ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Castelul Corvineştilor

TIPĂREȘTE

Barde

Cine a făcut şcoala gimnazială înainte de 1989 ese imposibil să nu-şi amintească de o poză din manualul de Istoria României, de clasa a VIII-a, în care apărea Castelul Huniazilor. Aşa se numea în acea vreme castelul care acum poartă numele de Castelul Corvineştilor, cum scrie pe frumoasa broşură de prezentare, pe care am luat-o chiar de la castel, sau al Corvinilor, cum am mai întâlnit în diverse locuri, chiar şi pe acest site.

Denumirea iniţială venea de la Iancu de Hunedoara (Ioan Huniade), voievod al Transilvaniei, tatăl viitorului rege al Ungariei, Matei Corvin. Domeniul şi castelul Hunedoarei au fost primite în 1409, de familia lui Iancu, de la Sigismund de Luxemburg, pentru faptele de arme în luptele cu turcii. Actuala denumire a fost adoptată probabil de la numele familiei Corvin, care a dezvoltat castelul după moartea lui Iancu de Hunedoara. În timp, acestuia i-au fost adăugate elemente noi (logia din aripa de nord, capela, sala Dietei, turnul alb, platforma de artilerie, incinta exterioară, aria Bethlen), care fac din acest castel un amestec de stil gotic şi renascentist. Castelul a devenit muzeu în 1974 şi, începând cu 1997, a fost restaurat. La data vizitei noastre (august 2006), restaurarea castelului era pe sfârşite, doar turnul de poartă nefiind încă redat accesului vizitatorilor.

Vizita castelului te poartă prin diferite locuri pline de istorie: Scara Spirală, Sala Dietei, destinată ceremoiilor, realizată în stil gotic târziu, Capela, cu un amestec de stiluri roman şi gotic, loggia Matei, Sala Cavalerilor, turnul Capistrano, fântâna, platforma de artilerie şi, bineînţeles, muzeul castelului.

În timpul vizitei noastre, în castel era organizată şi o expoziţie de figuri de ceară, rusească, de la Sankt-Petersburg, dacă nu mă înşel.

Personalul muzeului este foarte amabil şi dornic să ofere informaţii. Aşa am aflat de un loc foarte frumos, la vreo 6 kilometri de Hunedoara: lacul de acumulare Cinciş. Zona este splendidă şi, cel puţin la vremea vizitei noastre, deşi în plin sezon turistic, destul de puţin populată cu turişti. Aglomeraţie mai mare este la sfârşit de săptămână, când vin localnicii. Locul este foarte potrivit ca bază pentru un sejur mai lung, cu vizitarea obiectivelor din jur: Castelul Corvineştilor, cetăţile dacice din munţii Orăştiei, parcul dendrologic Simeria, Parcul Naţional Retezat.

Vă invit să vedeţi şi fotografiile ataşate.


[fb]
---
Trimis de Costi in 14.01.10 12:58:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2978 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere a Castelului Corvineştilor, din parcarea aflată la intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 400 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

gushpi
[14.01.10 14:26:52]
»

Ce norocos esti! Ai nimerit soare!

Eu am ajuns pe o ploaie de trei zile, potop, nu alta!

Diaura*
[14.01.10 21:32:13]
»

Chiar ai fost norocos... vreme frumoasa si statui de ceara care mai colorau locurile. Eu am fost iarna la ora inchiderii cand nu mai era nimeni pe acolo. Chiar si asa mi-a placut tare mult. E micut dar foarte "solid" ca un pitic in armura gata sa reziste atacatorilor si vremurilor.

CostiAUTOR REVIEW
[15.01.10 10:23:06]
»

Am găsit o melodie care, cred eu, s-ar potrivi, date fiind acordurile în stil medieval:

http: //www. trilulilu. ro/Dinu86/faa23d01456e3e

Ne şi putem închipui cavaleri şi domniţe, dansând în sala Cavalerului, din Castelul Corvineştilor...

webmasterXY*
[15.01.10 10:33:55]
»

Cavaleri si domnite va rog sa va retusati tinuta si sa poftiti in sala mare a balului la invitatia lui stancosty! Distractie placuta!

ady_ady
[10.05.10 18:38:57]
»

Ultima vizita la Castelul Corvinilor am facut-o in august 2009! Deoarece era deschis publicului si din dorinta de a admira si fetitele mele, de 5 si respectiv 12 ani la vremea respectiva, interiorul acestui castel care arata atat de impunator la exterior, am avut proasta inspiratie de a da banii pe biletele de acces! De ce spun proasta inspiratie... in purul stil al respectului fata de semeni, atat de pregnant la natia noastra, bineinteles ca nimeni la intrare nu ne-a spus ca stabilimentul se afla in renovare si ca in 80% din spatii nu prea avem acces! Asa ca a trebuit sa ne multumim cu admiratul unor muncitori constructori, a unei sali cu niste piese de muzeu, a unei asa zise sali de arme si a catorva incaperi in care se practica un comert de tip talcioc, cu amintiri gen baloane, pixuri si brichete. Una peste alta trebuie spus, ca la data respectiva, interiorul castelului era varza: mai nimic de vazut, doar timp pierdut! La exterior, cu totul alta poveste... pot spune ca este Castelul care m-a impresionat cel mai mult din Romania! Nu am cuvinte in a-i face o descriere: doar fotografii si un singur cuvant: superb!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ady_ady, Costi, Diaura*, gushpi
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.25679612159729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1