o singura incapere in anul 2003, pe baza fotografiilor, pentru amenajarea careia s-au cheltuit 100.000 de euro. Camera este foarte modest mobilata, probabil placarea camerei aproape in intregime cu lemn, a costat foarte mult.
Ultima jumatate de secol a adus cinematografia la Hohenwerfen. Faima si notorietatea acestui loc a fost castigata odata cu celebrul film "Where Eagles Dare - Acolo unde se avanta vulturii", realizat in 1968, cu Richard Burton si Clint Eastwood in roluri principale. Aici s-au filmat toate scenele interioare si mare parte din cele exterioare.
De-a lungul anilor, castelul a fost gazda mai multor seriale si filme, cum ar fi: "Just maried", "The 10th Kingdom", iar in serialul„Omul din castelul înalt” , cetatea a fost cartierul general al lui Hitler.
O alta expozitie, indragita de copii este„Legenda lui Jackl” , unde intalnim personaje din basme, filme, vrajitoare, vindecatori istorici si culte moderne care celebreaza magia.
Aici descoperi ca exista vrajitoare bune si rele. Sunt afisate mituri, vraji si incantatii, maturi zburatoare, carti, obiecte si instrumente care contin magie neagra si contravraji. Daca esti interesat de plantele medicinale si de remediile magice ale acestora, le gasesti aici.
Explorand aceasta zona, afli cum Salzburg si-a condus procesele vrajitoarelor, de la inchisoare la tortura, de la condamnari la diferitele metode de executare.
Intorcandu-ne in curtea exterioara, unde a avut loc spectacolul cu pasarile de prada, am vizitat muzeul dedicat soimaritului, aflat in turnul Waller, unde vizitatorii pot explora o mie de ani de istorie a vanatorii de soimi si rapitori.
Muzeul are o varietate de exponate, inclusiv fotografii si picturi, diferite stiluri de imbracaminte pentru soimari, replici ale diferitelor pasari si harti care arata unde traiesc aceste pasari.
Panouri informative despre pasari si fotografii recente ale evenimentelor de soimarie din intreaga lume se afla de-a lungul Scarii Intunecate a Cetatii Hohenwerfen.
„Scara intunecata” , ascunsa in interiorul unui zid, are trepte care leaga curtea exterioara cu sectiunea superioara a cetatii. Fiind acoperita, rolul acesteia era sa impiedice inamicul sa observe miscarile trupelor in interiorul cetatii, din muntii inalti din jur.
In concluzie, castelul impresioneaza de la distanta, un avantaj fiind si pozitia sa in valea Salzach-ului, insa interiorul nu s-a ridicat la asteptarile mele. Un alt atu ar fi spectacolul oferit de pasarile de prada, in cazul in care nu ati mai asistat la un astfel de show. Recomand biletul care sa nu includa interiorul castelului, nu aveti nimic de pierdut.
Trimis de geani anto in 09.03.24 09:37:23
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.48316177 N, 13.18891751 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Castelul Hohenwerfen și peștera Eisriesenwelt, ST. MARTIN" (deja existentă pe sait)
Nu că ar aștepta aceste impresii confirmarea mea. Dar l-am vizitat acum câțiva ani și ceea ce mi-a rămas după aceea a fost spectacolul păsărilor de pradă: vulturi, șoimi, ulii, etc. Memorabil, deosebit, spectaculos, didactic.
Se oferă foarte multe explicații.
Toți participanții stau pe jos, pe iarbă în curtea interioară care nu e plană. Are forma unui amfiteatru. Păsările zboară permanent deasupra capetelor spectatorilor.
Este acel principiu aplicat: cum să faci ca să păstrezi cât mai mult timp la tine turistul (zile dacă se poate, dacă nu ore) și cum să-l faci să scoată cât mai mulți bani din buzunar.
@geani anto: Ca de obicei, frumos!!!
Aș avea o rugăminte: o poză cu clopotul forjat, am putea vedea?
La asemenea greutate eu nu am văzut decât turnate. Mulțumesc frumos!
@mirceabrasov: Din păcate, nu am fotografiat clopotul.
In ceea ce privește afirmația mea, clopot forjat, aceasta este traducerea din engleza. Cumva va dau dreptate ca pare puțin credibil sa fie realizat prin forjare, insa dacă nu ar fi fost asa, puteau folosi termenul de„turnat", nu„forjat'.
Mi-a plăcut spectacolul cu șoimi, vulturi și restul. De fapt, pentru că am vrut să vizitez în aceeași zi și peștera cu ghețar din zonă (Eisriesenwelt), spectacolul e cam singurul lucru de care îmi aduc aminte, în rest am trecut cam repede prin castel.
Totuși, se pot vizita ambele în aceeași zi. Trebuie însă cunoscut orarul spectacolelor de șoimărit, ca să nu le pierdeți. Ori vizitați castelul la prima oră, prindeți primul spectacol al zilei, apoi plecați imediat spre peșteră, ori mergeți la prima oră la peșteră și prindeți ultimul spectacol la castel.
Orele se pot vedea aici: salzburg-burgen.at/en/hoh ... istory/falconry
Iar timpii pentru vizitarea peșterii aici eisriesenwelt.at/de/besuc ... auf-einen-blick (aici merită un popas și pe terasa cabanei de sus, poate chiar prînzul)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2012 Un castel din povesti — scris în 26.05.12 de sigcristina din VALCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Castelul Hohenwerfen - incursiune in medieval — scris în 01.10.10 de irma_ro* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Eisriesenwelt - cea mai mare pestera de gheata — scris în 01.10.10 de irma_ro* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ